ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:673/1282)

Miodowe z toffi 164

twarzy. Proste, klasyczne ciasto idealne do porannej kawki-na dobry początek dnia:) Miodowe z toffi Ciasto 50 dag mąki 0,5 szkl cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 15 dag miodu 125 g masła (lub pół kostki margaryny) cukier waniliowy Krem śmietankowy 0,5 l śmietany 36% 3 łyżeczki żelatyny Polewa 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (lub gotowa(...)ciasto i podzielić na dwie równe części. Przełożyć je do dwóch identycznych, prostokątnych foremek, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Mleko w puszcze wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godziny (puszka musi być cały czas zanurzona w wodzie). Śmietanę ubić na puszystą masę, dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem

Pieguskowa Kuchnia
Słodkie naleśniki z kremem budyniowym i frużeliną truskawkową 190

opakowanie cukru wanilinowego dodatkowo frużelina truskawkowa, przepis TUTAJ * przygotowałam z całego opakowaniu i do kremu wykorzystałam połowę ugotowanego budyniu  Na samym początku przygotować budyń (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) . Ostudzić. W międzyczasie przygotować naleśniki. Masło roztopić, lekko ostudzić. Składniki na ciasto wymieszać(...)sobą. Ciasto odstawić na co najmniej 30 minut. Chwilę przed smażeniem, całość ponownie wymieszać. Za pomocą chochli nalewać porcje ciasta na patelnię (1 naleśnik = 3/4 chochli) . Naleśniki smażyć na średnim ogniu (najlepiej na suchej patelni) . Na samym końcu przygotować krem budyniowy. Ostudzony budyń bardzo dokładnie wymieszać z serkiem mascarpone i cukrem wanilinowym. Naleśniki posmarować kremem i frużeliną truskawkowa. Zwinąć

Ugotować
Tarta Creme Patissiere z Rabarbarem 136

krem może mieć wtedy, bledszy białawy kolor, to samo stanie się gdy dodacie więcej mleka bądź gdy zechcecie do kremu dodać odrobiny masła. Nie ma się więc co przejmować: Krem może wyjść od białego przez kremowy po średnio żółty w zabarwieniu, każdy na pewno będzie pyszny :) Składniki: (na blachę o wymiarach 12 na 36 cm, bądź mniejsza) Spód: szklanka mąki(...)mniejsze fragmenty- na szerokość blaszki jakiej używamy 30-40 ml gorącej wody 3-4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: Spód: 1. Wszystkie składniki zagnieść szybko i energicznie. 2. Powstałe ciasto uformować w kulę i owinąwszy w folię spożywczą wstawić na 20-30 minut do lodówki. 3. Foremkę posypać odrobiną bułki tartej 4. Rozprowadzić ciasto tak by brzegi były wysokie, około

KreatywnePiny
PIJANA ŚLIWKA W CZEKOLADZIE 579

dorosłych, nasączone alkoholem, z wierzchu obłożone śliwkami jak nazwa wskazuje- pijanymi od alkoholu..Mleczna czekolada przykrywająca całość dopełnia zmysły smaku. Składniki: ciasto:  170 g mąki 5 jajek szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao krem: 1 duzy budyń na 3/4 l mleka śmietankowy 1/2 l mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 kostka masła

Z Majeczką w kuchni
ciasto truflowe 161

zrobienia i może wygląda niepozornie ale smak ma nieziemski. Polecam zwłaszcza wielbicielom truflowch cukierków.  *blaszka 23*23 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 300 ml śmietanki kremówki 300 g cukierków "trufle w czekoladzie" łyżka cukru pudru 1 opakowanie śmietan fixu 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Białka ubić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rurki półfrancuskie 120

rurki! zarówno z bitą śmietaną, kremem waniliowym czy marmoladą:) Z każdym nadzieniem są przepyszne!  Składniki: 1 kostka margaryny, 1 szklanka gęstej śmietany, 3 szklanki mąki, 50 dag dżemu, marmolady (lub tradycyjnie bita śmietana), cukier puder do posypki, tłuszcz do formy. Wykonanie: Mąkę posiekać dokładnie z margaryną i dolewając powoli śmietanę wyrobić ciasto.  Rozwałkować cienkie placki, pokroić na małe

Tradycyjna Kuchnia
Torciki marcepanowe z kremem chałwowym 159

łyżek śmietany (użyłyśmy 18 %)  owoce do zdobienia Masa: (masa wystarcza jeszcze na deserki, które zrobiłyśmy z resztek ciasta, jeśli ich nie chcecie możecie zmniejszyć składniki o połowę) 1/2 l śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 200 g chałwy sezamowej Krem:   2,5 tabliczki słodkiej czekolady 250 ml śmietany kremówki 40 g masła   Przygotowanie: Masę marcepanową drobno(...)kratkę żeby ostygły. Z mamusią wyrównałyśmy ciasto, obcinając je równo od spodu. Te resztki idealnie posłużyły nam do innych deserów. Masa: Śmietanę kremówkę ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Na koniec dodajemy pokruszoną drobno chałwę i delikatnie mieszamy najlepiej rózgą. Tak przygotowaną masę nakładamy do środka do torcików.   Krem: Śmietanę kremówkę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy

Lili w kuchni
Ciasto czekoladowe ze śliwkami 132

Składniki: Biszkopt: 4 jajka, szklanka cukru, ½ szklanki mąki, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 płaskie łyżki kakao; Masa czekoladowa: 35 dag czekoladowego kremu do smarowania pieczywa, 20 dag masła, 0,5 kg suszonych śliwek, szklanka wódki, 10 dag gorzkiej czekolady; Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany tortowej 36%; 2 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki cukru pudru. Czekolada gorzka(...)mieszając masę łyżką dosypujemy sypkie składniki. Blachę od ciasta (20x35) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut. Śliwki wyciągamy z zalewy (zalewę zachowujemy) i kroimy w cienkie paseczki. Wódką której śliwki „nie przyjęły” nasączamy biszkopt. Krem czekoladowy ucieramy z kostką masła na puch. Dodajemy śliwki, posiekaną tabliczkę czekolady. Całość mieszamy i wykładamy

Pobite gary Barbary
Torcik truskawkowy z biszkoptami 196

jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno

Kulinarne przygody Gatity
Tort chałwowy 342

moją mocną stroną , ale "zmuszona" świętem urodzinowym mojego męża postanowiłam spróbować :) No cóż, przyznaję , że ciasto samo w sobie jest pyszne. Biszkopt niezwykle delikatny i wilgotny, nie potrzebny był poncz, ale ja lekko skropiłam oba biszkopty rumem, co podkreślam nie jest konieczne. Krem chałwowy, wręcz rozpływa się w ustach, nie jest tłusty, co zdarza się w niektórych tortach(...)żółtkami, zagotować. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać ostudzony budyń. Pod koniec ucierania dodać chałwę i śmietanę. Tort chałwowy: Ciemne ciasto przekroić wzdłuż. Pokropić rumem i wyłożyć część masy. Na ciemny biszkopt i krem kładziemy biszkopt jasny w całości , krem i na samą górę drugą część biszkoptu ciemnego. Na wierzchu rozsmarować pozostałą cześć kremu i ozdobić prażonym

Słodkości i nie tylko
Tiramisu dyniowe 177

świątecznych wypieków, ale zanim on nadejdzie i mamy jeszcze pękate, pomarańczowe dynie wykorzystajmy te piękne warzywa nie tylko do robienia zup-kremów, ale też do deserów. Można zrobić z jej dodatkiem muffiny, placki na słodko czy ciasta. Ja dzisiaj zrobiłam niecodzienną wersję tiramisu. Złote, dyniowe tiramisu. Polecam. TIRAMISU DYNIOWE Składniki: 300 ml śmietany 30% 2/3 szk cukru pudru

Bon appetit mon amie
ciasto kora orzechowa 843

sitko do odsączenia. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami, wiórkami kokosowymi i rodzynkami. Całość dokładnie mieszam. Białka ubijam, dodaję stopniowo cukier, żółtka i suchą mieszankę. Tak przygotowane ciasto dzielę na dwie równe części i z każdej piekę placek w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut (blaszka o wymiarach 24 x 32, wyłożona papierem do pieczenia(...)kawą ze spirytusem, lekko wciskając je w krem. Na ciastka wykładam drugą część kremu, zostawiając kilka łyżek. Przykrywam plackiem i cieniutko smaruję pozostałym kremem.. Pokrojone w kostkę brzoskwinie mieszam z tężejącą galaretką i wykładam na ciasto. Całość wstawiam do lodówki na co najmniej 24 godziny. Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach

babka w formie
Ciasto marchwiowo - orzechowe 178

pyszne ciasto z dodatkiem orzechów włoskich, ozdobione kwaskowatym lukrem cytrynowym. Świetnie nadaje się na podwieczorek do herbaty. Uwaga, jest tak smaczne, że można się od niego uzależnić! Składniki: 175 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 g brązowego cukru 3 jajka 175 g masła 1 szk orzechów włoskich posiekanych  1/2 szk zmielonych migdałów(...)łyżki cukru pudru 2 łyżki  soku z cytryny połówki orzechów do dekoracji Pyszne bakalie od skworcu.com.pl Masło i cukier utrzeć na krem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać, dodać sok z cytryny. Przesiać do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić. Dodać mielone migdały i posiekane orzechy. Białka ubić na sztywno, połączyć ze stratą marchwią, wymieszać, połączyć z ciastem

Apetyczna babeczka
Be green, czyli wiosenno-zielony mazurek 189

żółtko 1 łyżka jogurtu greckiego krem: 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady skórka otarta z 1 limonki sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka herbaty matcha dodatkowo: herbata matcha kilka bez Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, dodać jogurt, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć(...)Ostudzić.  Mascarpone zmiksować z czekoladą, następnie dodać skórkę i sok z limonki oraz herbatę. Zmiksować.  Krem wyłożyć na całkowicie ostudzony spód. Schłodzić 1-2 godziny. Przed podaniem oprószyć matchą i udekorować bezami. Smacznego! Poza sezonem możecie przygotować dokładnie takie samo ciasto, i nazwać je tartą . Sprytnie, prawda

Pożeraczka, czyli raz adobrze