oprócz ciasta kruchego, które zwieńcza wierzch ciasta (posypka), główną bazę stanowi ciasto drożdżowe, serdecznie polecam, szczególnie w okresach, gdy inne krajowe, świeże owoce są trudno osiągane. Składniki: (na dużą formę z piekarnika) Na ciasto drożdżowe: *Zaczyn: 50 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 0,5 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki *Ciasto właściwe: 50 dag mąki(...)wlać roztopione masło i ostudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki. Uformować kulę, lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godz. do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Masa serowa: Jabłka pokroić w kostkę i gotować do czasu odparowania nadmiaru soku i zmięknięcia owoców. Dodać cukru do smaku (ilość zależna od własnych preferencji
My sweet a lifeLato to czas, w którym jest pełno owoców i warzyw. Za to je lubię! Poniższe ciasto jest bardzo zdrowe i smaczne! Nawet dla największego niejadka! Składniki: 2 jaja 1 łyżka erytrytolu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka nasion chia 3 łyżki mąki ryzowej szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat borówki maliny Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z erytrytolem
Truskawkowa Fiestaogródkowe koszyczki. Z racji tego dobrobytu powinniśmy wykorzystać te ulotne chwile, aby zaopatrzyć się w te owocowe smaki oraz witaminy. Jednym z moich ulubionych lipcowych owoców są maliny. Oprócz przepysznych ciast, musów, przetworów, sosów, czy pierogów możemy zrobić owocowy koktajl :) Składniki (3 porcje): 200g malin 1/4 dojrzałego ananasa szklanka zimnego mleka łyżeczka miodu Przygotowanie: Maliny myjemy
ChilliJemyKolejne ciasto ze śliwkami na które Was zapraszam. Przepyszne, pachnące i uwaga: polecam dla uczulonych na gluten, ponieważ jest pieczone na mące orkiszowej. Podany przepis zawiera
dolcevitainmykitchenKażdy ma jakieś swoje ulubione przepisy zapisane na luźnych karteczkach, zdobyte od koleżanek, zaznaczone w ksiażkach kucharskich. Ja również. Od dość dawna zamierzałam poprzepisywać je wszystkie
dolcevitainmykitchenPyszne mini serniczki na zimno nadziewane musem z mango na spodzie z biszkoptów. Pięknie się prezentują na talerzu dzięki kolorowej lustrzanej polewie (niestety na zdjęciach wygląda
Oryginalny smakznalazło się: * Ekologiczna galaretka z czarnej porzeczki – Dary Natury * Podlaska przyprawa do pierników i innych ciast – Dary Natury * Mix Superfoods - Biokulturalni * Baton ananas i kokos – Baton Warszawski * Mąka kukurydziana – Pan Zdrówko *Ciasteczka Avenki – Krasoń ____________________________________________________ Ekologiczna galaretka z czarnej porzeczki Skład: czarna porzeczka owoc* 50%, cukier trzcinowy*, agar-agar*. *produkt rolnictwa ekologicznego Po otwarciu słoiczka spodziewałyśmy się wspomnianej w nazwie(...)odwrotną kolejność ale mimo to jest bardzo smacznie. Świetnie nada się jako dodatek do owsianki (już nie słodkiej :P). ____________________________________________________ Podlaska przyprawa do pierników i innych ciast Skład: cynamon, imbir, skórka pomarańczy, anyż owoc, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, ziele angielskie. Przyprawy do piernika czy korzenne są dla nas bardzo istotne. Nie każda mieszanka ze sklepu może nas zadowolić, dlatego same
Candy Pandasprzełamującymi słodycz ciasta, mniam! A tuż po upieczeniu po prostu rozpływają się w ustach, takie są delikatne, ale nawet następnego dnia smakują świetnie :) Składniki na 12 muffinek: (Inspiracja: " Mała cukierenka ") Ciasto: 35 g świeżych drożdży 0,5 szklanki ciepłego mleka 0,5 szklanki cukru 2 duże jajka 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej Owoce(...)jednolita gładka, ale dość rzadka masa. Przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto urośnie. Wyrośnięte ciasto nałożyć łyżką do wysmarowanej masłem foremki na muffinki (na ok. 3/4 wysokości). Na wierzchu poukładać owoce (mogą być zamrożone, jeśli nie mamy świeżych). W miseczce wymieszać rozpuszczone masło, cukier i mąkę, rękoma wyrobić kruszonkę
Simply FoodBardzo lekkie i delikatne ciasto biszkoptowe, które idealnie współgra z różnymi owocami świeżymi lub zamrożonymi. Bardzo proste w przygotowaniu, posmakuje każdemu i nie grozi zakalcem 😉 Polecam ! Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 6 dużych jajek 3/4 szklanki cukru 150 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 600 g owoców świeżych lub zamrożonych Składniki na kruszonkę(...)odrobinę masła. Przygotowanie ciasta : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały cas ubijając. Dodawać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać strużką olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem- przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki. Ciasto wlać do formy
Słodka StrefaBardzo lubię ciasta marchewkowe, a tym razem postanowiłam zrobić w formie babeczek. Są naprawdę pyszne i idealne do niedzielnej kawki :) Na przepis natrafiłam tutaj . Składniki
kuchnia doskiCiasto trochę pracowite, ale za to zachwycające swoim smakiem i wyglądem. Świetny jest też fakt, iż można maliny zastąpić dowolnymi miękkimi owocami :D Składniki: Biszkopt (x2): 100 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g masła w temperaturze pokojowej 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru 500 ml mleka(...)masła w temperaturze pokojowej 4 łyżki cukru Warstwa galaretki: 3 galaretki malinowe/owoce leśne/truskawka 500 g świeżych malin lub innych owoców 750 ml gorącej wody Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej/mlecznej 70 g masła Przygotowanie: Biszkopt: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem
Malinowo w kuchniczego można zrobić ciasto jakieś? Nie mam pojęcia, może pszenna pełnoziarnista się nada? Akurat miałem taką z naturo.pl . No to szybkie myślenie, opracowanie receptury i ogień! 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g masła 125 g cukru trzcinowego 4 jajka 6 łyżek mleka szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia ananas (lub inne owoce, które lubimy) Masło z solą(...)minut nam to zajmie. Potem jajka przelewamy do reszty składników i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Jak dokładnie wymieszamy to przelewamy do foremki na ciasto, na górę kładziemy ananasa (lub inne owoce, które lubimy) i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. A na talerzu można ozdobić wiórkami czekoladowymi. Lub czymś innym :) Ciasto nie jest może jakieś takie "łaaaał", dupy
Marder&Marder ManufactureCudowne ciasto. Mokry biszkopt, słodki budyń, owoce które dodają lekkości i świeżości. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Dodajemy(...)ognia, dolewamy budyń i szybko mieszamy. Ciepły budyń wykładamy na owoce. Ananasowa skorupka: 20 dag wiórków kokosowych 1/2 kost margaryny 1 szkl cukru 2 jajka W misce miksujemy margarynę a jajkami, dodajemy cukier. Gdy masa jest gładka dodajemy wiórki. Mieszamy chwilę. Wykładamy masę na budyń. Wkładamy ciasto do piekarnika na 10 min 200 stopni by skórka z wierzchu nabrała
MojaQchnia.plpostanowiłam przygotować z niej ciasto. Grysikowiec to przepyszne i lekkie ciasto, doskonałe na upalny letni dzień. Jest niesamowicie proste w wykonaniu, poradzi sobie z nim nawet początkująca gospodyni. I możecie być pewni, że zawsze się uda a goście będą zachwyceni ;) Możecie dodać do niego swoje ulubione owoce. Ja użyłam brzoskwinię, borówki i maliny. Pyszny! :))) Masa grysikowa(...)podczas gotowania). Gdy mleko z masłem się zagotuje, wlać kaszkę i mieszać energicznie rózgą aż zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki, ostudzić. Na masę grysikową wyłożyć owoce, zalać tężejącą galaretką malinową. Ciasto przełożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia
Smakołyki Asigorąca, ale należy uważać, żeby nie dać jej za dużo, 4-5 łyżek to tak orientacyjnie; powinno być tyle, aby ciasto się skleiło Wyrobić ciasto, i cienko rozwałkować Za pomocą szklanki wycinać z ciasta kółka, wkładać do środka owoce i sklejać Gotować w lekko osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na wierzch Podawać z jogurtem
peanutbuttermonster