Lato to najlepszy czas na ciasta z owocami. W moim serniku znajdują si nasze rodzime maliny i egzotyczne mango. Delikatny jak pianka, puszysty jak chmurka i mocno owocowy z nutą kokosa... ten sernik to kwintesencja lata i wakacyjnych podróży. Składniki: SPÓD 200 g herbatników 100 g masła MASA: 250 g twarogu PRESIDENT Z MASCARPONE 400 ml mleczka kokosowego 4 łyżki(...)kokosowe wymieszać z twarogiem PRESIDENT Z MASCARPONE cukrem waniliowym. Dolać rozpuszczoną żelatynę w mleku kokosowym. Wymieszać dokładnie. Mango pokroić w kostkę. Odłożyć 1/3 mango oraz kilka łyżek masy serowej. Pozostałe owoce wymieszać z masą serową. Wylać na spód z ciastek. Pozostałe mango i ser zblendowac na gładką masę. Wylać masę na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na całą
Kuchnia w oparachsuchego patyczka (ok.pół godziny). Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i energicznie rzucamy go na blat z wysokości ok 50cm. Z formy wyjmujemy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Składniki na masę I opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego wiórki kokosowe lub płatki migdałów (co mamy pod ręką, obie propozycje pasują idealnie!) 1/2 opakowania serka mascarpone Budyń robimy wg. przepisu zmniejszając ilość(...)puder i łączymy z serkiem mascarpone. Na koniec dodajemy 1-2 łyżki wiórek kokosowych. Ostateczne wykonanie Odkrajmy nożem wierzch i boki biszkoptu, tak aby pozbyć się twardej skorupy. Kroimy na trzy części. Jeśli mamy rum, to rozcieńczamy go z ciepłą wodą i skrapiamy biszkopty. Równie dobrze możemy użyć naparu z czarnej herbaty. Spód ciasta układamy w tortownicy. Nakładamy pierwszą
Karczma HonoriettyTaką płynną żelatynę dodajemy do naszych malin i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy ciągle mieszając śmietankę z mascarpone i łączymy wszystko w jednolitą masę. Odstawiamy do momentu aż się zetnie. Wystudzonego biszkopta rozcinamy na pół, wyskrobujemy około 1 cm z wysokości środka ciasta i wypełniamy go kremem. Jeżeli boicie się że ciasto będzie suche możecie delikatnie nasączyć dolną warstwę ciasta
Kuba Gotujetrochę się obawiałam robiąc to ciasto. Nie wiedziałam czy kajmak nie spłynie po kremie śmietanowym z dodatkiem mascarpone.Jednak pokombinowałam i wyszło smaczne i fikuśne. Składniki na biszkopt: jaja 6 szt mąką pszenna pół szklanki mąka ziemniaczana pół szklanki szczypta proszku do pieczenia. ksylitol zmielony 2 łyżki Składniki na krem : śmietana 400 ml mascarpone 400 g cukier puder(...)sztywno z cukrem pudrem, dodaje mascarpone nadal miksuje.Kremem ubitym na sztywno przekładam biszkopt i smaruje górę. Krok 3 Słonecznik prażę na suchej patelni. Kajmak rozpuszczam w garnuszku z gorącą wodą i nakładam widelcem na wierzch biszkoptu wysmarowanego kremem. Robię takie esy floresy na które posypuje prażony słonecznik. Wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Ciasto rewelacja, polecam naprawdę bo warto zrobić
Różowa kuchnianatychmiast energicznie upuścić tortownice z wysokości ok 50 cm na blat lub na podłogę. Dzięki temu zabiegowi biszkopt pozostanie idealnie równy. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, oddzielić boki nożykiem. Każdy z biszkoptów przekroić na 3 równe części. Krem kokosowy: 400 ml mleka kokosowego 250 ml mleka 125 g cukru 50 g mąki kukurydzianej 5 żółtek(...)wiórki kokosowe i likier. Wymieszać. Krem czekoladowy: 380 - 400 g (puszka) czekoladowej masy krówkowej o smaku truflowym (zawiera alkohol) lub masy czekoladowej i 2 łyżeczki wódki 1000 g serka mascarpone 1 tabliczka gorzkiej czekolady 4 czubate łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru Serek wymieszać dokładnie z masą truflową. Jeśli mamy masę czekoladową, należy dodać do niej 2 łyżeczki wódki
maniapieczeniajajka - 1 szklanka cukru - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę truskawkową: - 200 g śmietany 30% - 250 g serka mascarpone - 70 g cukru pudru - 20 dag truskawek - 1 fix śmietan Składniki na wierzch: - 1 galaretka truskawkowa - 30 dag truskawek Przygotowanie tortu rozpoczynamy od zrobienia biszkopta. Najpierw oddzielamy białka od żółtek(...)pianę i dodajemy stopniowo cukier. Potem dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Na końcu stopniowo dodajemy wymieszane ze sobą mąki i proszek do pieczenia i mieszamy na gładką masę. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 30 minut. W między czasie przygotowujemy sobie galaretkę żeby w momencie kiedy tort będzie
Kuchenne WariacjeSeromakowiec to ciasto dla tych, którzy mają dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest wilgotne, ciężkie i bardzo smaczne. Do warstwy makowej dodałam orzechy włoskie i suszone daktyle zamiast rodzynek, bo jakoś za nimi nie przepadam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Spód(...)wiaderku) 250 g serka mascarpone 1,5 szklanki cukru pudru 4 duże jajka 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek) skórka starta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Spód: Mąkę przesiać i dodać resztę składników. Posiekać nożem masło na malutkie kawałeczki, następnie wszystko zagnieść, uformować kulę, zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min. Następnie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru
Oryginalny smakDeser truskawkowy to lekki smakołyk łączący w sobie serek mascarpone, białą czekoladę, bitą śmietanę, biszkopty oraz kwaskowaty mus z truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a choć pogoda do tej pory była mało czerwcowa i nas nie rozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie(...)przykryć- białą czekoladę przełożyć do miseczki, rozpuścić w kuchence mikrofalowej (zazwyczaj podgrzewam kilkukrotnie po 8-10 sekund, za każdym razem mieszając i sprawdzając stopień rozpuszczenia), pozostawić do przestygnięcia- mascarpone krótko zmiksować, do ostygniętej (lecz płynnej) czekolady dodawać stopniowo mascarpone, za każdym razem mieszając do połączenia się składników- krem mascarpone przełożyć do pucharków na wyłożony wcześniej mus truskawkowy - na krem pokruszyć
Smakołyki Berenikidokładnie prostokątną tortownicą ze sklepu Garneczki, bo dzięki niej boki ciasta były idealnie proste, a przełożenie ciasta na tacę nie sprawiło mi żadnego problemu. Nawet cena formy jest całkiem przyjemna, zresztą sami sprawdźcie. Masa jasna: 200 ml śmietanki kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 200 g białej czekolady ekspandowane ziarna pszenicy 16 szt ciastek Oreo (8 szt do masy(...)Biedronce). Białą czekoladę połamałam na kawałeczki i rozpuściłam w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną postawiłam na blacie kuchennym aby lekko przestygła. W tym czasie 200 ml śmietanki kremówki i serek mascarpone umieściłam w misce i wszystko razem ubiłam na sztywno. Na końcu cienkim strumieniem wlałam przestudzoną białą czekoladę i zmiksowałam bardzo krótko, tylko do połączenia składników. Masę podzieliłam na dwie równe części
