ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:680/1282)

Czekoladowy torcik z czereśniami 197

Wczoraj w nocy wróciłam z Zakopanego. Przywiozłam z sobą mnóstwo wrażeń i pozytywnej energii. Aktywny wypoczynek zdecydowanie mi posłużył.  Myślę, że będzie mi bardzo brakować

Kuchnia Ellie
Pawi ogon wg Siostry Anastazji 182

godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. 1 część wałkujemy i pieczemy placek w temp. 180 - 200 stopni. Pozostałe części wałkujemy osobno na długość foremki. Smarujemy każdą część powidłami śliwkowymi, posypujemy posiekanymi orzechami i zwijamy w rolady. Pieczemy w 200 stopniach przez 20-30 min. Krem: Składniki: 1 l mleka 1 szklanka cukru kryształu 1 cukier(...)waniliowym. Gotujemy budyń. Ugotowany budyń studzimy, po czym ucieramy masło i dodajemy do niego stopniowo zimny budyń. DODATKOWO DO CIASTA POTRZEBUJEMY 2 ZIELONE GALARETKI - przygotować je wg przepisu na opakowaniu Przełożenie placka: Na upieczony kruchy placek wykładamy połowę przygotowanego kremu. Na kremie układamy 3 rolady. Pomiędzy rolady wlewamy tężejące galaretki. Po zastygnięciu galaretki wykładamy pozostałą część kremu. Na wierzch układamy

psgotujemy
Polewa lustrzana / Mirror Glaze 162

blask. Może wydawać się nieco skomplikowana, ale w rzeczywistości to nic trudnego. Najważniejsze, aby ciasto było bardzo dobrze schłodzone ( przynajmniej przez noc) zanim przystąpi się do dekoracji polewą mirror glaze. Glazurę wylewamy na  deser lub tort musowy lub tort pokryty  np:  kremem maślanym    upewniając się, że jego powierzchnia jest idealnie gładka . Polewę zaczynamy wylewać(...)pęcherzyki powietrza. ( przy okazji studzimy polewę) Glazurę studzimy przed polaniem. Maksymalna temperatura to 33 stopnie. Pamiętamy, żeby dobrze schłodzić ciasto przed dekorowaniem go polewą mirror glaze. Notes Glazurę lustrzaną wylewamy na dobrze schłodzony deser lub tort musowy lub tort pokryty kremem innym niż mus upewniając się, że jego powierzchnia jest idealnie gładka (najkorzystniej wylać ją bezpośrednio na krem

Rusty Fork
Proteinowy krem piernikowy 83

śniadanie. To danie, które powstało w mojej głowie, gdy zastanawiałam się w jaki sposób można wykorzystać nadmiar poświątecznego ciasta. Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu na Boże Narodzenie piecze się duże ilości pierników i pierniczków. To ciasto, które może długo leżeć , dlatego pieczemy ich więcej. No, ale sami rozumiecie, jak długo można jeść piernik w wersji(...)kombinuje, jak go wykorzystać, przerabiając go na inne pyszności. W tamtym roku z poświątecznego ciasta przygotowałam Cake balls , natomiast w tym roku postanowiłam wykorzystać ciasto do przygotowania śniadania Jeśli pamiętacie czekoladowy bowl z letnimi owcami to wersja piernikowa na pewno również bardzo Wam posmakuje. Proteinowy krem piernikowy Składniki: 60 g ciecierzycy z zalewy średni banan 100 g piernika

365 dni dookoła kuchni
Babeczki Krówka z kremem krówkowym 146

Troszkę więcej czasu musimy poświęcić jeżeli przygotowujemy je z kremem. Jednak smak wynagrodzi Wam poświęcony czas. Zrobiłam do nich krem z masą krówkową , który Wam polecam. Posypałam posypką karmelową , która dopełniła smaku. Pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują. Polecam. Ciasto (18 sztuk babeczek) 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta(...)połączenia się składników. Piec w foremce na 12 babeczek. Do każdego otworu włożyć papilotkę i nakładać ciasto do 3/4 jej wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż babeczki będą rumiane. (do tzw suchego patyczka). Wyjąć i wystudzić  Krem  400 ml śmietany kremówki  200 ml masy krówkowej 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru

O kuchni z uczuciem
Kubanka 222

polecam blog  rudasłodycz  tamta wersja ciasta  jest na biszkopcie. Składniki na blaszkę 30 na 35 cm ciasto: 2 szklanki mąki kostka margaryny szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 jajka 3 łyżki śmietany 18% Krem czekoladowy: 0,5 l mleka 2 budynie czekoladowe 1/2 kostki  masła  3 łyżki cukru Krem śmietanowy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Błyskawiczny tort urodzinowy 212

miałam zbyt wiele czasu na kombinowanie, a tort przecież musi być. Postawiłam więc na zawsze się udający biszkopt i nieco niestandardowe połączenie smaków, które zachwyciło mnie w zupełnie innym cieście (o którym napiszę, jak upiekę je znowu, bo nie zdążyłam zrobić zdjęć - takie było dobre). Nektarynki i marcepan to nieoczywista, ale bardzo zgrana para. Ona soczysta, on słodki, ona może(...)cukrem pudrem i ekstraktem, dodać ubitą na sztywno kremówkę. Dokładnie wymieszać. Sok z cytryny wymieszać z alkoholem. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, skropić ponczem, zetrzeć połowę marcepany i wyłożyć połowę owoców. Na nektarynkach rozsmarować połowę kremu. Na to położyć drugi blat, nasączyć, zetrzeć resztę marcepanu, wyłożyć resztę owoców i kremu. Przykryć trzecim blatem, delikatnie docisnąć i wstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Croquembouche- ptysiowa piramida 162

ptysiów (dokładnie było to u mnie 88 sztuk). Ptysie tzw. profiteroles nadziałam cytrynowym kremem. Dużo roboty, ale efekt fantastyczny! Wszystkim w szkole bardzo smakował ten deser. Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej, ale same ptysie muszą być upieczone w dzień podania piramidki, nie mówię już o samym składaniu Croquembrouche, które powinno być wykonywane maksymalnie kilka godzin przed podaniem(...)uwagę, ważne jest tutaj wcześniejsze zorganizowanie pracy ;). Inspiracją była książka Pawła Małeckiego- Cukiernia Lidla. Polecam!       Składniki:   Ciasto ptysiowe: 500 ml mleka 1 kostka masła (200 g) 440 g mąki pszennej 6 jajek rozmiar L Cytrynowy krem pâtissière: 500 ml mleka 5 żółtek 150 g cukru sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny

Nastoletnie Wypiekanie
Kostka czekoladowa z bananami 162

Biszkopt kakaowy nasączony sokiem pomarańczowym, krem czekoladowy oraz banany - a to wszystko przełamane kwaśnym dżemem porzeczkowym. Składniki: biszkopt: 10 jajek 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao łyżka oleju szczypta soli masa czekoladowa: 2 1/2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao(...)wymieszane z mąkami i gotujemy aż zgęstnieje - mieszając, żeby nie przywarło. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo masę budyniową i kakao. Miksujemy na gładką masę. Składanie ciasta: Biszkopt dzielimy na dwie części. Każdą z nich nasączamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Dolny blat smarujemy połową dżemu, kładziemy przekrojone na pół po długości banany, następnie połowę masy czekoladowej, przykrywamy drugim

Lena Gotuje
Lekka tarta brzoskwiniowo-budyniowa 223

Pozostaję w temacie letnich i lekkich ciast. Dziś bardzo orzeźwiająca tarta z kremem sokowo-budyniowym i bitą śmietaną. Ja użyłam soku gruszkowo-cytrynowego, więc mój krem miał przyjemnie orzeźwiający posmak. Wy możecie użyć waszego ulubionego, choć jak dla mnie to kolorystycznie pasuje tu coś bardziej czerwonego… Przepis z  tej   strony. Bardzo polecam, bo schłodzona w lodówce smakuje(...)soku 3 łyżki cukru 3 dojrzale brzoskwinie 250 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru ½ paczki cukru waniliowego 1 duża beza Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(22cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut. Masa budyniowa: gotujemy budynie na soku owocowym z dodatkiem 3 łyżek cukru

Mia Cucina Sofieta
Krem kukurydziano-dyniowy z marchewką i kluseczkami serowymi 201

próbuję, gdy zupa jest dobrze doprawiona, miksuję blenderem na gładki krem.  Robię kluseczki: Jajka wbijam do miski, dodaję szczyptę soli do smaku, , wsypuję  posiekaną drobniutko natkę pietruszki, roztrzepuję  widelcem, dodaję  pozostałe składniki- czosnek przeciskam przez praskę, ponownie mieszam widelcem   aż uzyskam gęste jednolite ciasto(...)rondelku zagotowuję  osoloną wodę, małą łyżeczką zmoczoną w wodzie-dzięki temu ciasto nie będzie się kleić, nabieram małe porcje ciasta i wrzucam na wrzątek, gotuję około 2-3 minuty od wypłynięcia, wybieram łyżką cedzakową. Gorącą zupę krem rozlewam na talerze, układam kluseczki, podaję. Życzę smacznego! Teraz w  sklepie internetowym Dajar  otrzymacie 10% zniżki na produkty Ambition, wystarczy

Wanilia i Kardamon
Brzoskwinowy raj 276

ciasno z wiśniami ale ich cena mnie przeraziła i wybrałam dużo tańsze nasze krajowe brzoskwinie, które uśmiechały się do mnie zachęcająco z jednego ze straganów. W towarzystwie orzechowego biszkoptu, kremu budyniowego i galaretki smakowały wybornie, a jak całość pięknie się prezentowała możecie zobaczyć na zdjęciach.  Biszkopt orzechowy: 6 jajek 1/2 szklanki cukru 100 g posiekanych orzechów włoskich(...)puszysta dodajemy orzechy, mąkę i bułkę tartą i całość mieszamy, a następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę do pieczenia (23x35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C Krem:  kostka masła 700 ml mleka 3 żółtka 4/5 szklanki cukru cukier wanilinowy ( 8 g ) 5 łyżek mąki ziemniaczanej

Cynamonowe szczęście
Sałatka z dynią i figami 193

będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie  przyprawę do ciasta dyniowego  ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Tarta z dynią i szpinakiem Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni Zupa dyniowa z marchewką(...)dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto z dynią, gruszką i figami Sernik dyniowy z karmelem ------------------------------------------------------------- Sałatka z dynią i figami Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 3 - 4 plastry  pieczonej dyni 2 dojrzałe figi 50 g mozzarelli kilka plasterków dojrzewającej szynki garść listków sałaty radicchio 1/2 ząbka czosnku sok z cytryny sól pieprz oliwa z oliwek krem balsamiczny Wykonanie: Dynię kroimy

Kulinarne przygody Gatity
pyszne ciasto z brzoskwiniami i winogronem 1355

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min. w 179 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie np. przy pomocy szklaneczki wycinamy(...)kosteczkę. wykonanie ciasta: Ciasto składamy w foremce, przydadzą się również tekturowe kartoniki owinięte folią spożywczą, wyższe od ścianek foremki gdyż ciasto jest wysokie. Jasny biszkopt umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim 1/3 część kremu. Na kremie układamy krążki powycinane z ciemnego biszkoptu. W wolnych miejscach układamy winogrona. Całość zalewamy lekko tężejącą zieloną galaretką. Wstawiamy do lodówki

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z wiśniami bez pieczenia 72

Pyszne, błyskawiczne ciasto do którego przygotowania nie potrzebujecie piekarnika. Składniki oraz sposób przygotowania: Spód: 500g nutelli, kremu czekoladowego 1 paczka sucharów Rozgnieść suchary i wymieszać z kremem czekoladowym. Ugniataj mocno na spód blachy. Krem: 0,5 kremówki 36% serek mascarpone serek homogenizowany śmietan fix 5x Do ubitej kremówki dodaj serki, ewentualnie dla słodkości cukier puder, no i śmietan(...)spód i kremówkę, poukładaj wydrążone wisienki, a na sam koniec zalej to wszystko wiśniową galaretką. Najlepiej smakuje następnego dnia, po calej nocy w lodówce. Autor przepisu: Mikołaj Jałoszyński Artykuł Ciasto z wiśniami bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy