ciasto z mascarpone - 7674 przepisów (strona:317/512)

Sernik tiramisu 170

W styczniowych książkowych wariacjach mamy dla Was kolejny przepis z naszej biblioteki :) Tym razem zaglądnęliśmy do książki Doroty Świątkowskiej „Moje Wypieki –

Kuchenne Wariacje
Bananowe bez pieczenia 201

Ciasto przygotowane dosłownie w kilka chwil. Wystarczyło ciut wcześniej rozpuścić galaretki, by całość zajęło nam niecałą godzinę.  Jeśli macie w domu na zbyciu banany, herbatniki, galaretki i serek mascarpone, to śmiało możecie pokusić się o taki deser do popołudniowej kawki.  Choć jest słodki, to bardzo smakuje, a galaretki lekko orzeźwiają.  Składniki: Na formę 24x24cm: 16 herbatników maślanych

Kuchnia w czekoladzie
Tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami 179

powodu braku czasu do ciasta użyłam gotowych spodów bezowych zakupionych w cukierni. Wykonanie do 30 minut. Składniki: 2 spody bezowe o średnicy 24 cm 400 ml śmietany kremowej 30 % 250 gram serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 700 gram świeżych truskawek 2 śmietan fixy Sposób wykonania: Truskawki umyłam, osuszyłam pokroiłam na mniejsze kawałki. Śmietanę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania

Darcia w kuchni
Puszyste racuchy z gruszką i jabłkiem z musem czekoladowym. 145

pudru -cukier waniliowy -starte jabłko -płaska łyżeczka cynamonu -olej rzepakowy do smażenia Wszystkie składniki na ciasto łączymy w jedną masę do konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy starte owoce i mieszamy. Smażymy na rumiano na oleju rzepakowym. Mus czekoladowy. -dwie duże łyżki kremu czekoladowego -serek mascarpone -śmietanka 30% 1/3 kubka śmietany ubijamy trzepaczką, dodajemy 3-4 łyżeczki mascarpone pojedynczo łącząc ze śmietaną

BaRepas
MUFFINKI CYNAMONOWO-POMARAŃCZOWE 85

niepotrzebne, najlepiej zrobić to ręcznie trzepaczką).Do powstałej masy dodajemy skórkę pomarańczową.i cynamon. Powstałe ciasto przekładamy najlepiej na blachę do muffinów wyłożoną papilotkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. w temp.170 stopni. Moje muffinki ozdobiłam bitą śmietaną połączoną z serkiem mascarpone i odrobiną barwnika.         Polecam eksperymentowanie z muffinami i szukanie swojego ulubionego połączenia

Kuchnia w opałach
Tiramisu czyli poWeekendowe Łakocie odc.24 209

Lubicie desery? my rzadko je jadamy. Słodkości to u nas głównie ciasta i ciasteczka. ALE dla Rafaello i Tiramisu robimy wyjątek :) w ten weekend przyszła pora

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik malinowo-waniliowy / Raspberry and vanilla cheesecake 162

średnicy 20 cm.) Spód: 150 g. kruchych jasnych ciastek 120 g. masła 1 jajko 150 g. mąki pszennej 50 g. cukru Masa serowa: 1 kg. twarogu sernikowego z mascarpone Président 400 g. malin 80 g. cukru 200 ml. śmietanki 30% 4 łyżeczki żelatyny 1 laska wanilii 230 g. cukru pudru Oraz: 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy 2-3 łyżki(...)boki tortownicy posmaruj masłem. Kruche ciasteczka zmiel na mąkę. Na stolnicy wymieszaj mąkę, cukier i zmielone ciastka. Dodaj zimne masło i siekaj nożem na malutkie kawałeczki. Wbij jajko, wyrób ciasto krótko rękami, tylko do połączenia się składników. Ciasto rozwałkuj podsypując w razie potrzeby dodatkową mąkę i wylep nim dno oraz brzegi tortownicy. Na dnie ciasta zrób widelcem kilka nakłuć. Wstaw

Delicious Place
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 219

waniliowego 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta z 1 cytryny Nadzienie: 300g białej czekolady 500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml soku pomarańczowego 150g zmiksowanych na mus truskawek Wierzch i boki: 600g śmietanki(...)ubitych białek razem z aromatami i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać. 5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić

Mała Cukierenka
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką 564

waniliowego 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta z 1 cytryny Nadzienie: 300g białej czekolady 500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml soku pomarańczowego 150g zmiksowanych na mus truskawek Wierzch i boki: 600g śmietanki(...)ubitych białek razem z aromatami i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać. 5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić

Mała Cukierenka
Sernik na ciemnym cieście 88

akurat okazja to czasem nawet z wiejskiego, swojskiej roboty, na kruchym cieście. Dziś postanowiłam zrobić właśnie taki sernik. Zrobiłam je na kakaowym cieście budyniowym. Sernik zrobiłam tylko z 0,5kg sera, więc jest nieduży, ale tak smaczny, że już połowa zniknęła. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 3/4szkl. mąki tortowej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3szkl. cukru(...)zimną śmietanę. Z podanych składników zagniotłam dość szybki jednolite ciasto. Uformowałam je w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Można też zagnieść ciasto dzień wcześniej. Małą tortownicę o średnicy ok. 20cm wyłożyłam papierem do pieczenia (samo dno), wpuszczając go w obręcz. Na dno starłam połowę ciasta i lekko ugniotłam je palcami. Blachę odstawiłam do lodówki

Waniliowe Improwizacje
Quiche z duszonymi porami i kozim serem 97

duszonymi porami i kozim serem   Składniki na ciasto: 250g mąki orkiszowej albo gryczanej (może też być pszenna) 150g zimnego masła jajko sól Nadzienie: 3 pory (białe i jasnozielone części) 2 łyżki masła 4-5 jajek  4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% 4 łyżki gęstego pełnotłustego jogurtu lub serka mascarpone (może też być śmietana 30%) 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)półplasterki. Wrzucić na roztopione masło, posolić i smażyć przez około 4 minuty. Do miski wbić jajka, dodać śmietanę i serek lub jogurt, tymianek, sól i pieprz. Roztrzepać widelcem. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o średnicy większej niż średnica formy. Ciasto położyć na formie papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód

Moja Mama Gotuje
Babeczki Tiramisu 76

nasącza się je mocną kawą i likierem Amaretto (lub innym), dzięki czemu są wilgotne i mają ciekawy posmak. Babeczki Tiramisu wykończone są kremem na bazie słodkiej śmietanki i serka mascarpone. Podsumowując, babeczki Tiramisu są proste w przygotowaniu, ładnie wyglądają i rewelacyjnie smakują! Z poniższego przepisu wychodzi 12 babeczek. U mnie zniknęły z talerza w tym samym dniu, ale można też(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka likieru kawowego lub Amaretto Krem: 200 ml słodkiej śmietanki 30% 125 g serka mascarpone 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao do posypania Do nasączenia: 1/3 szklanki mocnej kawy 2 łyżeczki cukru 1 łyżka likieru kawowego lub Amaretto (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie

Danka Pichci
Letni deser – serniczki na zimno z malinami 158

też możecie przygotować małe ciasto bez pieczenia, ale ja akurat uwielbiam desery w słoiczkach. Zwłaszcza w takie letnie upalne dni. Zimny serniczek, rozpływające się w ustach maliny… Nic tylko zajadać ze smakiem. To kto się skusi na taki serniczek? Składniki: 0,5 kg gęstego sera sera na sernik z wiaderka 125 g sera mascarpone kilka biszkoptów około 1/3 szklanki(...)opcjonalnie 1-2 łyżeczki soku z limonki maliny w syropie Moryń Tradycja smaku *z podanych składników można przygotować około 6 deserów (ilość zależy od wielkości szklanek/pucharków) lub 1 ciasto w małej tortownicy Przygotowanie: Do każdej szklanki/pucharka wkładamy po 2 połamane biszkopty. Żelatynę zalewamy minimalną ilością zimnej wody (ja od razu przekładam ją do garnuszka), tylko do jej pokrycia. Odstawiamy

Słodkie okruszki
Lekko migdałowy sernik z rabarbarem i kruszonką 297

Bardzo polecam :). Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 130 g masła, zimnego 80 g cukru pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 550 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka 250 g serka mascarpone 100 ml śmietany(...)kropel aromatu/olejku migdałowego Ponadto: 450 g rabarbaru, umytego i pokrojonego w kostkę ( nie ma konieczności obierania łodyg ) 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego

Opowieści z piekarnika

Proponowane wyszukiwania