dużych jajek (L lub XL) 1 niepełna szkl. drobnego cukru do wypieków (4/5 szklanki) szczypta soli nasączenie: herbata malinowa (warto wzbogacić malinówką) 600 ml śmietany kremówki (30%) 500 g mascarpone 300 g białej czekolady 2 czubate łyżki dżemu malinowego 2 płaskie łyżki żelatyny 300 g malin (mogą być mrożone) świeże kwiaty lub maliny do dekoracji'; document.write(" "); Biszkopt malinowy (rzucany(...)miksując dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i malinowy proszek budyniowy należy wymieszać, koniecznie przesiać przez sito i bardzo powoli, stopniowo, dodawać partiami mieszając szpatułką lub na najwolniejszych obrotach miksera. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy na ok. 35 minut do piekarnika. Po upieczeniu od razu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i razem z formą upuszczamy na podłogę
Poezja smakuwyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na blaty. Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem(...)składniki 500 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią ok. 250 g serka mascarpone Środek ciasteczek do ubijania śmietany potrzebna jest śmietana zimna! Śmietanę ubijamy na sztywno,dodając pod koniec ubijania cukier puder . Następnie dodajemy serek mascarpone i środek ciasteczek.Miksujemy calość do połączenia składników. Krem jest gotowy do przełożenia tortu
w mojej kuchninutą marakui oraz galaretka - wszystko to świetnie ze sobą współgra tworząc połączenie, któremu trudno się oprzeć. Cóż więcej mam dodać...? Polecam! (Tortownica o średnicy 22 cm) Masa: 250 serka mascarpone 400g śmietany 30% 1/2 szklanki pulpy z marakui (1 szklanka = 250 ml) 1/3 szklanki cukru 4 jajka 1 budyń waniliowy/śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska) Spód: 250g kruchych ciastek(...)wstawić do lodówki. Przygotować wierzch. Galaretkę rozpuścić w 150 ml gorącej wody i po lekkim ostudzeniu dokładnie zmieszać z pulpą marakui - uprzednio odcedzoną z pestek. Całość przelać na wierzch ciasta. Sernik ponownie schłodzić w lodówce - do momentu stężenia galaretki. (*) Można użyć klasycznej galaretki na 500 ml wody, najlepiej o smaku cytrynowym. Wtedy proszek należy rozmieszać w 200 ml wody
Di gotujesieci. Okazało się, że pod nazwą „ciasto Kukułka” kryją się różne metody jego wykonania. Począwszy od wersji z wykorzystaniem cukierków Kukułek po te z czekoladą, biszkoptami, likierem i alkoholem. Moja Kukuła jest dość mocno zakrapiana alkoholem. Zdecydowanie wersja dla dorosłych Puszyste, delikatne, kakaowe biszkopty,krem śmietankowy z dodatkiem serka mascarpone, okrągłe biszkopciki nasączone likierem i dużooo alkoholu(...)dnem w celu spłaszczenia zbyt wyrośniętego wierzchu (u mnie taki się pojawił, jeśli u Was nie będzie to omijajcie tę czynność). Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty.Krem śmietankowy:500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudruSerek ucieramy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do utartego serka dodajemy stopniowo ubitą śmietanę i mieszamy delikatnie
Made By Mom And SonSkładniki na tortownicę o średnicy 21 cm: przepis lekko zmodyfikowany z bloga Moje Wypieki 100 g podłużnych biszkoptów duża puszka brzoskwiń (820 g) 1 opakowanie
Moja Galeria Smakuzdziałać cuda, do tego delikatny śmietanowy krem, podana z filiżanką małej czarnej smakuje wyśmienicie...:) Składniki Ciasto: 5 jaj 3/4 szklanki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru zielony barwnik w żelu -opcjonalnie Krem: 350 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1 zielona(...)rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody-około 30 ml. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając w trakcie cukier puder oraz serek mascarpone wymieszany wcześniej z sokiem cytrynowym oraz żelatyną-całość dokładnie miksujemy. Ciasto odwijamy ze ściereczki smarujemy częścią kremu układamy paseczki galaretki zawijamy w rulon, smarujemy resztą kremu wierzch rolady posypujemy wiórkami kokosowymi, wkładamy na całą
Wanilia i Kardamonprzez ok. 15 -20 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto lekko studzimy, przekładamy na ściereczkę, usuwamy papier i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. Odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem kokosowy: 80 g wiórków kokosowych 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru kokosowego wykonanie: Serek mascarpone miksujemy z wiórkami kokosowymi
Domowy Smak JedzeniaJako że nadal uważam na to co jem, to i ciasta muszą być odpowiednio dobrane. Dzisiejsze marchewkowe nie zawiera silnie alergizujących orzechów, kakao i cynamonu. Składniki: Na blaszkę 32x26cm 6 jajek 300g cukru kryształu 50g cukru waniliowego 140g dżemu z owoców leśnych 250ml oleju rzepakowego 600g marchwi 30g kokosu 30g płatków migdałowych 100g mieszanki "Słoneczne trio"- żurawina, rodzynki, miechunka(...)Wyrównujemy, Pieczemy ok 1 godzinę w temp 180-190st C. Studzimy. Placek przekrawamy na dwa blaty, dodatkowo z góry ścinamy cieniutką warstwę upieczonego ciasta, która posłuży za kruszonkę. 2. Śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz dżem. Przygotowanym kremem smarujemy jeden blat, przykładamy drugim, smarujemy resztą kremu i posypujemy pokruszonym drobniutko ciastem, które ścięliśmy z wierzchu. Wkładamy do lodówki
Kuchnia w czekoladzieGęsto nakłuć widelcem. Ponownie schłodzić 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Kruche ciasto podpiec przez ok. 10 minut. Masa serowa 200 g (mały kubeczek) śmietanki 30% 1 laska wanilii 5 jajek (osobno żółtka i białka) 150 g drobnego cukru 500 g śmietankowego 250 g mascarpone 1 łyżka soku z cytryny 1 skórki z cytryny 1 łyżka mąki pszennej(...)cukrem na jasną puszystą masę. Stopniowo dodawać na przemian twaróg i mascarpone,aż do wyczerpania. Dodać sok i skórkę cytryny, obie mąki, wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Delikatnie wymieszać z masą serową. Konfiturę truskawkową wymieszać ze 80 g musu truskawkowego. Mieszankę rozsmarować na podpieczonym cieście. Na masę truskawkową nałożyć masę serową (najpierw po łyżce, aż przykryje truskawki
Pełny talerzmomento di ricordare quali sono state le ricette più lette sul mio blog durante il 2016. Placuszki z piersi kurczaka (Frittelle di petto di pollo) Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone, bez masła (Torta di pere, cioccolato bianco e mascarpone, senza burro) Wołowina po burgundzku a'la Julia Child (Manzo alla borgognona a'la Julia Child) Toskański przysmak(...)mascarpone) Chleb z ziemniaków bez wyrastania (Pane di patate senza lievitazione) Rozgrzewająca zupa cebulowa (Zuppa di cipolle) Pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami i ziemniakami (Involtini di pollo con verdure e patate al forno) Pieczona frittata z warzywami i ricottą (Frittata con verdure e ricotta al forno) Przepis na domową ricottę (Ricotta fatta in casa) Morelowe ciasto
La grande e la piccola cuocaSkładniki (na masę serową): 500 gramów serka mascarpone 1/2 litra śmietany kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny 1 szklanka cukru pudru 1/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody Składniki (do Tiramisu): 1 opakowanie biszkoptów do Tiramisu 1/3 szklanki rumu lub amaretto 1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej (posłodzonej) dobrej jakości gorzkie, ciemne kakao Wykonanie: Formę do ciasta wyłóż od spodu papierem do pieczenia. Herbatniki rozgnieć(...)ręką. Włóż do lodówki. Żelatynę rozpuść w wodzie, odstaw do przestudzenia. Przygotuj trzy miski. W pierwszej ubij śmietanę na sztywno, wstaw do lodówki. W drugiej wymieszaj mikserem mascarpone z cukrem, następnie dodaj przestudzoną żelatynę, wymieszaj mikserem, odstaw do lodówki. W trzeciej misce wymieszaj kawę z alkoholem, przygotuj biszkopty. Wyjmij z lodówki śmietanę oraz mascarpone, połącz razem
Garniec Magaliepolecam przepis na "Babkę w łaty" lub "Babkę delikatnie cytrynową" . Dziś chciałabym Was zaprosić na różanego mazurka na kruchym cieście. Spód wykonałam na podstawie starego przepisu po mojej babci. Ciasto jest proste w wykonaniu, nie za słodkie, z pysznym różanym kremem, który idealnie komponuje się z migdałowymi płatkami i bardzo kruchym spodem. Spróbujcie. Składniki: (okrągła forma 27 cm) Na kruchy(...)środkowy poziom. Pieczemy do ładnego zarumienienia około 25-30 minut (w zależności od piekarnika). Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawiamy w formie i studzimy. Gdy ciasto ostygnie wyciągamy je z formy i przygotowujemy krem. Mascarpone wyjmujemy z lodówki, przekładamy do miski i mieszamy rózgą lub mikserem na małych obrotach z konfiturą z płatków róży. Tak przygotowanym kremem smarujemy ciasto. Brzegi
Słodkie okruszkisposób na sycące, szybkie i smaczne danie. Tym razem postanowiłam przygotować je w nieco innej wersji, która zasmakuje nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. W cieście znajduje się zmiksowany banan i mascarpone, dzięki czemu są słodkie i delikatne! Składniki: 1 dojrzały banan 125g serka mascarpone 1 jajko 1/2 szkl. mąki pszennej szczypta soli Dodatkowo: świeże owoce (porzeczki, granat lub inne
Kolorowy Przepisownikkurczaka- ugotowane, bądź usmażone-wedle preferencji-pokrojone w paseczki 1 papryka słodka pokrojona w kosteczkę 150 g żółtego sera posiekana świeża natka pietruszki sos: serek mascarpone do dekoracji: odrobina parmezanu Przygotowanie: ciasto: Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę pszenną oraz żytnią, sól oraz cukier, wymieszać. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać
KreatywnePinyminut. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć fasolę i papier. Ponownie wstawić ciasto do piekarnika i piec kolejne 15 minut. Odstawić ciasto żeby całkowicie ostygło. Masa – śmietanę ubić na sztywną masę, następnie dodawać po łyżce serka mascarpone. Mieszać już delikatnie. Czekoladę rozpuścić nad garnkiem z parującą wodą. Lekko przestudzić i dodać do śmietany. Wymieszać. Wylać masę na ostudzone ciasto
Kuchnia Pokoleń