Nadzienie: 10 dkg orzechów włoskich 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego łyżka masła ewentualnie 1 łyżka likieru np. Amaretto Orzechy zmielić. Masło stopić, wrzucić orzechy i prażyć przez chwilę, dodać mleko skondensowane i wszystko dobrze wymieszać. Podgrzewac jeszcze chwilę cały czas mieszając, ale nie zagotować. Ostudzić, ewentualnie dodać alkohol. Składniki na ciasto zagnieść i odłożyć do lodówki(...)godzinę. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C ( termoobieg 160). Z ciasta odrywać kawałki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, spłaszczyć w dłoniach, nałożyć nadzienie - ok. pół łyżeczki i formować kulkę. Nie spłaszczać. Układać w dość dużych odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Maślane ciasteczkoMakowiec w cieście francuskim Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - masa makowa z puszki - orzechy włoskie - orzechy laskowe - plastry kandyzowane pomarańczy (6 sztuk) - rodzynki melelaye Forma: blacha z piekarnika Przygotowanie: Masę makową mieszam z orzechami i rodzynkami. Ciasto francuskie rozkładam na blasze na papierze do pieczenia. 1/3 ciasta z lewej i 1/3 z prawej nacinam w poprzek na 1cm paseczki
Kuchnia co dniadrobno siekamy razem z kandyzowaną skórką pomarańczową. Masło ucieramy z cukrem pudem. Do utartego masła dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałeczki ciasta i formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min, do zrumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem
Domowy Smak JedzeniaDrugie ciasto robimy tak samo, tylko dajmy mniej mąki i kakao-tak jak w proporcjach. Jak mamy dwie takie same keksówki możemy piec jednocześnie Polecam jednak nie robić masy na ciasta za jednym razem czyli z 8 jajek i potem podzielić i do reszty dodać kakao, bo oba ciasta musza być takie same, a przy dzieleniu ciasta(...)łyżce budyniu i miksujemy. Masy idealnie starcza na przełożenie całego ciasta i posmarowanie. Ostudzone ciasta kroimy na równe kromki Najpierw bierzemy kromkę ciemną smarujemy masą, przyklejamy kromkę jasną, potem znów ciemną i tak dalej. Polecam zrobić sobie dwa ciasta mniejsze niż jedno meeega długie. Gdy skończą się kromki, ciasta wsadzamy na 15 minut do lodówki, następnie smarujemy je masą. Chowamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżeczki gałki muszkatołowej 2 jajka 1/4 szklanki oleju 5 plastrów ananasa z puszki lub 1/2 szklanki świeżego ananasa, pokrojonego w kostkę max 5 na 5 mm. 1 szklanka orzechów włoskich, pokrojonych w kostkę 5 na 5 mm 1 szklanka startej na dużych oczkach marchewki Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć, ananasa pokroić, orzechy pokroić. Goździki(...)mnie z Biedronki) w temperaturze pokojowej 1/4 lub 1 szklanka cukru pudru (do smaku) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 8 orzechów włoskich cynamon Masło utrzeć z cukrem na jasną masę, dodawać stopniowo ser, w trzech turach. Pierwszy blat ciasta położyć na paterę czy talerz, rozsmarować połową kremu, wyłożyć drugi blat, wyłożyć resztę kremu. Udekorować orzechami, posypać cynamonem. Smacznego! Ciasto marchewkowe
moj przepis nasobą wymieszać. Następnie ciasto przełożyć na blat i wyrobić na gładką, elastyczną masę. Jeżeli masa jest zbyt twarda dodać więcej mleka i ponownie zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i poczekać, aż podwoi objętość. Podrośnięte ciasto podzielić na 9 równych kawałków. Z każdego uformować długi, niezbyt gruby sznurek. Wałek do ciasta (albo pustą butelkę(...)cynamonem, cukrem z wanilią i opcjonalnie z orzechami włoskimi. Piec około 15-20 minut w 180ºC . Ciasto nawinąć na wałek zachowując lekkie odstępy Następnie ciasto delikatnie rozwałkować; zdjąć razem z folią z wałka Każdy kawałek ciasta obtoczyć w posypce (z cukru, wanilii i cynamonu) + ewentualnie posypać orzechami Tak przygotowane trdelniki wstawić do piekarnika i piec około 20 minut
Ugotowaćśliwek, fig, rodzynek, żurawiny Migdały zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut. Po tym czasie obrać ze skórki, osuszyć i zmielić malakserem - z orzechami włoskimi. (Nie muszą być zmielone idealnie drobno.) Migdały z orzechami wymieszać z mąką, kakao, cynamonem, goździkami, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Margarynę utrzeć z cukrem i miksując - połączyć z jajkami. Dodać miód i dokładnie(...)końcu suszone owoce. (Masa powinna delikatnie się kleić, ale niezbyt mocno. W razie czego dodać minimalną ilość mąki.) Ręce delikatnie zwilżyć i z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kulki delikatnie spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Zachować 2-3 cm odległości, ponieważ ciastka urosną.) Pierniczki piec około 20 minut w 180 stopniach. Zamiast cynamonu
Di gotujewiedeńskiego z bardzo orzechową nutą - lubicie masło orzechowe? CTo ciasto zasmakuje Wam na pewno! A zresztą sami oceńcie i dajcie znać! Składniki na sernik orzechowy 7 żółtek 7 białek 4 łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki maki pszennej 100 g cukru 3 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki masła orzechowego Garść orzechów włoskich Sposób przygotowania sernika Żółtka wymieszać z cukrem(...)Wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 70 minut. Ciasto studzimy, a następnie wstawiamy pod przykryciem do lodówki (najlepiej na całą noc). Wierzch ciasta smarujemy masłem orzechowym i posypujemy orzechami włoskimi. Smacznego
Słodkie Przyjemnościdalej smażyć.Budyń rozmieszać w soku cytrynowym,dodać płatki róży i likier.Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do usmażonych jabłek. Podgrzewać mieszając cały czas aż masa zgęstnieje. ciasto orzechowe Składniki 130 g orzechów włoskich 350 g mąki pszennej tortowej 6 żółtek 230 g zimnego masła ½ szklanki cukru pudru 1 łyzeczka ekstratu wanilii 1 ½ łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki proszku do pieczenia Beza(...)suchej patelni uprażyc orzechy i zmielić je drobniutko jak cukier. Do miski wsypać cukier,orzechy ,cynamon, proszek do pieczenia,mąke ,oraz wanilie. Dodac pokrojone zimne masło ,jajka i zagnieść ciasto. Wyrabiać krótko ,do uzyskania jednolitej masy ,gotowe zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-40 minut. Wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę(30 x 26 cm.) Ciasto podzielić
w mojej kuchnismaku sos z mnóstwem cennych kwasów omega-3- orzechowy w maślano-orzeźwiającej nucie, czyli orzechów włoskich 'podkręconych' klarowanym masłem i miętą oraz odrobiną miodu dla słodyczy. Chociaż tylko posypane cukrem pudrem również będą Wam smakować, bo placki same w sobie są przepyszne :) Jabłka w cieście (około 15 szt.): * jabłka- 3 duże szt. * mleko- 3/4 szklanki * mąka- 1 szklanka * jajko(...)olej- 1/2 litra Sos orzechowy: * orzechy włoskie- garść * masło klarowane- 30 g * miód- 1 łyżka * mięta suszona- 1/2 łyżeczki Jabłka w cieście: Jabłka obrać, pokroić na plastry o grubości 1 cm i wyciąć gniazda nasienne. Z pozostałych składników przygotować ciasto (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany), którym należy obtoczyć jabłka (najlepiej plasterki włożyć do ciasta), a następnie delikatnie przełożyć do garnka
Kraina Miodem Płynącamąki pszennej i 20 dag mąki pełnoziarnistej) 1 jajko spora szczypta soli około 1 szklanki ciepłej wody Na farsz: 1 cebula 40 dag dyni 3 dag orzechów włoskich sól, pieprz, cukier kminek (pominęłam) Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sporą szczyptę soli i wbijamy jajko. Wlewamy niepełną szklankę ciepłej wody i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Farsz: Cebulę drobno pokroić(...)przesmażyć na rumiano na maśle lub oleju. Obraną i pozbawioną miąższu dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach; dodać do cebuli, zamieszać i zdjąć z ognia. Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, po czym posiekać je i dodać do dyni. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (jeśli ktoś lubi można także dodać trochę kminku). Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką
My simple kitchenJesień powinna od czasu do czasu pachnieć piernikiem. Namawiam Was na zrobienie prostego ciasta marchewkowego o smaku piernika. Składniki: 2 duże jajka 160 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 120 ml oleju 130 g obranej marchewki 1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej lub czubata łyżeczka cukru z wanilią 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika(...)płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 170 g mąki (typ 550) 60 g siekanych orzechów włoskich (polecam bakalie i przyprawy Skworcu ) Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowując składniki na ciasto, w 4 naczyniach, łączymy je w następujący sposób: 1- Do dużej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. 2- W małym
Smak mojego domuPyszne karmelizowane orzechy mogą być doskonałą "przegryzką" lub świetnym dodatkiem do ciast lub deserów SKŁADNIKI 200 g orzechów włoskich ( mogą być też oczywiście laskowe, nerkowce czy migdały)150 g cukru PRZYGOTOWANIE Orzechy wkładamy do miski.Zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 15 min.Cukier wsypujemy do drugiej miski.Po kwadransie odcedzamy orzechy na sitko i gorące wsypujemy
Moje Kuchenne Rewelacjeniedzielny obiad czy rodzinne przyjecie. SKŁADNIKI: polędwica wieprzowa 450g sól, czarny pieprz, tymianek masło klarowane do smażenia 200g czarnych oliwek 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki orzechów włoskich 3 łyżki startego parmezanu płat ciasta francuskiego jajko czarnuszka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Polędwicę myjemy, oczyszczamy z bonek i doprawiamy sola , świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy
Pyry na Gazproszku do pieczeniaziarenka z 1/2 laski waniliiskórka starta z 1 pomarańczyWykonanie:- orzechy włoskie bardzo drobno posiekać- do miski przesiać mąki, proszek do pieczenia i cukier puder- dodać zimne masło, składniki posiekać razem- dodać żółtko, ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii, posiekane orzechy oraz skórkę pomarańczową, zagnieść ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić przez 60 minut w lodówce- piekarnik rozgrzać
Smakołyki Bereniki