lodówki, wysypujemy na nie bułkę tartą, a na nią wykładamy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na około pół centymetrowe plastry, które układamy na musie. Na owoce wylewamy ciepły budyń. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub skubiemy wprost na budyń .Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy
Rozpustne gotowanieMoże być wykorzystywana jako dodatek do potraw mięsnych i warzywnych - jako zamiennik ziemniaków, ryżu czy kaszy. Można ją podać jako śniadanie, na przykład z jogurtem i owocami, a także dodać do ciast i ciasteczek. Dobrze sprawdzi się jako składnik sałatek czy też dań kuchni śródziemnomorskiej. KOMOSA RYŻOWA ---> DO KUPIENIA TUTAJ 2. JAGODY GOJI
Katsuumiplastikową łyżką, tak aby ciasto było gładkie, bez grudek. Przygotować kruszonkę. W misce połączyć składniki formować palcami grudki ciasta Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Na wierzchu poukładać ulubione owoce. Posypać wierzch cynamonem oraz cukrem wanilinowym, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180oC około 45 – 50 minut (do suchego patyczka i złotego koloru wierzchu(...)ciasta). Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/ciasto-drozdzowe-na-oleju/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('66154c0056e921012a913baab11b6afc').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj
dom-agi.plDzisiaj ciekawie wyglądający jogurtowiec na bazie jogurtu greckiego z pokrojonymi w kostkę kolorowymi galaretkami. Spód to okrągłe biszkopty. To proste ciasto bez pieczenia, które sprawdzi się na każdą okazję. Wierzch można udekorować galaretkami lub świeżymi, ulubionymi owocami Składniki: okrągłe biszkopty 800 g jogurtu greckiego 300 g śmietany kremówki 30% 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny(...)dodajemy do pozostałej masy. Wrzucamy pokrojone kolorowe galaretki i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje. Gotowe ciasto dekorujemy odłożonymi galaretkami i ewentualnie owocami. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sernik na zimno z borówkami → Mini serniczki na zimno z musem z mango i lustrzaną polewą → Gerbera
Oryginalny smakzawsze są chętnie zjadane podczas letnich przyjęć w ogrodzie. U nas cieszą się szczególnym powodzeniem u dzieci, które za galaretkami wręcz przepadają. Do tego ciasta można użyć dowolnych kolorów galaretek i dowolnych owoców jakie tylko lubicie. Ja galaretką zalałam banany, ananasy i ptasie mleczko ( zobaczcie nowe smaki -klik). Ciasto to nie wymaga pieczenia, robi się
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKaki inaczej persymona to owoc, które już pojawił się na sklepowych półkach. Nie grzech go wykorzystać! Postanowiłam upiec ciasto w którym wykorzystałam mąki jaglaną i z amarantusa. Oczywiście można użyć innych mąk w tych samych proporcjach. Ciasto wyszło wyśmienicie! Soczyste i bardzo delikatne, takie lubię! Składniki: 2 jaja 2 łyżki ertrytolu 2 łyżki mąki jaglanej 1 łyżka mąki z amarantusa
Truskawkowa Fiestajajko plus żółtko Niepełna szklanka cukru pudru Pół kostki masła Wrazie potrzeby dodać kwaśnej śmietany Zagnieść ciasto. Przełożyć do foremek. Piec okołl 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Długość pieczenia zależy od wielkości foremek, dlatego dostosujcie czas. Składniki na krem: Owoce Serek mascarpone 250g 250 ml śmietanki 30% Ubić śmietankę z serkiem mascarpone. Wyłożyć na wystudzony
Rusty Forkwypieki. Dzisiaj prezentujemy Wam ulubione (kolejne z rzędu. A jak!) ciasto mojego Małżonka. Stollen, bo o nim mowa, to północno-niemiecki wypiek w kształcie chleba. Drożdżowe ciasto doprawione odrobiną przypraw korzennych, orzechów owoców suszonych lub kandyzowanych w okresie świątecznym robi zawrotną karierę. Pieczony z marcepanem jest świetną propozycją na Święta. Oczywiście można go zakupić w każdym sklepie(...)czasie w misce umieszczamy mąkę, cukier, mleko roślinne, namoczone (i odciśnięte) owoce, migdały i skórkę kandyzowaną po czym całość mieszamy. Dodajemy stopione masło (ma być ciepłe), żółtko oraz rozczyn po czym wyrabiamy i odstawiamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce (pod przykryciem). Ciasto wyjmujemy na stolnicę i rozwałkowujemy (wcześniej odgazowujemy) – na jednym końcu ciasta umieszczamy wałek marcepanu
Szybko Tanio Smacznieimieninach u cioci i przyjęciu komunijnym. Nie wymagają dużo pracy i są bardzo łatwe do zrobienia! Zachwycą! Gwarantuję Wam! Zróbcie konieczne! Ps. Borówki amerykańskie śmiało możecie zastąpić innymi, ulubionymi owocami. SKŁADNIKI: KRUCHE BABECZKI: * mąka pszenna – 200 g * masło – 100 g * cukier – 90 g * żółtko – 1 szt * śmietana kwaśna – 1 łyżka CREME PATISSIERE: * mleko 3,2% – 600 ml * żółtko(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE BABECZKI: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy na złoto w 180C. CREME PATISSIERE: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną
Ostra na Słodkoimieninach u cioci i przyjęciu komunijnym. Nie wymagają dużo pracy i są bardzo łatwe do zrobienia! Zachwycą! Gwarantuję Wam! Zróbcie konieczne! Ps. Borówki amerykańskie śmiało możecie zastąpić innymi, ulubionymi owocami. SKŁADNIKI: KRUCHE BABECZKI: * mąka pszenna – 200 g * masło – 100 g * cukier – 90 g * żółtko – 1 szt * śmietana kwaśna – 1 łyżka CREME PATISSIERE: * mleko 3,2% – 600 ml * żółtko(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE BABECZKI: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy na złoto w 180C. CREME PATISSIERE: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną
Ostra na Słodkowarto. Przekonałam się już nie raz, że niestety płacę praktycznie za samo ciasto, a cena takiej pizzy wcale nie należy do najniższych. Spójrz co potrzeba Ci na ciasto do pizzy domowej i może się okazać, że masz w domu wszystkie potrzebne składniki. Przepis na ciasto do pizzy: 150 g wody 1/2 łyżeczki cukru 10 g świeżych drożdży 250 g mąki(...)ciasto na pizzę. Wyrabianie robotem to góra 2 i pół minuty. Z takiej porcji wyjdą Ci 2 pizze o średnicy 30 cm. Ja jedną zrobiłam na słodko, drugą na słono, bo ciasto to nadaje się na jeden i drugi rodzaj tego pysznego fast fooda. Ciasto nie musi wyrastać. Blaszkę smarujemy oliwą, kulkę ciasta rozciągamy na jej szerokość, brzegi ciasta również
MamaOskarkamalin (ja użyłam owoce mrożone) Drożdże kruszymy, mieszamy z łyżką mąki, łyżką cukru a następnie rozprowadzamy w 3/4 szklanki ciepłego mleka (ale nie gorącego). Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, resztą cukru i roztopionym (przestudzonym) masłem. Wbijamy 1 całe jajko i żółtko i dodajemy rozczyn drożdżowy. Mieszamy składniki i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne(...)podwoiło swą objętość. Gdy ciasto wyrośnie kształtujemy z niego wałek i odcinamy plastry. Każdy z plastrów rozpłaszczamy dłoniom i wykładamy łyżeczką owoców. Jeśli używasz owoce mrożone należy je wcześniej rozmrozić. Zaklejamy brzegi ciasta i kształtujemy niedużą bułeczkę. Tak przygotowany bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na chwilę aby wyrosły. Przed włożeniem do pieca bułeczki
peggiwkuchniCiasto francuskie z pysznym, delikatnym,waniliowym kremem, malinami i jeżynami. Można je zrobić z innymi owocami. Będzie równie pyszne jeżeli użyjemy np. jagód lub brzoskwiń. Można eksperymentować. Ale dopóki są maliny i jeżyny, warto z nich skorzystać. Krem jest błyskawiczny do przygotowania, możemy przygotować go wcześniej i przechować w lodówce do chwili kiedy będziemy szykować ciasto ( nawet(...)zacząć ubijać śmietanę. Gdy zacznie gęstnieć, dodać mascarpone, pestki wanilii, cukier i sok z cytryny. Ubijać tak długo aż krem zgęstnieje. Nałożyć na ostudzone ciasto, na wierzchu ułożyć opłukane i osączone owoce. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Stare GaryPołączenie kruchego ciasta z kremem i sezonowymi owocami to mój ulubiony sposób na przygotowanie pysznych babeczek /tartaletek/.....na każdą okazję. Kruchy spód, słodkie puszyste kremowe wypełnienie i orzeźwiające, soczyste owoce. Nie można się im oprzeć. Dodatek serduszkowego akcentu to taki mały symbol i propozycja(...)słodki deser we dwoje...........da się skusić?......ja już sprawdziłam..... Składniki: / 10 szt / ciasto: 300g mąki 200 g zimnego masła 80 g cukru pudru 2 żółtka skórka cytrynowa /do smaku szczypta soli krem: 450 ml mleka 4 żółtka 50 g mąki / użyłam pszennej i ziemniaczanej/ 100 g cukru 1 laska wanilii sok z 2 mandarynek ½ łyżeczki startej skórki
Zakamarki mojej kuchni