Blondynka Gotujeżeby w końcu kupić sztywną folię do wykładania brzegów tortownicy - ciasta z musami zdecydowanie zyskają na aparycji. Malinowe pyszności znajdziecie dzisiaj również u Ani . Sernik z malinami i musem malinowo-bzowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) masa serowa: 600 g twarogu zmielonego 3-krotnie 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki (38%) 5 jajek 125 g cukru(...)malin mus malinowo-bzowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) 150 ml syropu malinowo-bzowego 3 listki żelatyny dodatkowo: kilka świeżych malin liofilizowane maliny kilka bezików kwiaty czarnego bzu Twaróg, mascarpone, kremówkę, żółtka, cukier, wanilię i mąkę zmiksować tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dodać maliny, delikatnie wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzewięc brakujące 200 g zastąpiłam mascarpone) – 200 g cukru – 5 jajek – 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek około 60 g) – 2 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki przekładamy do miski i bardzo krótko miksujemy. Tylko do momentu połączenia składników. Następnie przelewamy masę serową na spód kakaowy. Na wierzchu ciasta ściśle układamy kawałki rabarbaru. Wstawiamy foremkę do nagrzanego piekarnika
Relaxtimekremem. Krem do przełożenia tortu: 500g serka mascarpone, szklanka cukru pudru, szklanka śmietanki 30%, laska wanilii, konfitura z wiśni. Śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Serek utrzeć z resztą cukru pudru, dodać nasiona wanilii oraz ubitą śmietankę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się masy. Nasączony blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu
Z miłości do słodkoścismaku i nie przesłodzony. Myślę, że to aromatyczne ciasto podbije serca tych, którzy kochają serniki bez pieczenia 😍 Ja mój sernik zrobiłam na dużej, prostokątnej blaszce, dlatego nie jest zbyt wysoki. Jeśli chcemy, aby był wyższy możemy wykorzystać np. tortownicę. Składniki: 850 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g serka mascarpone 2 galaretki pomarańczowe 1 płaska łyżka żelatyny 1 łyżka(...)mascarpone oraz cukier puder. Kiedy galaretka przestygnie, ale jest jeszcze ciepła dodajemy do niej po łyżce serki mieszając trzepaczką. Na koniec dodajemy sok z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową. Masę serową wylewamy na herbatniki. Na niej układamy delicje. Wstawiamy do lodówki. Następnie przygotowujemy galaretki na wierzch sernika, rozpuszczając je we wrzątku. Kiedy zaczną lekko tężeć wylewamy je na schłodzone ciasto
Walijskie PichcenieCiasto znika w ekspresowym tempie. Idealnie nadaje się również na imprezy szkolne i przypomina smakiem popularny batonik więc dzieciom z pewnością przypadnie do gustu. Bardzo proste i bardzo kaloryczne ale co tam, można później pobiegać. Składniki: 250-300 g herbatników 600ml śmietany 30% 200 g białej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone(...)schłodzonej śmietanki ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i czekoladę oraz 2 szklanki pszenicy. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na herbatniki. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Czekoladę mleczną i gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. 200 ml śmietany ubić na sztywno i powoli dodawać czekoladę. Wyłożyć na herbatniki. Wierzch ciasta udekorować pozostałą słodką pszenicą. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Dodaj
Pysznie & PięknieCiasto bez pieczenia, Maxi King, przygotowałam w 15 minut. Jest świetną alternatywą dla osób zabieganych oraz chcących szybko zjeść coś słodkiego. Jest bardzo smaczne, polecam. SKŁADNIKI : 700 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone śmietan fix ( 4 opakowania ) 3 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 1 puszka kajmaku wafelki gofrowe z nadzieniem(...)masa ostygnie. Na dno blaszki o wymiarach 25/30 wykładamy wafelki gofrowe. Na wafelki wykładamy część bitej śmietany, równo rozsmarowujemy. Na to wyciskamy kajmak i wykładamy resztę śmietany. Ciasto chłodzimy około 10 minut. Następnie na zimne ciasto wylewamy rozpuszczoną czekoladę i posypujemy orzechami. Chłodzimy. Po godzinie można kroić i zjadać. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli