Kiedy po raz pierwszy wykonałam krem do tego tortu, przepadłam. Słodziutki, o świetnej konsystencji, po prostu przepyszny. Ciężko było uwierzyć, że takie cudo powstało z kaszy
WielopokoleniowoKremówkę ubić i dodać śmietan fix i cukier puder. Dokładnie wymieszać. Biszkopt przekroić na 3 części. Na dwa krążki wyłożyć malinowy krem. Przykryć ostatnim krążkiem. Cały tort posmarować masą śmietanową. Udekorować malinami i kolorową posypką. Ciasto powstało w ramach akcji Ciasto na niedzielę , gdzie tym razem królują maliny. Razem ze mną wypiekały: Paulina , Szóste niebo
Ewusiowe SmakiPyszne ciasto które ekspresowo można zrobić w kilka chwil Składniki • 400 g ciastka czekoladowe kruche prostokątne • 1 słoik dżemu wiśniowego • 1 opakowanie kremu do karpatki bez gotowania • 400 ml mleka • nalewka wiśniowa polewa • 2 łyżki masła • 100 g czekolady deserowej • 2-3 łyżki wody Sposób przygotowania 1. Rozrobić krem do mleka wsypać zawartość torebki i miksować(...)później warstwa ciastek moczona w likierze wiśniowym, dżem wiśniowy, kolejna warstwa ciastek moczona w likierze, reszta kremu i ciastka moczone w likierze a na górę polewa 3. Polewa Czekoladę i masło rozpuścić dodać troszkę wody posmarować górę ciasta ozdobić wg uznania, ja dałam kandyzowane wiśnie i listki mięty Z okazji 3. urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool
W królestwie smaków BeatyZostało mi trochę cytrynowego kremu , więc wymyśliłam sobie deser jagodowy. Oczywiście jak deser jagodowy to muszą być jagody. Jest to prosty i szybki deser , a przy
codojedzeniaSkładniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli
A Ty Smakuj Mniepieczenia -1 łyżeczka tłuszcz do formy KREM śmietana kremówka 36% galaretka wiśniowa -1 opak MASA WIŚNIOWA dżem wiśniowy -0,5 słoika sok wiśniowy -0,5 szkl mąka ziemniaczana -2 łyżeczki wiśnie wypestkowane -500 g cukier -3 łyżki PONCZ sok wiśniowy -5 łyżek wódka -5 łyżek PRZYGOTOWANIE: CIASTO KRUCHE: Mąkę wysypać do miski,wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)Białka ubić na sztywno,delikatnie wkręcić do ciasta. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wysypanej bułką tartą. Piec biszkopt w temp.180 stop przez 25 minut. Ostudzony biszkopt lekko zetrzeć tarką,aby później obsypać tymi okruchami tort. Przekroić biszkopt na połowę. KREM Galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody,dokładnie rozmieszać,odstawić
Kuchnia DanusiJasny tort śmietankowy o orzeźwiającym cytrynowym smaku przełożony kremem i powidłami śliwkowymi. Idealne połączenie słodko-kwaśne, dla tych którzy uwielbiają bezy i powidła śliwkowe. Tort był nie tylko wyjątkowy ze względu na smak, również dla wyjątkowych gości - mojej rodziny. Tak zwieńczyliśmy nasze leniwe niedzielne spotkanie! Składniki na tort śmietankowy z powidłami śliwkowymi Składniki na biszkopt do tortownicy(...)minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić na blat do wystudzenia. Przekroić na 3 blaty biszkoptowe. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Krem śmietankowy z nutą cytrynową: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 600 ml śmietany
Zasmakuj Kuchniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto 3 bit bez pieczenia to super prosty do wykonania deser, którego nazwa wywodzi się od uwielbianego przez wiele osób batonika 3 bit. Ciasto 3 bit jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze, możemy go wykonać bez użycia piekarnika. Ciasto 3 bit możemy wykonać na herbatnika tak jak w tym przepisie lub na biszkoptach. Oczywiście można(...)Ciasto to składa się z masy śmietanowej, warstwy budyniowej, masy krówkowej i pysznych krakersów, które przełamują słodki smak pozostałych składników. Macie ochotę na pysznego 3 bita bez pieczenia ? Jeśli tak, zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem. Na pewno nie pożałujecie! PRZEPIS NA CIASTO 3 BIT Składniki: 500 g herbatników 500 g masy krówkowej Składniki na krem budyniowy
Przepiski.plwyrobić całość na gładkie ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około godzinę. Przygotować limonkowy krem (można to zrobić wcześniej). Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Gdy ciasto będzie już gotowe, wyjąć je z lodówki, podzielić na 6 części i rozwałkować na kształt krążków, trochę większych niż średnica foremek (moje miały średnicę(...)Gotowymi krążkami ciasta dokładnie wylepić natłuszczone foremki, a dna nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut na złoty kolor. Wyjąć i wystudzić. Przygotować bezę: ubić białka ze szczyptą soli. Gdy będą już prawie sztywne, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie szklista i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną
wyzwania kuchenneSkładniki: biszkopt: 50 g margaryny 4 łyżki kakao 2/3 szklanki mąki 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru szczypta soli krem: 400 ml kremówki 2/3 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 2 śmietan fixy dekoracja: 30 g gorzkiej czekolady 3 łyżki wody PRZYGOTOWANIE: biszkopt: białka oddzielamy od żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę(...)Następnie dodajemy przesiane kakao, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy łyżką. Dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Takie ciasto wylewamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez ok 18 minut. krem: kremówkę ubijamy na sztywną pianę warz z cukrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i śmietan fixy i miksujemy. Taką bitą śmietanę
Aga w kuchninasączona nakropkiem. Dzięki temu roladka jest cudnie miękka, przełamana owocowym smakiem, a przez to waniliowy krem wcale a wcale nie wydaje się za słodki. Słodycz: poziom 3/5 = tak w sam raz. Idealne ciacho na nadchodzące , mam nadzieję upały. Zdrówka Wam życzę! Składniki na ciasto: 5 jaj ¾ szklanki cukru 6 łyżek mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka(...)jasne ciasto ciemne itd. Pieczemy w temp. 175-180 stopni przez około 30 minut. Jeszcze ciepłe ciasto zwijamy w roladę ( aby nabrała kształtu) Odstawiamy na około 1 godz. Nasączenie: 200 ml przegotowanej wody 4 łyżeczki soku z limonki Limmi 2 łyżki cukru Krem waniliowy: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 6 łyżek cukru 200 g masła Na mleku
Domowe ciastapyszne, że aż brak mi słów, a wszystko za sprawą dodatku dużej ilości skórki cytrynowej do niewielkiej ilości ciasta. W oryginale nie ma jej tyle, ale chciałam spróbować połączenia orzechowego kremu z cytrynową nutą, poza tym byłam w dzikim szale pracy od samego rana i dlatego, niewiele się zastanawiając, hojnie starłam całą, dorodną(...)jest użyty z orzeszków ziemnych, a ja - aby przepis był tani i składniki ogólnie dostępne - użyłam rzepakowego. Kolejna modyfikacja, którą wprowadziłam to podzielenie wyrobionego ciasta na 2, a nie na 4 części - mówiłam już, nie miałam na to czasu, więc wyszły mi duże ravioli, w sumie 14 sztuk
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżki płynnego, prawdziwego miodu ½ szklanki posiekanych drobno włoskich orzechów 3 łyżki kaszy manny 150g mielonego maku 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem pomarańczowy: 300ml soku ze świeżych pomarańczy Skórka otarta z 1 pomarańczy ½ szklanki cukru 5 łyżeczek żelatyny 250ml słodkiej min. 30% śmietanki Dodatkowo: 1 tabliczka deserowej czekolady Wiórki kokosowe Sposób przygotowania(...)nagrzanego do 180⁰C na ok 45 minut (grzałka góra-dół). Biszkopt sprawdzamy patyczkiem, jeśli po nakłuciu jest suchy, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach. Zimny, dzielimy na trzy krążki. Krem pomarańczowy: Żelatynę zalewamy 50ml soku, pozostawiamy na kilka minut do napęcznienia. 250ml soku gotujemy z cukrem i skórką pomarańczową. Gorącym zalewamy żelatynę, dokładnie mieszając
Kuchnia w czekoladziecukierkiem Bounty (lub pokrojonym batonikiem, wedle uznania). Łatwe i pyszne, szybko się je przygotowuje, najgorsze jest oczekiwanie na ostudzenie babeczek - są na tyle smaczne, że mogą nie doczekać ozdabiania kremem ;)) Składniki (12 babeczek) Babeczki 70 g miękkiego masła 30 g oleju kokosowego 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1/2 szklanki gorzkiego kakao 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 1/2 szklanki mąki pszennej(...)kefirem. Dokładnie zmiksować. Batoniki pokroić - każdy na 4 części. Do papilotek nakładać ciasto do połowy papilotek, układać po kawałku batonika i przykrywać ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Krem 125 g śmietanki 36%, schłodzonej 3 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 1/2 szklanki wiórków kokosowych cukierki / pokrojone batonik bounty do dekoracji Śmietankę ubić
Słodkie inspiracjePonieważ jest to szybki tort, do zjedzenia od razu po przygotowaniu – używam chudszej śmietanki, czyli 30%. Jeśli wolicie sztywniejszy krem – użyjcie 36%. Polecam w prezencie dla waszych Mam! The post Tort na Dzień Mamy – szybkie ciasto cytrynowe bez miksera z bitą śmietaną i borówkami appeared first on Moja Delicja
Moja Delicja