Kajmakowy zachwyt to ciasto, które nie wymaga pieczenia. Przygotowuje się je bardzo łatwo i nie zajmuje to wiele czasu. Ciasto jest słodkie nie przez masę a przez polewę. Masa dzięki temu, że jest w niej serek mascarpone i śmietanka nie jest bardzo słodka. Pamiętam jak zrobiłam to ciasto pierwszy raz. Moi goście jedli w milczeniu … Czytaj dalej Kajmakowy zachwyt
Pieprzyć z Fantazjąmniejszych i większych rodzinno-koleżeńskich uroczystości. Moje akurat stało się ciastem imieninowym. I powiem Wam - to były pyszne imieniny ! Składniki: ( na tortownicę średnicy 24-25 cm ) 1/2 szklanki soku wyciśniętego z cytryn 1/3 szklanki cukru + 1/3 szklanki cukru 4 żółtka 100 g masła o temp. pokojowej 200 g serka mascarpone 1,5 łyżeczki żelatyny biszkopty - okrągłe i podłużne(...)łyżce serka mascarpone. Gotowy krem wylać do przygotowanej tortownicy. Wstawić do lodówki. Mango obrać ze skóry, oddzielić miąższ od pestki. Kawałki mango przełożyć do wysokiego naczynia, dodać sok z cytryny i rozdrobnić blenderem. Do tak przygotowanego musu z mango, dodać rozpuszczoną ( przygotować identycznie jak w przypadku kremu ) żelatynę. Wymieszać. Mus wyłożyć na cytrynowy krem. Ciasto wstawić do lodówki na kilka
kolorowotorcikowoktórzy nie lubią poświęcać pieczeniu zbyt wiele czasu. Jedyny wyjątek w tym przypadku to przygotowany wcześniej krem lemon curd który łączymy z serkiem mascarpone. Jeżeli nie mamy czasu ani ochoty na ten manewr to wystarczy połączyć mascarpone z bitą śmietaną, a następnie całość udekorować dowolnymi owocami. Zapewniam, że też jest to przepyszna wersja. W przypadku tego ciacha skorzystałam z przepisu(...)składników wychodzi około 450 g. Krem cytrynowy 250 g mascarpone dowolna ilość lemon curd Mascarpone mieszamy z dowolną ilością kremu lemon curd. Intensywność smaku cytrynowego dobieramy do własnych kubków smakowych. Im więcej lemon curd tym krem bardzie cytrynowy. Tak jak pisałam w opisie. W przypadku lemon curd zmiksujcie 250 g mascarpone z 250 ml śmietanki kremówki do momentu aż uzyskacie
Relaxtimejest tak prosty w wykonaniu. Połączenie autorskiego spodu czekoladowego z delikatną masą serową i jagodami cudownie smakuje, a jeszcze lepiej się prezentuje. Kolejną zaletą tego deseru jest fakt, że ciasto nie wymaga pieczenia, co sprawdza się szczególnie latem. Zapraszam! :) Spód : 100 g herbatników maślanych 125 g herbatników w czekoladzie mlecznej 50 g miękkiego masła Ciasteczka umieszczamy w misie miksera(...)ponownie zmiksować. Wmieszać delikatnie jagody. Przelać na spód i wyrównać. Wstawić do lodówki na całą noc. Wierzch : 250 g mascarpone 2 łyżki jagód Serek zmiksować z jagodami. Wyłożyć na wierzch sernika. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce. Udekorować jagodami. Smacznego
Chocolate Muffin BlogCiasto bez pieczenia. Z pysznymi truskawkami w galaretce, masą śmietanową z mascarpone przełożoną warstwami biszkoptów. Oryginalny przepis zawiera masę budyniową, ja zrobiłam bitą śmietanę usztywnianą serkiem mascarpone, dodatkowo dałam żelatynę, aby masa była sztywniejsza. Ale żelatynę można pominąć.Dodałam też dużo, bardzo dużo truskawek, dzięki czemu ciasto było bardzo rześkie, owocowe i orzeźwiające. 2 paczki biszkoptów 0,5 l. śmietany(...)odlać do miseczki (będzie potrzebna do maczania biszkoptów). Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Pozostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawać partiami mascarpone i dokładnie mieszać (nie mieszać zbyt długo, żeby nie przebić śmietany). Do masy dodać letnią żelatynę, wymieszać do połączenia składników. Masę podzielić na pół, do jednej części wsypać kakao
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieobraża użycie przez blogera gotowych tartaletek z supermarketu ale no cóż nie zawsze mam czas i siłę na robienie samemu ciasta:) Do gotowych tartaletek zrobiłam krem z serka mascarpone i dodałam pokrojone truskawki wymieszane z konfiturą malinową, do ozdoby bezy, które uwielbiają dzieci i gotowe. Smakują wspaniale zwłaszcza na drugi dzień kiedy ciasto nieco zmięknie
cucinareobraża użycie przez blogera gotowych tartaletek z supermarketu ale no cóż nie zawsze mam czas i siłę na robienie samemu ciasta:) Do gotowych tartaletek zrobiłam krem z serka mascarpone i dodałam pokrojone truskawki wymieszane z konfiturą malinową, do ozdoby bezy, które uwielbiają dzieci i gotowe. Smakują wspaniale zwłaszcza na drugi dzień kiedy ciasto nieco zmięknie
cucinaremasła Mus: 200 g malin 1 galaretka malinowa (75g) 350 g serka mascarpone 320 ml śmietanki kremówki 30-36% 40 g cukru pudru Galaretka z owocami: 1 galaretka malinowa 2 garście malin Przygotowanie ciasta z musem malinowym: Rozpuścić pierwszą galaretkę malinową w 400 ml gorącej wody (będzie ona potrzebna(...)Zmiksować maliny 9. Do malin dodać 200 ml chłodnej galaretki 10. Przelać mus do serka mascarpone 11. Całość zmiksować 12. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno 13. Do masy dodać śmietanę i całość delikatnie wymieszać 14. Przelać masę na kruchy spód 15. Na wierzch ciasta wyłożyć maliny 16. Całość zalać galaretką Poprzedni 1 z 16 Następny Artykuł Ciasto z musem
KuchniaWeDwoje.plłyżki mąki tortowej 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżka kakao krem czekoladowy 200 g śmietany kremówki 30% 1 mały serek mascarpone 2 łyżki kakao 1 czekolada mleczna 1 łyżka cukru pudru krem orzechowy 250 g mielonych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 kostka margaryny palmy(...)około 20 minut. Po upieczeniu ciasto wykładamy na ściereczkę, zwijamy w rulon, zostawiamy do przestygnięcia. Mieszamy sok z cytryny razem z wodą. Rozwijamy przestudzone ciasto nasączyć ponczem cytrynowym. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, kakao i startom na tarce czekoladę. Delikatnie rozsmarować krem na nasączonym cieście, zostawiamy trochę masy aby posmarować wierzch rolady. Mleko zagotować z cukrem
kgwjanczewotypowo wiosenny, ale za to optymistycznie pomarańczowy. I z marchewką! Przepis na blogu Ala piecze i gotuje po raz pierwszy zobaczyłam, ekhm ... Ponad trzy lata temu. Wtedy ciągle jeszcze ciasto marchewkowe wydawało mi się trochę niemożliwe , więc sernik z marchewkową wkładką przyciągnął moją uwagę. Urocza dekoracja z marcepanowych marchewek skojarzyła mi się z Wielkanocą, i właśnie z tej okazji postanowiłam(...)piec jeszcze 50-60 minut. Wystudzić w zamkniętym piekarniku. Całkowicie ostudzony sernik schłodzić w lodówce minimum 3-4 godziny przed podaniem. Mascarpone, cukier puder i sok z pomarańczy utrzeć na gładki lukier, posmarować nim wierzch ciasta. 1/4 marcepanu zabarwić na zielono, resztę na pomarańczowo. Uformować marchewki, udekorować nimi ciasto. Smacznego! A już dzisiaj piekę kolejny sernik. Jutro mamy gości
Pożeraczka, czyli raz adobrzemalin, to mam dla Ciebie przepis na ciasto, które sprosta Twoim oczekiwaniom i pozytywnie zaskoczy Cię smakiem! To ciasto malinowe bez pieczenia składa się z puszystego kremu z dodatkiem kwaśnej śmietany oraz malinowego musu. Ciasta bez pieczenia – 15 przepisów Ciasto malinowe bez pieczenia to przepis, który pochodzi z eBooka „ Ciasta bez pieczenia – 15 przepisów „. To zbiór(...)sernik z bitą śmietaną Kakaowo śmietanowe ciasto z wafelkami Orzechowy łom z czekoladą Czekoladowe ciasto a’la tiramisu Mleczne Oreo na kakaowym spodzie Malinowe ciasto z kwaśną śmietaną Tarta z truskawkową pianką Śmietankowo kawowe – czyli ciasto caffe latte Kokosowe ciasto z białą czekoladą Miętowy wafel z cukierkami Brzoskwiniowy sernik gotowany Giotto – czyli ciasto z orzechami laskowymi Kremówka bez pieczenia
Via Gustoprostu jednak przysuszyłam zbyt długim pieczeniem (bo przy zwijaniu nie, ale przy przekładaniu lekko zaczęła mi pękać...). Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 jajka 2 łyżki cukru 3/4 szkl. mleka 1 szkl. mąki 2 łyżki oleju rzepakowego Krem borówkowy: 250g mascarpone 5 łyżeczek cukru 200g borówek amerykańskich + borówki do dekoracji Sposób przygotowania: Rolada: Jajka miksujemy z cukrem, następnie dodajemy pozostałe składniki(...)około 10-15 minut (czas zależny będzie od grubości ciasta). Gorący placek zwijamy wraz z papierem do pieczenia wzdłuż krótszego boku (ciasto jest cienkie, więc wzdłuż dłuższego rolada byłaby długa, ale bardzo cienka). Zostawiamy do ostudzenia. Krem: Mascarpone przekładamy do miski, wsypujemy cukier i borówki amerykańskie. Blenderem miksujemy na gładki krem. Roladę naleśnikową rozwijamy, nakładamy 2/3 kremu i ponownie zawijamy
Kolorowy Przepisowniklubi pośpiechu. Jeśli spełnimy te dwa kryteria, zapewniam Was, że wyjdzie Wam beza jak malowana! Także dziś przed Wami piękna pavlova, beza z owocami i kremem na bazie mascarpone i kremówki. Ja ozdobiłam ją mango i porzeczkami, które miałam jeszcze zamrożone z poprzedniego sezonu. Użyjcie swoich ulubionych owoców, ale pamiętajcie, aby one były raczej kwaskowe, bo beza sama w sobie(...)bezą Ciasto rabarbarowe z bezą Kruche ciasto z bezą i śliwkami Pavlova, beza z owocami Pavlova, beza z owocami Czas przygotowania: 2,5 godziny + czas suszenia Składniki Beza: 6 białek (ok. 210 g) szczypta soli 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny czubata łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem 200 g śmietanki 30% 250 g mascarpone 2 czubate
Kulinarne przygody Gatityupieczeniu- odkładamy ciasto do całkowitego ostudzenia.Masa:500 gr mascarpone300 gr swieżego custard80 gr drobnego cukru100 gr startej czekolady Wykonanie:Ubijamy mascarpone, dodajemy custard I cukier- ubijamy wszystko na puszysta masę. Dodajemy startą czekoladę. Mieszamy. Nasaczamy ciasto kawą z rumem ( do kawy można dodac cukru). Nakładamy masę.Wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny. Posypujemy ciasto cacao.Smacznego
Smaki EdytyCiasto Słodki Pocałunek jest bardzo smaczne, intensywnie czekoladowe i wręcz rozpływa się w ustach. Składa się z pysznego, wilgotnego i mięciutkiego ciasta marmurkowego, kremu czekoladowego i polewy. Wielbiciele czekolady będą zachwyceni. Jest stosunkowo proste i szybkie do zrobienia, więc nawet osoby niewprawione w pieczeniu ciast powinny sobie poradzić. Składniki na ciasto Słodki Pocałunek: Ciasto: 180 g mąki pszennej(...)wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy naprzemiennie po 2 łyżki ciasta białego i jedną brązowego. Wygładzamy wierzch. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C przez około 35 minut do tzw. “suchego patyczka”. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty. Przygotowujemy krem czekoladowy. Czekoladę połamaną na kostki i 3 łyżki śmietany
e-PrzepisyKulinarne