chlebek z cukinią, który jest słodki i można go podawać jako ciasto do kawy lub kakao. Będziemy potrzebować: 460 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 300 g cukru brązowego lub białego 400 g cukinii 200 g startych jabłek 4 jajka 1/2 szklanki oleju (125 ml) 80 g orzechów włoskich zmielonych 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)cukinii odcinam końcówki i ścieram na tarce o grubych oczkach. Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach tak żeby było 200 g startych jabłek. Orzechy włoskie mielę w młynku do orzechów. Przygotowanie ciasta na chleb z cukinią: Do miski daję jajka dodaję cukier i miksuję przez chwilę aby składniki się połączył. Następnie dodaję stopniowo mąkę, olej, dodaję proszek
Uwaga Babcia Piecze Chlebmaki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego 50 g gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki kandyzowanego imbiru 1/2 szklanki świeżej żurawiny 1/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki orzechów laskowych Sposób przygotowania ciasta z białek: Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i dalej miksujemy. W oddzielnej misce łączymy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dodajemy do wcześniej ubitych białek
Słodkie PrzyjemnościKajmakiem i Bakaliami - Składniki : ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 75 g cukru 2 żółtka łyżka śmietany (lub więcej) pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy odrobina soli 400 g kajmaku 125 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% fix do śmietany (opcjonalnie) ok. 200-300 g dowolnych bakalii (np. orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy ziemne, migdały, rodzynki(...)śmietanki nie należy zbyt długo ubijać, ponieważ może wytrącić się masło). Na całkowicie ostudzone ciasto wykładamy krem i dokładnie rozprowadzamy po całej po wierzchni. Za pomocą pozostałego kajmaku (ok. 150 g - lub mniej) tworzymy dekoracje. Całość przystrajamy dowolnymi orzechami, np. laskowe, włoskie, ziemne, migdały oraz bakaliami (np. suszone morele, śliwki, rodzynki, żurawina). Moje posty
Słodka Stronachyba musiało odczekać swoje, żeby mogło się znaleźć na blogu :) Kolejne ciasto z cukinią, równie smaczne jak poprzednie, wilgotne oraz aromatyczne za sprawą cynamonu i gałki muszkatołowej, przepełnione orzechami i rodzynkami. W oryginalnym przepisie były to orzechy pekan i żurawina, ale że w domu miałam orzechy laskowe i włoskie oraz rodzynki dokonałam małej podmianki, myślę że ciasto(...)mniejsze kawałki) 1 szklanka wymieszanych, posiekanych orzechów laskowych i włoskich 100 g mlecznej czekolady na polewę Do miski wsypać cukier, dodać jajka i ekstrakt waniliowy, zmiksować na jasną masę. Dodać dobrze odsączoną cukinię, masło i sodę, wszystko razem wymieszać. Następnie dodawać: mąkę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, wymieszać, sprawdzić konsystencję ciasta, jeśli będzie bardzo gęste dodać odrobinę mleka
Simply Foodkeks Wilgotne, przesycone aromatem cytrusów, delikatne ciasto, wewnątrz którego znajdziemy mnóstwo kawałków orzechów i owoców. Czy w szare zimowe popołudnie, można wyobrazić sobie lepszą propozycję na deser? składniki 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kostki masła 150 g kandyzowanej skórki z owoców cytrusowych ( pomarańcza, grejpfrut, cytryna) 100 g mieszanych suszonych owoców 100 g mieszanych orzechów ( włoskich, laskowych) 70 ml koniaku dodatkowo do posypania wierzchu ciasta cukier puder sposób wykonania Suszone owoce, orzechy, oraz kandyzowaną skórkę wkładamy do miski ( duże kawałki orzechów, czy owoców kroimy na drobniejsze części) , zalewamy koniakiem
Miód i pieprzpiekarniku siedzi sobie w ciepełku jesienna tarta orzechowa. Jeszcze przed pieczeniem kusiła swym wyglądem. Zapowiada się wspaniałe popołudnie. Tarta orzechowa składniki przepis na ciasto do ciasta dodałam łyżkę cukru masa: 3 jajka 150g orzechów włoskich - posiekanych 150g brązowego cukru Muscovado 50g miękkiego masła 3 łyżki miodu 1 łyżka maki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego wykonanie Ciasto przygotowujemy jak w przepisie. Jajka
Przysmaki Karolkiprośbach i nie było wyjścia. Koniec końców ustaliliśmy, że będzie sezonowa. Ja przeforsowałem dynię, a Karolina ser pleśniowy. Do tego trochę włoskich orzechów i rukoli, które wspaniale się komponują z wymienionymi wcześniej dodatkami. Pizzę upiekłem na moim ulubionym cieście: cienkim i chrupiącym tak, jak zwykło się ją jadać we Włoszech. Gorąco polecam! Przepis ze specjalną dedykacją dla Karoliny(...)włoskich 120 g rukoli 3 łyżki oliwy z oliwek * PRZYGOTOWANIE Ciasto Mąkę połącz z solą, cukrem i suchymi drożdżami (jeśli używasz). Drożdże świeże rozpuść w leniej wodzie, którą następnie wlej do ciasta wraz z oliwą. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką i zagnieć ciasto. Powinno być gładkie, miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dolej więcej wody lub podsyp mąką. Z ciasta uformuj
Food Squarecukru szczypta soli 900g masy makowej z białego maku Orzechy włoskie, migdały Wykonanie; Wszystkie składniki na ciasto muszą być zimne. Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy śmietanę, mąkę i posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie do masy dodajemy pokrojone orzechy i migdały. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy
Anioły w kuchniodżywianie to pasmo wyrzeczeń i zerowa przyjemność z jedzenia. Składniki (8 porcji): Ciasto: 1 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki kokosowej/drobnych wiórków 75 g oleju kokosowego/masła 3 łyżki miodu 1 duże jajko Krem jaglany: 100 g kaszy jaglanej 250 ml mleka roślinnego (lub wody) 100 g orzechów laskowych 3 łyżki kakao niesłodzonego 3 łyżki mleczka kokosowego szczypta cynamonu(...)posmarowania 3 łyżeczki domowego dżemu niesłodzonego (ewentualnie np. Łowicz 100% owoców) - najlepiej kwaskowatego dla zrównoważenia słodkiego kremu Dekoracja: 2 łyżki migdałów w płatkach 10 pokruszonych orzechów włoskich Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i ugnieć. Wstaw do lodówki na godzinę. 2. Wyłóż ciastem formę na tartę, bardzo dokładnie ugnieć i wyrównaj. 3. Piecz ok. 15-20 minut
Powiedz dietom niełyżeczka sody oczyszczonej• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia• 2 łyżeczki przyprawy do piernika ( u mnie Kamis)• 100 ml oleju (u mnie słonecznikowy)• 3 małe jajka,• 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich• 1/2 szklanki posiekanych, odsączonych ananasów z puszki• 1 szklanka startej na małych oczkach, odciśniętej marchewki( ok 125 g marchewki przed odciśnięciem) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu(...)serka mascarpone• 250 ml śmietany 36%• 3 łyżki cukru pudru Do lekko ubitej śmietany z cukrem, porcjami dodajemy mascarpone.Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż. Połową kremu przekładamy ciasto, resztę rozsmarowujemy na górze. Ozdabiamy orzechami włoskimi i cynamonem
Mia Cucina Sofietarobocie kuchennym. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mąki. Ciasto będzie bardzo klejące, ale dzięki temu pączki będą puszyste i miękkie. Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego wilgotnymi lub oprószonymi mąką rękami lub nakładaj ciasto łyżką zamoczoną w oleju na rozgrzany olej. Smaż pączki na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu posyp pączki cukrem pudrem. Można również
Ze smakiem i z pasjąmąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Ponadto: tłuszcz do wysmarowania foremki 100 g sezamu gorzka czekolada orzechy włoskie Sposób przygotowania Jasny biszkopt: Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić mikserem na puszystą kremową masę. Mieszając łyżką dodawać niewielki porcje mąki z proszkiem . Ciasto wylać do foremki o średnicy 26 cm. Piec w temp. 180 C przez 25 minut. Ciemny biszkopt(...)całości , krem i na samą górę drugą część biszkoptu ciemnego. Na wierzchu rozsmarować pozostałą cześć kremu i ozdobić prażonym sezamem, kawałkaim czekolady i orzechami włoskimi. Porada:Jeśli postanowicie użyć rumu, to pamiętajcie ,aby ciasto było dobrze wystudzone , gdyż ciepłe nasiąknie i zrobi się glina . Smacznego
Słodkości i nie tylkoschłodzić w lodówce. Po tym czasie do kaszy wbić jajko, wsypać rozdrobnione (najlepiej malakserem) krakersy i wszystko razem dokładnie wyrobić. W razie potrzeby doprawić solą. Z ciasta formować kulki (odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego) i każdą z nich obtoczyć w mące. Smażyć (kilka minut) na mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Smażenie kulek powinno odbywać się w głębokim oleju
Di gotujeŻródło- „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Mari Lemnis i Henryka Vitry ) Składniki: prostokątna forma o wymiarach 21x36cm 1/2 porcji dojrzałego ciasta 1 słoik domowych powideł śliwkowych Masa orzechowa: 250g drobno zmielonych orzechów włoskich 250ml śmietanki kremowej 30% 1/2 szklanki cukru 1 jajko 3 łyżki masła 1 łyżka spirytusu Polewa: 50g mlecznej czekolady 100g gorzkiej czekolady 75g śmietanki(...)przez 15 minut. Upieczone placki wykładaj na kratę kuchenną i od razu zdejmij papier. Wystudź. Przygotuj masę orzechową. Wlej do rondelka śmietankę. Wsyp cukier i zmielone orzechy. Postaw na małym płomyku gazu i podgrzewaj, cały czas mieszając, bo masa lubi się przypalić. Gotuj 10 minut od chwili zagotowania, żeby masa zgęstła. Zestaw, dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści. Wbij
Wiem co jemmoże zabraknąć w czasie Świąt. Bardzo smaczne ciasto z makiem o uroczej nazwie „Makowa Panienka”:). W środku waniliowy krem z morelami i orzechami włoskimi, na pachnącym migdałami biszkopcie z makiem. Przyjemne, pyszne, nie za słodkie ciasto na sporą blaszkę. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo . Składniki: Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka(...)łyżeczki aromatu migdałowego Krem: 650ml mleka 6-7 łyżek cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 150g zmielonych orzechów włoskich 300g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 1 puszka moreli w syropie mak do posypania sok z pół cytryny Wierzch: 600-650g schłodzonej śmietanki kremówki
Mała CukierenkaWczoraj po raz pierwszy wzięłam udział w akcji ”Wypiekanie na śniadanie” . Tym razem autorki zaproponowały chleb z rodzynkami i orzechami włoskimiwedług Hamelmana. Chlebek okazał się pyszną
Mia Cucina Sofieta