Ciasto drożdżowe z makiem Pomarańczowe ciasto piernikowe Piernik LAST MINUTE Ciasto piernikowe z żurawiną w czekoladzie Piernik Staropolski Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową Sernik z rodzynkami Sernik gotowany z pierniczkami Sernik ze śliwką Sernik gotowany na biszkoptach Sernik z musem brzoskwiniowym Sernik z rosą na czekoladowym spodzie Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie Sernik(...)Seromak Makowiec Gwiazda Ciasto Kubuś Ciasto Shrek Ciasto 3 bit Ciasto King Jabłeczki z połówlami jabłek Ciasto "marzenie" Ciasto z jabłkami Kostka czekoladowa z bananami Ciasto czekoladowe z jabłkami i gruszkami Ciasto Salceson Ciasto Ambasador Ciasto cappucino bez pieczenia Bananowa Krówka bez pieczenia Ciasto Kubanka Ciasto Kilimandżaro Kostka Alpejska Ciasto Popapraniec Ciasto z rurkami Ciasto bałagan Czekoladowo - brzoskwiowa
Lena Gotujełyżka cukru waniliowego kasza manna do obtoczenia olej do smażenia Twaróg przetrzeć przez sito (można też użyć twarogu drobnoziarnistego). Wymieszać z cukrem, żółtkiem, mąką. Pod koniec dodać mascarpone i jeszcze raz wymieszać. Ciasto podzielić na 6 części, uformować kule, a następnie lekko spłaszczyć (serniczki mają być grube, ok 1cm), obtaczając z obu stron z kaszy mannie. Na patelni rozgrzać olej
Obiad gotowyGęsty, pyszny krem z orzeźwiającą miętową nutką- bez dodatku żelatyny, na bazie śmietanki i serka mascarpone. Świetnie nadaje się do ciast, tortów, a umieszczony w pucharku, przyozdobiony czekoladowymi wiórkami lub oblany polewą czekoladową- zamieni się w pyszny deser. Smacznego! 🙂 SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: [na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu] 500 […] Artykuł Krem miętowy pochodzi
Domowe Tortydodatków to ogranicza Was tylko wyobraźnia. Ja przygotowałam gofry klasyczne, czyli z bitą śmietaną i frużeliną (użyłam gotowej – truskawkowej), ale będą równie pyszne ze świeżymi owocami, serkiem mascarpone, dżemem, kolorowymi posypkami do ciast i deserów, czy po prostu oprószone tylko cukrem pudrem. Skusicie się? :) Składniki (na ok. 8-10 gofrów): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 duże jajka (w temperaturze
MyCookBook.plmających ochotę trochę pobrudzić kuchnię wraz ze swoim dzieckiem Składniki na bazę ciasteczkową: 400g pokruszonych herbatników lub innych ciastek (np. digestive bez czekolady) mogą być także resztki ciasta (bez mas) 125g sera mascarpone 50g białej czekolady 2–3 łyżki miękkiego masła 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na dekorację: 200g mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie mniej więcej
Mania Wypiekaniasztuk małych babeczek. Masa: Śmietanę ubijamy i dodajemy cukier. Następnie dodajemy mascarpone. Miksujemy chwilę, do uzyskania gładkiej masy. Babeczki wydrążamy i napełniamy masą z mascarpone. W masę wbijamy żelki. Ciasto pozostałe z wydrążania kruszymy i obsypujemy wierzch babeczek. GOTOWE! :) Przepis na babeczki pochodzi ze strony I Love Bake
Czerwona Porzeczkaświeżymi truskawkami. Idealne na śniadanie, podwieczorek, lub jako pyszny przysmak dla najmłodszych. Polecam również naleśniki: kokosowe z mango w syropie pomarańczowym z syropem klonowym i serkiem mascarpone ze szpinakiem Składniki na ciasto: 250 ml mleka 150 g mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao łyżka masła (rozpuszczonego) 1/2 szklanki wody gazowanej Składniki
potrawyregionalneshoarmę. Moja towarzyszka zabrała się za polecone przez obsługę- żeberka. Mimo wielkości porcji, skusiłyśmy się na desery -łatwo nie było,ale stanęłyśmy na wysokości zadania. Ciasto marchewkowe i deser z mascarpone (bardzo fajny, lekki, chrupiący i owocowy- zdecydowanie nasz faworyt) Polecam również świetną, domową lemoniadę, która towarzyszyła naszej kulinarnej przygodzie od samego początku. Odpowiednio słodka, ale bez przesady- pyszna. Rondel
