forma popularnego włoskiego deseru jest lekka, puszysta i wyjątkowa w smaku.Zachęcam do wypróbowania przepisu, który jest bardzo prosty w wykonaniu, a poza tym jest szansa, że to ciasto zasmakuje, nawet tym którzy tiramisu nie lubią.Tiramisu - Cappuccino - Składniki:Cappuccino:4 łyżeczki cappuccino100 ml gorącej wody50 ml mleka 2 łyżeczki cukruMasa:330 ml śmietany kremówki250 g sera mascarpone2 łyżki(...)pieczenia (ze ściąganym pierścieniem) smarujemy masłem. Na dnie układamy biszkopty namoczone w przygotowanym cappuccino.Śmietankę ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier puder, łyżkę cappuccino, a następnie stopniowo dodajemy mascarpone i mieszamy do otrzymania gładkiej masy.Krem dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy na biszkopty i posypujemy kakaem. Na to kładziemy kolejne biszkopty namoczone w kawie, wykładamy drugą część masy
Słodka StronaTiramisu w formie ciasta w nowej odsłonie z kwaskowatym akcentem w postaci powideł śliwkowych. Przeplata się tutaj smak kawy z mascarpone i smak czekolady ze śliwką, które idealnie współgrają ze sobą w tym deserze. Można go jeść(...)razu po przygotowaniu, ale wtedy należy nakładać łyżką, natomiast następnego dnia, gdy poleży w lodówce, można go pokroić jak ciasto. Składniki: – biszkopty podłużne, 2 opakowania – 500 g serka mascarpone – 500 ml śmietany 30% – 1 puszka 440 g kajmaku czekoladowego – 2 łyżki cukru pudru – 3/4 szklanki powideł śliwkowych – kakao
To co kochamłyżeczka- cukier puder – 30 gPONCZ:- kawa rozpuszczalna – 1 łyżeczka- cukier – 1 łyżka- amaretto – 1 łyżkaKREM:- serek mascarpone – 125 g- śmietana 36 % – ok. 50 g- cukier puder – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO :Jajka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Miksujemy do połączenia składników.Przelewamy do foremek
Ostra na Słodkoherbatników, masła i czekolady w proporcjach, jak na mój gust idealnych, gdyż schłodzona tarta nie kruszy się i dobrze się kroi. Krem to połączenie serka mascarpone z bitą śmietaną i wanilią. Pyszne ciasto do przygotowania bez pieczenia na łatwy i prosty deser. Serdecznie polecam, gdyż smakuje wspaniale i zrobicie ten smakołyk bez trudu. Składniki: (forma do tarty o średnicy
Kuchcik gotujeWitajcie. Mam dla Was propozycję na super ciasto na weekend. Taką tartę sernikową zrobimy już w godzinę i możemy cieszyć się jej smakiem. Składniki: 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżka mąki pszennej 3 jajka 250 g mascarpone 100 g masła 1 płaska łyżka kakao naturalnego pół łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru szczypta soli kakao naturalne(...)kruche. Wyklejamy nim formę do tarty i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 minut w 200 stopniach. W tym czasie miksujemy razem mascarpone z 2 żółtkami, mąką i 1/4 szkl cukru. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i na podpieczony spód wykładamy masę sernikową, wygładzamy i wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez kolejne 10 minut. W czasie pieczenia
słodkie i nie tylko historie kulinarnezimnej wody, szczypta soli, krem 100 g białej czekolady, 250 g serka mascarpone, 100 ml śmietany 30-36 % 300-350 g owoców (maliny, borówki, jeżyny, porzeczki), kilka listków mięty do ozdoby. Do przesianej mąki dodać masło, szybko posiekać. Dodać cukier, sól oraz wodę, szybko zagnieść. Gotowym ciastem wylepić formę do tarty i wstawić do lodówki na około 1/2 godziny(...)minut, aż do zrumienienia ciasta. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w mikrofali bądź w kąpieli wodnej. Przestudzić. Mascarpone ubić wraz z kremówką do uzyskania kremu. Dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać. Na wystudzone ciasto wyłożyć krem czekoladowy, wierzch udekorować owocami oraz listkami mięty. Schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Tarta wygląda i smakuje obłędnie. Polecam
Moja kraina smaków100g masła Galaretka: 600g malin (mogą być mrożone) 3 malinowe galaretki 3 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy: 500ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 3 białka 150g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ciasto kruche: Składniki zagnieść ręcznie, lub zmiksować, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez ok 60 min. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć
Idę coś wszamaćsezonowymi owocami, ale również w każdej innej porze roku, zwłaszcza że obecnie pogodę mamy niezbyt charakterystyczną dla zimy, a więc i z ciastami na zimno możemy poeksperymentować.Mój łaciaty sernik bez pieczenia to połączenie serka homogenizowanego, mascarpone i śmietanki 30%, uzupełnione o dodatki takie jak czekolada biała i deserowa, a także kakao. Można wszystkie te składniki pomieszać i też wyszedłby
