ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:612/1704)

Domowy chleb na drożdżach 152

dodajemy ich do mieszanki. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Płyn wlewamy do miski z mąką i wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto odstawiamy, żeby trochę podrosło. Gdy podwoi objętość dokładamy ewentualne owoce. Dwie keksówki smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką i przekładamy do nich nasze ciasto na chleb. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia w ciepłym miejscu

Korniszonki
Drożdżowe ciasto z serem i śliwkami 251

wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 - 2 godziny. Podczas gdy ciasto rośnie przygotować masę serową, owoce oraz kruszonkę. Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu umieścić wszystkie składniki i wymieszać lub krótko zmiksować do połączenia. Śliwki(...)umyć, osuszyć i przepołowić pozbywając się pestek. Kruszonka: Mąkę pszenną i oba cukry wymieszać w miseczce. Dodać roztopione masło, wymieszać i wyrobić między palcami na kruszonkę. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Przełożyć je do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozłożyć w formie. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około

Opowieści z piekarnika
Drożdżowiec z czerwoną porzeczką 139

language:EN-US;} Gwarancją udanego wypieku jest przestrzeganie zasady aby wszystkie składniki ciasta były w temperaturze pokojowej. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej pół kostki świeżych drożdży/ 50g 3 jajka 3/4szklanki cukru + mały cukier waniliowy 0,5 szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka 3/4 szklanki oleju Dowolne owoce u mnie mrożona czerwona porzeczka Kruszonka: 0,5 kostki margaryny do pieczenia(...)samym końcu mąkę. Wszystko połączyć na jednolitą masę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na spokojnie 3 godziny. Po tym czasie zamieszać ciasto, wyłożyć   na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 25x25 ułożyć na nim owoce oraz kruszonkę.  Piec ok 40minut ale najlepiej pod koniec sprawdzić ciasto patyczkiem, ponieważ piekarniki nie zawsze równo pieką. Po wystudzeniu polałam

W garach u Gosi
Fale Dunaju z galaretką 518

radości nam brakuje... Szkoda, że nasze obchody są zawsze pełne powagi, przecież powinno być inaczej...Składniki:Ciasto (blaszka 25x36 cm):2 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek1 kostka margaryny2 łyżki kakao2 łyżki mleka aromat śmietankowy + dowolne owoce (u mnie jabłka)Galaretka:2 galaretki wiśniowe750 ml wodyKrem:2 budynie śmietankowe750 ml mleka4 łyżki cukru1(...)Robimy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo po 1 żółtku, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat śmietankowy. Ubijamy pianę z białek i mieszamy z ciastem. Połowę ciasta wykładamy do blaszki. Do drugiej połowy dodajemy kakao i mleko, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. Na wierzch układamy pokrojone na cząstki owoce. Całość pieczemy

Kuchnia domowa Ani
Ciasto jogurtowe z truskawkami 154

dodać jogurt i mąkę z proszkiem. Zmiksować ciasto na wolnych obrotach do czasu połączenia się wszystkich składników. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki* umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rozłożyć na cieście. Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Wszystko ucierać palcami aż powstaną grudki. Posypać ciasto równomiernie i wstawić do piekarnika . Piec(...)piekarniku ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudzić. *wskazówka Jeśli używamy mrożonych owoców należy je wyjąc wcześniej żeby się lekko rozmroziły. Artykuł Ciasto jogurtowe z truskawkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Tarta z owocami z kremem z mascarpone 133

nasion owocu granata (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło kroimy nożem na drobne kawałki, zagniatamy razem z cukrem, żółtkiem i mąką. Należy pamiętać, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, gdy masło zacznie się topić pod wpływem ciepłych rąk, należy włożyć je na moment do lodówki i po chwili zacząć ponownie wyrabiać aż do połączenia się składników. Wyrobione ciasto zawijamy(...)należy ciasto rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną masłem formę. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia i obciążamy na przykład grochem lub ryżem. Jest to ważny krok, gdyż w innym wypadku boki naszego ciasta nie spłyną. Pieczemy 10 minut pod obciążeniem w 180 stopniach. Po tym czasie należy zdjąć pergamin z grochem i piec jeszcze 15 - 20 minut. Ciasto pozostawiamy

Delusional Trine
Bożonarodzeniowy keks z lukrem i bakaliami 146

Nowy Rok. Ulubionych przepisów na keks mamy kilka, jednak ten ucierany na maśle z dodatkiem wanilii nie ma sobie równych: smakuje jak najlepsze belgijskie ciasto maślane i pełen jest orzechów i suszonych owoców. Och tak, ich nie żałujemy! Powinno być ich więcej niż mąki — w końcu to ciasto na bogato i ma być ono ozdobą bożonarodzeniowego stołu! * SKŁADNIKI Keks(...)12x26 cm wysmaruj masłem i posyp mąką. Wlej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz przez godzinę do suchego patyczka. Odstaw do przestudzenia. Lukier Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i odrobiną wrzątku. Lukrem o konsystencji gęstej śmietany oblej wierzch keksa. Udekoruj kawałkami suszonych owoców i orzechami. *Bakalie: W moim domu do keksa obowiązkowo

Food Square
Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem 376

stężenia, na czas około 5-6 godzin. Przed podaniem ciasto wyjmujemy na blat, posypujemy cukrem pudrem i kroimy w romby lub kwadraty. Ja uwielbiam wszystkie kremowe ciasta podawać z sezonowymi drobnymi owocami jagodowymi – truskawkami, malinami, borówkami. Delikatnie kwaskowe świeże owoce świetnie przełamią słodycz kremu. SKŁADNIKI 750ml mleka – dowolnego, może być bez laktozy 130g cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego(...)prawdziwą wanilią 5 całych jajek rozmiaru M 75g mąki pszennej typ 500-550 75g skrobi ziemniaczanej 50g masła 82% tłuszczu opcjonalnie 1/3 łyżeczki kurkumy dla koloru 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, po 250-300g każde cukier puder do posypania

Karo in the Kitchen
Cherry pie – krucha tarta z wiśniami 96

masła i oprósz bułką tartą, dzięki temu zabiegowi ciasto kruche po upieczeniu łatwo odejdzie od ścianek foremki. Z lodówki wyjmij 1 kulę ciasta, spłaszcz ją i rozwałkuj na większy okręg odpowiadający średnicy formy do tarty. Pamiętaj by ciastem oblepić równomiernie jednocześnie spód jak i boki blaszki do pieczenia. Po wyścieleniu formy ciastem, podziurkuj je widelcem. Piekarnik rozgrzej do temperatury(...)lodówki wyjmij drugą kulkę kruchego ciasta. Blat podsyp delikatnie mąką, ciasto włóż pomiędzy warstwę przezroczystej folii spożywczej i rozwałkuj. Z cienkiego płata kruchego ciasta wytnij nożem paseczki, którymi później ozdobisz wierzch tarty. Podpieczony spód tarty wyjmij z piekarnika, na spód rozsyp równomiernie mielone migdały. Wyłóż przygotowane wiśnie i ułóż kratkę z paseczków kruchego ciasta. Tak przygotowaną tartę ponownie wstaw

ProstePesto.pl
Makowe naleśniki z serem i granatem 152

tylko dla smacznego soku, ale ze względu na dobroczynne działanie dla naszego organizmu. Owoc granatu zawiera polifenole, czyli związki przeciwutleniające, które hamują powstawanie wolnych rodników oraz usuwają już wytworzone, co zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób nowotworowych. Składniki na ok 8 szt Czas przygotowania: 40 min   Ciasto 120 g mąki pszennej 2 jajka 300 ml mleka 1 łyżka cukru(...)roztopionego oleju kokosowego lub masła Nadzienie  250 g twarogu sernikowego 1 laska wanilii 125 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru  1 owoc granatu Przygotowania: 1. Wszystkie składniki ciasta zmiksować na jednolitą masę, odstawić na ok 30 min do lodówki 2. Nadzienie - śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, rdzeń wanilii rozcinamy wzdłuż wyłuskujemy nasionka i mieszamy z serem, dodajemy

Słodki Kompromis
Simnel Cake – Angielskie ciasto Wielkanocne 179

Właściwie, od tego ciasta powinnam zacząć przygotowania do tegorocznej Wielkanocy :-). Tradycyjne angielskie ciasto wielkanocne – Simnel Cake. Bogate w kandyzowane i suszone owoce, przypominające Christmas Cake, lecz lżejsze. Pieczone z masą marcepanową i marcepanem udekorowane. 12 złotych kul marcepanowych użytych do dekoracji symbolizuje 12 apostołów, z pominięciem Judasza. Warto upiec już dzisiaj! Ciasto to, jak keks, owinięte w pergamin(...)miksować tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać resztę suchych składników, mleko, wymieszać. Dodać suszone i kandyzowane owoce, wymieszać. Formę tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć dwukrotnie papierem do pieczenia (sam spód). Do formy wyłożyć połowę ciasta, wyrównać. 400 g marcepanu rozwałkować na wymiar tortownicy, oprószając wałek i stolnicę cukrem pudrem, by się do niej nie przyklejał

Gotowanie-uk
Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami 160

tamtej pory wypiek w smaczniejszej wersji zaczął stawać się popularny, a cukiernicy wzbogacili go o dużo symbolizujących dobrobyt bakalii, aby jeszcze bardziej poprawić jego smak. Stollen to idealne ciasto na Święta – można zrobić je dużo wcześniej. Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami: 500 g mąki pszennej (3 szklanki) 200 ml mleka (4/5 szklanki) 100 g masła (pół kostki(...)gładkie i elastyczne, wkładamy je do oprószonej mąką miski, przykrywamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy je i zagniatamy wraz z suszonymi owocami, skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi. Ciasto rozpłaszczamy dłońmi na owalny kształt. Układamy na środku wałek z marcepanu o długości ciasta i zlepiamy brzegi, aby schować marcepan w środku. Dociskamy (można odwrócić łączeniem

Poezja smaku
Drożdżowa strucla z serem i truskawkami 102

największej formy keksowej jaką posiadam. Może nie do końca stanowi wdzięczny podkład pod truskawki,  które nie mają szans na zatopienie się w gęstym cieście drożdżowym.  Ale w sumie...to chaotyczne rozłożenie uciekających owoców  na powierzchni chałeczki - dodaje jej uroku.  Polana sporą ilością lukru cytrynowego,  z warstwą słodkiego serka wewnątrz, jest  doskonała na każdą(...)powierzchnię wciskamy  ćwiartki lub połówki truskawek.  Nawet te mocno wciśnięte wyskoczą na wierzch :) Myślę, że część owoców można wyłożyć na masę serową,  jeszcze przed zwinięciem w roladę,  znajdą się wewnątrz ciasta i stamtąd nie uciekną. Wkładamy keksówkę z roladką ponownie do 40 - tu stopni w piekarniku, gdy podwoi objętość, zwiększamy temperaturę do 170 stopni

Kronika Piekarnika
CIASTA WIELKANOCNE 222

okazji podawanych jest ich maksymalnie kilka sztuk, ale mimo to cukiernicy mają spore pole do popisu. Są prostokątne, owalne placki z różnych gatunków ciasta (kruche, makaronikowe, marcepanowe biszkoptowe) lub ze smażonych owoców ułożonych na opłatkach (pomarańczowe, jabłkowe, z suszonych śliwek, pigwy), z dodatkiem przypraw aromatycznych (wanilia, cynamon, goździki itp.) oraz często bakali (rodzynki, skórka pomarańczowa, cykata, daktyle, figi, słodkie(...)współczesnych wariantów tego wypieku: mazurek razowy, owsiany czy łaciaty. W przypadku tego ciasta niezwykle istotny jest jego wygląd, dlatego dużo czasu poświęca się na jego udekorowanie. Powierzchnia mazurków pokrywa się przeważnie warstwą lukru i bogato zdobi konfiturami, polewą czekoladową, lukrem, kolorowymi posypkami, migdałami, orzechami, suszonymi oraz kandyzowanymi owocami, które są układane w ciekawe wzory. Istnieje kilkaset przepisów mazurków

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 129

się w słodkich wypiekach i kompotach. Ciasto jogurtowe z rabarbarem to bardzo prosty deser, a takie lubię najbardziej. Rabarbar w tym przepisie możecie zastąpić dowolnymi kwaśnymi owocami i piec różne wersje tego ciasta, w zależności na co jest sezon. Po więcej rabarbarowych inspiracji odsyłam Was 👉 tutaj. Składniki: 3 łodygi rabarbaru 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej

Smakowity Blog Kulinarny
Racuchy z owocami 192

gruszek - olej do smażenia Mleko wymieszaj z jajkami i mąką, ucieraj drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej , pulchnej masy. Dodaj proszek do pieczenia. Obierz owoce i drobno je pokrój (u mnie robi to MAŁŻonek..) dodaj do ciasta. Rozgrzej olej na patelni i kładź ostrożnie łyżką ciasto. Rumień z obu stron , odsącz i posyp cukrem pudrem. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym 129

marchewką Dynia zapiekana z grzybami Prażone pestki dyni Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto z dynią

Kulinarne przygody Gatity