Jagodzianki to jedne z moich ulubionych bułek drożdżowych z owocami. Rogaliki drożdżowe z jagodami Mimo, iż ciasto drożdżowe wymaga nieco pracy warto się pofatygować i od czasu do czasu przygotować bułki czy też rogaliki. W okresie kiedy mamy pod dostatkiem świeże owoce i ich dość duży wybór, bułki z owocami są wręcz oczywistym wyborem. W okresie zimowym(...)margarynę, sól oraz cukier puder. Mieszać dłońmi mąkę z cukrem i margaryną do momentu, w kórym składniki zaczynają się łączyć. Dodać drożdże rozpuszczone w jogurcie oraz dwa jajka. Wyrabiać ciasto przez kilka minut do dokładnego połączenia się wszytkich składników. Ciasto włożyć do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie
mecooksŻurawiny zwykle używam suszone, do sałatek, wypieków lub sosów. Po raz pierwszy kupiłam świeże owoce i upiekłam z nimi ciasto. Żurawiny sprawdziły się w nim doskonale. Ciasto jest zachwycająco pyszne, niezbyt kwaśne, aromatyczne... Zapraszam na pyszne ciasto z waniliowe z warstwą żurawin z przepisu Doroty . Przepis podaję za autorką, w którym nic nie zmieniłam... Składniki: 1 laska wanilii
Czerwień i błękitjajko szczypta soli 1 łyżka kakao KREM: 300ml mleka 3 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100g cukru 100g gorzkiej czekolady DODATKOWO: dowolne owoce i listki mięty Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki ciasta zagnieść szybko, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę. Zimne ciasto rozwałkować, wycinać kółka, wylepić 6 foremek na tartaletki wysmarowane wcześniej(...)gotować około 1 minutę cały czas mieszając. Do gorącego kremu dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Ciepłym kremem napełnić tartaletki. Schować do lodówki do schłodzenia, ozdobić owocami i listkami mięty
Cakes By Kejtgalaretką i malinami, puszystością śmietanowego kremu z serkiem mascarpone i chrupiącym bezowym blatem - warstwą zwieńczającą to dzieło kulinarnej sztuki - przenosi nas do cukierniczego raju. Każdego, kto spróbuje tego ciasta, trudno będzie już zadowolić prostymi wypiekami. Każdy, kto upiecze malinową chmurkę, znajdzie swój sposób na zdobycie uznania gości. Najlepszy przepis na malinową chmurkę https://kulinarneprzeboje.pl/2018/03/30/malinowa-chmurka/ warto na zawsze(...)Samodzielne komponowanie dodatków i wspólne chrupanie w pogodnej atmosferze wyzwoli wrażenie przeniesienia się w świat dziecinnej beztroski. Te szczęśliwe chwile na długo pozostaną w pamięci uczestników spotkania! Ciasto można przygotować wcześniej. Różne owoce – maliny, borówkę amerykańską, jeżyny, truskawki, jagody, pokrojone w kostkę brzoskwinie lub ananasy z puszki - umieścić w misach. Do tego cukier puder, tarta czekolada, sosy owocowe
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarankiem. Całą rodziną wstawaliśmy, jedliśmy śniadanie, ubieraliśmy i wychodząc z domu zabieraliśmy dość sporo kobiałek. Tak, tak. By zjeść tak pyszny obiad, należało najpierw pójść na pole i nazbierać owoce. Uwielbiałam zbiory. Zawsze było dużo śmiechu. Po powrocie do domu robiło się mniej miło, gdyż trzeba było odrywać szypułki. A tego nie lubiłam. Później już mama z babcią zostawały(...)230ml gorącej wody. Ponadto: 500g truskawek do pierogów, 235 g truskawek na sos, 2 łyżki cukru (choć tu zależy wszystko od tego jak słodkie są owoce), 60ml mleka. Przygotowanie: Przygotować ciasto: do mąki dodać szczyptę soli, jajko oraz powoli dodawać wodę. Zagnieść ciasto. Gdyby się za mocno kleiło dodać troszkę mąki. Ciasto rozwałkować na niezbyt cienki jak również niezbyt
W kuchni u MonikiCzołem :) ! Dzisiaj na słodko, szybkie ciasto, które pewnie większość z Was zna doskonale. Zawsze się udaje, idealne w połączeniu z kwaśnymi owocami i słodką kruszonką. Przepis mam z bloga Smaczna Pyza . Placek na maślance. Składniki: 2 szkl mąki tortowej szczypta soli 6 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl maślanki 2 jajka 1/2 szkl oleju roślinnego(...)mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia, w drugiej maślankę, olej, jajka i cukier waniliowy. Mokre składniki przelewamy do suchych i miksujemy krótko mikserem na najwyższych obrotach. Ciasto przelewamy do okrągłej blaszki, wykładamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 40-45 minut. Gotowe
Trufelkowochleb. Jego sekret tkwi w wodzie gazowanej, która nadaje ciastu lekkości i ugotowanym nasionom lnu, które nadają wilgoci i spajają całość. Chlebek upiekłam na słodko, ale tylko dlatego, że miałam resztkę pestek, które potrzebne mi były do pesto, a że potrzeba jest matką wynalazku, to wykorzystałam gotową mieszankę suszonych owoców. Podsumowując zamiast suszonych owoców użyj dowolnych pestek(...)obudzone drożdże i wodę gazowaną. Dokładnie wymieszaj. Jednolite ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto nabierze lekko gąbczastej struktury i wyrośnie minimum o 1/3. Formę do pieczenia wysmaruj olejem roślinnym i wysyp mąką gryczaną lub otrębami owsianymi. Przełóż ciasto do formy, wierz możesz posypać resztką suszonych owoców/pestek. Przykryj formę czystą szmatką i odstaw
greenscarfwybieramy zdrowszą wersję 😊 Wiadomo najpierw trzeba zrobić ale jaka radocha potem z własnego wypieku 😎 Idealna krucha przekąska dla rodzinki, gości do herbatki lub zimnego koktajlu z owoców 🤤 Miały być jagodzianki ale został mi ananas z obiadu i też jest smacznie 😋 SKŁADNIKI 📌 250 g mąki* 📌 1 jajo (osobno żółtko i białko) 📌 40 g masła roztopionego 📌 opakowanie droższy instant(...)Wszystkie te składniki oprócz białka wymieszać a następnie dodawać stopniowo wody do wyrobienia ciasta. Przykryć i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. 3. Stolnice lekko posypać mąką, rozgnieść ciasto i uwałkować ręcznie dzieląc na części (u mnie 11). 4. Rozwałkować i nałożyć nadzienie (najlepiej całe owoce bo w zależności od mąki ciasto może pękać a wtedy łatwiej zlepić). Zalepiamy
Zdrowie i pysznie na talerzucieście równomiernie rozkładamy wiśnie (jeśli używacie mrożonych tak jak ja, dobrze jest wyjąć je z zamrażarki ok. 1-2 godziny przed pieczeniem, żeby trochę się rozmroziły). Owoce posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut (lub trochę dłużej - kruszonka ciasta powinna być ładnie zezłocona, a ciasto przyrumienione). Jeszcze ciepłe drożdżowe
MyCookBook.plPotrzebowaliśmy czegoś dobrego. Najlepiej jak najszybciej- zabawa w ogródku nie mogła poczekać. To ciasto załatwiło sprawę. Szybkie, pyszne, z ukochanym cynamonem i czereśniami. Dodało tyle energii, że o nudzie nie ma już mowy. Dzieciaczki maja zabawę w ogródku, a mama w kuchni. W końcu są wakacje, nie ma czasu na nudę :) Składniki 125 g masła 200 g maki pszennej(...)puszysta masę (ubijajcie około 8 minut). Do masy jajecznej dodajcie ekstrakt z wanilii, cały czas mieszając dosypcie mąkę, wlejcie masło. Mieszajcie do połączenia składników. Dodajcie owoce i migdały, lekko przemieszajcie, wlejcie do formy. Ciasto pieczcie około 30-35 minut- do suchego patyczka. Ostudzone posypcie cukrem pudrem
OliveandThymepropozycja na błyskawiczne ciasto, które zawsze się udaje. Składniki 4 jajka 1 szkl. cukru 3/4 szkl. śmietany 12% 0.5 szkl. oleju 3 szkl. mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Wszystko jak leci wrzucamy do miski i mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej masy, można użyć miksera na najwolniejszych obrotach. Takie ciasto wyłożyć na blachę i dodać owoce według uznania(...)Pieczemy w 180 stopniach 45 -50 min. Autor przepisu: Natalia Artykuł Ciasto widelcem mieszane pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyŚwieże owoce truskawek są smaczne, lekkie i zdrowe. Najlepsze, najbardziej soczyste i pyszne są polskie truskawki, więc warto korzystać z sezonu, póki trwa. Moja
Tajemnice Smakurozpuszczenia się składników, a na koniec cienką strużką wlewamy olej. 4. Upieczone ciasto lekkolposypujemy bułką tartą. Na to wykładamy morele skórkami do dołu. Pianę wykładamy na owoce, a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Całość pieczemy 35-40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Pinterest
Kuchnia domowa Anikratce, która idealnie zostawiła ślad na cieście:). To nie było zamierzone. Polałam ciasto delikatnie lukrem, zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny. Dodatkowo ozdobiłam kandyzowanymi owocami kiwi i żurawiną. Po upieczeniu ciasto wygląda zwyczajnie, bez żadnej rewelacji. Dopiero środek ciasta i jego smak powalił mnie na kolana. Przepis dostałam od Babci Zosi z Podkarpacia, która w pieczeniu ciast
Leśny ZakątekRolada biszkoptowa – rodzaj ciasta deserowego, gdzie w ciasto właściwe (biszkopt) zawinięte jest nadzienie w postaci kremu do tortów, galaretek, lodów lub owoców. Śnieżna rolada jest „zrolowaną” wersją ciasta śnieżny puch , ale z pominięciem kokosu. Składniki na biszkopt: - 4 jajka (temp. pokojowa) - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków * - 1/4 szklanki
mojewypiekiinietylkoPuszyste, wyrośnięte, wyjątkowo smaczne ciasto z rabarbarem należy do najłatwiejszych na świecie wypieków. Świetnie smakuje również z innymi owocami, truskawkami, wiśniami czy jagodami. Łatwe ciasto z rabarbarem to wyśmienita propozycja na wiosenny piknik lub podwieczorek do kawy lub herbaty. składniki na tortownicę 26 cm 8-10 łodyg rabarbaru 200 g rozpuszczonego masła 4 jajka 1 szklanka cukru
Smakowite Daniacytryny Przygotowanie spodu/kruchego ciasta: Na duży blat przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, zimny olej kokosowy oraz banana. Siekaj wszystkie składniki dużym nożem dotykając jak najmniej masy. Po około 10 minutach takie pracy ciasto zacznie „samo” zlepiać się w kulę. Zagnieć je szybko i uformuj kulę. Rozwałkuj ciasto możliwie najcieniej i za pomocą wałka (nawiń ciasto na niego) przełóż(...)minut. Rozgrzej piekarnik do 180-190 C i od razu po wyjęciu z lodówki wstaw schłodzone ciasto. Piecz 20 minut na środkowej półce piekarnika. Przygotowanie gruszek: Gdy spód ciasta będzie się piekł obierz w tym czasie gruszki, powycinaj gniazda nasienne. Ułóż połówki owoców równomiernie w garnku/głębokiej patelni, dodaj szklankę wody i sok z cytryny. Jeżeli lubisz ten aromat
greenscarfniezwykle delikatnie, uroczo aż szkoda je jeść ;). Przygotowywane są na bazie uniwersalnego ciasta kruchego , zdobionego np. kremem budyniowym lub bitą śmietaną, na której układa się świeże owoce, makaroniki i inne ciasteczka. SKŁADNIKI Ciasto 400 g mąki 200 g masła 80 80 g cukru
RAROSSAczas mieszając stopniowo dodawać mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. 4) Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do wcześniej przygotowanego ciasta. 5) Na koniec dodać pokrojone owoce i jeszcze raz delikatnie wymieszać. 6) Na patelni rozgrzać olej i chochelką nakładać ciasto. 7) Smażyć z obu stron na złoty kolor. 8) Usmażone racuchy najlepiej
Fitsweet.meudane wypieki? Zazwyczaj inspiruje się kilkoma przepisami, zmieniam co nieco i powstaje jakieś ciasto - więc przepisy takie trochę moje, trochę zaczerpnięte od innych :) Dziś proponuję Wam ciasto z arbuzem - sezon na ten owoc jeszcze trwa, więc warto to wykorzystać i przygotować ten przepyszny sernik. Jak przygotować ciasto z arbuzem? Składniki: masa serowa: 600 g serka homogenizowanego 360 g serka
Pani domowaKruche ciasto z lekką kokosową pianką na białkach i kwaśnej śmietanie. Jestem pewna, że Wam zasmakuje! U mnie znikło migiem i bardzo wszystkim smakowało. Ciasto możecie wzbogacić o dowolne drobne owoce, np. maliny, jagody, porzeczki. Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach ok. 30x20 cm) Ciasto kruche: 250 g zimnego masła 150 g cukru pudru
Nastoletnie WypiekaniePleśniak, to ciasto które wszyscy znają. Jest bardzo lubiane, no bo jak tu nie lubić - dwie warstwy kruchego ciasta, bezowa pianka i świeże, sezonowe owoce. Dziś zapraszam na moją jesienną wariację pleśniaka z jabłkami i marmoladą z pigwy. Ciasto kruche jest wyjątkowe i w smaku, bo w połowie upieczone z mąki orkiszowj pełnoziarnistej i posiada super kruchą strukturę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dopiekam kolejne 45 minut. Po upieczeniu sernik pozostawiam w uchylonym piekarniku około 15 minut. Następnie wyjmuję i studzę. Ciasto można polać gorzką czekoladą bądź obsypać ciemnym kakaem. * bardzo ważne jest dokładne osuszenie owoców z syropu ** używam szklanki o pojemności 250 ml Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancecałość zostało u nas zjedzone. Jest naprawdę wyjątkowo dobre. Latem takie ciasta udają się doskonale bo rosną jak szalone i można do nich wrzucić dowolne owoce, które akurat mamy. Lubię robić ciasta drożdżowe właśnie w upały mimo tego, że odpalanie piekarnika w takie dni jest mało przyjemne. Ta drożdżówka rosła tak pięknie, że nawet chciała uciec z formy
Smaczna PyzaPoszukując kiedyś przepisu na słodkości kuchni meksykańskiej natrafiłam na ten przepis na stronie kuchnialidla.pl. Ciasto bardzo mi przypasowało choć nie lubię mocno czekoladowych ciast, ale to
Kuchenne Wariacje