ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:37/267)

Thumbprint cookies 173

Przygotowanie: Masło posiekać, dodać pozostałe składniki (oprócz konfitury) i zagnieść. Uformować kulkę, owinąć folią  i włożyć do lodówki na 30 minut.  Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki i robić w nich wgłębienie palcem lub końcem drewnianej łyżki, nakładać po łyżeczce konfitury. Piec w temperaturze 170ºC przez 13 - 15 minut

Piąty grzech główny
Kluski śląskie 222

równe części, jedną część wyciągamy i w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy 1-2 łyżki wody lub żółtko i wyrabiamy na jednolite ziemniaczane ciasto.  Z ciasta formujemy kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczamy delikatnie tworząc kluseczkę i robimy w niej dziurkę.  Kluski gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od wypłynięcia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Orzeszki 241

Mąkę i cukier puder przesiać przez sito, dodać masło lub margarynę i posiekać nożem. Dodać jajka, śmietanę z sodą i zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie włożyć do specjalnej maszynki i usmażyć w niej ciastka. Wystudzić. Nadzienie: 1 duży słoik kremu typu Nutella; cukier puder do posypania; Połówki orzeszków napełnić kremem

In my kitchen
Wegańskie ciasteczka owsiane 237

cukrem, dodajemy len i dokładnie łączymy. Następnie wsypujemy mąkę owsianą, dodajemy szczyptę sody i ucieramy. Na koniec wrzucamy płatki owsiane i dokładnie miksujemy. Krok 3 Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy. Z tego przepisu wychodzi mi dokładnie 9 ciasteczek, jeśli chcemy mieć ich więcej, podwajamy porcję. Pieczemy

CoolinarniePL
popękane ciasteczka czekoladowe 181

całą noc). Dla „nie mających czasu” można zastosować opcję „turbo”, czyli 2 h w zamrażalniku. Ciasto ma być twarde. Po schłodzeniu formować z ciasta kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Następnie obtoczyć każdą w cukrze pudrze. Musimy zrobić to dokładnie i tuż przed włożeniem do piekarnika. Mają być idealnie białe, bez prześwitów. Piec 12 min. w rozgrzanym

zabawa smakiem
Karkówka po cygańsku kluskami śląskimi 2509

gotujemy wystudzone przepuszczamy przez prasę lub maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki łączymy z mąką ziemniaczaną, wyrabiamy delikatne ciasto( w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki) Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego następnie robimy dziurkę. Kluski śląskie gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia około 1 minutę. Wyławiamy łyżką cedzakową. Smacznego

kgwjanczewo
Kluski śląskie 193

Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do miski lub na stolnicę. Odłożyć ¼ ziemniaków, a puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Z ciasta zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, rozgnieść w ręce na placek i zrobić dziurkę w środku kluski. Kluski wrzucać do osolonej wrzącej wody i gotować około 1 minutę od momentu wypłynięcia. Kluski odcedzić

Mama Gotuje
sernik kawowy z nutą cynamonu 176

składniki na spód ciasta: 1 szkl posiekanych orzechów włoskich 1/2 szkl pokruszonych herbatników 4 łyżki roztopionego masła 2 łyżki cukru wykonanie: Herbatniki i orzechy mieszamy razem, wysypujemy na dno blaszki (21 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia), polewamy masłem i posypujemy cukrem. Pieczemy przez ok. 10 min. w 170 st. C. składniki na masę serową: 800 g twarogu

Domowy Smak Jedzenia
Mleczne ciasteczka 152

szybkie dodanie jajek spowoduje zważenie się masy!). Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, mleko w proszku, ekstrakt i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać białą czekoladę i wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w średnich odstępach, ponieważ ciastka trochę urosną i rozleją się na boki. Lekko spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym

CookYourself
Ciasteczka z nutellą + film 156

dodajemy również nutellę oraz mąkę na końcu wlewamy jogurt. Dłonią wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i jednolite. Wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego spłaszczamy je dłonią i widelcem odciskamy kratkę. Ciasteczka przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C

Smakowite Dania
Indyjskie kofty i Przypomnienie :) 196

posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i odstawiamy. Robimy kofty. Do miski wkładamy puree ziemniaczane, ser starty na tarce o grubych oczkach, mąkę oraz przyprawy.  Całość zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.  Olej wlewamy do garnka. Rozgrzewamy go do temp. około 160 st.C.  Powinno być go tyle aby kulki były całe w nim zanurzone.  Kulki smażymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
owsiane ciasteczka z kokosem 230

jasną i puszystą masę, dodać jajko, olej i kontynuować ucieranie. Wsypać resztę składników i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je łyżką. Układać na blasze w sporych odstępach. Piec ok. 15 min. do zarumienienia ciastek. Po wyjęciu chwilę ostudzić i zdjąć z blachy. PORCJE

zabawa smakiem
Janek Tym i ciasteczka 211

mieszamy mikserem na jednolitą masę. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy. Dodajemy suche składniki i szybko wyrabiamy ręką albo mikserem. Dodajemy czekoladę i tymianek i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczone układamy na blasze (z tej porcji wychodzą około dwie blachy). Zostawiamy dość dużo miejsca pomiędzy ciastkami. Wierzch ciastek posypujemy solą- w oryginale to była fleur

les mirabelles
Ciasteczka Jacobsiki 170

Wszystkie składniki na ciasteczka razem z rozpuszczoną kawą dokładnie i szybo wyrobić, następnie wstawić do lodówki na ok. 0,5 do 1 godziny. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać obficie w cukrze pudrze, układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec 20 minut w 170 stopniach

Jadło i czytadło
Żytnie ciasteczka z melasą 212

proszku do pieczenia, przy diecie bezglutenowej użyć specjalnego bez dodatku mąki pszennej Po składniki na ciasteczka warto zajrzeć na stronę   www.Skworcu.com.pl 1. Wszystkie składniki wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na przygotowanej formie do pieczenia. Każde ciastko lekko spłaszczyć, a wierzch posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. 2. Piekarnik rozgrzać do 200 C, czas pieczenia

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania