babeczki z kremem z serka mascarpone udekorowane owocami leśnymi. Oczywiście dekoracja może być według własnego gustu smakowego. Babeczki: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Mąkę przesiać przez sitko, zimne masło obtoczyć w mące i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać resztę składników i zagnieść ciasto jak najszybciej, żeby masło(...)Każdą foremkę wylepiamy ciastem, na ciasto kładziemy kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ryżem, grochem lub kaszą (co mamy pod ręką). Pieczemy ok. 15 min. po 10 min. zdejmujemy papier z obciążeniem i dopiekamy. Babeczki są bardzo kruche więc delikatnie wyjmujemy z foremek i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki
Anielskie wypiekiWitajcie, tort upiekłam w czerwcu, ale dopiero teraz dodaje przepis :) Robiłam już bardzo podobny, ale ten ma troszkę inny krem, dodałam do niego mascarpone :) (Biszkopt z przepisu Bakeholic ) Ps. Wiem, że nie jest najpiękniejszy, ale włożyłam w niego całe serce ;) SKŁADNIKI: 7 jajek rozmiaru L 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej(...)pieczenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Staramy się, by nie było grudek mąki, ale jednocześnie aby ubite jajka nie opadły za bardzo. Na końcu dodajemy olej i mieszamy. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy. Ja dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, by ciasto się nie przykleiło i łatwo było je wyjąć. Piec w piekarniku nagrzanym
The Sweet DamselDzisiaj ciasto dla prawdziwych łasuchów, pełne słodkich dodatków. Biszkopt kakaowy przełożony jest kremem czekoladowym i krówkowym, a pomiędzy nimi mamy jeszcze warstwy herbatników. Wierzch zdobi bita śmietana posypana czekoladą. Ciasto słodkie i sycące, obłędnie pyszne. Składniki: Ciasto: 6 jajek – osobno żółtka i białka 3/4 szklanka cukru 3/4 szklanka mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa karmelowa(...)użyłam nutelli) – około 230-250g 200g serka waniliowego homogenizowanego (możemy zastąpić serkiem mascarpone) 50g masła w temperaturze pokojowej Masa śmietanowa: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: około 400g herbatników (6 paczek) kakao bez cukru do posypania na wierzch Ciasto: 1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować
Kocham Czekoladęktóre bardzo dziękuję postanowiłam przygotować coś specjalnego. A jakie jest najlepsze ciasto, którym można uczcić szczególne wydarzenia ? Oczywiście tort w wersji FIT! Tort "Mleczna kanapka" (uważam, że bardzo przypomina sklepowe batoniki) jest bez glutenu, mleka i białego cukru . Krem powstał na bazie serka mascarpone oraz jogurtu greckiego. Idealny na wyjątkowe okazje;) Wartości odżywcze (przeliczone z użyciem(...)jajek - 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia - 60 g mąki kukurydzianej lub kokosowej - 3 łyżeczki kakao - 4 łyżki ksylitolu/cukru lub innego słodzika Masa - 250 g serka mascarpone - duże opakowanie jogurtu greckiego - 2- 3 łyżki łyżki ksylitolu/cukru lub innego słodzika Polewa - tabliczka gorzkiej czekolady - 2 łyżeczki oleju kokosowego Wykonanie Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy
Health-Fit-Lifedodatków. Biszkopt kakaowy przełożony jest kremem czekoladowym i krówkowym, a pomiędzy nimi mamy jeszcze warstwy herbatników. Wierzch zdobi bita śmietana posypana czekoladą. Ciasto słodkie i sycące, obłędnie pyszne. Składniki: Ciasto: 6 jajek – osobno żółtka i białka 3/4 szklanka cukru 3/4 szklanka mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa karmelowa: 250g masła w temperaturze pokojowej 1 puszka(...)użyłam nutelli) – około 230-250g 200g serka waniliowego homogenizowanego (możemy zastąpić serkiem mascarpone) 50g masła w temperaturze pokojowej Masa śmietanowa: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: około 400g herbatników (6 paczek) kakao bez cukru do posypania na wierzch Ciasto: 1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować
Kocham Czekoladęchcemy piec jasnego biszkoptu, możemy zastąpić go gotowymi biszkoptami. Ciasto będzie świetne na rodzinne imprezy, polecam… (inspirację znalazłam na stronie „przyślij przepis”, ale przepis zmodyfikowany i zrobiony po mojemu). Ciasto kukułka Składniki: Biszkopt jasny: 4 jajka – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (około 140g; użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 6 jajek(...)czekolady o zawartości kakao 60% 100g mlecznej czekolady 2/3 szklanki wódki Krem: 600g śmietanki kremówki 30% lub 36% (kupuję śmietankę w kartonikach, na których są podane gramy) 500g serka mascarpone 5 łyżeczek żelatyny (15-16g żelatyny) 1/2 szklanki zimnej wody 5-6 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy
Mała Cukierenkajedne z bardziej popularnych i lubianych owoców. Właśnie rozpoczął si ę na nie sezon , dlatego korzystajmy z tego czasu, póki mamy okazj ę . Przygotowałam mały zbiór przepisów na ciasta i desery z truskawkami w roli głównej, które pojawiły si ę na moim blogu . Mam nadziej ę , ż e każdy znajdzie coś ciekawego(...)migdałami (Galette di fragole e mandorle) Zuccotto z truskawkami i mascarpone (Zuccotto alle fragole e mascarpone) Truskawkowy sernik na zimno z ricotty i śmietany (Cheesecake fredda con fragole, ricotta e panna) Tartaletki z kremem czekoladowym i truskawkami (Crostatine con crema al cioccolato e fragole) Ciasto z truskawkami, ricottą i migdałami (Plumcake alle fragole, ricotta e mandorle) Muffiny z truskawkami (Muffin
La grande e la piccola cuocaCiasto jest lekkie jak puch. Delikatny biszkopt, do tego pyszna galaretka rabarbarowa i pianka ze śmietany. Kakao jest przysłowiową wisienką na ciachu. Jest jedna wada tego ciacha. Na jednym kawałku nie poprzestaniecie, nie oderwiecie się od niego. biszkopt: 3 jajka L 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki tortowej galaretka rabarbarowa: 80 dkg rabarbaru 3 galaretki(...)truskawkowe 300 ml wody pianka: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka pełna żelatyny 3 łyżki cukru pudru pozostałe: kakao cukierki trufle mięta świeża Biszkopt: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję żółtka i już tylko
wesoła kuchniaczekolady w proszku 5 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej) 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego) 200 g gorzkiej czekolady 1 utrwalacz do śmietany Dodatkowo: około 200 g borówek około 200 g jeżyn świeże listki mięty Tortownica o średnicy 22 cm. Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu (najlepiej(...)śmietany (200g), tym razem pod koniec dodajemy serek mascarpone. Krótko ubijamy tylko do połączenia składników. Później dokładnie łączymy ze sobą oba kremy. Dolny blat smarujemy masą i układamy na niej około garść borówek. przykrywamy kolejnym blatem i znowu smarujemy kremem, tym razem posypujemy go jeżynami. Następnie znowu kładziemy kolejny blat ciasta, smarujemy masą, posypujemy borówkami i przykrywamy ostatnim blatem. Całość
PatiGotujejajka, 100g cukru, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 85g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Masa serowa: 500g twarogu tłustego, 250g mascarpone, 1 galaretka o smaku cytrynowym, 6 łyżek cukru. Ponadto: 4 kostki mlecznej czekolady, 1 galaretka o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym, puszka brzoskwiń ( 247g po odsączeniu ), 8-12 truskawek. Przygotowanie: Biszkopt(...)pieczenia, octem i 1 łyżką oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząc wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut. Po upieczeniu pozostawić biszkopt do całkowitego ostygnięcia. Mus brzoskwiniowy: Galaretkę o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym rozpuścić w 250ml
W kuchni u Monikioraz w miarę szybki w przygotowaniu letni tort owocowy. Super ciasto nie tylko na szczególne okazje, bo świetnie sprawdzi się także do niedzielnej kawki z rodziną. Polecam serdecznie. Do wykonania ciasta użyłam rantu o średnicy 19cm oraz folii rantowej ( nie jest ona niezbędna, ale dzięki niej łatwiej wyjąc ciasto z rantu). Wierzch tortu przyozdobiłam rozetkami wykonanymi tylką 1M Wiltona(...)250g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku) Dodatkowo: truskawki do dekoracji *** Przygotowujemy biszkopt. Jajka w całości ubijamy z cukrem na puszystą masę *** *** Następnie mieszając na wolnych obrotach dodajemy 5 łyżek zimnej wody. Dodajemy przesianą mąkę z kakao i mieszamy łyżką lub szpatułką do momentu, aż składniki się połączą *** *** Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy
Blog z ApetytemSkładniki(tortownica 27 cm): biszkopt (składniki na 1 biszkopt): jajka 3 szt, mąka pszenna 0,5 szklanki, mąka ziemniaczana 1/4 szklanki, cukier 0,5 szklanki, sól szczypta, krem: ser mascarpone 250 g, śmietanka 36% 600 ml, cukier puder 7 łyżek, dodatkowo: galaretka czerwona 3 szt, maliny świeże lub mrożone 600 g, woda gorąca 3,5 szklanki, ciastka rurki z kremem(...)proszek do pieczenia przesiewamy do oddzielnej miski. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(tylko dno). Piekarnik nagrzewamy. Ciasto wylewamy do blaszki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wyjmujemy z blaszki. W ten sam sposób
kulinarne odsłony patinadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Mus czekoladowy: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy miksera i miksować
Ala piecze i gotujegreckiego, 4 łyżki cukru pudru, 6 galaretek ( ja dałam wiśniowe ). Przygotowanie: Pierwsza warstwa: Dno formy (wymiary:25cmX38cm) wyłożyć biszkoptami. Druga warstwa : 2 galaretki rozpuścić w małej ilości wody, ostudzić. Mascarpone zmiksować z jogurtem greckim i dwiema łyżkami cukru pudru. Dodać maliny, nadal miksować. Na koniec dodać rozpuszczoną, ostudzoną galaretkę i połączyć z masą ( używając nadal miksera). Spróbować masę na smak(...)pozostawić w lodówce do stężenia. Czwarta warstwa: 2 galaretki rozpuścić w 500ml wody, pozostawić do ostygnięcia. Gdy ostygną włożyć do lodówki. Tężejącą już galaretkę wylać na górę ciasta. Pozostawić do całkowitego stężenia. Smacznego
W kuchni u Monikiwykończona gorzką czekoladą. Całość smakuje obłędnie! Przepis na ciasto balowe wbrew pozorom nie należy do trudnych. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, a będziecie mieć pewność, że wszystko wyjdzie jak powinno. Ciasto balowe idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Jest bardzo okazałe i świetnie smakuje. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. CIASTO BALOWE – PRZEPIS Liczba porcji: Forma(...)kremówkę ubijamy z dodatkiem serka mascarpone oraz cukru pudru na puszystą masę. Na warstwę migdałową wykładamy przygotowaną masę śmietanową, a na niej układamy nasączone ponczem biszkopty. Masa czekoladowa: Śmietankę kremówkę ubijamy z śmietan-fixem na sztywną pianę. Następnie dodajemy krem czekoladowy i miksujemy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na biszkopty. Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce czekoladą
Przepiski.pl