ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:659/1282)

Ciasto marchwiowo - orzechowe 187

pyszne ciasto z dodatkiem orzechów włoskich, ozdobione kwaskowatym lukrem cytrynowym. Świetnie nadaje się na podwieczorek do herbaty. Uwaga, jest tak smaczne, że można się od niego uzależnić! Składniki: 175 g maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 g brązowego cukru 3 jajka 175 g masła 1 szk orzechów włoskich posiekanych  1/2 szk zmielonych migdałów(...)łyżki cukru pudru 2 łyżki  soku z cytryny połówki orzechów do dekoracji Pyszne bakalie od skworcu.com.pl Masło i cukier utrzeć na krem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać, dodać sok z cytryny. Przesiać do ciasta mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić. Dodać mielone migdały i posiekane orzechy. Białka ubić na sztywno, połączyć ze stratą marchwią, wymieszać, połączyć z ciastem

Apetyczna babeczka
Be green, czyli wiosenno-zielony mazurek 199

żółtko 1 łyżka jogurtu greckiego krem: 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady skórka otarta z 1 limonki sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka herbaty matcha dodatkowo: herbata matcha kilka bez Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, dodać jogurt, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć(...)Ostudzić.  Mascarpone zmiksować z czekoladą, następnie dodać skórkę i sok z limonki oraz herbatę. Zmiksować.  Krem wyłożyć na całkowicie ostudzony spód. Schłodzić 1-2 godziny. Przed podaniem oprószyć matchą i udekorować bezami. Smacznego! Poza sezonem możecie przygotować dokładnie takie samo ciasto, i nazwać je tartą . Sprytnie, prawda

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wuzetka 556

ulega wątpliwości, że najlepszą wuzetkę robiła moja babcia. Albo Twoja ;) Jasna sprawa! Wuzetka mojej babci była przełożona kremem, który składał się głównie z zsiadłego mleka i masła. I w dodatku wyrabiało się go ręką. To jest dla mnie jakiś cukierniczy kosmos :) Rozpuściłam już wici w rodzinie i mam zamiar odtworzyć ten przepis, a kiedy wreszcie mi się uda, na pewno(...)się nim z Wami podzielę. Ale zanim to nastąpi mam dla Was przepis na taką moją wuzetkę – czyli musi być prosto, smacznie i z ogólnodostępnych składników. Ciasto biszkoptowe zrobiłam na bazie przepisu na biszkopt czekoladowy , ale dodałam do niego rozpuszczone masło i to jest strzał w 10! Dzięki temu spody są idealnie wilgotne i sprężyste, nie zgniatają się

Ciastkozercy
Kostka orzechowa 328

fajnie się spisze, bo jest smaczne i wygląda niebanalnie. Należy jednak pamiętać, by przygotować go dzień wcześniej. Ciasto: 7 białek 7 łyżek cukru 6 łyżek mąki tortowej 150 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem cytrynowy: 7 żółtek 7 łyżek cukru 2 kisiele cytrynowe 500 ml mleka 200 g masła Masa śmietanowa: 300 ml śmietany(...)krem rozprowadzamy na nasączonych herbatnikach. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy krótko na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Niewielką ilość śmietany łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Gdy ładnie się połączy, dodajemy do reszty śmietany i miksujemy jeszcze chwilę. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta. Przed

Smaki Na Talerzu
Tarta z kremem waniliowym i truskawkami 311

mieszając podgrzewać, aż krem zgęstnieje. Przelać go na talerz i przykryć folią spożywczą tak, aby przylegała do kremu. Wystudzić i wstawić do lodówki.  Mąkę i sól przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder oraz pokrojone w kostkę masło. Szybko wyrobić gładkie ciasto, dodając pod koniec wyrabiania żółtko i łyżkę zimnej wody. Uformować ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić(...)ponownie do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić formę z ciastem i piec około 25-27 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjąć i wystudzić.  Truskawki umyć, jeżeli są zbyt duże - pokroić na kawałki. Na spód wystudzonej tarty wyłożyć krem, na wierzchu ułożyć truskawki. Dżem podgrzać i z pomocą pędzelka posmarować nim owoce.  Wstawić

wyzwania kuchenne
Tarta z białą czekoladą i frużeliną z czarnej porzeczki - przepyszna 304

jedno z najlepszych jakie jadłam. Słodycz białej czekolady, cierpkość czarnej porzeczki i kremowy smak śmietany, a na dodatek jeszcze subtelny krem waniliowy...... ;-))) musicie go wypróbować, niebo w gębie, bardzo bardzo polecam ;-) czego potrzebujemy: ciasto: 25 dag mąki 125g zimnego masła jajo (gdyby ciasto było za sypkie ewen. jeszcze jedno żółtko) łyżka cukru waniliowego szczypta soli(...)składniki zagniatamy na stolnicy, najpierw używając noża, a potem dłoni, zawijamy w folię i na 2 godz. do lodówki, wyłożyć ciastem blachę do tarty, piec 25-35 min za złoty kolor w temp. 200 stop. C. 2. krem: -szklankę mleka z cukrem wlewamy do rondelka- zagotować ( na malutkim ogniu), zdjąć z kuchni, dodać połamaną czekoladę mieszcząc do całkowitego

SMYKWKUCHNI
Tort brzoskwiniowy 133

ziemniaczana 40 g, krem twarożkowy z brzoskwiniami: ser twarogowy 600 g, śmietanka 36 % 500 ml, cukier puder 150 g, brzoskwinie w syropie 1 duża puszka, cukier waniliowy 16 g, krem śmietankowy: śmietanka 36 % 1 litr, mascarpone 250 g, cukier puder 8  łyżek, do nasączenia: świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny, syrop z brzoskwiń, Sposób przygotowania: Składniki powinny być(...)Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt upuszczamy z 30 cm na podłogę i odstawiamy do ostygnięcia. W ten sam sposób

kulinarne odsłony pati
Koperkowa zupa krem 153

pyszna zielona kremowa zupka przesycona aromatem młodego koperku. W sam raz na letni obiadek. Zupkę można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub tak jak ja z paluchem z ciasta francuskiego. składniki: 1 l bulionu drobiowego pęczek koperku ( ok 4 łyżki po posiekaniu ) ok 600 g obranych ziemniaków 4 łyżki śmietanki 30 % Bulion wlać do garnka, zagotować. Ziemniaki pokroić w drobną(...)ziemniaki i 3 łyżki posiekanego koperku. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Garnek zestawić z ognia. Dodać śmietankę i zawartość garnka zmiksować na krem. Dodać pozostałą łyżke posiekanego koperku i wymieszać. Gotową zupkę podałam z paluchem z ciasta francuskiego z szynką

Monia miesza i gotuje
Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon curd i białą czekoladą 201

białą czekoladę.   Ciasteczkowy spód posmarować cienką warstwą lemon curd, ułożyć plasterki kiwi i umieścić masę z serkiem. Całość wyrównać i ponownie posmarować kremem cytrynowym (tym razem jego warstwa powinna być grubsza) oraz obłożyć kiwi. Ciasto schłodzić w lodówce (minimum kilka godzin; ja pozostawiłam je na całą noc). Jeśli nie chcemy, aby lemon curd był lekko płynny - kiwi (na wierzchu

Di gotuje
TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI 165

folię i włożyłam na dwie godziny do lodówki. Po wyjęciu posypałam blat mąką i rozwałkowałam ciasto o średnicy większej niż forma. Przed zapieczeniem ponakłuwałam spód widelcem. Nagrzałam piekarnik do 200 stopni i wstawiłam tartę na 10 minut. Pora na krem migdałowy. Do miksera wbiłam jajka i wsypałam brązowy cukier.   Zmiksowałam na puszystą masę. Dodałam aromat waniliowy(...)startą skórką cytrynową. Wymieszałam i ułożyłam na masie. Posypałam śliwki kawałkami ciasta,które pozostało mi z tarty. Wierzch tarty posypałam płatkami migdałowymi. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni. Tarty można podawać z dowolnymi składnikami. Owocami świeżymi lub z puszki, kremami,galaretką owocową. Smacznego

potrawyregionalne
Rolada cappuccino lekka i pyszna :-) 254

dziś mam dla Was przepis na bardzo pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Swoją drogą jest to ostatnie ciasto jakie wydał mój piekarnik...ostatnio wyzionął ducha i trzeba rozglądnąć się za nową kuchenką :-)  mowa o roladzie,konkretnie roladzie cappuccino z kremem :-) Pyszne,lekkie,szybkie i łatwe czegoż chcieć więcej :-)  SKŁADNIKI BISZKOPT 5 jajek 5 łyżek mąki 4 łyżki(...)wyrównujemy i pieczemy około 8 minut w temperaturze 180 stopni.  Wyciągamy ciasto na ściereczkę,ściągamy papier i zawijamy w rulon razem ze ściereczką. Odkładamy do wystygnięcia. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy na koniec cukier puder oraz cappuccino. Biszkopt rozwijamy,nakładamy masę * polecam odłożyć sobie troszkę kremu do dekoracji Zwijamy roladę. Następnie rozpuszczamy w woreczku kawałek czekolady,robimy dziurkę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tort marchewkowy z kremem kokosowym 275

łyżeczki soli Krem kokosowy: 1 szklanka wiórków kokosowych 250 g serka kremowego np. Philadelphia (2 opakowania) 500 g mascarpone (2 opakowania) 1/3 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (w oryginale było 2 i 1/2) 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ciasto: Do ciasta(...)smarujemy). Górę posypujemy pozostałymi wiórkami. Blaty są same w sobie dość wilgotne, więc nie potrzeba ich nasączać. Tort przechowujemy w lodówce. Ciasto jest wyższe od tradycyjnych tortów, dlatego kroimy je na cienkie plastry. Post Tort marchewkowy z kremem kokosowym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
BABECZKI POMARAŃCZOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM 166

cukru 25 dag mąki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia op.cukru waniliowego 1/4 kostki margaryny szklanka maślanki szczypta soli skórka otarta z 1 pomarańczy sok z połowy pomarańczy krem czekoladowy:( do przygotowania dzień wcześniej niż pieczenie babeczek ) 250 ml śmietany kremówki cukier puder- ok łyżki tabliczka mlecznej czekolady 2 kieliszki likieru czekoladowego Dalkowski Wykonanie: Jajka ubić z cukrami, dodać(...)Make wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać po łyżce mąkę do jajek, ciągle miksując. Rozpuszczona wystudzona margarynę dodać do ciasta, wymieszać, Przekładać do foremek na muffinki do 2/3 wysokości, piec 20 minut w 180 st.  Krem: Śmietanę kremówkę podgrzać, wrzucić do niej kostki czekolady, aż się rozpuszczą. Wymieszać. Odstawić na noc do ostygnięcia. Na drugi dzień ubijamy

Z Majeczką w kuchni
,,Truskawkowe szaleństwo stracciatella’’ 154

dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy startej czekolady i delikatnie mieszamy. Na stężałą galaretkę wykładamy masę straciattele a na nią krem śmietankowy. Zmielone herbatniki mieszamy z brązowym cukrem i roztopionym masłem. Gotowym ciastem wylepiamy wierzch. Torciki wkładamy do lodówki lub zamrażarki na całą noc. Smacznego! Do wykonania torcików wykorzystałam foremki silikonowej o sześciu gniazdach. Forma silikonowa PÓŁKULE

Podróż w kulinaria
Ciasto kawowe w paski 148

kawowego. W końcu doczekało się realizacji w postaci ciasta. Po powrocie z cmentarza razem z gorącą herbatą było doskonałym sposobem na rozgrzewkę. Porcja na dużą blachę Składniki na biszkopt*: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka kakao Składniki na krem: 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru pudru(...)przemian raz masę jasną, raz ciemną, tworząc ukośne paski. Ja dodatkowo za pomocą wykałaczki zrobiłam wzorek. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. * podane składniki są na jeden placek. Trzeba upiec dwa biszkopty. Krem: Budyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu i odstawiamy by wystygnął. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładki puch (jeśli ktoś lubi

My simple kitchen