Inspirowany sernikiem i wiosennym, zielonym czasem w przyrodzie, stąd zielony dodatek w postaci orzeźwiającej limonki. Kruchy, pyszny spód i rześkie, serowe nadzienie. Pokruszona beza zdobi bardzo naturalnie wyglądający wierzch ciasta. Jestem po swojemu dumna z tego wypieku, gdyż było on, oczywiście, eksperymentem. Nie do końca byłam pewna, czy limonka i jej obecny w masie miąższ smakowo zgra się z całością(...)łyżeczka esencji waniliowej masa serowa 300 g serka typu Philadelphia 150 g serka mascarpone 2 łyżki śmietanki 30% 1 limonka (sok i miąższ bez osłonki) 3 łyżki miodu lawendowego 1/3 szklanki cukru pudru pokruszona beza Wykonanie 1 Zagniatamy składniki na kruchy spód. Formujemy kulę z ciasta, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. 2. Prostokątną formę
Raj dla Podniebieniaśmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru kilka rozgniecionych malin cukier puder olej do smażenia A jak to zrobić: Do miski wsypać cukier i pokruszone drożdże, zalać letnim mlekiem i dokładnie wymieszać. Dodać żółtka, roztopione masło, mąkę i sól wyrobić na gładka masę dolewając stopniowo spirytus. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne i ładnie odchodzić od dłoni(...)podwoiło swoją objętość. Po wyrośnięciu, ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, podsypując mąką. Wycinać krążki za pomocą szklanki. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięte pączki smażyć z dwóch stron na złoty kolor, na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu, odstawić do przestygnięcia. W tym czasie ubić na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Dodać mascarpone,maliny i delikatnie rozmiksować, do momentu
Kuchnia w opałachproporcje są idealne, idealne wystarczają na dużą blaszkę o wymiarach około 25x35cm Polecam gorąco to ciasto-jest boskie :) SKŁADNIKI Przepis na dużą blaszkę o wymiarach ok 25x35cm KRUCHE CIASTO -5 żółtek (białka odkładamy do bezy) -3 łyżki cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 cukier waniliowy -100g masła -1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka(...)serka kremowego lub mascarpone -1,5 łyżki żelatyny -125ml wody -3/4 szkl cukru pudru BEZA -5 białek -szczypta soli -2 łyżki mąki ziemniaczanej -200g cukru -2 łyżki octu winnego lub jabłkowego(opcjonalnie) -płatki migdałowe Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ma być gładkie. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem. Kruchy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupewna, czy wyszło identyczne, bo tamtego nie jadłam, ale moje Piankowe ciasto na zimno z Oreo smakuje rewelacyjnie. Gorąco Was zachęcam do wypróbowania przepisu Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm. SKŁADNIKI: Spód ciasteczkowy: 20 ciastek Oreo 80 g masła Masa piankowa: 250 g serka mascarpone 9 łyżek cukru pudru 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego 500 ml śmietanki(...)minut do lodówki. Masa piankowa - serek mascarpone ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać aromat waniliowy. Zimną śmietankę 30% ubić na sztywno, a następnie połączyć z serkiem mascarpone. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Zahartować żelatynę łyżką śmietanowej masy, dodać do całości i dokładnie wymieszać. Połowę masy wyłożyć na spód ciasteczkowy, wyrównać
WSZYSTKO SMACZNEDziś domowe eklerki z prostego ciasta parzonego. To dla mnie trochę taka cukiernicza magia, że ciasto rośnie tak pięknie bez żadnego proszku, nie wiem jak, ale to działa. I jest pyszne :) Tradycyjnie eklerki nadziewane są cukierniczym kremem crème pâtissière, ja dziś wybrałam do nadziania prosty krem śmietankowy, jeśli jednak wolicie nieco cięższe maślane kremy, poniżej link do budyniowego. Składniki(...)szklanka mąki 50 g masła 3/4 szklanki wody 3 jajka szczypta soli cytryna Składniki na krem: 300 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie słodsze kremy) + tabliczka gorzkiej czekolady na polewę Krem budyniowy Jak zrobić eklerki? Przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Ocieramy skórkę z jednej cytryny. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło
Ciastkozercypyszne truskawki. Zapraszam po mój ulubiony przepis na to piękne i wbrew pozorom bardzo proste w przygotowaniu ciasto. Idealne na codzienny deser oraz na przyjęcia. - tarta ze świeżymi truskawkami - dokładny przepis ze zdjęciami krok po kroku - najlepszy krem śmietankowy z mascarpone i wanilią
AniaGotuje.pleklery z dodatkiem truskawek. Jeśli macie na nie ochotę podajemy przepis. Składniki na ciasto: -10 dkg mąki 450 -6 dkg masła -100 ml wody -3 jajka -1/2 łyżeczki cukru Składniki na krem: -50 dkg serka mascarpone -150 ml śmietanki 30-36 % -8 łyżek cukru pudru -wanilia -sok z cytryny Dodatkowo truskawki
Maminek kulinarnyPomysł na pyszne ciasto bez pieczenia, dla smakoszy kawy i nie tylko. Smakuje wyśmienicie i szybko się robi. Ciasto zrobiłam w wersji bezalkoholowej, ale można też dodać kilka kropli wódki do ponczu. SKŁADNIKI 1 op. podłużnych biszkoptów (200g), 250 g serka mascarpone, 250 g śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, aromat waniliowy, kakao do oprószenia, 1 szkl. mocnej kawy WYKONANIE
słodki bratekprzez Was przepisów oraz wybrałam mój ulubiony ;) 1. MALINOWA GÓRA LODOWA 2. WIELKANOCNA SAŁATKA WARSTWOWA 3. NAJLEPSZE CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁAKMI I GRUSZKAMI 4. LIKIER KUKUŁKOWY 5. GRUSZKOWIEC Z BUDYNIEM Moim ulubionym przepisem (zaraz po malinowej górze lodowej) jest DESER MASCARPONE Z RUMEM I CZEKOLADĄ. A w Nowym Roku życzę Wam tradycyjnie samych smakowitości
Lena Gotujerozmiary tartaletek, dlatego użyłam szklanki do dużych i do mniejszych kieliszka. Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Foremki wykładam ciastem, dociskam do brzegów, nadmiar usuwam. Nakłuwam dno foremek małym widelczykiem, by spód nie rósł. Piekę około 15 minut. Krem: 500 g serka mascarpone 1 czekolada sererowa 1/2 czekolady gorzkiej 1 łyżeczka cukru pudru 50 g orzechów laskowych prażonych (ja użyłam tych
MojaQchnia.pldlatego postanowiliśmy stworzyć deser, który nie wymaga pieczenia, a wygląda i smakuje tak samo dobrze jak najbardziej skomplikowane ciasta. Co więcej, przygotowanie go zajmuje max 20 minut, do tego godzinka w lodówce i można częstować gości Spróbujcie naszego deseru truskawkowego z mascarpone à la tiramisu! Składniki: 200 g świeżych truskawek Krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany
Taste and Cooksmażenia (u mnie 4 kostki smalcu) cukier puder do posypania Sposób przygotowania : (cyt. oryginalny przepis) Serek mascarpone, żółtka, cukier, sól i spirytus mieszamy razem (najlepiej robotem) aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i dalej mieszamy, aż ciasto będzie jednolite. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, ale nie powinno lepić się do dłoni. Jeśli się lepi, dodajemy
Walijskie Pichceniemąką. Ciasto przelewamy do tortownicy, wyrównać. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone. Ciasto studzimy w formie, potem przekładamy i kroimy na 3 blaty. Krem śmietanowy z czekoladą mleczną: 330 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g czekolady mlecznej Czekoladę ścieramy na tarce na małych oczkach. Do miski miksera
kruche babeczkipiekarnika, ponieważ ciasto może opaść. Ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia formy (około 10 minut), następnie nożem objeżdżamy ciasto wokół formy i wyciągamy odwracając dnem do góry na kratkę -zostawiamy do całkowitego ostygnięcia biszkoptu. Składniki na krem kokosowy: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% do deserów 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki mleczka kokosowego 2/3 szklanki cukru pudru
Moje-pitraszenie