mgnieniu. Są naprawdę przepyszne, szczególnie zaraz po upieczeniu, gdyż posiadają wtedy mięciutkie wnętrze i zapieczoną górę. Uwielbiam ich kuszący zapach, puszystość, maślany posmak i to, że zawierają mnóstwo owoców. Polecam! (około 4 większe sztuki) 100g mąki żytniej (u mnie typ 720) 50g masła 3 łyżki miodu (płaskie) 2 jajka 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel esencji(...)misce ubić jajka, a następnie dodać do nich masło, miód oraz odrobinę esencji waniliowej. Nie przerywając mieszania stopniowo wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta należy wmieszać owoce. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek; uwaga, bo babeczki mocno urosną podczas pieczenia) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około
Di gotujeJesień w pełni a nawet chyli się ku końcowi. Jakoś mało piekłam w tym roku jabłkowych ciast, postanowiłam więc odczarować ten owoc przygotowując rodzinie ten korzenny, wilgotny i słodki placek. Przepis podpatrzyłam u Lo . Korzenny placek z jabłkami 130 g miękkiego masła 150 g drobnego cukru 3 lekko roztrzepane jajka 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii 300 g mąki(...)wyrównujemy. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki a następnie każdą ćwiartkę dzielimy na 3 części. Jabłka wrzucamy do miski, posypujemy cukrem i przyprawami, mieszamy. Owoce wykładamy na wierzch ciasta. Ciasto pieczemy ok. godziny, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 30 minut. Przekładamy na talerz lub paterę. Kroimy po ostudzeniu, najlepiej nożem z ząbkami
Dzieje kuchennej Wiewiórypierniczkach dla wymagających przyszła pora na korzenne ciasto, które sprosta najbardziej restrykcyjnym wymaganiom diety. Ciasto cudownie pachnące pomarańczami, o wyważonej słodyczy, którą zawdzięcza wyłącznie suszonym owocom i bardzo dojrzałym bananom. Nie znajdziecie tu glutenu, zbóż, jajek, laktozy czy typowych zamienników cukru. Podążając za prostą i szybką recepturą odkryjecie za to niebanalny smak i fantastyczną strukturę ciasta. Nie dajcie się(...)skórkę z pomarańczy, całość dobrze połączyć. Do masy bananowej dodać suche, przesiane składniki – zmiksować do połączenia. Następnie dodać ocet i krótko zmiksować. Na koniec wsypać suszone owoce – wymieszać całość łyżką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać jego powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawić w formie przez kilka
Even Better Foodmąką. -- Wycinamy na kształt foremek i wykładamy, zawijając trochę na boki. Ciasta wystarczy na 4 foremki o średnicy 28-30 cm -- Na wierzchu układamy pokrojone owoce i z reszty ciasta wycinamy paski, które układamy na owocach i smarujemy lub nie rozbitym jajkiem. Pieczemy 15 minut w 200 st. C, na funkcji góra/dół
chleba naszegoskładniki: 3 plastry ciasta Filo 1 kubek mleka 4 łyżki masła 8 dużych jabłek cukier puder 1 op masy marcepanowej 1 kubek suszonych śliwek bez pestek
Luźna Kuchniaowocami. Tym razem ze sporą ilością wiśni na kruchym cieście. W tym roku moja wisienka bardzo obrodziła, więc planuję sporo ciast z wiśniami i konfiturę wiśniową , na którą przepis znajdziecie w Małej Cukierence (klik) . A wracając do dzisiejszego ciasta jest maślane, waniliowe i soczyste od owoców. Wiśnie są w polewie śmietanowo – waniliowej. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu
Mała CukierenkaDziś upiekłam na szybko ciasto jogurtowe z brzoskwiniami. Wyszło pyszne, puszyste, wilgotne w środku. Doskonałe z każdymi owocami, idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis sprawdzony kilkakrotnie, zawsze się udaje ;) Składniki na okrągłą blachę średnicy 24 cm: * 3 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka cukru * 1 szklanka oleju * 1 szklanka jogurtu naturalnego * 2 łyżeczki(...)jogurt naturalny, wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać. Do ciasta dodać ubite wcześniej na pianę białka, delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brzoskwinie z puszki odsączyć z soku. Połówki owoców rozkroić na 3 części, ułożyć na cieście. Piekarnik nagrzać do 180'C, ciasto piec
Zrób to smaczniecieście świeże śliwki. U mnie kokosowa kruszonka, kocham zapach kokosa! oraz świeże brzoskwinie. Choć te z puszki też będą ok. Każdy owoc się nada, nawet bakalie, najlepiej rodzynki lub żurawina. Pachnie cudnie! ZAPRASZAM Pomarańczowe ciasto ucierane z brzoskwiniami i kokosową kruszonką, wspaniałe do popołudniowych rozmów POLECAM Wszystkie składniki powinny być w temp pokojowej, piekłam w blaszce o wymiarach
Zasmakuj Kuchnizakończenie sezonu jagodowego, mam dla was wyśmienite ciasto.To połączenie słodkiego kruchego ciasta, delikatnego twarogu i kwaskowatych owoców.Jagody z powodzeniem możecie zastąpić: porzeczkami ( przepyszne ! ), malinami, jeżynami.Nie jest to tradycyjne ciasto kruche, bazujące na zimnym tłuszczu. To wersja dla leniuszków ;)Wypróbujcie, bo warto !Składniki:( na tortownicę średnicy 26 cm lub małą blachę )* 250 masła/margaryny* 3/4 + 1/4 szklanki cukru
kolorowotorcikowoDzisiaj coś dla leniwych i zapracowanych. Pyszne i szybkie w zrobieniu ciasto truskawkowe, solidnie oprószone cukrem pudrem. Uniwersalność ciasta pozwala na dodanie swoich ulubionych owoców i nie muszą to być truskawki. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 5 jajek 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego 400-500 g świeżych(...)pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do masy jajecznej wraz z olejem. Wszystko razem zmiksować do połączenia składników. Blachę o średnicy 29x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Umyte truskawki powciskać w ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 º C, piec 40 min. lub do suchego patyczka. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem
Anielskie wypiekikawałki, mniejsze niż ryż. Do tego wlałam zimną wodę, zmiksowałam do połączenia. I ciasto gotowe. W jakieś 5 minut albo i szybciej. Zawinięte w folię wkładamy do lodówki na 30-45 minut. Możecie od razu zrobić kilka porcji i zamrozić –kruche ciasto lubi mrożenie, a to ciasto można wykorzystać i do słodkich, i do wytrawnych tart. Truskawki kroimy w ćwiartki(...)rabarbar obieramy i kroimy na 1,5-2cm kawałki, mieszamy rabarbar z galaretką w osobnej miseczce. Wyjmujemy ciasto z lodówki na podsypany mąką blat i wałkujemy w okrąg grubości około 6mm, nie cieniej. Ciasto musi utrzymać ciężar owoców. Przenosimy je na papier do pieczenia. Na środku, w jednej warstwie rozkładamy rabarbar wymieszany z galaretką, na górę – pokrojone
Karo in the KitchenJesień to czas gdy pachnie cynamonem. Dziś pyszna alternatywa dla wszelakich szarlotek, które oczywiście uwielbiamy. Pleśniak jest jednym z nielicznych ciast, które mogą kryć rozmaite owoce. Dziś u nas propozycja z jabłkami na konfiturze z czarnej porzeczki, jednak by podkreślić jego sezonowość dodałam pachnący cynamon oraz orzechy włoskie. Koniecznie skuście się na to połączenie, ciasto zniknęło błyskawicznie. Pleśniak
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiilości dżemu malinowego i dlatego na połowie blachy użyłam dżemu porzeczkowego. I jak dla mnie, ta połowa była jeszcze lepsza Ogólnie, to po raz pierwszy mieszałam owoce z dżemem i nie żałuję Ciasto nie rozmięka i jest przy nim trochę zabawy. Nie lubię ciast, gdzie trzeba pilnować czasu pieczenia w odpowiedniej temperaturze, skręcać ją potem i dopiekać. Ale tutaj
Mieszam w Garnku