ciasto z orzechami włoskimi - 4002 przepisów (strona:33/267)

Chrupiące owsiane ciasteczka 135

cukier i dalej miksując. Dodać cukier brązowy i zmiksować. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki na jeden raz i zmiksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia.   źródło

Smaki Natalii
Ciastka marchewkowe z dżemem truskawkowym. 152

truskawkowy Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Do mąki dodać masło oraz marchewkę i zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Palcem lub małym naczyniem zrobić w kulkach wgłębienie (mocno docisnąć). Wierzch posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

zadanie-gotowanie
Ciasteczka owsiane z kokosem 207

następnie ugniatamy ręką,aby powstała zwarta kula.Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozgniatamy dłonią i formujemy ciasteczka o grubości około 0,5 cm. Ciasteczka pieczemy 15-18 minut, po wyjęciu z piekarnika

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasteczka karmelowo-kokosowe z płatkami owsianymi 178

Sodę wymieszać z 1 łyżką gorącej wody (będzie mocno się pienić), natychmiast dodać do miodu z olejem i wymieszać.  Całość połączyć z suchymi składnikami.  Z ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.  Każdą kulkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Nie muszą być zachowane duże odstępy, ponieważ ciasteczka "nie rozlewają się" na boki

Di gotuje
Ciasteczka z czekoladą i migdałami. 130

jajko, wymieszać mikserem na gładką masę. Następnie dodać  przesianą z sodą mąkę i posiekaną czekoladę wymieszać ręką. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego lub troszkę większe, układać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec w temperaturze 180 stopni około 12/15 minut na złoty kolor.  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasteczka z kleiku ryżowego 166

łyżki wiórek kokosowych marmolada Margaryne lub masło zmiksować z jajkami na jednolitą masę. Dodać cukier puder, mąkę, a następnie resztę składników i dalej wyrabiać ręką. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i robić w nich dziurki jak w kluskach śląskich. W dziurki powkładać po trochu marmolady. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni

kuchnia doski
Kolorowe kruche ciasteczka 191

obroty miksera - dodać jajko, aromat i sok z cytryny. Wsypać mąkę - uprzednio połączoną z solą, proszkiem i sodą oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą dłoni). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekką spłaszczyć, obtoczyć w posypce (całą lub jedną stronę) i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Należy pamiętać o zachowaniu dużych odstępów, ponieważ ciastka

Di gotuje
Ciasteczka orzechowe z czekoladą 133

cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i łączymy za pomocą miksera. Ciasto powinno być miękkie i dające się łatwo formować. W razie potrzeby można dosypać trochę mąki. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ozdabiamy ciastka kamyczkami czekoladowymi z linii Decorada. Kamyczki podczas pieczenia nie topią się, nie zmieniają kształtu

Wrzosowa Polana
Ciasteczka owsiane migdałowe 152

dodawać cukier brązowy, jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Gdy składniki się połączą dodać płatki owsiane, migdały i słonecznik oraz szczyptę soli. Wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć dłonią i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka trochę urosną więc należy zachować większą odległość aby się nie posklejały podczas pieczenia. Piec

Smakołyki Asi
Ciasteczka owsiano-jaglane 155

składniki mieszamy łyżką w misce, po czym ugniatamy ręką. Jeśli masa będzie bardzo sucha można dodać kilka łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłonią formując ciasteczka. Z podanych proporcji wyjdą 24 ciasteczka (2 blachy). Uformowane ciasteczka posypujemy

Smakowity Blog Kulinarny
CIASTECZKA CYNAMONOWO - MIGDAŁOWE 151

proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło, cukier, śmietanę i jajko. Wszystko dokładnie wyrobić na gładką masę (nie przejmując się, gdy lekko będzie się kleić).  Z ciasta formować kulki, wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w migdałach wymieszanych z cynamonem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy, gdyż ciasteczka lekko się rozpłyną podczas pieczenia. Piec

Kuchnia w opałach
Pyszne ciasteczka fistaszkowo-owsiane 176

wanilię. Następnie mąkę z proszkiem i sodą, sól, płatki owsiane. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsypujemy lekko posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.  Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je w dość sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie rozpłaszczamy je. Pieczemy w temp 180 stopni ok 15-20 min.  Gotowe

Malinowe Pocałunki
Ciasteczka owsiane z żurawiną 130

lodówce przynajmniej na 2 godziny (ja ciasto zagniotłam wieczorem i zostawiłam je na całą noc w lodówce, a dopiero rano upiekłam ciastka). Po schłodzeniu odrywamy od ciasta małe porcje (wielkości włoskiego orzecha), formujemy w kulkę a następnie spłaszczamy i umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka powinny mieć grubość ok. 0,5 cm. Należy też zachować między nimi kilkucentymetrowe

MyCookBook.pl
Kuleczki ziemniaczane 210

cukrem i mlekiem. Dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do ciepłych ziemniaków dodajemy jajko, rozczyn, stopniowo pozostałą mąkę i zagniatamy ciasto. Z kawałków ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na posypanej mąką tacy. Pozostawiamy na ok. 15 minut. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy kuleczki i smażymy na średnim ogniu do zrumienienia. Zbieramy i układamy

Maminek kulinarny
Popękane ciasteczka cytrynowe 155

łyżką do połączenia składników. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.   Po tym czasie wyciągamy z lodówki i za pomocą łyżeczki porcjujemy ciasto, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki układamy w odległości 2-3cm od siebie. Pieczemy w 170 stopniach

Czerwona Porzeczka