jajko i mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Na koniec dodajemy płatki owsiane i prażone migdały i całość mieszamy do powstania lepkiej masy. Z naszego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 18-20 min (ciastka muszą się zarumienic
Zawsze głodna!margaryny dodajemy suche składniki i całość mieszamy do połączenia, dodajemy mix bakalii i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po upływie 30 minut z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce do pieczenia Rozgniatamy kuleczki widelcem formując ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku przez około 17 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwlać do miski i wymieszać. Dodać jajka i wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a z ciasto formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce w niedużych odstępach. Piec przez 10-15 minut w temp. 180 st.C. Warto jednak co jakiś czas sprawdzać czy się nie przypalają
Pasja Smakukakaem i siemieniem. Zakryć miskę z ciastem i odłożyć do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Arkusze papieru do pieczenia lekko posmaruj tłuszczem. Uformuj ciasto na kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie umieść 2 cm od siebie na arkuszach papieru do pieczenia. Spłaszczyć delikatnie każde ciasteczko. Piec przez 8 do 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Pozostawić
ClauditteMissCookingponownie chwilę ucierać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i połączyć składniki. Na sam koniec dodać mleko i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce i lekko spłaszczamy. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Studzić na kratce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dekorować ciastka smarując pasek czekoladą
O kuchni z uczuciemskładników dodać mokre oraz drożdże, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczać, układać na blasze, zachowując odstępy. Piec w 180 st. C. przez 6-8 minut. Ostudzić. Smacznego! Wczoraj rano, tuptając do autka z przykrością stwierdziłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzemaślaną, oraz skórkę pomarańczową, wymieszać. Najlepiej zrobić to mikserem, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć lekko klejącą konsystencję. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia i zgęstnienia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy pierniczkami zostawiać spore odległości, gdyż podczas pieczenia zwiększą objętość. Każdą kulkę lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 180 stopni
Kuchnia w opałachpieczenia, utrzeć do połączenia, dodać resztę mąki i połowę wiórków kokosowych, utrzeć, na koniec dodać resztę wiórków, utrzeć, a następnie zagnieść ciasto tak aby było elastyczne. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, zrobić kulkę, spłaszczyć na medalion, a następnie odcisnąć wzorek widelcem wcześniej zanurzonym w mące aby się nie przykleił. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Mix smakuokoło 30 min, by płatki nasiąkły ( ja dodałam jeszcze 2 łyżki mleka, bo moja masa była sucha i obawiałam się, że całość się nie połączy) Z ciasta formować ciasteczka wielkości orzecha włoskiego ( ja nabierałam na dużą łyżkę, a małą umoczoną w wodzie rozpłaszczałam na blaszce na papierze do pieczenia ) Piec około 10-12 min. w temp, 180 *C do lekkiego
Proste Potrawypłatki owsiane, wiórki, mąkę i proszek, mieszamy. W małym rondelku roztapiamy masło razem z miodem - nie gotujemy. Roztopione masło przelewamy do naszych suchych składników i mieszamy.Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozkładamy na blaszce, a następnie spłaszczamy, zachowując odstępy. Pieczemy w temperaturze 180`C około 8 - 10 minut. Studzimy na kratce. przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku.Smacznego
Słodkie Przyjemnościdodaniem jajek, musimy je najpierw roztrzepać, a następnie dodać je do masy maślanej.W drugiej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku.Z ciasta tworzymy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy je mokrą łyżeczką tworząc kółka. Pamiętajcie o zachowaniu pomiędzy ciastkami odległości.Pieczemy około 10 minut - studzimy
Słodkie Przyjemnościmaślanej i dokładnie wyrabiamy - ja wyrabiam ciasto robotem, ale można też ręcznie. Gotowe ciasto możemy włożyć do lodówki aby lekko stężało.Po około 20 minutach z ciasta przygotowujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a następnie lekko spłaszczamy po środku każdego ciastka.Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy
Słodkie Przyjemnościmarmoladę, rodzynki, zmielone orzechy arachidowe, cynamon i kakao - mieszamy.Masło, śmietankę i cukier podgrzewamy. Rozpuszczoną mieszankę dolewamy do ciasta i całość miksujemy końcówką a'la hak.Z przygotowanego ciasta tworzymy kulki wielkości orzecha włoskiego.Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny- po tym czasie kulki polewamy rozpuszczoną czekoladą ( można je również całe zanurzyć w czekoladzie) a następnie posypujemy zmielonymi orzechami arachidowymi
Słodkie Przyjemnościmieszamy ze sobą. Ciasto wychodzi klejące i takie ma być. Nie należy dosypywać mąki.4. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej.5. Dłonie zwilżamy wodą i z ciasta formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego lub odrobinkę większe). Po kilka kulek wrzucamy na olej i smażymy na rumiano.6. Wyjmujemy, odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!!!P.S. A oponki lubicie? Jeśli
Kuchnia domowa Anirobota z sypkimi składnikami, łączymy całość hakiem robota. Jak ktoś robi to ręcznie to polecam silikonową łyżkę, gdyż ciasto jest dosyć gęste i klejące.Mokrymi dłońmi z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na wyłożonej papierem formie w sporych odstępach, gdyż pierniczki się lekko rozpłyną i urosną.Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię