lubi pośpiechu. Jeśli spełnimy te dwa kryteria, zapewniam Was, że wyjdzie Wam beza jak malowana! Także dziś przed Wami piękna pavlova, beza z owocami i kremem na bazie mascarpone i kremówki. Ja ozdobiłam ją mango i porzeczkami, które miałam jeszcze zamrożone z poprzedniego sezonu. Użyjcie swoich ulubionych owoców, ale pamiętajcie, aby one były raczej kwaskowe, bo beza sama w sobie(...)bezą Ciasto rabarbarowe z bezą Kruche ciasto z bezą i śliwkami Pavlova, beza z owocami Pavlova, beza z owocami Czas przygotowania: 2,5 godziny + czas suszenia Składniki Beza: 6 białek (ok. 210 g) szczypta soli 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny czubata łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem 200 g śmietanki 30% 250 g mascarpone 2 czubate
Kulinarne przygody Gatityupieczeniu- odkładamy ciasto do całkowitego ostudzenia.Masa:500 gr mascarpone300 gr swieżego custard80 gr drobnego cukru100 gr startej czekolady Wykonanie:Ubijamy mascarpone, dodajemy custard I cukier- ubijamy wszystko na puszysta masę. Dodajemy startą czekoladę. Mieszamy. Nasaczamy ciasto kawą z rumem ( do kawy można dodac cukru). Nakładamy masę.Wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny. Posypujemy ciasto cacao.Smacznego
Smaki EdytyCiasto Słodki Pocałunek jest bardzo smaczne, intensywnie czekoladowe i wręcz rozpływa się w ustach. Składa się z pysznego, wilgotnego i mięciutkiego ciasta marmurkowego, kremu czekoladowego i polewy. Wielbiciele czekolady będą zachwyceni. Jest stosunkowo proste i szybkie do zrobienia, więc nawet osoby niewprawione w pieczeniu ciast powinny sobie poradzić. Składniki na ciasto Słodki Pocałunek: Ciasto: 180 g mąki pszennej(...)wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy naprzemiennie po 2 łyżki ciasta białego i jedną brązowego. Wygładzamy wierzch. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C przez około 35 minut do tzw. “suchego patyczka”. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Przygotowujemy krem czekoladowy. Czekoladę połamaną na kostki i 3 łyżki śmietany
e-PrzepisyKulinarnepopołudniowej herbaty to może właśnie nadeszła pora by to zrobić. Wilgotne, czekoladowe ciasto sprawdzi się idealne. Terrina czekoladowa składniki: 200 g czekolady gorzkiej 70% (może być smakowa pod warunkiem, że dokładnie sprawdziliście jej skład, w moim przypadku jest to czekolada z solą) 250 g serka mascarpone 4 jajka 40 g mąki owsianej 40 g maki migdałowej(...)ksylitolu lub innego słodzidła wykonanie: Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do przestudzenia. Mascarpone wraz z cukrem ubijamy mikserem, dodajemy do niego przestudzoną czekoladę. Ciągle ubijając dodajemy po 1 jajku, a następnie obie mąki. Gotowe ciasto przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez 35-45 minut (termoobieg) Ciasto
Przysmaki Karolkiwody 125 g masła 1 szkl mąki pszennej 4 jajka Krem rabarbarowy: 700 g rabarbaru 200 g cukru 1 mała cytryna 20 g żelatyny 500 g mascarpone cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto na ptysie: Do rondelka wlać wodę, dodać masło i całość zagotować. Wsypać mąkę i energicznie mieszać. Chwilkę gotować aż masa zacznie odchodzić od ścianek i zrobi się(...)Następnie dodawać po jednym jajku i ucierać. Masa powinna uzyskać kremową konsystencję. Masę przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy szprycą z ciasta okrągłe kształty. Robimy spore odstępy, bo ptysie znacznie urosną. Pieczemy około 20-25 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu studzimy na metalowej kratce. Krem rabarbarowy: Rabarbar pokroić w małą kostkę
Ala piecze i gotujebezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu(...)przestygnięcia. W tym czasie ubijam śmietankę na sztywno. Następnie dodaję śmietankę partiami do czekolady i delikatnie mieszam do uzyskania musu. Krem malinowy: 170 ml śmietanki 30-36% 150 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru 150 g malin (mogą być mrożone) 1,5 łyżeczki agaru (lub ½ łyżki mąki ziemniaczanej) Najpierw zagotowuję maliny, aż puszczą sok. Dosypuję agar i chwilę gotuję
Słodki sentymentdobrze wiecie ciasto drożdżowe kocham miłością bezgraniczną! Mogłabym je przygotowywać codziennie i chyba nigdy nie brakło by mi pomysłów zarówno na dodatki do niego, jak i na sposób zwijania. I pomyśleć, że kiedyś uciekałam od ciasta drożdżowego! Dziś przygotowałam dla Was mini bułeczki, takie mini drożdżówki z nadzieniem serowym – na słodko oczywiście! Z dodatkiem prawdziwej wanilii! Bułeczki są niesamowicie(...)jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * wanilia ( ziarna ) – 1 szt NADZIENIE SEROWE: * mascarpone – 500 g * żółtko – 2 szt * cukier – do smaku * wanilia ( ziarna ) – 1 szt * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NADZIENIE: Mascarpone ucieramy z żółtkami, wanilią i cukrem. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, dodajemy ziarna wanilii, grzejemy ( nie możemy
Ostra na Słodkopolecam bo bardzo do siebie pasują (orzechowa kawa mmm :). Ja je połączyłam w cieście i powstało to ciasto orzechowe przełożone kawowym kremem i polane lukrem z dodatkiem kawy. Ciasto jest bardzo eleganckie ale proste w wykonaniu. Ciasto orzechowe z kawowym kremem Ciasto: 230 mąki 1 ½ proszku do pieczenia ½ sody oczyszczonej 220 cukru muscavado lub trzcinowego ½ łyżeczki soli 230 ml oleju(...)cukier i sól. Dodać olej, żółtka, kawę i mleko. Wymieszać. Ubić białka i delikatnie wmieszać do ciasta. Na końcu dodać orzechy. Wyłożyć formę ( okrągła ok 25 cm średnicy) papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec ok 50-60 minut. Ostudzić. Przygotować krem: wymieszać mascarpone z kawą i cukrem. Przygotować lukier miksując kawę z cukrem przez ok 5 minut. Przekroić
