ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:669/1282)

Polewy – jak je robić by były idealne w smaku i konsystencji? 69

Polewa to jeden z nieodłącznych elementów wielu ciast i deserów. Polewy, np. z gorzkiej lub mlecznej czekolady, nie tylko nadają niezwykłego wyglądu wypiekom, ale przede wszystkim - dopełniają ich smak. Dowiedz się jak robić polewy by były pyszne i idealne w konsystencji. O czym szczególnie warto pamiętać? Polewy mogą mieć różne smaki i konsystencje. Popularne są zwłaszcza polewy czekoladowe – z czekolady(...)Jaka polewa do ciasta? Polewy świetnie nadają się m.in. do ciast przekładanych, a także do tortów oraz serników. Warto pamiętać, by właściwie dobrać ich smak do wypieku. Polewa z gorzkiej czekolady i śmietanki idealnie sprawdzi się np. na cieście Pijana Śliwka, na które składa się puszysty biszkopt nasączony rumem i sokiem ze śliwek oraz delikatny krem budyniowy. Z kolei

Kuchcik gotuje
Pomidorowy krem z bazyliowymi ślimaczkami 134

skórki pomidory, pomidory z puszki, wlać bulion i gotować do miękkości warzyw. Dodać papryki, suszoną bazylię, koncentrat pomidorowy i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2.  Naleśniki pomidorowe: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować mikserem do jednolitej konsystencji i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na suchej rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki. 3.  Pesto: Wszystkie składniki(...)pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 4.  Naleśniki posmarować pesto, zwinąć w rulon i pokroić na kawałki  o grubości około 1,5 cm, podawać z pomidorowym kremem

Szalona Kuchnia Eweliny
Cudo malinowo - makowe 327

pieczemy w temperaturze 180 C przez 15 minut dół, następnie 15-20 minut góra dół. Jak placek się ostudzi przecinamy go poziomo tak aby powstały dwa placki. krem karpatkowy  Połowę mleka gotujemy w rondelku z cukrem, drugą połowę mleka rozrabiamy z budyniem i mąką ziemniaczaną, do gotującego się mleka wlewamy mieszankę cały czas mieszając. ( gotujemy jak zwykły budyń). Masę(...)malin, cały czas gotując. Budyń malinowy rozpuszczamy w 1/4 szklance wody i łączymy z mieszanką malinową. Wszystko zagotowujemy i ostudzamy. Ciasto najlepiej układamy w blaszce w której wcześniej piekliśmy, w kolejności: biszkopt makowy -> krem karpatkowy -> krem malinowy -> biszkopt -> krem malinowy -> krem karpatkowy -> biszkopt makowy -> krem karpatkowy  Smacznego

Niezły Młynek
Tort bezowy z porzeczkami 229

mnie idealne połączenie smaków. Tort bezowo - porzeczkowy, tort biało - czerwony, tort jak polska flaga ;-) Strzelające, kwaskowe kuleczki czerwonych porzeczek zatopione w śmietankowym kremie i słodycz chrupkiej bezy... Pyszności! Tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast bezowych polecam również wpis Perfekcyjna beza - to się musi udać! Składniki: Blaty bezowe: 8 białek 400 g cukru 2 łyżeczki soku z cytryny(...)godziny najlepiej zamienić blachy miejscami. Wyjąć z piekarnika. Zostawić bezy na blachach do całkowitego ostygnięcia. Bezy najlepiej upiec dzień wcześniej i zostawić do ostygnięcia na całą noc. Krem śmietankowy: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii oraz: około 600 g czerwonych porzeczek  Śmietana i serek mascarpone powinny być

maniapieczenia
Porzeczkowiec 1164

niski aby go przekroić. Porzeczkowca miałam okazję kilka razy jeść i bardzo mi zasmakował więc w końcu i ja spóbowałam go upiec. Ciasto się udało, biszkopt ładnie wyrósł. Ciasto w sumie nie jest trudne, wystarczy biszkopt przełożyć serową masą i konfiturą z czarnej porzeczki. Smakuje super, warstwy fajnie się komponują smakowo. Mojej rodzince porzeczkowiec zasmakował i już musiałam piec(...)połączą. Masa śmietankowa Serek maskarpone przełożyć do miski, krótko zmiksować aby serek nie był taki zbity. Następnie dodać śmietankę. Całość ubijać aż uzyskamy gęsty krem. Masy nie dosładzałam już cukrem bo jest wystarczająco słodka. Złożenie ciasta Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Jeden blat ułożyć na cieście. Posmarować solidnie konfiturą porzeczkową (u mnie jeden słoik na jeden blat). Następnie wyłożyc

Monia miesza i gotuje
Kruche ciasteczka cytrynowe przekładane kremem toffi 159

łyżka śmietany 18%, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z połowy cytryny, Krem Toffi ZENTIS , kakaowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i siekam nożem. Następnie dodaję żółtka, cukry, śmietanę, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na środku połowy krążków robię kieliszkiem(...)minut w temperaturze 180 stopni.  4. Ciasteczka bez dziurki smaruję kremem toffi i sklejam z ciasteczkiem z dziurką. Środki ciasteczek dekoruję kakaową posypką. Zachęcam do zakupu produktów  ZENTIS.  W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dyniowe babeczki z kremem czekoladowo-pierniczkowym 128

czerwony Babeczki: W jednej misce wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki. W drugiej wszystkie mokre. Następnie wszystko razem wymieszać łyżką. Do papilotek nakładać ciasto do 2/3 wysokości. Babeczki piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Krem: Zimną śmietankę ubić na sztywno ze śmietan fixem, dodać nutellę i dokładnie wymieszać. Pierniczki rozkruszyć w blenderze, wymieszać z masą. Szprycą z okrągłą

Smakołyki Asi
Czekoladowy sernik z kremem pomarańczowym i pistacjami 168

Wiem, że są osoby, którym na widok czekoladowego deseru od razu cieknie ślinka. Na mnie sama czekolada nie robi większego wrażenia. Lubię ją i czekoladowe przysmaki

Mienta blog
TORT ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWY (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru) 222

truskawkowy: 800 g truskawek mrożonych lub świeżych 65 g (8 łyżek) żelatyny 60 ml (1/4 szklanki) wody 500 g serka mascarpone opcjonalnie słodzik np ksylitol, erytrol, stewia Składniki na krem śmietankowy: 600 ml śmietanki 36% 100 g serka mascarpone opcjonalnie słodzik np ksylitol, erytrol, stewia Przygotować silikonową lub tortownicę o średnicy 20-22 cm i posmarować tłuszczem. Wbić jajka(...)wchłania wodę i należy ją dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.Ciasto nie może być zbyt zbite bo wyjdzie suche. Ciasto umieścić w formie i wstawić do piekarnika. Piec przez ok 25-30 minut w temperaturze 190° C. W międzyczasie przygotować krem truskawkowy zalewając żelatynę 60 ml wody i odstawiając aż napęcznieje. Truskawki świeże lub mrożone podgrzać w garnku opcjonalnie dodając

Ola la LCHF
Rogaliki twarogowe z kremem czekoladowym 234

powodując nadmiernej słodkości całego wypieku :) SKŁADNIKI: 250 g margaryny 250 g twarogu półtłustego 500 g mąki 1 jajko słoiczek kremu czekoladowego LUKIER: przepis tutaj (klik) Jeśli mamy robota, wszystkie składniki wrzucamy do misy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli robota nie posiadamy to margarynę sikamy nożem z mąką. Dodajemy jajko oraz twaróg i wyrabiamy na elastyczne ciasto.  W jednym

Kuchnia od dwojga
Kruche ciasteczka z kremem z pigwy 155

ciastek): 50 g cukru 100 g masła 150 g mąki ziarenka z połowy laski wanilii 10 łyżeczek kremu z pigwowca (lub innego kremu czy dżemu)   Wykonanie: Masło, mąkę, cukier i ziarenka zmiksować w malakserze, aż ciasto się połączy.  Wyjąc z robota, uformować w kulę i włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia (woskowanego).  Rozwałkować na grubość około(...)Wyciąć koła.  W połowie wyciąć mniejsze otworki.  Resztki ciasta zagnieść ponownie, rozwałkować i wyciąć jeszcze raz.  Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200 stopniach przez około 20 minut (moje po 15 minutach były już lekko przypieczone).  Wyjąć z piekarnika, pozwolić im przez chwilę ostygnąć na blaszce, a potem przełożyć na kratkę

Sto kolorów kuchni
Zemsta teściowej 257

galaretka z wiśniami: wiśnie wydrylowane 600 g, galaretki wiśniowe 3 szt, woda wrząca 3,5 szklanki, krem: mascarpone 250 g, śmietanka 36 % 500 ml, cukier puder 4 łyżki, beza: białka 3 szt, cukier 150 g, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, Sposób przygotowania: Schłodzone składniki ciasta szybko zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 h. Schłodzone ciasto, rozwałkowujemy(...)wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 190 st.C przez ok 15 min, do zezłocenia. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.  Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki wrzącej wody, gdy ostygnie to dodajemy wydrylowane wiśnie i mieszamy. Tężejącą galaretkę z wiśniami wylewamy na kruchy spód i wkła damy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.  Schłodzoną śmietankę przelewamy

kulinarne odsłony pati
Babeczki waniliowe z kokosowym kremem 109

mnie erytrol 100 g masła 125 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego krem: 200 g stałej części mleka kokosowego 50 g jogurtu skyr 1 łyżka miodu Suche składniki ciasta łączymy ze sobą. Jajka ubijamy ze słodziwem i ekstraktem, dodajemy mleko i masło, mieszamy. Masę łączymy z suchymi składnikami. Ciasto przekładamy

Kucharzyca
Korzenne ciasto dyniowe 164

Dynia bryluje w cieście! Dyni nie sposób nie doceniać! Warzywko to jest bogate w witaminy i minerały , a przy tym ma niewiele kalorii . Co ważne, nawet po ugotowaniu  nie traci swoich cennych właściwości! Dobrze się przechowuje w domowej piwniczce i może gościć na stole jeszcze wczesną zimą .  Pozyskując wiedze tajemna na temat dyni, wyczytałam też, że pestki dyni(...)również do słodkich wypieków czy pieczywa , no i oczywiście wszelkiego rodzaju zup . W tym sezonie dynię wykorzystywałam już w wielu potrawach: Pikantny krem z dyni - przepis wkrótce na blogu Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórka pomarańczową Tym razem natchnienie dyniowe spożytkowałam w kolejnym cieście :) Składniki na blachę ciasta o wymiarach LxW 28x24cm 4 jajka - całe

Grunt to przepis!
Serduszka ptysiowe z nadzieniem śmietanowo-malinowym 141

Lubię zaskakiwać domowników czymś nowym i efektownym dlatego na tegoroczne Walentynki wymyśliłam sobie ptysie w kształcie serduszek.  ciasto: 250 ml wody 125 g masła 1 szkl. mąki pszennej  szczypta soli 4 jajka krem: 500 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki musu z malin ( domowej roboty) ponadto:  cukier puder do oprószenia Zagotować wodę z masłem

Kolorowa kuchnia Elki