Smakołyki BerenikiSernik z dodatkiem serka mascarpone i dyni jest smaczny, na delikatna konsystencję, ładnie się prezentuje. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 3,4 kostki masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia kakao do posypania Masa serowa: 0,6 kilograma tłustego twarogu 200 gram serka mascarpone 1,2 szklanki śmietany 30% 2 jajka 2 żółtka(...)szklanki cukru cukier waniliowy 1 szklanka puree z dyni budyń waniliowy 1,2 łyżeczki cynamonu Polewa: 50 gram serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, zawijamy w torebkę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ciastem wylepiamy dno tortownicy (24cm.) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, posypujemy kakao. Pieczemy
Bajeczna KuchniaMalinowo - Śmietankowa Rozkosz Nie myślałam, że ciasto robione w biegu, może tak zachwycić gości, że pochłoną, co do ostatniego kawałka i będą ubolewać nad brakiem dokładki. Połączenie malin i masy ze śmietany i mascarpone, okazało się istną rozkoszą dla podniebienia. Składniki: Na biszkopt: 4 jajka 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki tortowej(...)słoiczka dżemu malinowego lub truskawkowego Pokruszone bezy do ozdoby *Usztywniacz najlepiej użyć, jeśli chcemy, by masa szybciej stężała, np. kiedy chcemy podać ciasto za 2-3 godz. W innym wypadku jest on zbędny, gdyż mascarpone powinno wystarczająco usztywnić masę. Przygotowanie: Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrami na bardzo puszystą, jasną
My sweet a lifepesto bazyliowe? Dla kogo: dla lubiących nowe smaki dla fanów kuchennych innowacji dla kochających tarty Składniki na ciasto: 100g cukru kostka masła (200g) 370g mąki pszennej jajko 2 łyżki pesto bazyliowego Składniki na masę: 200ml śmietany kremówki 250g sera mascarpone 1-2 łyżeczki octu winnego pół słoika dżemu figowego utrwalacz do śmietany np.śmietan fix łyżeczka cukru waniliowego(...)spożywczą i schować do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem blachę do tarty o średnicy ok. 28-30cm. Piec ok. 18 minut w temp. 180 stopni. Wykonanie masy: Wystudzony spód posmarować dżemem wymieszanym z octem winnym. Do miski włożyć mascarpone, wlać śmietanę, dodać cukier waniliowy. Zmiksować. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać fix do śmietany
Mania WypiekaniaNastępnie dodajemy po 1 żółtku, ubijając tylko do połączenia sie składników. Wymieszane i przesiane mąki dodać do ubitej piany z żółtkami mieszając szpatułka lub rózgą ). Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 175 stopniach przez ok. 30-40 min. do suchego patyczka. Upieczone wyjąć spuscic na podloge z wysokości 50cm i ponownie wstawić do piekarnika(...)namoczoną w wodzie i rozpuszczoną.( w 1/4 szklanki goracej wody) Krem śmietankowy 250 gram serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3 lyzki cukru pudru 1-2 łyżki wanilii Wykonanie Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i wanilią Smietane ubijamy na sztywno, Ubita śmietankę dodajemy do serka ,do połączenia składników Wykończenie
w mojej kuchniKruche, imitujące jajka sadzone tartaletki z bitą śmietaną, mascarpone i orzeźwiającą brzoskwinią z pewnością będą słodką ozdobą „jajecznych” Świąt Wielkanocnych. Składniki: Ciasto : 350g mąki pszennej 160g masła ekstra 80g cukru pudru 1 żółtko 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa: 250g mascarpone 250g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 18 połówek brzoskwiń z zalewy olej(...)lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyciąć formą koła i przełożyć do foremek o średnicy 9 cm wysmarowanych olejem. Tartaletki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. 2. Masa: Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Mascarpone rozmiksować, a następnie porcjami powoli dodawać ubitą śmietanę aż do uzyskania
Szalona Kuchnia Ewelinyserka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 3 duże banany wykonanie: Ciastka rozkruszam i rozdrabniam w malakserze. Dodaję roztopione masło i mieszam. Powstałą masą wykładam dno i boki formy na tartę o średnicy 24 cm, dobrze ugniatam i wstawiam do lodówki na 30 minut (czasem robię ciasto w tortownicy, wtedy(...)wyklejam brzegów, tylko dno formy). Masę krówkową wykładam na zastygnięty spód, na wierzchu układam pokrojone w grube plasterki banany. Schłodzoną śmietanę ubijam razem z serkiem mascarpone do uzyskania gęstego kremu i wykładam na ciasto. Całość dekoruję posypując wierzch przesianym przez sitko kakao
babka w formieNo i 3 urodzinki córeczki za nami:) Tort był brzoskwiniowy a przepis wzięłam z Kwestii Smaku. Brzoskwinie w połączeniu z kremem mascarpone i kremówką dały
Moja Galeria Smaku