Wielki apetytcake pops. Cake pops przygotowałam specjalnie dla Chabrowego Pola (klik) - to piękne miejsce, koniecznie się tam wybierzcie. CAKE POPS /na 20 sztuk/ 125 g biszkoptów lub ciasta biszkoptowego 1 opakowanie serka mascarpone lub pusztego Almette (z gruszką i jabłkiem) wersja dla dzieci - 2 łyżki Nutelli (jeśli używamy mascarpone) wersja dla dorosłych - 1 łyżka kakao, 2 łyżki rumu, Amaretto
KUCHARNIAmałych oczkach i posiekanymi orzechami. Wszystko razem mieszamy. Ciasto przekładamy do małej tortownicy (o średnicy 18-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni (160 przy termoobiegu).Krem:250 g serka mascarpone100 g białej czekoladyorzechy włoskie do dekoracjiCzekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone miksujemy i cienkim strumieniem, powoli wlewamy białą czekoladę
Smakowity Blog KulinarnyKinder Country z truskawkami Proponuję lekką odmianę pysznego ciasta bez pieczenia tzw. Kinder Country. Ten cudowny deser postanowiłam wzbogacić truskawkami i odjąć mu nieco kalorii. W tym przepisie nie dodaję białej czekolady, a dzieci go po prostu uwielbiają! Aby tort wyglądał naprawdę oryginalnie proponuję przygotować go w prostokątnym pojemniku (np. plastikowym pudełku), dzięki czemu uzyskamy ciekawy kształt, a także sporą(...)wysokość tortu. Składniki na truskawkowe Kinder Country 3 opakowania herbatników petit beurre po ok. 100 g 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki (min. 30%) 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej 50 g mlecznej czekolady (pół tabliczki) do kremu 1 szklanka preparowanej pszenicy lub ryżu pół szklanki mleka do herbatników truskawki Polewa z Nutelli 3 łyżki
Korniszonkitartaletek ciasto 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 g dobrego, zimnego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru masa 250 g serca mascarpone 250 g śmietanki 36% 5 łyżek masy krówkowej nadzienie truskawki, borówki Wykonanie Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy szybko gładkie, sprężyste ciasto. Można opcjonalnie dodać 1 łyżkę zmnej wody. Formujemy kulę, owijamy folią i umieszczamy w lodówce(...)schłodzenia. Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, nakłuwamy w wielu miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ok. 15 min. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, śmietanke oraz masę krówkową. Miksujemy do połączenia sie składników. Na przestudzone tartaletki wykładamy masę toffi. Całość ozdabiamy owocami. Delektujemy się wspaniałym smakiem tego deseru. Smacznego! Nasze nowe miejsce odkryte na kulinarnej mapie
Raj dla Podniebieniamascarpone oraz dużą ilością mielonych orzechów laskowych. Wierzch ciasta zdobi polewa z czekolady mlecznej i gorzkiej oraz kawałki orzechów laskowych. Ciasto petarda! Mocno czekoladowe i mocno orzechowe... Ciasto nie zawiera dodatkowego cukru. W masie znajdziemy zarówno czekoladę gorzką, jak i mleczną i tyle cukru, ile jest w czekoladach starczy, aby ciasto było naprawdę słodkie. Na rynku dostępne są również(...)zapomnicie jego smaku i zapewne często będziecie do niego wracać... Składniki: Spód: 150 g herbatników 75 g masła 2 łyżki mleka 1 czubata łyżeczka kakao Masa: 250 g serka mascarpone 300 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 200 g orzechów laskowych Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady
Kuchnia MagdaLenyCiasto nie zawiera mąki pszennej. Wykonane jest z samych białek i wiórków kokosowych z odrobiną cukru, krem zaś, to połączenie serka mascarpone i śmietany. Jak przechować i co zrobić z białek jaja kurzego? Często po zrobieniu pączków lub ciasta kruchego zostają mi białka. Zazwyczaj wkładam białka do pojemniczka lub woreczka foliowego i mrożę, ale trzeba je przecież też w końcu(...)sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać stopniowo sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i mascarpone. Cukru pudru dodać więcej, jeśli lubimy bardzo słodkie. Miksować do połączenia się serka ze śmietaną. Krem podzielić na pół i przełożyć nim blaty kokosowe oraz posmarować wierzch ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kuchcik gotujeKażdy kto spróbuje tego ciastka jest nim zachwycony. Warstwa jasna jest bardzo lekka i ma lekko słodki smak, natomiast warstwa czekoladowa jest mega czekoladowa. Polecam! ;) Składniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 150 g czekolady gorzkiej 65 g cukru pudru 3 łyżki mleka ok 250 - 300 g herbatników Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder(...)wlewamy czekoladę (schłodzoną!) i mieszamy. Wykładamy keksówkę herbatnikami. Następnie wylewamy masę ciemną, wykładamy na nią herbatniki, masę jasną i znowu herbatniki. Roztapiamy 50 g czekolady i ostudzoną polewamy wierzch ciasta. Ciasto chłodzimy przez noc. Smacznego
Gotuj z Agnesbehavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Składniki na tortownicę 26cm: Ciasto: 450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 200ml śmietany 30-36% 250g mascarpone 1 łyżka cukru pudru (do kremu) owoce do ozdoby Szpinak rozmrozić, odsączyć na sitku, resztę(...)stopniach do suchego patyczka. Z wystudzonego ciasta odciąć wierzch, pokruszyć na mniejsze kawałki. W misce ubić śmietanę, dodać cukier puder i serek mascarpone, wymieszać do połączenia składników. Wyłożyć na placek, na wierzch wysypać pokruszone ciasto i owoce. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2h. Jak już pisałam na początku, nie dekorowałam ciasta owocami, lecz smarowałam blaty galaretką z czerwonej porzeczki. Ciasto
Wrzosowa Polanazdjęć :D Delikatny biszkopt, pyszny krem z dodatkiem nutelli, kwaskowe powidła śliwkowe domowej roboty i pianka, na bazie śmietanki, do której polecam zdecydowanie dodać troszkę serka mascarpone, który usztywni ją i sprawi, że ciasto będzie się dużo lepiej kroiło. Kaloryczna bomba, ale pamiętajcie, że wszelkie postanowienia zazwyczaj zaczynają się z początkiem roku, dokładnie z 2 stycznia, więc na upartego(...)nutelli Pianka śmietankowa: 400ml śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone Dodatkowo: 1 opakowanie herbatników jasnych (ok 16 sztuk) 1 opakowanie herbatników ciemnych (ok 16 sztuk) 1 mały słoiczek powideł śliwkowych (¾ szklanki) 1 filiżanka espresso z odrobiną cukru Kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji wierzchu ciasta Odrobina kakao do posypania po gotowym, schłodzonym cieście Sposób przygotowania Biszkopt: Białka
Kuchnia w czekoladziePrzepyszne, słodkie i idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Ciasto to składa się z 4 warstw, w tym z placków miodowych oraz kremu na bazie mascarpone i śmietany kremówki. Aby spody były miękkie należy je upiec 3 dni przed planowanym podaniem. Gwarantuję, że każdemu łasuchowi krówka osłodzi zbliżające się święta ☺ 3 dni 10 składniki: ciasto: 300 dag mąki 2 łyżki(...)śmietankowy 2 duże jajka 200 dag masła 80 dag cukru krem: 300 ml śmietany kremówki 250 dag mascarpone 2 łyżki cukru pudru opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny wierzchnia warstwa: 1 puszka masy korówkowej do dekoracji wg uznania: orzechy, ozdoby, wiórki kokosowe wykonanie: ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części. Blaszkę o wymiarach
Ania i Marcin gotująmojego znajomego a nadawało się do kosza. Było już późno wieczorem, bo wszystko robiłam po pracy. Musiałam więc myśleć szybko. W lodówce miałam mascarpone i śmietankę, które pierwotnie miały mi posłużyć za bazę na krem do ciasta szpinakowego. Jednak po klęsce jakiej doznałam z pierwszym podejściem nie w głowie było mi podejście numer dwa. Co więc można zrobić z mascarpone(...)sekundy. Nie mogą być zbyt mokre, gdyż wtedy zaczną się rozpadać i ciasto ciężko będzie pokroić. Ja akurat pod ręką miałam likier jajeczny ale wykorzystać możecie też likier waniliowy, rum, amaretto czy vermut. Użyłam prostokątnej formy o rozmiarach 15 na 24 centymetry. Lubisz mascarpone? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na WZ-tkę z kremem mascarpone . The post Torcik
mecookspołożyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić. Serek mascarpone wymieszać szpatułką i porcjami dodawać bitą śmietanę. Potem do masy dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, udekorować malinami i schłodzić
Monia miesza i gotujezaniedbaniu publikacji tego posta. Nakłaniam do wykorzystania mojej propozycji wszystkich poszukujących ciasta wyjątkowego, nie tylko na wielkanocny stół. Cztery warstwy miękkiego, biszkoptowego ciasta, okryte cieniutką bezą z chrupiącymi migdałami. Pomiędzy tą waniliową miękkością włożony krem - gęsty, na bazie mascarpone i śmietanki, subtelnie pistacjowy w smaku. Akcent owocowy w konfiturze z owoców(...)rozsmarowane ciasto wykładamy ubitą pianę z białek, wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Beza powinna się zarumienić, ale nie zbrązowieć zbyt mocno. Po upieczeniu ciasto wyciągamy, studzimy i kroimy ostrym nożem wzdłuż dłuższego boku na cztery równej szerokości pasy - na wymiar szerokości keksówki, w której będziemy ciasto składać. Masa: Dzień
Kronika Piekarnikapołączeniu z pięknymi figami wyszło pięknie i pysznie! Spróbujesz? Składniki na ciasto (mała blaszka): 210 gramów mąki pszennej 110 gramów masła 82% 3/4 szklanki brązowego cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kardamonu szczypta soli Składniki na wierzch: 1 opakowanie serka mascarpone (250 gramów) 150 gramów śmietany kremówki 36% 1 cukier z prawdziwą(...)najlepiej na kratce. Podanie: Jeśli na Twoim cieście w trakcie pieczenia powstała "górka" - zetnij ją nożem i wyrównaj wierzch ciasta. Ubij kremówkę, dodaj do niej wanilię z cukrem pudrem lub cukier waniliowy. Ubitą śmietanę wymieszaj następnie z serkiem mascarpone, tylko do połączenia się składników. W moździerzu rozgnieć pistacje. Pokrój figi na półksiężyce. Na wierzch ciasta wyłóż
Garniec MagalieTymczasem ciasto bez pieczenia! Dobre, szybkie i efektowne! Częściowo z półproduktów, ale można zrobić również na własnym cieście kruchym. Mnie zależało na tym, żeby w ubiegły upalny weekend mieć ciasto i nie odpalać piekarnika :) Spód: 200 g kruchych kakaowych (np. petit beurre kakaowe) 60 g masła Przygotowanie: Ciasteczka mielimy przy pomocy blendera. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, łączymy(...)boki formy do tarty (prostokątnej lub okrągłej) szczelnie wykładamy masą ciasteczkami połączonymi z masłem. Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Krem czekoladowy: 250 g mascarpone 100 g białej czekolady Przygotowanie: Mascarpone przekładamy do miski. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z mascarpone, miksując na najniższych obrotach. Krem przekładamy na schłodzony spód i ponownie wstawiamy
bistro mamaLubicie ciasto marchewkowe? Ja bardzo! Zarówno takie „solo” prosto z piekarnika, jak i oblewane czekoladą albo przekładane pysznym kremem mascarpone. Dziś przygotowałam dla Was coś specjalnego! Ciasto wyszło tak pyszne, że zniknęło u mnie zaraz po zdjęciach! Każdy ( serio! ) dobierał sobie dokładkę! Jest fantastycznie puszyste i delikatne, a nadziewane gruszki dodają mu niezwykłego smaku i niespotykanego wyglądu! Gorąco
Ostra na Słodkofory" jeśli chodzi o słodycze i dobrą, szaloną zabawę ;) Podaję Wam przepis na pyszne3 ciastka na patyczkach, na pewno zasmakują Waszym pociechom Składniki: 500 g suchego ciasta no babka, biszkopt 150 g serka mascarpone 90 g nutelli kolorowe posypki lub cukiereczki polewa czekoladowa: 3 mleczne czekolady Goplana 2 łyżki mleka Wykonanie: Ciasto kruszymy.Mascarpone mieszamy z nutellą, dodajemy ciasto, mieszamy.Formujemy
Z Majeczką w kuchni