jest najlepsze w ciastach drożdżowych? Kruszonka! Chyba większość zaczyna od skubania kruszonki, potem zabiera się za owoce, a resztę(...)męczy bo szkoda wyrzucić. Jest coś magicznego w połączeniu mąki, cukru i tłuszczu, że kochamy to wszyscy. Pokusiłam się o odrzucenie wszystkiego co zbędne, czyli ciasta a zostawiłam creme de la creme, czyli owoce i kruszonkę, która jest w wersji maksymalnie fit. Składniki na 6 porcji (można śmiało zrobić w jednej, dużej formie): wartość odżywcza 1 porcji: 300 kcal/6
greenscarfSezon na agrest w pełni i właśnie niedawno znajoma przypomniała mi o tym smacznym cieście. Stary sprawdzony przepis na skubaniec znaleziony w zeszycie z przepisami mojej mamy.Smaczny również z innymi z sezonowymi owocami. 250 gram margaryny 1 łyżka smalcu 1 solidna łyżka oleju 6 jaj 6 łyżek cukru + pól szklanki do ubicia z białkami 1 i pół łyżeczki(...)składników. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia zagnieść ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na połowę do jednej części dodajemy kakao i zagniatamy. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23cm/39cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto "skubiemy" i kładziemy kupkami na przemian jasne i ciemne. Na tak wyłożony spód wykładamy agrest, na owoce ubitą pianę z białek, na wierzch kładziemy resztę
Andzia Pichciswej kwasowości świetnie spisują się w tym cieście. Uwaga! Jajka, jogurt i olej muszą mieć temperaturę pokojową , aby w czasie miksowania ciasto się nie zważyło, a potem nie zrobiło zakalcem. Składniki (na blachę (20 x 32) cm): Kruszonka 130 g mąki 100 g cukru 2 g cynamonu 100 g miękkiego masła Ciasto 2 jajka szczypta soli 12 g cukru(...)jajecznej dolać wodę z jogurtem i olejem. Zmiksować. Do masy dodać suche składniki i wymieszać do połączenia składników. Nie miksować za długo, by ciasto nie opadło po upieczeniu. Masę przelać do formy. Na wierzchu rozrzucić rozmrożone owoce. Kruszonkę rozsypywać w małych kawałkach na wiśnie. Wstawić formę do piekarnika i piec ok. 50 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozwolić
Weekendy w domu i ogrodzieświątecznym stole poprosiłam Gabriela Kurczewskiego z Blisko Tokaju - bloga roku według Magazynu Wino . Desery świąteczne mają charakter tradycyjny a także po części sezonowy. W ciastach i daniach ważną role odgrywają bakalie, suszone owoce, powidła i konfitury. Dobierając wino do takich deserów nie sięgnąłbym po oszałamiająco świeże młode wino z późnego zbioru. Okres Świąt to dobra pora na sięgnięcie(...)złożonym smaku z wyraźniejszymi nutami grzybowymi, ziemnymi, grzankowymi, ziołowymi i nawet korzennymi, które towarzyszą owocom – morelom, pigwom, pomarańczom. Nie są to wina bardzo długowieczne ale nie ma co szukać najmłodszego rocznika. Idealnie rozwinięte i zbalansowane powinny być wina z lat 2004-2008. Piernik to ciasto niezwykle intensywne, miód, korzenie, bakalie, powidła. Czegóż w nim nie ma! Bywa najważniejszym ciastem
królestwo garówDziś na deser mocno czekoladowe ciasto, idealne dla małych i dużych łasuchów. Kiedy piekłam to ciasto, to w całym domu pachniało czekoladą. Jest pyszne i dosłownie
kuchnia doskilubił niespodzianek? W dodatku truskawkowych! Są tacy? No właśnie, nie widzę… Babeczki “Truskawkowe niespodzianki” to słodkie owoce ukryte w lekkim, waniliowym cieście, przykryte czapką z bitej śmietany i… truskawką, oczywiście. Dzieci się cieszyły, gdy dogryzały się do swoich owocków i ja też się cieszyłam (jak dziecko!), choć
Słodki PomysłOprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 3. Ser ugniatam widelcem z żółtkami, cukrem i miękkim masłem na jednolitą masę. Z nektaryn usuwam pestkę. Owoce kroję w półplasterki. 4. Ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Szklanką o dużej średnicy wykrawam krążki. Kawałki ciasta układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Na każdym krążku rozsmarowuję porcję masy serowej
Tradycyjna kuchnia KasiMocno czekoladowe ciasto zwane „Brookliński Blackout”. Gęste, z dużą ilością kakao. Dla przełamania smaku czekolady można posmarować ciasto kwaskowatym dżemem lub na krem położyć świeże owoce. Przygotowałam je na 12 kwietnia, na dzień czekolady :). Podobno w latach 40-50-tych blackouty były codziennością nowojorczyków, były bardzo popularne na Brooklynie, gdzie przygotowywała je piekarnika „Ebinger Baking Company”, która(...)drugim biszkoptem, znów go posmarować kremem i tak do czwartego biszkoptu. Na końcu pozostałym kremem posmarować wierzch i boki ciasta, posypać przygotowanymi okruszkami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin. Przed podaniem można ozdobić świeżymi owocami. Udanych wypieków
Mała Cukierenkarzadko goszczą na naszym stole a to z tego względu, że mąż za nimi nie przepada. Robi jednak wyjątek dla frużeliny. To gęsta masa z owocami wiśni, jaką możemy dekorować budyń, dodawać do ciast, kremów, nadziewać nią naleśniki czy babeczki. Zastosować frużeliny jest naprawdę dużo, a ogranicza nas jedynie wyobraźnia. U mnie przepis bardzo podstawowy, jednak możecie sami dosmaczyć(...)wydłubanie ziarenek z lasek i dodanie ich do owoców. Dodajemy sok z cytryny. W kubku rozrabiamy wodę z mąką, dolewamy do owoców 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/fruzelina-wisni-ciast-deserow-budyniu/ BosowKuchni Artykuł Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuWitajcie :-) Kilka dni temu robiłam tartę z budyniem i owocami - klik , smakowała nam ona bardzo, moje dziecko zaraz zamówiło kolejną :-) Zrobiłam i podaję przepis, tym razem spód kakaowy, masa z serka mascarpone i śmietany 30 %, borówki i listki mięty. Pyszna wyszła, polecam, bo warto zrobić :-) Miłego dnia Wam życzę, ja idę robić ogórki :) Składniki na spód: 230 g mąki(...)liski mięty 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z kakao, dodajemy zimne pokrojone masło i całość siekamy nożem. Następnie zagniatamy, dodajemy cukier i jajko. Ponownie zagniatamy, u mnie ciasto było za luźne i dodałam jeszcze kopiatą łyżkę mąki. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. 2. Formę smarujemy masłem, ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i układamy
kruche babeczkiśmietanki 30 lub 36% 250g serka mascarpone Mus owocowy: 1 szklanka Świeżych lub mrożonych owoców, u mnie mrożone jagody, truskawki, maliny, borówki, wiśnie 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 1 łyżka czerwonej galaretki o smaku np. truskawkowym, malinowym, owoców leśnych… mięta do przyozdobienia ciasta *** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić(...)odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia *** *** Przygotowujemy mus owocowy. Świeże lub mrożone owoce przekładamy do garnuszka *** *** Dodajemy cukier i wodę. Całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż owoce puszczą sok i zmiękną *** *** Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę, mieszamy i całość blendujemy na gładką masę. Odkładamy do wystudzenia *** *** Śmietanę wraz
Blog z Apetytemjedno, ostatnie pytanie - kto z Was ma ochotę na porcję wytrawnego ciasta pomidorowego? Z pomidorami w trzech odsłonach. I z porcją niezwykłych wytrawnych lodów. Ciasto z pomidorami właściwie nie powinno nikogo dziwić, przecież pomidor jest owocem. A jednak w takim wydaniu nie jesteśmy do niego przyzwyczajeni. Tym bardziej zaciekawił mnie przepis, w którym pojawia się przecier pomidorowy oraz suszone
KUCHARNIADziś sernik,troszkę inaczej,może pamiętacie ciasto pleśniak,takie kruche z dżemem lub owocami-bardzo je lubiłam i znalazłam taki pomysł na ciasto który jest połączeniem tego właśnie ciasta z sernikiem-mniam-wypróbowałam i jest pysznie,bo czego tu nie lubić,kruche ciacho,powidła śliwkowe,pianka,i kremowy,delikatny sernik-wszystko w jednym-pychotka polecam!! Składniki : na ciasto kruche
Swojskie jedzonkodzięki maślance i puszyste, a kruszonka przyjemnie chrupie w ustach. Polecam je piec nie tylko z truskawkami ale też z różnymi sezonowymi owocami, zawsze smakuje! Składniki na formę 25/30 cm Ciasto: 4 jajka 2,5 szklanki mąki tortowej 1 szklanka maślanki ¾ szklanki cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Dr.Oetker 1/2 szklanki oleju roślinnego 2 płaskie
Wanilia i Kardamoncałe jaja,szczypta soli,płaska łyżeczka proszku do pieczenia.Wszystkie składniki miksujemy. Niewielką brytfankę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Wlewamy do niej ciasto. Na wierzch nakładamy pokrojone w kawałki sezonowe owoce. Pasują np. porzeczki, gruszki, śliwki, jabłka itd itp.Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.Jeszcze ciepłe ciasto polewamy
Z butelką mleczka w tle