łyżek powideł śliwkowych 1 łyżka rumu pół aromatu rumowego 2 łyżki miodu 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej 4 łyżki wiórków kokosowych/mąki kokosowej garść orzechów włoskich / migdałów 1 łyżeczka kakao* Wykonanie: 1. Ciasto lub herbatniki zmielić w malakserze. Do powideł dodać rum i aromat dokładnie rozmieszać. 2. Bakalie drobno posiekać. Do masy ciasteczkowej dodać bakalie i skórkę
vaniliowoczekoladowawstawić do nagrzanego, do 175 stopni piekarnika, piec około 1 godz. lub sprawdzić patyczkiem. Powinien być suchy. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika,wyciągnąć z formy, całkowicie ostudzić. Przekroić na pół przełożyć powidłami. Orzechy włoskie posiekać na drobne kawałki, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem. Ciepłą czekoladą posmarować wierzch i boki ciasta, wierzch posypać
W kuchennym oknie Ewydrożdży 1000 g masy makowej lukier i orzechy włoskie do dekoracji Mleko podgrzewamy i dodajemy do niego drożdże i łyżkę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier, dodajemy rozczyn, mieszając, wsypujemy mąkę. Dodajemy masło i łączymy wszystkie składniki. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie przylepiać się do rąk. Odstawiamy, przykrywamy suchą ściereczką(...)foremki wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, termoobieg na 60 minut. Gdy ciasto ostygnie, polewam lukrem i układam orzechy włoskie na wierzch
KuchcikoweLovepurdru • 20 dkg orzechów włoskich Wykonanie: • Margarynę posiekać z masłem, dodać zółtka i śmietanę. • Wyrobić ciasto półfrancuskie, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić co najmniej 2 godziny w lodówce. • Białko utrzeć z cukrem pudrem na gładki lukier. • Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. • Wykrawać z ciasta gwiazdki. • Każdą gwiazdkę posmarować(...)lukrem, najlepiej pędzelkiem. • Obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi. • Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. • Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec ciasteczka przez 10 minut. • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
To co kochamdodatkiem imbiru)1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczyskórka otarta z 2 pomarańczy (2 łyżeczki)1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej75-100g czekolady deserowej3-4 łyżki mlekagarść orzechów włoskich Wykonanie:- jedną łyżkę cukru zalać jedną łyżką wody, nie mieszając podgrzewać na małej mocy palnika, aż cukier rozpuści się i przyjmie złotą, karmelową barwę (nie może być za ciemny(...)pokrojone śliwki oprószyć jedną łyżką mąki, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać - do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać- wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, a po wstępnym przestygnięciu wyciągnąć z formy, całkowicie ostudzić- orzechy włoskie posiekać na drobne kawałki - czekoladę rozpuścić w kąpieli
Smakołyki Berenikiszklanki mąki cieciorkowej skrobia tapiokowa (może być ziemniaczana) Masa makowa 250 g maku garść rodzynek 2 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 60 g orzechów włoskich 30 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Ciasto Soczewicę, wodę, oliwę i siemię zmiksować razem i odstawić na 1 h. Jeśli masz soczewice rozgotowaną to nie musisz dodawać wody. Dodać mąkę cieciorkową. Wygładzić masę, przedzielić(...)wałkować na grubość kilku mm. Masa Mak rodzynki i skórkę pomarańczową zalać wrzątkiem (tak by pokryć wodą całość). Odstawić do wystygnięcia Dodać miód i zmiksować blenderem Dodać pokruszone orzechy oraz zmielone wiórki kokosowe, wymieszać Jeśli masa jest zbyt rzadka możesz dodać trochę mąki (masa powinna być zwarta) Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto, następnie zwinąć w roladę. Z wierzchu posmarować oliwą
pyszne zdrowościCiasto podzielić na 3 równe części, podsypać mąką i rozwałkować na ok. 4-5 mm. Wyciąć kółka mniejszą szklanką lub nabrać w dłonie ciasto i uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczyć. Ciastka układać na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 10-15 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni
Kuchnia Paulettesmąkę, przyprawę do piernika oraz sól i ponownie wymieszać. Miskę z ciastem przykryć folią i włożyć do lodówki na około 3 godziny. Z chłodnego ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego**, obficie obtoczyć w cukrze pudrze i ponownie włożyć je na 15 minut do lodówki. Kule przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc spore odstępy
Kraina Miodem Płynącajednym jajku cały czas ucierając. • Na koniec zmiksować z mąką, solą, sodą i proszkiem. • Ciasto ma konsystencję mokrego, tłustego piasku. • Nabierać łyżeczką ciasto i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. • Układać kulki na papierze do pieczenia co 5 cm jedna od drugiej. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 5 minut
To co kochamsłonecznik w sumie można dodawać w dowolnym momencie, ważne, żeby połączyły się w całość). Rada: jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodajemy 1-2 łyżki wody. Z ciasta przygotowujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego, układamy je między folię spożywczą i zgniatamy na płasko za pomocą dna np. szklanki, plastikowego pojemniczka, miseczki (dzięki temu, że cisto włożymy miedzy folię łatwo będzie
Moniki Smakołykizagniatamy ciasto. Jeżeli chcemy uzyskać ciasteczka kakaowe w tym momencie dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Lepimy kulę i odkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie z ciasta formujemy kulki wielkości małych orzechów włoskich, układamy na blaszce wyłożonej matą do pieczenia, spłaszczamy widelcem tworząc wzorek. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, pieczemy przez około 20 minut (czas pieczenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwszystkie składniki oraz masło, jajka roztrzepujemy i również dodajemy do płatków, wszystko dobrze wyrabiamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ręce moczymy w wodzie, nabieramy łyżką porcję ciasta i formujemy ciasteczko wielkości orzech włoskiego. Ciasteczka podczas pieczenia troszkę się spłaszczą. Pieczemy w temperaturze 189 stopni około 15 minut, na rumiano. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilimąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia i sodę. Całość wyrobić do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do ciasta wmieszać posiekaną czekoladę i skórkę pomarańczową. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć (bez spłaszczania) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 17-19 minut w 170-180 stopniach. (Powinny być delikatnie zapieczone
Di gotujepłatki, mąkę i cukier. Całość zalać rozpuszczonym olejem kokosowym, wymieszać i połączyć z jakiem. (Powinna powstać jednolita konsystencja.) Na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być lekko zarumienione.) Większość produktów do ciasteczek
Di gotuje