przygotowania ciasta krok po kroku wraz ze zdjęciami. Przygotowuję kruche ciasto. Do dużej miski wsypuję : mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz proszek do pieczenia, wbijam żółtka i dodaję cukier. Zimne masło kroję w kostkę i wrzucam do miski. Rękami wyrabiam gładkie ciasto , jeśli jest problem z połączeniem się składników dodaję 1 lub 2 płaskie łyżki śmietany. Ciasto formuję(...)wizualnie lepiej by chyba ciasto wyglądało po przekrojeniu ). Na tą warstwę wylewam masę serową. Drugi kawałek również ścieram na wiórki i posypuję nimi ciasto . Tworzę w ten sposób wierzchnią warstwę ciasta. Masa serowa jest dość rzadka, ale tak ma być. Nie zaszkodzi to zupełnie naszemu wypiekowi. Bez obaw starte wiórki z kruchego, kakaowego ciasta nie toną w masie serowej
Ania gotujeCzekoladowy herbatnikowiec to ciasto bez pieczenia, takie trochę kryzysowe, które robię kiedy nie chce mi się piec albo brakuje pomysłu na coś słodkiego do kawy. Potrzebujemy do niego serek mascarpone, dwie czekolady, śmietanę i herbatniki. Samo wykonanie zajmuje nie wiele czasu, a efekt jest bezbłędny. Deser prosty, ale godny uwagi. CZEKOLADOWY HERBATNIKOWIEC Składniki: 500 g mascarpone 600 ml śmietany
Bon appetit mon amieCudownie pyszne i wyjątkowo proste do zrobienia placuszki z mascarpone . To idealny przepis na śniadanie dla całej rodziny. Ponieważ nie są tłuste, można je spakować do szkoły, pracy lub na piknik. Rewelacja! - 5 minut szykowania ciasta - tylko kilka popularnych składników - placki smażone na patelni bez tłuszczu
AniaGotuje.plczekolada tam się znajduje. W rzeczywistości jest troszkę ciemniejszy, a w smaku delikatnie czekoladowy. Co więcej ciasto bez pieczenia - w te upały wybawienie ogromne. Można również przygotować takie ciacho na czekoladowym biszkopcie - będzie równie pyszne! Składniki: 350 ml śmietanki kremówki 250 g mascarpone 100 g czekolady (mlecznej lub deserowej) 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody Dodatkowo: 400 g czerwonej porzeczki
Kocham..lubię..gotuję..piekarnika i odczekać ok. 10 min., po czy wyłożyć na talerz odwracając ją „go góry nogami”. Ciasto powinno znaleźć się na spodzie, a morele na wierzchu. Podawać na gorąco lub na zimno z dodatkiem bitej śmietany, jogurtu naturalnego lub kremu z serka mascarpone
Gotujemy i jemybabeczek): 1) MUS : 🍓 400 gr. truskawek (najlepiej użyć bardzo dojrzałych truskawek) 🍓 2 łyzki cukru 2) CIASTO: 🍓 125 gr. mąki samorosnącej 🍓 125 gr. masła 🍓 125 gr. cukru 🍓 2 jajka 🍓 2 łyzki mleka 🍓 1 łyżeczka cukru waniliowego 3) KREM DO OZDOBY: 🍓 250 gr.serka mascarpone 🍓 200 ml. śmietany kremówki 🍓 3 łyżki cukru pudru 🍓 truskawki do dekoracji około 250 gr. WYKONANIE: MUS: Miksujemy
Rita creativeświąteczny torcik o smaku cynamonowo-korzennym, przekładany powidłami śliwkowymi, delikatnym i aksamitnym kremem na bazie serka mascarpone, śmietanki kremówki oraz cynamonu. Nasączenie biszkoptu sokiem z pomarańczy doskonale wypełnia korzenny smak całego tortu. Tort cynamonowy z powidłami śliwkowymi -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikbabeczek): 1) MUS : 🍓 400 gr. truskawek (najlepiej użyć bardzo dojrzałych truskawek) 🍓 2 łyzki cukru 2) CIASTO: 🍓 125 gr. mąki samorosnącej 🍓 125 gr. masła 🍓 125 gr. cukru 🍓 2 jajka 🍓 2 łyzki mleka 🍓 1 łyżeczka cukru waniliowego 3) KREM DO OZDOBY: 🍓 250 gr.serka mascarpone 🍓 200 ml. śmietany kremówki 🍓 3 łyżki cukru pudru 🍓 truskawki do dekoracji około 250 gr. WYKONANIE: MUS: Miksujemy
RITA food channelborówek oraz: tortownica o śred. 26 cm Przygotowanie: Borówki myjemy i osuszamy. Do miski przekładamy mascarpone i ricottę oraz wsypujemy cukier i mieszamy trzepaczką. Dodajemy jajka i budyń oraz mieszamy do połączenia się składników. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wyrównujemy oraz posypujemy borówkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni
słodkie i nie tylko historie kulinarneSuper szybkie do zrobienia i bardzo smaczne ciasto bez pieczenia - rafaello na krakersach . Mój przepis jest prosty i konkretny. Rafaello wychodzi nie za słodkie i pięknie się prezentuje. Do mojego rafaello z serkiem mascarpone wystarczy już tylko dobre towarzystwo i filiżanka kawy lub herbaty
AniaGotuje.plmąki, proszek do pieczenia i kakao. Zmiksować na najniższych obrotach tylko chwilkę, żeby składniki się połączyły. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni około 30 minut. Składniki masę czekoladową : 750 ml śmietanki 30 % 250 g. serka mascarpone 150 g. czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao Czekoladę połamać
Agusiowe smakołykispód potrzebujemy biszkopty Masa jogurtowa: 500 g twarogu delikatnego,naturalnego President 250 g serka mascarpone 100 g śmietany 18 % 200 g jogurtu greckiego 100 g czekolady deserowej od 80-100 gr cukru pudru (zależy czy lubimy słodkie czy bardziej słodkie ciasta) 5 łyżeczki żelatyny z małą górką + 8 łyżek bardzo gorącej wody Przygotowanie : Biszkoptami wykładamy
Proste PotrawyMoje Wypieki": Ciasto na muffiny 150ml. oleju rzepakowego 230g mąki 1/2 łyżeczki sody 190g cukru pudru 1 duże jajko 150 ml mleka sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny 3 łyżki maku Krem 1/3 szklanki Lemon curd * 1/3 lub 1/2 opakowania serka quark (całe opakowanie to 250g) równie dobrze może być zmielony twaróg, mascarpone lub temu podobne
Piekarz-Kucharz-GarkotłukMUFFINY DYNIOWE to obowiązkowa pozycja w sezonie na dynie, nie... Artykuł Muffiny dyniowe z kremem i sosem z rokitnika pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEJakiś czas temu spędziliśmy kolejną twórczą sobotę w naszym cukierniczym gronie tzn. razem z Madzią i Eweliną z bloga „Mój Słodki Świat” –
Kuchenne Wariacjewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie. Robi się je podobnie do znanego tiramisu. 300g podłużnych biszkoptów (na 2 warstwy) 250g serka mascarpone 120g cukru pudru 300 ml śmietany min. 30% 1 zagęstnik do śmietanki 3/4 szklanki likieru orzechowego/toffi (do wyboru) 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Di gotujelubi tortów przygotowałam mu takie ciasto deser.Zapraszam do wypróbowania bo jest lekkie i pyszne :) Ciasto podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda . Składniki : około 15 batonów mleczna kanapka 500 ml kremówki 36 % 4 łyżki cukru pudru 500 g serka mascarpone 2 cukry waniliowe 2 łyżki żelatyny 100 ml wody 1 puszka brzoskwiń 1 szklanka wiśni mogą być
Sama słodycz i szczypta chiliminut - do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, nożykiem oddzielić boki ciasta od formy. * Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem kokosowy ** 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml) 350 g mocno schłodzonej śmietany śmietany 30% 500 g mascarpone 5-6 łyżek cukru pudru ½ szklanki wiórków kokosowych. Mleko kokosowe zamknięte w puszce schłodzić przez kilka godzin
Pełny talerzużywam zwykłego ryżu) i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy, a ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut (w zależności od piekarnika), na złoty kolor. Wyjmujemy do całkowitego wystudzenia. Składniki na masę truflowo-malinową: 340g serka mascarpone 250g czekolady (100 mlecznej, 150 ciemnej) 2 łyżki wódki 300g świeżych malin Dodatkowo: 100g bakalii Czekoladę
kuchnia do kwadratumasy na przemian z jogurtem. Na koniec dodać kakao oraz szczyptę czerwonego barwnika. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Piec około 20-25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Dekoracja: 200 ml śmietanki 30%, 3 łyżki serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, cukier błyszczący do posypania, 20g startej czekolady. Śmietankę ubić
Z miłości do słodkościprawdziwą kolację z klasą, wisienką na torcie tego spotkania musiał być deser, bezapelacyjnie! Sernik z mascarpone, puree z malin, z czekoladową kruszonką, skropione wszystko oliwą miętową. Właśnie ta oliwa to dla mnie fenomen. Bardzo aromatyczna i rzeczywiście, świetnie pasowała do słodkiego ciasta. Sernik rozpływał się w ustach, a z dodatkiem malin i czekolady... Nic, tylko rozkoszować się i odpływać
W kuchni Karmel-itkicream sos toffi cukier puder 1 cukier waniliowy sol Do miski przekladamy serek mascarpone dolewamy smietane i rozrabiamy trzepaczka dodajac stopniowo cukier puder i cukier waniliowy ( wedle gustu ) Po rozrobieniu serka odkladamy go i bierzemy druga miske na rozrobienie ciasta Wsypujemy 2 szklanki maki, rozbijamy jaka i wlewamy mleko ( wczesniej zagrzane do temp. pokojowej) Calosc mieszamy
Klaudynkowa kuchniadanie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 6 jajek 125 g cukru 75 g drobno posiekanych orzechów włoskich 125 g mielonych orzechów włoskich 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki kawy zbożowej rozpuszczalnej Anatol(...)Delecta + 300 g okrągłych biszkoptów Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać mascarpone, cukry i mix do ubijania, ubić na gęsto. Masę śmietanową wyłożyć na wystudzony spód, wyrównać, na wierzch powykładać biszkopciki. Schłodzić w lodówce. Mus brzoskwiniowy: puszka brzoskwiń w syropie (- 2 połówki zużyte do ciasta) 1 galaretka brzoskwiniowa Delecta + 2 galaretki brzoskwiniowe Delecta maczek tutti-frutti Delecta Decorada
Domowa cukiernia Ewyrazu wiedziałam, że będę musiała spróbować - w końcu tiramisu to mój ukochany deser, więc pączki choćby o nim przypominające nie mogły ujść mojej uwadze. Wyszły boskie! Ciasto jest idealne, choć odrobinę się lepi. Pączuszki wychodzą lekkie, puszyste i delikatne - no po prostu cud, miód i orzeszki . Kremowe nadzienie (na które trzeba uważać, bo lubi wypływać) smakuje obłędnie(...)świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 2 jajka 2 żółtka 70 g cukru 1/4 łyżeczki soli 100 g masła 2 łyżki likieru Amaretto krem: 250 g serka mascarpone 2 żółtka 50 g cukru pudru 2 łyżki likieru Amaretto lukier: 3-4 łyżki mocnej, gorącej kawy 130 g cukru pudru dodatkowo: 1 łyżka kakao 1,5 l oleju do smażenia Mąkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczekolady gorzkiej lub deserowej, posiekanej Krem czekoladowy: 100 g czekolady - gorzkiej, deserowej lub pół na pół z mleczną 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone cukier puder do smaku - opcjonalnie Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania kremu . Czekoladę posiekać. Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka, postawić na palniku i mocno podgrzać, prawie do wrzenia, ale nie dopuścić(...)dodać posiekaną czekoladę, krótko wymieszać. Przygotować standardową blachę do muffinek - wyłożyć ją papilotkami. Ciastem napełnić papilotki prawie do samych ich brzegów. Piec w temperaturze 170°C przez około 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przełożyć na kratkę, odstawić do wystudzenia. Dekoracja babeczek: Schłodzony serek mascarpone przełożyć do naczynia i krótko go zmiksować ( aby był bardziej gładki ). Do serka dodać
Opowieści z piekarnikaPoddałam się „ gęsiowemu szaleństwu ” i zrobiłam ciasto Gąska – bialutkie i żółciutkie – jak rasowa gęś Przeplatają się tutaj przepyszne smaki mango i kokosa, a kulki rafaello symbolizują wystający gęsi kuperek. To ciasto jest delikatne i przepyszne, a do tego łatwe i każdy sobie z nim poradzi. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na biszkopt na blaszkę 30 x 35 cm: 5 jajek(...)połowy cytryny Składniki na krem: 400 ml śmietanki 30% 300 g mascarpone 7 łyżek mleka skondensowanego 10 łyżek mleczka kokosowego ¾ szklanki wiórków kokosowych 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Żelatynę zalewam odrobiną ilością zimnej wody, mieszam i odstawiam do napęcznienia. Śmietankę ubijam i następnie dodaję do niej mascarpone, mleko skondensowane i 5 łyżek mleczka kokosowego. Miksuję do połączenia się składników. Do żelatyny
Słodki sentymentMakaron ze szpinakiem, smaczne, zdrowe i szybkie danie. Do jego przygotowania nie potrzebujecie zbyt wiele czasu, pół godziny i macie smaczny i zdrowy posiłek, który z
To co lubię - gotuję i polecamMalinowy curd to przepyszny dodatek to wypieków. Można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać go do mascarpone, aby otrzymać krem malinowy. Malinowy curd to owocowy budyń
Słodki Pomysłświadku.Tak eksperyment stal się czynem :) Składniki na biszkopt : jaja 5 szt L mąka pszenna 8 łyżek cukier 4 łyżki Składniki na krem: śmietana 30% 400 ml mascarpone 250 g cukier 2 łyżki kakao 2 łyżki barwnik czerwony trzy kropelki Składniki na gruszkę karmelizowaną: 6 łyżek masła 6 średnich gruszek takich średnio twardych 4 łyżki cukru(...)wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto biszkoptowe. Piekę 20 minut w 170 stopniach.Po ostudzeniu kroję biszkopt na trzy placki. Pierwszy placek smaruje kremem, przykładam drugim plackiem i kładę gruszkę karmelizowaną,przykładam trzecim plackiem i na wierzch idzie krem różowy oraz dekoracja różowa Krem: Ubijam śmietanę z cukrem i dodaje partiami mascarpone, dziele na połowę i do jednej
Różowa kuchniaskładniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 500 ml piwa o smaku cytrynowym ok. 400 g podłużnych biszkoptów 4 banany, dojrzałe 4 żółtka
Domowy Smak Jedzeniamąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g miękkiego masła 40 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 żółtko ½ łyżki mleka Masa na serniczki: 125 g serka mascarpone 125 g gęstego jogurtu greckiego 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 100 g cukru pudru 100 g białej czekolady 2 łyżki mleka 1½ łyżki żelatyny spożywczej Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania serniczków(...)ciasteczek, na podstawy naszych serniczków. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto wyjąć, włożyć pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkować na placek o grubości około 4 mm. Za pomocą foremki lub szklanki, wyciąć
Świat Ciastałyżeczka) mąka pszenna (200 g) mąka ziemniaczana (1 płaska łyżeczka) soda oczyszczona (3/4 łyżeczki) sól (1/4 łyżeczki) łezki czekoladowe (160 g) lub posiekana czekolada deserowa Masa serowa: Serek mascarpone (500 g) temp.pokojowa cukier puder (2 łyżki) ekstrakt waniliowy (2 łyżeczki) biała czekolada (200 g) + śmietanka kremówka 30% (4 łyżki = 60 ml.) śmietanka kremówka 35 % dobrze schłodzona(...)odstawiamy do wystudzenia. Z ciasta, które mieliśmy w lodówce formułujemy 13 kuleczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 160 ° C ~ 9 min. 2.) Masa serowa : Białą czekoladę i śmietankę kremówkę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy dodając cukier puder, ekstrakt
RITA food channelPyszne ciasto, które można przygotować zarówno na święta, jak i do porannej sobotniej kawy. Składniki: prażony słonecznik płatki migdałowe kajmak masa waniliowa kakaowy biszkopt Biszkopt kakaowy: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Białka ubić osobno, żółtka ubić z cukrem, olejem i wodą(...)Masa waniliowa to 500 ml śmietanki kremówki ubitej z 250g serka mascarpone + pasta waniliowa + 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody. Przekroić biszkopt na pół. Przełożenie to biszkopt posmarowany konfiturą z czarnej porzeczki + masa waniliowa + biszkopt + kajmak + prażony słonecznik i migdały. Autor przepisu: Helena Nowak Artykuł Ciasto waniliowo-migdałowe z prażonym słonecznikiem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisydlatego często goszczą u nas ciasta na zimno. Synek zdecydowanie upodobał sobie ten sernik z kawałkami uwielbianych przez wielu dzieci ciastek. tortownica o śr. 24cm Masa serowa: 750 białego półtłustego sera, 1/2 laski wanilii, 1/3 szklanki cukru pudru, 150g ciastek Oreo z kremem, 250g serka mascarpone, czubata łyżka żelatyny(...)zmielić, dodać serek mascarpone, nasiona wanilii i cukier puder. Zmiksować na gładką, jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, przestudzić, po czym dodać do masy serowej. Krótko zmiksować. Dodać pokruszone (ale nie za drobno!) ciastka, delikatnie wymieszać łyżką. Dodatkowo: około 15 okrągłych biszkoptów, 2 duże banany, galaretka pomarańczowa. Na dnie tortownicy o śr. 24cm rozłożyć
Z miłości do słodkości