Smaczny zeszytponownie delikatnie wymieszać.(Jeżeli ktoś obawia się,że ciasto nie wyrośnie można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia). Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia(samo dno).Ciasto przelać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku w 180 º C przez 20 minut lub do suchego patyczka.Wyjąć do ostudzenia. RABARBAR 500 g rabarbaru 3/4 szklanki cukru(można dodać(...)serka mascarpone 330 ml śmietanki 30% łyżka cukru waniliowego 4 łyżki cukru pudru 1 op.śmietan-fix Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy razem z śmietan-fix,dodajemy serek mascarpone,cukry i mieszamy. Ostudzone ciasto przekrawamy na 2 blaty.Pierwszy blat wkładamy z powrotem do tortownicy i wykładamy rabarbar,odstawiamy,aż stężeje.Na rabarbar kładziemy krem i przykrywamy drugim blatem.Odstawiamy do lodówki. POLEWA
Anielskie wypiekiWyszło całkiem fajne, lekko kwaskowate połączenie. Niestety krem może odrzucić tych, którzy boją się surowych jajek w potrawach. Składniki:Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka 2 łyżki cukru pudru Krem [przepis stąd]: 250 g serka mascarpone 2 małe jajka 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka cukru Dodatkowo: ok. 20 śliwek pół opakowania płatków migdałowych Wykonanie(...)lodówki na około 30 minut.2. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną formę do tarty i nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec ok 15 minut. Odstawić do ostygnięcia.3. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem wanilinowym. Żółtka utrzeć z łyżką cukru i serkiem mascarpone. 4. Do masy dodać ubite białka i łyżką
Pasja Smakugości na naszym rodzinnym stole (koniecznie w towarzystwie tej babki cytrynowej ). Spód jest czekoladowy, na nim kakaowy krem z mascarpone i kratka z rozpuszczonej czekolady a pomiędzy kratką wisienki. Przepyszny! Mazurek czekoladowy z wiśniami Ciasto 150 g mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 4 łyżki cukru 120 g zimnego masła 1 jajko(...)ciasto. Przełożyć do foli i włożyć do lodówki na godzinę. Z ciasta odłożyć 1/5 a resztę rozwałkować na papierze do pieczenia w prostokąt , dociąć boki, żeby nadać ładny kształt prostokątny wielkości blachy, przełożyć na blachę. Z resztek ciasta uformować wałeczki i wyłożyć brzegi ciasta żeby powstał kant. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut. Mascarpone zmiksować
Smaczny zeszytSernik z polewą kajmakową i masłem orzechowym. Masę serową stanowi mieszanka twarogu i mascarpone, której ostatnio coraz częściej używam do pieczenia serników (ciasto jest wtedy bardziej aksamitne). Jeśli używacie gotowego twarogu do serników, zwróćcie uwagę żeby był odpowiedniej jakości (zwarty, bez dodatków smakowych). Spód: 220 g ciastek owsianych 100 g masła 2 łyżki masła orzechowego Masa serowa (składniki powinny być(...)średnicy około 27 cm). Wstawić do lodówki. Masa serowa: Twaróg i ser mascarpone wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodawać jajka i cukier ciągle mieszając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i masło orzechowe. Miksować tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylać na przygotowany spód. Ciasto piec w kąpieli wodnej (pod formą ułożyć dodatkową blachę i wylać na nią około
BullioSernik z polewą kajmakową i masłem orzechowym. Masę serową stanowi mieszanka twarogu i mascarpone, której ostatnio coraz częściej używam do pieczenia serników (ciasto jest wtedy bardziej aksamitne). Jeśli używacie gotowego twarogu do serników, zwróćcie uwagę żeby był odpowiedniej jakości (zwarty, bez dodatków smakowych). Spód: 220 g ciastek owsianych 100 g masła 2 łyżki masła orzechowego Masa serowa (składniki powinny być(...)średnicy około 27 cm). Wstawić do lodówki. Masa serowa: Twaróg i ser mascarpone wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodawać jajka i cukier ciągle mieszając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i masło orzechowe. Miksować tylko do momentu połączenia się składników. Masę wylać na przygotowany spód. Ciasto piec w kąpieli wodnej (pod formą ułożyć dodatkową blachę i wylać na nią około
Bulliozawiera cukinię ale nie bójcie się tego dodatku- ona nie zmienia smaku a tylko powoduje, że jest wilgotne. Krem na bazie mascarpone też ma w sobie czekoladę więc wszystko idealnie współgra. W tym wypadku potwierdza się teza, że ciasta robione na szybko, na oko i bez pomysłu wychodzą najlepiej. Jak dla mnie to najlepsze ciasto ostatnich czasów, choć ostatnio wspaniałych(...)Przygotować krem: czekoladę połamać i rozpuścić w miseczce nad gorącą wodą. Zimną kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z mascarpone a następnie z czekoladą. Odłożyć z kremu 2 łyżki a resztę podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na cieście, poukładać biszkopty nasączone kawą i przykryć drugą połową ciasta. Na wierzchu rozsmarować odłożony krem i posypać kakao.Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia