Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem i sodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do formy o wymiarach 25x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na 2 blaty. Krem dyniowy: 500 g serka mascarpone 400 g puree z dyni 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu(...)masła W garnuszku podgrzać śmietankę i masło. Zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odczekać chwilę, aż czekolada zmięknie, następnie całość wymieszać i odstawić do wystudzenia. Wykonanie: Pierwszy blat ciasta nasączyć połową kawy. Posmarować powidłami. Wyłożyć krem dyniowy. Na krem położyć drugi blat ciasta, nasączyć resztą kawy. Na wierzch ciasta wylać polewę czekoladową, wyrównać. Posypać orzeszkami i oprószyć cynamonem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiłyżki mąki ryżowej (ok. 35 g) 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 czubate łyżki cukru pudru (ok. 450 g) na krem mascarpone: 400 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 130 g cukru pudru sok z 1 cytryny 1 opakowanie fixu do śmietany lub 1 łyżeczka żelatyny nasączenie tortu: sok z 2 cytryn 500 ml wody(...)Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 C stopni przez około 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy krem: do misy miksera wlewamy zimną kremówkę oraz dodajemy cukier i mascarpone. Ubijamy do momentu, aż uzyskamy konsystencję kremu. Następnie dodajemy
Wiszniówkasuszonych miękkich fig 200 ml soku z pomarańczy 1 łyżeczka mielonego cynamonu Składniki na masę serową 570 g twarogu trzykrotnie mielonego w temperaturze pokojowej 250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej 100 g śmietany 12% w temperaturze pokojowej 180 g cukru drobnego 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej, oddzielone białka od żółtek 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy z jednej(...)serek mascarpone , śmietanę , żółtka, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy, zmiksować do połączenia w jednolitą masę. Na koniec dodać ubite białka w dwóch porcjach, delikatnie mieszając szpatułką. Masę serową wylać na schłodzony spód , wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę, na półkę niżej wstawić naczynie żaroodporne z gotującą się wodą. Sernik pieczemy przez około 75 minut, brzegi ciasta powinny
KUCHNIA POLSKAByło to nie lada wyzwanie, duszę miałam na ramieniu, a serce w gardle. W sumie niepotrzebnie - ciasto wyszło jak malowanie. I - jakież było moje zaskoczenie - nie było przesadnie słodkie, za to mocno cytrynowe, i zaskakująco lekkie. Delikatny biszkopt, przełożony kremem cytrynowym na bazie mascarpone - i gotowe. Bez żadnych cudów. Nie wyglądał jak z cukierni, za to smakował wszystkim gościom(...)tężejącej masy karmelowej, delikatnie mieszając.Wstawić do lodówki do czasu użycia.Na nasączenie wymieszać syrop z sokiem z cytryny.Biszkopt przekroić na trzy części w poziomie.Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, otoczyć obręczą tortownicy, nasączyć. Rozsmarować cienką warstwę kremu karmelowego, na tym ułożyć połówki gruszek. Przykryć kremem, następnie ułożyć drugi blat biszkoptu, nasączyć, wyłożyć nieco kremu, gruszki (jedną zachować do dekoracji
Pożeraczka, czyli raz adobrzesurowego łososia norweskiego do marynaty: sól, pieprz ziołowy, 4 łyżki oleju ciasto drożdżowe: 1 jajko 30 ml oleju 1/2 szklanki mleka 1/4 kostki drożdży 200 - 250 g mąki pszennej sól, pieprz, zioła prowansalskie, 3 ząbki czosnku lody z pietruszki: 200 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30% duży pęczek natki pietruszki biały pieprz, sól sałata miodowa: główka sałaty(...)Podane składniki na marynatę wymieszać ze sobą i dokładnie wysmarować nią paski łososia. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Przygotowujemy ciasto ziołowe W ciepłym mleko rozpuszczamy drożdże, dodajemy rozbełtane jajko, oliwę, przyprawy, zmiażdżony czosnek i mąkę. Ciasto wyrabiamy energicznie ręką, powinno być gęste tak jak na pizzę, tak więc w razie potrzeby
Jadło i czytadłojego wykonania można użyć oczywiście kupnych, gotowych małych bezików lub po prostu upiec małe bezy z naszego przepisu: Bezy – najlepszy przepis podstawowy . A dla wielbicieli wypieków polecamy przepis na: Ciasto Malinowa Chmurka z bezą i kremem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser Malinowa chmurka – Składniki: Składniki na spód: 120 g ciastek (u mnie ciasteczka owsiane z orzechami Bonitki) Składniki na warstwę(...)wiśniowej lub truskawkowej) 450 ml gorącej wody ok. 200 g malin (świeżych lub mrożonych) Składniki na warstwę śmietankową: 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100 g serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru Składniki na bezy***: 1 białko jajka 60 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 3-4 krople soku z cytryny (ok. 1/4 łyżeczki) szczypta soli *** ewentualnie można
Kulinarne Przebojejednym żółtku, mieszając dokładnie po każdym dodaniu.Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao przesiej przez sitko i dodaj ostrożnie do masy jajecznej, mieszając powoli drewnianą łyżką albo szpatułką.Ciasto przełóż do tortownicy i piecz około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjmij gorący biszkopt z piekarnika i upuść go w formie z wysokości około(...)Żółtka ubij na parze (ustawiając garnek z niewielką ilością wody, a na nim miskę aluminiową z żółtkami, tak, aby nie dotykała wrzącej wody) z cukrem pudrem na puszystą masę.Mascarpone króciutko zmiksuj w osobnej misce i wlej do niego ubite żółtka, nie przerywając miksowania. Wsyp cappucino, zmiksuj dokładnie.Żelatynę rozpuść dokładnie we wrzącej wodzie i cienką strużką wlej
Słodko-Słony Świat Ilonyprzygotowania ciasta krok po kroku wraz ze zdjęciami. Przygotowuję kruche ciasto. Do dużej miski wsypuję : mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz proszek do pieczenia, wbijam żółtka i dodaję cukier. Zimne masło kroję w kostkę i wrzucam do miski. Rękami wyrabiam gładkie ciasto , jeśli jest problem z połączeniem się składników dodaję 1 lub 2 płaskie łyżki śmietany. Ciasto formuję(...)wizualnie lepiej by chyba ciasto wyglądało po przekrojeniu ). Na tą warstwę wylewam masę serową. Drugi kawałek również ścieram na wiórki i posypuję nimi ciasto . Tworzę w ten sposób wierzchnią warstwę ciasta. Masa serowa jest dość rzadka, ale tak ma być. Nie zaszkodzi to zupełnie naszemu wypiekowi. Bez obaw starte wiórki z kruchego, kakaowego ciasta nie toną w masie serowej
Ania gotujeCzekoladowy herbatnikowiec to ciasto bez pieczenia, takie trochę kryzysowe, które robię kiedy nie chce mi się piec albo brakuje pomysłu na coś słodkiego do kawy. Potrzebujemy do niego serek mascarpone, dwie czekolady, śmietanę i herbatniki. Samo wykonanie zajmuje nie wiele czasu, a efekt jest bezbłędny. Deser prosty, ale godny uwagi. CZEKOLADOWY HERBATNIKOWIEC Składniki: 500 g mascarpone 600 ml śmietany
Bon appetit mon amieCudownie pyszne i wyjątkowo proste do zrobienia placuszki z mascarpone . To idealny przepis na śniadanie dla całej rodziny. Ponieważ nie są tłuste, można je spakować do szkoły, pracy lub na piknik. Rewelacja! - 5 minut szykowania ciasta - tylko kilka popularnych składników - placki smażone na patelni bez tłuszczu
AniaGotuje.plczekolada tam się znajduje. W rzeczywistości jest troszkę ciemniejszy, a w smaku delikatnie czekoladowy. Co więcej ciasto bez pieczenia - w te upały wybawienie ogromne. Można również przygotować takie ciacho na czekoladowym biszkopcie - będzie równie pyszne! Składniki: 350 ml śmietanki kremówki 250 g mascarpone 100 g czekolady (mlecznej lub deserowej) 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody Dodatkowo: 400 g czerwonej porzeczki
Kocham..lubię..gotuję..piekarnika i odczekać ok. 10 min., po czy wyłożyć na talerz odwracając ją „go góry nogami”. Ciasto powinno znaleźć się na spodzie, a morele na wierzchu. Podawać na gorąco lub na zimno z dodatkiem bitej śmietany, jogurtu naturalnego lub kremu z serka mascarpone
Gotujemy i jemybabeczek): 1) MUS : 🍓 400 gr. truskawek (najlepiej użyć bardzo dojrzałych truskawek) 🍓 2 łyzki cukru 2) CIASTO: 🍓 125 gr. mąki samorosnącej 🍓 125 gr. masła 🍓 125 gr. cukru 🍓 2 jajka 🍓 2 łyzki mleka 🍓 1 łyżeczka cukru waniliowego 3) KREM DO OZDOBY: 🍓 250 gr.serka mascarpone 🍓 200 ml. śmietany kremówki 🍓 3 łyżki cukru pudru 🍓 truskawki do dekoracji około 250 gr. WYKONANIE: MUS: Miksujemy
Rita creativeświąteczny torcik o smaku cynamonowo-korzennym, przekładany powidłami śliwkowymi, delikatnym i aksamitnym kremem na bazie serka mascarpone, śmietanki kremówki oraz cynamonu. Nasączenie biszkoptu sokiem z pomarańczy doskonale wypełnia korzenny smak całego tortu. Tort cynamonowy z powidłami śliwkowymi -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikbabeczek): 1) MUS : 🍓 400 gr. truskawek (najlepiej użyć bardzo dojrzałych truskawek) 🍓 2 łyzki cukru 2) CIASTO: 🍓 125 gr. mąki samorosnącej 🍓 125 gr. masła 🍓 125 gr. cukru 🍓 2 jajka 🍓 2 łyzki mleka 🍓 1 łyżeczka cukru waniliowego 3) KREM DO OZDOBY: 🍓 250 gr.serka mascarpone 🍓 200 ml. śmietany kremówki 🍓 3 łyżki cukru pudru 🍓 truskawki do dekoracji około 250 gr. WYKONANIE: MUS: Miksujemy
RITA food channel