święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam szybki i łatwy w przygotowaniu placek na maślance z owocami i kruszonką .Ciasto wyrabiamy mikserem . Moje wymiary blaszki : 20 x 35 cm. Placek na blaszce o tych wymiarach jest niewysoki , jeżeli chcemy wyższy to należy użyć mniejszej formy ! Potrzebne składniki : 2 jajka(...)Dodajemy na przemian maślankę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( ja smaruję boki i spód blaszki masłem lub margaryną i posypuję bułką tartą ), posypujemy owocami i kruszonką : ok. pól kostki masła, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, Placek pieczemy w temp. 180 -190 stopni
Pysznosci Babci Basisłodka kruszonka, która równoważy smak kwaśnych owoców. Sezon truskawkowy w pełni, dlatego ja nie mogłam odmówić sobie zrobienie drożdżówki z truskawkami. Jednak do tego ciasta pasują także inne owoce, jak np. maliny, porzeczki, borówki, jagody lub śliwki - lepiej żeby owoce nie były zbyt słodkie. Drożdżówka wygląda i smakuje rewelacyjnie, a swoim zapachem kusi już podczas(...)dodajemy cukier, suszone drożdże oraz szczyptę soli. Mieszamy składniki suche, a następnie wlewamy ciepłe mleko oraz olej i wbijamy jajka. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia składników i wyrabiamy ciasto na pulchne i sprężyste. Gdy klei się nam za bardzo do rąk, możemy podsypać jeszcze odrobiną mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aby potroiło swoją objętość
Kuchnia MagdaLenyWreszcie weekend bez pracy i wyjazdów, i mogę poświecić się pieczeniu :) Tym razem chcę zaprosić Was na pyszne, lekkie ciasto drożdżowe, pachnące masłem i owocami leśnymi. Proporcja jest idealna na dużą blaszkę do ciasta. Maślane ciasto drożdżowe z jeżynami i malinami, z kruszonką ciasto: 550 g mąki pszennej luksusowej (typ 550) 240 ml ciepłego mleka 2 jajka(...)odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Do małej miseczki wsypujemy składniki na kruszonkę i zagniatamy palcami do momentu, aż powstaną grudki. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. wykładamy owoce i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. i pieczemy ciasto ok. 35 minut
Dzieje kuchennej Wiewiórywypróbowałam, gdyż w tamtym roku nie wyrobiłam się już z sezonem malinowym, a tak się złożyło, że nie mroziłam jakoś malin. Magda stwierdziła, że ciasto najlepsze jest właśnie z tymi owocami, tak więc idąc za radą grzecznie poczekałam na sezon i w tym obiecałam sobie, że wreszcie je spróbuję. W tym roku też już nadrobiłam zaległości i zamroziłam(...)zamrażarki. Oddziel kawałek ciasta (mniej więcej 1/3). Ciasto rozłóż palcami (urywając je po prostu) na foremce, wcześniej posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Lekko dociśnij. Ciasto posyp łyżką bułki tartej (gdy owoce puszczą sok, wchłonie go, aby nie zrobił się zakalec). Na surowe ciasto połóż maliny i posyp je cukrem pudrem, rozkrusz na wierzchu pozostałą 1/3 ciasta.Piec
Fabryka pomysłówDziewczyny postanowiły upiec ciasto ze śliwkami i czekoladą. Kiedy przeczytałam przepis, wiedziałam, że to będzie coś pysznego. Kawałki soczystych owoców zanurzone w mięciutkim, aromatycznym cieście, do tego posiekana czekolada, rozpływająca się w ustach, kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe... Ślinianki od razu zaczęły mi pracować intensywniej. Wczoraj przejrzałam zawartość szafek, i wybrałam się po zakupy w celu nabycia składnika najważniejszego(...)nagle mnie natchnęło. Zielona miska pełna jabłek okazała się znakomitym rozwiązaniem. Czekolada, orzechy, jabłka zamiast śliwek...? Dlaczego nie? Będą przecież pasować idealnie.I nie pomyliłam się. Ciasto wyszło cudowne - soczyste i wilgotne dzięki owocom, dość ciężkie, intensywnie kakaowe (od siebie dałam kakao do masy), z niesamowitym orzechowym aromatem. Ilość cukru w oryginale - 175 g - wydała mi się nieco przesadzona
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWiosna w pełni i niebawem lato rozgości się na dobre, jakby nie patrzeć ta pierwsza kojarzy się nam nie tylko z rozkwitającymi drzewami ale i również
vaniliowoczekoladowaPyszne, wilgotne, mięciutkie ciasto z soczystymi borówkami, które przygotujecie w kilka chwil :). Wykonanie jest bowiem tak samo szybkie i proste jak w przypadku muffinek - to raptem wymieszanie składników suchych z mokrymi, mikser więc będzie zbędny ;). Jeszcze chętniej widziałabym tutaj leśne jagody, które są bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku niż borówki amerykańskie, jednak życie dało mi te ostatnie(...)życia trzeba podchodzić z pokorą więc i ja pokornie zrobiłam użytek z borówek...;). No i się opłaciło, bo wyszło przepysznie :). Polecam do przetestowania, również z innymi sezonowymi owocami:). Składniki: 400 g mąki pszennej 2 duże jajka 130 g cukru 16 g cukru wanilinowego 80 g płynnego miodu 480 g jogurtu naturalnego typu greckiego 125 ml ( pół szklanki ) oleju
Opowieści z piekarnikajagód ... nie licząc czasu chłodzenia ciasta - wypiek expresowy, bo robi sie go migusiem ;-) Oczywiście jagody można zastapić innymi sezonowymi owocami, lub owocami z puszki - gwarantuję, że i tak będzie smacznie. Składniki na kruche ciasto : 500g mąki krupczatki 5 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 op. cukru wanilinowego 250g masła o temp. pokojowej 2 płaskie łyżeczki proszku
Walijskie Pichceniepiec. Jak długo trudno powiedzieć, wszystko zawsze zależy od piekarnika miałam napisane 20 min ale piekłam 40 min aż było gotowe .To samo z 2 ciastem . masa do karpatki 2 małe puszki owoców mango odsączyć 2 kubki śmietany po 330ml śmietana 36 % 500 g serka mascarpone 100 g cukru pudru żelatyna 3 kopiate łyżki rozpuszczone we wrzątku przygotowanie żelatynę(...)zalać wrzątkiem. Śmietanę ubić z cukrem pudrem potem dodać serek mascarpone, a na końcu żelatynę. Teraz dodajemy owoce pokrojone w kostkę i mieszamy łyżką, śmietany nie ubijać za długo żeby nie zrobił się serek , Teraz już możemy na 1 połowę ciasta wyłożyć masę a potem przykryć 2 połową ciasta i do lodówki a potem pokroić i posypać cukrem pudrem
Moje WyrobyKochamy je na śniadanie, do kawy, na piknik...idąc na targ świeże owoce wręcz krzyczą do nas, żeby je zabrać:) Ciasto drożdżowe i świeże owoce...mnóstwo radości...dzisiaj malinowej radości;) Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg mąki, szczypta soli, jajko, 6 łyżek miękkiego masła, 1 kg malin, Kruszonka; 10 dkg masła(...)cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Nastepnie dodajemy masło i mieszamy żeby sie rozpuściło.Masę z jajkiem dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy na 2 godz. Maliny przepłukujemy zimną wodą. Po 2 godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszzce na 15 minut. W tym czasie robimy kruszonkę. Masło rozcieramy z mąką
Anioły w kuchniKochamy je na śniadanie, do kawy, na piknik...idąc na targ świeże owoce wręcz krzyczą do nas, żeby je zabrać:) Ciasto drożdżowe i świeże owoce...mnóstwo radości...dzisiaj malinowej radości;)Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg mąki, szczypta soli, jajko, 6 łyżek miękkiego masła, 1 kg malin, Kruszonka; 10 dkg masła(...)cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Nastepnie dodajemy masło i mieszamy żeby sie rozpuściło.Masę z jajkiem dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy na 2 godz. Maliny przepłukujemy zimną wodą. Po 2 godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszzce na 15 minut. W tym czasie robimy kruszonkę. Masło rozcieramy z mąką
Anioły w kuchnipyszne i szybkie ciasto bez użycia miksera, można je wymieszać łopatką lub łyżką. Proste w wykonaniu i nie może się nie udać. Zaletą tego ciasta jet przede wszystkim to że możecie użyć dowolnych sezonowych owoców. Idealne dla niespodziewanych gości bo szybko je przygotujecie. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka(...)blaszka o wymiarach: 30/25cm Wykonanie: Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia,dodajemy masło i delikatnie mieszamy do połączenia składników.Ciasto ma być gładkie bez grudek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, na wierzchu układamy przecięte na pół śliwki brzuszkiem do ciasta. Dzięki temu sok nie przedostanie się do ciasta
Sama słodycz i szczypta chiliśmietana z serkiem mascarpone, a na wierzchu beza posypana płatkami migdałów. Takie zestawienie smakuje naprawdę wyśmienicie. Aczkolwiek, to tylko jedna z wersji tego ciasta. Doskonale będą do niego pasowały maliny, truskawki, czy też inne owoce, które wystarczy wstawić w miejsce wiśni oraz dopasować do nich smak galaretki. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaBardzo delikatna pianka na cieście biszkoptowym. Przepis w sam raz na lato, na tzw. sezon owocowy, ale poza sezonem też można zdobyć świeże owoce lub wykorzystać owoce z syropu. Biszkopt z 4 jajek upieczony na blaszce 23x32 Pianka: 1/2 l mleka skondensowanego słodzonego 2 opakowania galaretki np. malinowej 1 szklanka owoców borówki amerykańskiej lub inne ulubione owoce
Praktyczna plmigdały i masa owocowa. Zapewniam, że to znakomite połączenie ;) Całość zwieńczona cukrem pudrem. Smakuje doskonale. Ciasto, które można upiec zarówno latem jak i teraz, korzystając z mrożonych owoców. Polecam! :) Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru szczypta soli 2 jajka Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane masło, cukier i sól. Dodać jajka(...)pszennej 250 g jeżyn 150 g jagód 50 g płatków migdałów + 3 łyżki cukru Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Mąki połączyć z cukrem, owocami i roztopionym masłem. Płatki migdałowe wymieszać z 3 łyżkami cukru, odłożyć. Ciasto rozwinąć z folii, podzielić na 2 części - mniejszą i większą. Formę o średnicy 21 cm wysmarować masłem, większą porcją ciasta wyłożyć
Domowa cukiernia Ewy