ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:34/267)

Ciasteczka orzechowe z czekoladą 117

cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i łączymy za pomocą miksera. Ciasto powinno być miękkie i dające się łatwo formować. W razie potrzeby można dosypać trochę mąki. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ozdabiamy ciastka kamyczkami czekoladowymi z linii Decorada. Kamyczki podczas pieczenia nie topią się, nie zmieniają kształtu

Wrzosowa Polana
Ciasteczka owsiane migdałowe 139

dodawać cukier brązowy, jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Gdy składniki się połączą dodać płatki owsiane, migdały i słonecznik oraz szczyptę soli. Wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć dłonią i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka trochę urosną więc należy zachować większą odległość aby się nie posklejały podczas pieczenia. Piec

Smakołyki Asi
Ciasteczka owsiano-jaglane 143

składniki mieszamy łyżką w misce, po czym ugniatamy ręką. Jeśli masa będzie bardzo sucha można dodać kilka łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłonią formując ciasteczka. Z podanych proporcji wyjdą 24 ciasteczka (2 blachy). Uformowane ciasteczka posypujemy

Smakowity Blog Kulinarny
CIASTECZKA CYNAMONOWO - MIGDAŁOWE 136

proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło, cukier, śmietanę i jajko. Wszystko dokładnie wyrobić na gładką masę (nie przejmując się, gdy lekko będzie się kleić).  Z ciasta formować kulki, wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w migdałach wymieszanych z cynamonem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy, gdyż ciasteczka lekko się rozpłyną podczas pieczenia. Piec

Kuchnia w opałach
Pyszne ciasteczka fistaszkowo-owsiane 165

wanilię. Następnie mąkę z proszkiem i sodą, sól, płatki owsiane. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsypujemy lekko posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.  Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je w dość sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie rozpłaszczamy je. Pieczemy w temp 180 stopni ok 15-20 min.  Gotowe

Malinowe Pocałunki
Ciasteczka owsiane z żurawiną 110

lodówce przynajmniej na 2 godziny (ja ciasto zagniotłam wieczorem i zostawiłam je na całą noc w lodówce, a dopiero rano upiekłam ciastka). Po schłodzeniu odrywamy od ciasta małe porcje (wielkości włoskiego orzecha), formujemy w kulkę a następnie spłaszczamy i umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka powinny mieć grubość ok. 0,5 cm. Należy też zachować między nimi kilkucentymetrowe

MyCookBook.pl
Kuleczki ziemniaczane 189

cukrem i mlekiem. Dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do ciepłych ziemniaków dodajemy jajko, rozczyn, stopniowo pozostałą mąkę i zagniatamy ciasto. Z kawałków ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na posypanej mąką tacy. Pozostawiamy na ok. 15 minut. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy kuleczki i smażymy na średnim ogniu do zrumienienia. Zbieramy i układamy

Maminek kulinarny
Popękane ciasteczka cytrynowe 140

łyżką do połączenia składników. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.   Po tym czasie wyciągamy z lodówki i za pomocą łyżeczki porcjujemy ciasto, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki układamy w odległości 2-3cm od siebie. Pieczemy w 170 stopniach

Czerwona Porzeczka
Grillowane czekoladowe ciasteczka na desce cedrowej 184

sodę mieszamy. Dodajemy posiekaną czekoladę. Do mieszanki dodajemy maślankę i roztopione masło. Całość dokładnie mieszamy. Wyrabiany ciasto. Powinno mieć zwartą strukturę ale jednocześnie być lepkie. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (rozpłaszczamy je). Grilla rozgrzewamy do średniej temperatury do około 190 ° C. Na namoczonej desce grilla wykładamy ciasteczka i pieczemy w grillu z zamkniętym piekarnikiem przez około 12 minut

naRuszcie
Kolorowe, kruche ciasteczka 197

jajo, skórkę cytrynową, aromat śmietankowy i wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i sodą i krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. Kolorową posypkę wsypać do miseczki. Z powstałego ciasta formować kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w kolorowej posypce lekko ją dociskając i układać na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając ciastka. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym

Gospodyni Miejska
Marcepanki 172

sprzęt typu malakser, to możesz od razu wyrobić za jego pomocą ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut. Ze schłodzonego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego po czym spłaszcz je np widelce, lub odciśnij jakiś wzorek foremką, tak aby ciacha miały grubość maksymalnie 5 mm. Piecz 15 minut w temp

greenscarf
Kokosane owsianki – chrupiące ciastka kokosowe z płatkami owsianymi 202

sztywną pianę, stopniowo łyżka po łyżce dodając cukier. Do ubitej piany dodać wiórki i płatki owsiane. Ja dodałam jeszcze około 50 gram drobinek czekoladowych. Całość wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć. Uwaga : masa nie jest zbyt spójna i przy formowaniu kulek może się nie kleić. Nie przeszkadza

Niebieski kubek z kawa
KOKOSANKI CYTRYNOWE 132

zrobić: Białka   ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Wsypać wiórki, otartą skórkę z cytryny i wlać sok. Całość delikatnie wymieszać, przy pomocy łyżki. Z powstałego ciasta, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni

Kuchnia w opałach
Kruche ciasteczka z lentylakmi 121

soli Masło posiekać do miski, dodać mąkę, cukier, sól i jajko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do dekoracji: opakowanie lentylek Cukierki delikatnie wciskamy w przygotowane ciastka. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze

kulinarnyswiatdomi
Ciasteczka z płatków owsianych z pestkami dyni 169

miski wsypać płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, sól i pestki. Wszystkie składniki polać stopioną i ostudzoną margaryną, dodać jajka i wymieszać (najlepiej dłonią). Z ciasta formować kulki (wielkości orzecha włoskiego) i spłaszczać je tak, aby powstało ciasteczko o grubości około 1 cm. Ciastka ułożyć na papierze do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania