Najprostszy z prostych, a przy tym niesamowicie smaczny. Deser w postaci owoców pod kruszonką. Chrupkie ciasto i gęsta, soczysta, aromatyczna mieszanka owoców. Moim zdaniem kluczem są tu przyprawy. Imbir i cynamon. Obłędny smak w połączeniu z lodami śmietankowymi. Koniecznie podane zaraz po upieczeniu. Można dodać otartą skórkę z pomarańczy i wykorzystać różne owoce. Najważniejsze, by łączyć słodkie
W kuchni wieczorempłaskie łyżeczki proszku do pieczenia do nadziania 220 g oczyszczonego agrestu 130 g malin do dekoracji cukier puder Uwaga: pamiętajcie o tym, że do ciast ucieranych wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Owoce umyć, osuszyć. Miękkie masło przełożyć do miski. Za pomocą miksera utrzeć na jasną, puszystą masę. Podczas ucierania, stopniowo dodawać cukier puder i cukier wanilinowy(...)miksować, aż do idealnego połączenia się składników. Na sam koniec do ciasta dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wsypać skórkę z cytryny oraz wiórki kokosowe i wlać jogurt naturalny. Za pomocą szpatułki całość wymieszać (tylko do połączenia składników!). Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec około 60-65 minut
Ugotowaćcały czas pamiętam. Zwłaszcza, że jakiś kilogram jagód leży zamrożony w lodówce i czeka na głęboką zimę, żeby wypełnić cały dom swoim zapachem... Ja to już czuję ;) Ciasto jest pyszne! Kruchy spód, kremowy sernik, rozpływające się w ustach jagody... Ach! :) Składniki: Kruchy spód i kratka: 2,5 szklanki mąki pszennej kostka masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki(...)drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 200 ml śmietany kremówki - 30 lub 36% 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 700 g owoców: u mnie jagody Kruche ciasto: Mąkę posiekać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę, cukier i zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!oknami upały więc dzisiaj szybki deser z ciasta francuskiego, na którego przygotowanie potrzebujemy 20 minut. Do deseru wykorzystałam świeże owoce oraz bitą śmietanę, którą możemy z powodzeniem zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Składniki : 1 arkusz ciasta francuskiego 300 ml śmietany kremówki 80 g borówki amerykańskiej (malin, jagód, truskawek lub innych owoców) 3 łyżki cukru pudru Piekarnik(...)rozgrzać do 200ºC . Ciasto francuskie rozłożyć na blachę, wyłożonej papierem do pieczenia i pociąć na 12 równych kwadratów, ciasto przykryć drugim arkuszem papieru i położyć na nim drugą blaszkę (ciasto podczas takiego pieczenia nie urośnie za bardzo a oto chodzi w tym deserku). Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. W czasie gdy pieczemy ciasto, ubić na sztywno
Zabawa smakiemClafoutis to bardzo popularny francuski deser z owoców zapiekanych w cieście przypominającym flan. Najbardziej znanym i popularnym jest clafoutis czereśniowe, ale ja proponuję Wam tym razem clafoutis z owocami jesieni- śliwkami. Poza tym, że są one źródłem witamin i błonnika, uważam, że smakują w tym wydaniu jeszcze lepiej niż tradycyjne clafoutis czereśniowe. Czas przygotowania(...)koniec wlej mleko, nadal ubijając. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200° C. Wysmaruj masłem ceramiczną formę do clafoutis lub indywidualne kokilki do zapiekania. Ułóż śliwki na dnie, zalej je ciastem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20-35 minut, w zależności od tego, czy używasz indywidualnych kokilek czy większej formy żaroodpornej. Clafoutis powinno być lekko ścięte, puszyste i lekko przyrumienione
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaciasto, a część zamknąć w słoikach (przepis na powidła śliwkowe z orzechami włoskimi i miodem pojawi się wkrótce). Ciasto jest aromatyczne i intensywne w smaku. Myślę, że fantastycznie komponowałoby się z gałką lodów waniliowych domowej roboty ;) PLUM PIE, CZYLI TARTA ZE ŚLIWKAMI Składniki na ciasto: - 300 gram mąki - 200 gram masła - 100 gram cukru pudru - 1 jajko Przygotowanie ciasta: Mąkę(...)cukru wanilinowego - szczypta mielonego anyżu - szczypta kardamonu - 100 gram cukru - żółtko Przygotowanie nadzienia: Śliwki umyć i pozbawić pestek. W misce wymieszać owoce ze wszystkimi przyprawami i cukrem. Zostawić na godzinę pod przykryciem do zamarynowania. Ciastem wyłożyć formę, zostawiając jego część do późniejszego uformowania kratki. Nałożyć na wierzch śliwki, ale bez soku, który się z nich wytrącił. Uformować kratkę
Życie zamknięte w smakuminut. W tym czasie przygotowujemy owoce. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy 1/2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżeczki rafinady. Wrzucamy kawałeczki masła. Ciasto mieszamy z owocami i przekładamy do blaszki. Wyrównujemy. Posypujemy reszta cukru i cynamonu. Pieczemy ok 25 minut w 180 st.C. Studzimy w foremce
Dzieje kuchennej Wiewiórymoja rodzina lubimy różnego rodzaju ciasta z kremem, ale w okresie letnim, kiedy są świeże owoce stawiamy na ciasta owocowe. Dzisiaj mam dla was przepis na proste ciasto ze świeżymi śliwkami i kruszonką. Do jego przygotowania nie potrzebujemy miksera, wystarczą nam tylko dwie miski i łyżka. Zrobimy je w ciągu 15 minut, oczywiście nie licząc czasu pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 100 g masła 2/3 szklanki mleka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 500 g śliwek lub innych owoców Kruszonka: 100 g mąki 60 g cukru 60 g masła 1 cukier waniliowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. 2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać
Danka Pichciminut. Kiedy ciasto się schładza, ugotować budyń. Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać z budyniem i cynamonem, resztę zagotować z cukrem. Ugotować jak normalny budyń. Gotowy przykryć folią aluminiową, aby nie powstał kożuszek i odstawić. Jabłka i gruszkę obrać, pokroić w kostkę. Do garnka wlać świeżo wyciśnięte soki, łyżeczkę masła i pokrojone owoce. Gotować ok 10 minut. Przygotować foremki(...)wysmarować masłem i oprószyć mąką. Połowę schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce i wykleić nimi spód foremek. Następnie dodać łyżkę masy jabłkowej, po dwie łyżki budyniowej i znowu owoce. Drugą kulkę ciasto podzielić na cztery części i każdą rozwałkować, pokroić w paseczki i ułożyć na nasze mini szarlotki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25-30 minut. Przygotować
Trufelkowopuszki) 100-150 g cukru 3 łyżki oleju roślinnego 2 opakowania budyniu malinowego bez dodatku cukru (w sumie 80 g proszku) około 500 g jagodowych owoców (maliny, borówki, jeżyny) Przygotowanie: 2/3 ciasta zetrzeć bezpośrednio na wyłożona pergaminem blachę i podpiec w temp. 180 C około 20 minut. Wodę z ciecierzycy ubić(...)sztywną pianę, dodadawać stopniowo cukier po czym budyniowy proszek a na końcu strużką dodać olej. Na podpieczony i wystudzony spód wyłożyć „piankę” na to owoce i zetrzeć resztę ciasta. Tak przygotowanie piec w tej samej temperaturze 30-40 minut. Ciasto rośnie co najmniej o 50% i potem delikatnie opada po wyjęciu z piekarnika. Upieczonej najlepiej trzymać
greenscarfBardzo prosta do zrobienia,uwielbiana przez dzieci-pyszna babka,można ją również przygotować w wersji z owocami tylko wtedy wylewamy ciasto na duża blachę ,posypujemy owocami i dopiero pieczemy-polecam Składniki: 5 jajek, 2 szkl.mąki(użyłam mąki ekologicznej Polskie Młyny) łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki oleju(użyłam olej Polski Rzepakowy) szkl.cukru cukier waniliowy, na lukier(...)chwilę, w miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy masą jajeczną za pomocą łyżki drewnianej,na końcu dodajemy olej i jeszcze mieszamy łyżką do połączenia się składników, wylewamy ciasto do keksówki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą i pieczemy w 180 stopniach ok 40-45 min(do suchego patyczka
Swojskie jedzonkoszklanki roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna) ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii ½ łyżeczki proszku do pieczenia lub sody szczypta soli 4-6 łyżek wody 60 g owoców niskowęglowodanowych np. maliny, borówki, jagody, porzeczki opcjonalnie słodzik/cukier dla osób, które ich używają Przygotować silikonowe foremki na muffinki lub posmarować tłuszczem metalowe formy. Wbić jajka do miski(...)mokre składniki. Dodawać stopniowo po 1 łyżce zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania wodę i należy ją dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji tak aby do ciasta łatwo było dodać owoce. Dodać owoce i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto umieścić w 6 foremkach. Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 190° C aż uzyskają złoty kolor. Smacznego
Ola la LCHFNastępnie częścią ciasta z lodówki wykładam na blachę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Masa z kaszy manny: 5 białek 1 szklanka cukru 1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (40g) 3/4 szklanki kaszymanny 3 garście porzeczek (użyłam mieszanki białych, czerwonych i czarnych) szczypta soli ciasto kruche z truskawkami, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami(...)kasza manna, czekoladowe ciasto z truskawkami, kasza manna, truskawki, Z owocami, Ubijamy białka z solą na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier . Pianę mieszamy ze śmietaną, a następnie dodajemy budyń i kaszę. Taką masę wykładamy na brązowe ciasto znajdujące się w blaszce, na wierzch wykładamy porzeczki, a na nie ścieramy drugą część ciasta, wyjętą z zamrażalnika. Pieczemy
Cynamonowe szczęściewanilii (opcjonalnie) 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 400 – 500 g świeżego rabarbaru 1-2 łyżki cukru do posypania owoców Składniki kruszonki: 50 g mąki pszennej 35 g cukru 30 g zimnego masła Przygotowanie ciasta drożdżowego: Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże, masło i jaja należy odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki (np. godzinę wcześniej
Moja Delicjawanilii (opcjonalnie) 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 400 – 500 g świeżego rabarbaru 1-2 łyżki cukru do posypania owoców Składniki kruszonki: 50 g mąki pszennej 35 g cukru 30 g zimnego masła Przygotowanie ciasta drożdżowego: Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże, masło i jaja należy odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki (np. godzinę wcześniej
Moja Delicja