Szarlotka to ciasto, które chyba lubi każdy. Jej smak zazwyczaj kojarzy nam się z dzieciństwem. Robiłam już różne wersje szarlotek, ale ta zdecydowanie jest moją ulubioną
Mania GotowaniaKtoś lubi ciasto francuskie? Bo właśnie mam Wam do zaoferowania szybkie ciasteczka francuskie z konfiturą brzoskwiniową:) Dzieci na obiedzie narzekały, że nie ma nic słodkiego w
Smaczne ZdroweCiasto ze śliwkami to obowiązkowy jesienny wypiek w moim domu. Najbardziej lubimy maksymalnie proste ciasta, w których owoce grają pierwsze skrzypce. W sumie to nie wiem, czy nie powinnam tego przepisu nazwać śliwki z ciastem, zamiast ciasto ze śliwkami. W naszym domu wszyscy uwielbiamy śliwki. Ja najbardziej lubię takie twarde i niedojrzałe na surowo, ale jeśli jestem w posiadaniu(...)dużej ilości dojrzałych węgierek (takich małych i słodkich owoców), to powstają u mnie takie właśnie ciacha. Skorzystałam z tego, co akurat miałam w szafce i powstało bardzo fajne, zdrowe ciasto ze śliwkami. Zamiast białego cukru użyłam cukru kokosowego, który jak na substancję słodzącą ma całkiem niezły indeks glikemiczny (IG=35). Spotkałam się też z obliczeniami australijskich naukowców, którzy twierdzą
DietologCiasto owocowe z owoców mrożonych bez tłuszczu i bez cukru (Foremka o wymiarach 36x26cm- 12 sporych kawałków) Ciasto wilgotne w środku, a z wierzchu przyjemnie kruche. Jest to kolejny wypiek bez dodatku tłuszczu i cukru, co sprawia, że jest to idealne rozwiązanie dla osób na kochających słodycze, a będących na diecie. Przygotowanie go zajmuje chwilę i jest naprawdę łatwe(...)owoce Przygotowanie: W dużej misce umieszczamy białka i ubijamy je na sztywno. Gdy białko jest już ubite bez przerywania miksowania dodajemy pomalutku erytrytol. Mniej więcej po jeden dużej łyżce. Do białek ze słodzikiem dodajemy żółtka i jogurt naturalny i miksujemy tym razem krótko- tylko do połączania. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, otręby oraz sodę i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto
Moja MichaSzybkie, tanie, proste i mega smaczne ciasto, czyli pulchna dwukolorowa zebra z wiśniami. Może być bez owoców, z owocami mrożonymi lub świeżymi, np. borówkami, malinami, truskawkami, jabłkiem, bananami…:) Z dodatkiem różnych aromatów,wiórkami kokosowymi lub bakaliami też będzie smacznie i inaczej niż klasyczna zebra. Zobacz również mój inny przepis na na zebrę z jabłkami – smacznego:) Gotowe(...)ciasto można posypać cukrem pudrem, zostawić bez niczego, polać polewą, udekorować wiśniami lub tartą czekoladą. Ciasto puszyste, lekkie, wspaniałe. W sam raz na spotkanie z rodziną Składniki na blaszkę o wymiarach: 30 x 24 cm. 3 szklanki mąki pszennej tortowej 450 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka gazowanej wody 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Zasmakuj Kuchniproszek budyniowy i olej. Masę wylać na wystudzony spód , ułożyć owoce (pojedynczą warstwą ). Duże połówki śliwek dobrze jest pokroić na mniejsze części . Na owoce zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta . Piec ok 45 min w 180'C Smacznego :) Polecam
Malinowa KawiarenkaKokosowe ciasto i orzeźwiający krem śmietanowy z czarną porzeczką to idealny wypiek na letnie dni , łatwe do przygotowania , doskonale smakuje dzieciom i dorosłym, nadaje się na wszelkie imprezy-do tego kremu pasują wszystkie czerwone owoce lata: maliny, wiśnie, truskawki, czereśnie(...)Ciasto podane na talerzu z serii RAJSKI OGRÓD Bogucice Składniki: Ciasto: 6 białek 15 dag cukru drobnego 5 dag mąki tortowej 5 dag wiórek kokosowych białych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki czarnej porzeczki 3 łyżeczki żelatyny wiórki kokosowe do dekoracji czarna porzeczka do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto
Wanilia i Kardamonduże jajka ¾ szklanki cukru ½ szklanki oleju 1 ½ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ opakowania cukru waniliowego Owoce sezonowe – około 500g – u nas maliny, jeżyny, rabarbar 1 łyżka cukru trzcinowego Cukier puder do posypania ciasta Wykonanie Jajka ubijamy lub miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, następnie dodajemy olej, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia(...)rabarbar kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy cukrem trzcinowym, żeby nabrały słodyczy. Prodiż smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do prodiża i wykładamy na nie owoce. Pieczemy ok 40 minut. Gdy ciasto ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Grażynka, jeszcze raz dzięki :* Smacznego! Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Tajemnice Smakutych u których w gustach przeważają suche baby, makowce, czy serniki, uciekam od ucieranych kremów czy śmietan. Skubaniec jest jednym z ciast, które można zrobić zarówno latem , jak i zimą. Latem ze świeżymi aromatycznymi owocami, z kolei zimą z tzw. mrożonkami, dżemami, a z braku jakichkolwiek pomysłów na nadzienie, nawet z serkiem waniliowym, bądź budyniem, ja w poszukiwaniu miejsca(...)wyrobić razem z ciastem. Gotowe ciasto podzielić na 3 części, jedną cześć rozrobić z kakao. Na spód blachy włożyć cześć białą, w postaci skubanego ciasta, na nią cześć ciemną z kakao. Na tę cześć ułożyć owoc, na to ubitą pianę z białek z 1,5 szkl. cukru. Na wierzch poskubać trzecią cześć ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni
Kuchenne aromatymoją chwilową nieobecność? ;) Mam nadzieję, że ucieszycie się z mojego powrotu i kolejnego przepisu. Dziś, żeby dobrze zacząć tydzień, zapraszam na pyszne, proste i szybkie ciasto czekoladowe. Wilgotne w środku, z dodatkiem ulubionych owoców smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 100 g gorzkiej czekolady (u mnie gorzka ze skórką pomarańczową) 80 g masła 1/2 szkl. mleka 140 g cukru 150 g mąki(...)delikatnie miksować do całkowitego połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 22 cm lub mniejszej i piec około 30 minut (lub do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu ciasto studzić na kratce. Przygotować polewę z rozpuszczonego masła i czekolady. Polać ciasto i udekorować owocami. Można podawać również z lodami
Kuchnia w opałachwstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Piec ok. 15 minut lub do momentu, gdy patyczek włożony do ciasta po wyjęciu będzie suchy. Na nadzienie owocowe ok. 500 gr owoców - u mnie 1/4 stanowiły maliny, reszta to równe proporcje białej, czerwonej i czarnej porzeczki ok. 1/2 szklanki cukru (kierujcie się smakiem oraz stopniem dojrzałości owoców) Oczyszczone owoce(...)Okrągłą foremką o średnicy zbliżonej do szerokości ramekinów wyciąć 8 biszkoptowych kółek. Na dnie każdego naczynia ułożyć biszkoptowy spód i nasączyć go lekko sokiem powstałym z gotowania owoców. Z pozostałego ciasta wyciąć wąskie paski o szerokości zbliżonej do głębokości ramekinów i owinąć je wokół wewnętrznych ścianek naczynia. Nasączyć je równie sokiem. Do środka przełożyć odcedzone owoce (resztę soku
KUCHARNIArobić w momencie, gdy bliżej przyjrzymy się składnikom. Migdały są chrupiące, pyszne i świąteczne, ale to liofilizowane owoce są magicznym składnikiem. W oryginale autorka przepisu dodawała do ciasta orzechy lub owoce, ja postanowiłam połączyć je razem. Maliny zmieniłam na jeżyny nie z premedytacją, ale dlatego, że tych pierwszych zabrakło w szufladzie. Wyszło pysznie! Ciasteczka są chrupiące, lekko sypkie(...)schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (można przez noc). Schłodzone ciasto pokroić w plastry grubości 3-4 mm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180 st. C. przez 10-13 minut. Ostudzić. Smacznego! I tak, mi też pomysł z dodaniem liofilizowanych owoców do ciastek wydał się nieco dziwny... Ale spróbujcie sami; jestem pewna
Pożeraczka, czyli raz adobrzektoś wyśle SMS-a, zagłosuje, powie, że dobre, chce przepis. Motywuje strasznie. Dziękuję! Dziś obiecany tort. Biszkopt z owocami. Nie byłabym sobą gdybym nie olała wszelkich zasad pieczenia biszkoptów i zrobiła po swojemu. Wyszło dobre, uroczo zielone ciasto. Jedyną zasadą jaką się trzymałam jest 1 jajko = 1łyżka mąki i 1 łyżka cukru. Proporcje są na formę(...)czynność powtarzacie przy każdym blacie. Na sam wierzch dajemy cieniutką warstwę masy, sporo owoców i okruszki ciasta. To, jak będzie wyglądało ciasto zależy od waszej inwencji twórczej. Tort jest prosty, rustykalny i fajnie wygląda Smacznego! Post Biszkopt z owocami pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchencukrem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto, formujemy kule i odstawiamy do lodówki na ok. 40min. Po upływie czasu ciasto wałkujemy (podsypujemy mąką), wykrawamy większe kawałki i przekładamy do foremek, odkrawamy to co wystaje z foremek - ja użyłam silikonowych, ale gdy takich nie posiadamy możemy użyć metalowych - wysmarować je masłem i obsypać mąką. Ciasto podpiekamy 20 min. w 180 stopniach(...)Ubijamy opakowanie serka mascarpone z 4 łyżkami ksylitolu/cukru, olejkiem waniliowym i 10 łyżkami jogurtu lub mleczka kokosowego, przekładamy do babeczek i dekorujemy owocami
Czarnawisienkapłatków migdałowych 40 g chipsów / wiórków kokosowych 1 łyżka nasion chia 100 g daktyli, najlepiej świeżych Dodatkowo: 200 g śliwek lub innych owoców 1 łyżeczka nasion chia przygotowanie Na początku zrobimy ciasto. Mąkę orkiszową wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj mleko roślinne, olej, zblendowanego banana i nasiona chia. Teraz, cały czas mieszając partiami dodawaj mąkę(...)dodaj do niego nasiona chia, a następnie wyłóż na upieczony spód. Śliwki lub inne owoce zblenduj, a następnie wymieszaj z nasionami chia. Całość odłóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie powstanie coś na wzór dżemu, który wyłóż na wierzch ciasta
Via Gusto