Pyszne ciasto z powidłem śliwkowym, delicjami i masą z serka mascarpone i śmietany. Lekkie, mięciutkie, rewelacja. Zniknęło szybko, miała być w-z, ale mój syn ostatnio wymyśla z czym by zjadł ciasto. On myśli, a ja potem robię i tak eksperymentujemy. Ciasto nie jest bardzo słodkie, bo powidła i delicje (ja dałam wiśniowe) tą słodycz niwelują. Polecam, bo smaczniutkie :-) Miłego(...)dnia :-) Blaszka 24 x 34 cm Składniki ciasto: 7 jajek 3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego Dry Demarara Diamant 50 g kakao 140 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru 2 opakowania ciastek delicje (u mnie wiśniowe) 200 g powidła śliwkowego Polewa: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
kruche babeczkirozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. godzinę- do momentu gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Upieczone ciasto pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia. Masa do tortu 300 g sera mascarpone 330 ml zimnej śmietanki 30% 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej płaska łyżka kakao 0,5 szklanki cukru pudru 3 średnie banany(...)wodnej, studzimy i mieszamy łyżką z wyjętym wcześniej z lodówki serkiem mascarpone i kakao. Śmietanę ubijamy na sztywną masę (pod koniec ubijania dodajemy cukier puder). Po ubiciu przekładamy ją do czekoladowej masy i delikatnie mieszamy łopatką do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do lodówki. Do nasączenia ciasta spirytus woda sok z połowy limonki i skórka otarta z limonki
Symfonia Smakówwykonania: 4h (+czas oczekiwania) Ilość porcji: 20 kawałków (forma 20 cm x 30 cm) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej ½ kostka masła (100 g) 2 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietanowy; 400 ml śmietany kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 3 płaskie łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany Galaretka: 3 galaretki malinowe(...)Posypać bezę płatkami migdałowymi 5. Wyrobić ciasto 6. Ciasto rozwałkować i upiec 7. Dodać maliny do galaretki 8. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę 9. Ubić śmietanę i zmiksować z serkiem mascarpone 10. Na galaretkę wyłożyć masę śmietanową 11. Całość przykryć bezą Pobierz wersję do druku: Pobierz Malinowa chmurka Artykuł Malinowa chmurka pochodzi
KuchniaWeDwoje.plbyła zachwycona ciastem, więc zaczęłam szukać przepisu i przyznam, że wygląd naprawdę zaciekawił moją kulinarną wyobraźnię 😉 Trzeba przyznać, że ciasto pięknie się prezentuje , a co ze smakiem? Smak ciasta jest ciekawy i mimo dużej ilości szpinaku w przepisie właściwie nie jest on wyczuwalny. Ciasto zakwalifikowałabym do „babek” dość ciężkich, wilgotnych i kremowych. Przepis na ciasto jest bardzo prosty(...)lista składników krótka. Po przeszukaniu internetu dostosowałam przepis tak, aby pasował do ilości szpinaku, jaką dysponowałam. Do ciasta dodałam olejek migdałowy , ale myślę, że dobrze sprawdzi się też z nutą cytrusową . Wrażenie robi piękny zielony kolor ciasta niczym niewzmacniany. Okruszki ciasta wykorzystujemy do przyozdobienia wierzchu i boków do tego jeszcze kilka malin , borówek czy jagód do dekoracji i prawdziwy leśny
SprawdzonaKuchnia.pltruskawkowe galaretki 3,5 szklanki wrzątku 600g świeżych truskawek Składniki na krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Kruchy spód: Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę (ok. 20x30cm) i podziurkować spód(...)pół truskawkami. Całość wyłożyć na kruche ciasto, schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcie. Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Ciasto wyjąć z lodówki, na warstwę galaretki wyłożyć krem śmietankowy. Na wierzch wyłozyć migdałową bezę. Chłodzić kilka godzin w lodowce. Smacznego
Słodki Zakątekspożywczy w żelu czerwony barwnik spożywczy w żelu żółty WYKONANIE: 1.) Ciasto czekoladowe . Robimy ciasta czekoladowe według tego przepisu . Z dwóch ciast czekoladowych ścinamy wypukłą górę. Każde ciasto przekrajamy na 2 blaty. 2.) Krem pomarańczowy . Do misy miksera wlewamy kremówkę, od razu dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Gdy masa zrobi się gęsta dodajemy orange curd . Krótko(...)miksujemy do połączenia składników. 3.) Składanie tortu . Środek podstawki do tortów smarujemy kremem pomarańczowym i kładziemy pierwszy blat ciasta. Wykładamy warstwę kremu pomarańczowego, wyrównujemy i kładziemy drugi blat ciasta czekoladowego. Czynność tą powtarzamy, aż położymy ostatni blat ciasta. Cały tort smarujemy pierwszą, cienką warstwą kremu i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie tynkujemy tort drugą warstwą
RITA food channelwypieki: Małe wypieki: Czekoladowe babeczki z nutellą Babeczki z kawałkami białej czekolady Kruche ciasteczka z maszynki Ekspresowe ciasteczka cynamonowe Mini serniczki z mascarpone Orzechowe ciasteczka nadziane jabłkami (na maśle orzechowym) Szybkie ciasteczka z budyniem (na bazie ciasta francuskiego) Babeczki nadziane krówką Cytrynowe babeczki Kruche ciasteczka do wycinania foremkami Najlepsze kokosanki na białkach Więcej propozycji na małe wypieki znajdziecie tutaj (klik(...)klik) -słodkości bez pieczenia: Czekoladowe trufle w orzechowym krokancie Orzechowe kuleczki sylwestrowe Czekoladowo-orzechowy deser kremowy Wafelkowe kuleczki czekoladowe Szybki deser orzechowy z mascarpone Orzechowe kuleczki deserowe Kuleczki a la rafello Inne: Banany w delikatnie kokosowym cieście (smażone) Szybkie oponki jogurtowe Szybkie mini pączki waniliowe Gruszka azjatycka w cynamonowym cieście Faworki na jogurcie Bezalkoholowy drink blue orange
Słodkie okruszkimożna zastąpić w tym przypadku wszystkim. Krem też jest super prosty i nie może się nie udać: śmietanka, mascarpone i cukier puder No i kruchy spód. Do tej pory myślałam, że tego się zepsuć nie da, ale jednak można. Testuję ciasta kruche i tym razem spód wyszedł mi taki, że można nim okna rozbijać Dlatego w przepisie podaję wam składniki(...)lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto, tak by średnica była większa od foremki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przekładamy ciasto do foremki i na chwilę wkładamy blaszkę do zamrażarki. Dopiero wówczas pieczemy 20-25 min (do momentu, aż ciasto się delikatnie zezłoci). Krem: 250 g mascarpone 200 ml śmietanki kremówki
RelaxtimeKrem mietowy – wykonany przez DomoweTorty.com Gęsty, pyszny krem z orzeźwiającą miętową nutką- bez dodatku żelatyny, na bazie śmietanki i serka mascarpone. Świetnie nadaje się do ciast, tortów, a umieszczony w pucharku, przyozdobiony czekoladowymi wiórkami lub oblany polewą czekoladową- zamieni się w pyszny deser. Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: [na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu
Domowe Tortyjest wilgotne, a strukturą przypomina biszkopt. Całość idealnie łączy się z mnóstwem orzechów.... Po prostu pycha! Dla mnie taka wersja jest wystarczająca, ale Wy możecie ciasto przełożyć kremem (np. z bitej śmietany, serka mascarpone) lub użyć dowolnej polewy. (Tortownica o średnicy 18 cm) Ciasto: 100g rukoli 150 ml oleju (polecam rzepakowy z Olejowego Raju ) 2 jajka (duże) 3/4 szklanki cukru/ksylitolu
Di gotujeCudowny, delikatny i rozpływający się w ustach deser, którego przygotowanie jest bardzo proste, szybkie i co najważniejsze jest to ciasto bez pieczenia. Owocowe tiramisu na bazie śmietanki kremówki, włoskiego mascarpone i biszkoptów do deser idealny na letnie dni i myślę, że zasmakuje nawet tym którzy za tradycyjnym kawowym tiramisu nie przepadają. Tiramisu Truskawkowe - Składniki: Masa: 600 ml śmietany kremówki
Słodka Stronaszklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 4 jajka 3 łyżeczki cynamonu 2/3 szklanki oleju 2 szklanki marchewki starej na małych oczkach 250g serka mascarpone 200g śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 budyń waniliowy bez cukru 0,5 l soku z marchwi 1 galaretka(...)minut. Po ostygnięciu ciasta przekroić je w poziomie na pół. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone, skórkę oraz sok z cytryny. Wymieszać. Ciasto przełożyć przygotowanym kremem. Budyń ugotować na soku z marchwi.Kiedy budyń będzie gotowy, zdjąć go z ognia. Następnie dodać do niego galaretkę w proszku i mieszać, aż galaretka
Przepisy kulinarne babci AntoninyCiasto malinowe z galaretką i kremem, to klasyk, który zawsze smakuje. Jest proste w przygotowaniu, a równocześnie zachwyca wyglądem. U mnie wersja z mrożonych malin, dlatego też brak dekoracji z owoców, ale jeżeli korzystacie ze świeżych, to koniecznie udekorujcie nimi również wierzch ciasta. SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 140 g cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki(...)lodówki na co najmniej godzinę. Krem i dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodać mascarpone i śmietan-fixy, po czym zmiksować do połączenia składników. Krem wycisnąć workiem cukierniczym z ozdobną końcówką. Wierzch ciasta udekorować startą czekoladą, świeżymi owocami lub innymi dekoracjami cukierniczymi (u mnie perełki i liście
Passions hobbies lifeprzygotowania gotowe ciasto francuskie (ja osobiście nie widzę w tym nic złego, jeśli kupicie ciasto bez konserwantów i dziwnych dodatków, to pozwoli Wam to zaoszczędzić w kuchni sporo czasu). Serowa tarta z jabłkami – składniki: 500g gotowego sera na sernik 120g serka mascarpone 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki cukier puder 2-3 jabłka(...)karmel (przepis na karmel znajdziecie TUTAJ ) Serowa tarta z jabłkami – przepis: W misce miksujemy do połączenia się składniki: ser na sernik, serek mascarpone, cukier, cukier waniliowy, mąkę i jajko. Formę do pieczenie tarty wyklejamy ciastem francuskim , przekładamy przygotowaną chwilę wcześniej masę serową i na wierzchu układamy obrane, pokrojone w półplasterki jabłka. Wierzch jabłek posypujemy odrobiną cukru. Tartę pieczemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zielony mazurek z super zdrową herbatą matcha, białą czekoladą i serkiem mascarpone na migdałowym spodzie. Pyszny mazurek o pięknym kolorze i wyjątkowym smaku. Ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów Helio 100 g schłodzonego masła 60 g cukru trzcinowego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy z matchą: 150 g schłodzonego serka mascarpone 100 g białej(...)płatków migdałowych Helio 8 pokruszonych bez Przygotowanie: Migdałowy spód Składniki ciasta miksujemy mikserem, a następnie formujemy kulę, zawijamy w folię, odstawiamy do lodówki na 1 godz. Rozwałkujemy ciasto, przekładamy do posmarowanej masłem formy, odcinamy nadmiar ciasta, nakłuwamy dno widelcem, wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180’C na około
Podróż w kulinaria