ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:659/1282)

Rolada kokosowa 172

Składniki: biszkopt: 50 g margaryny 4 łyżki kakao 2/3 szklanki mąki 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru szczypta soli krem:  400 ml kremówki 2/3 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 2 śmietan fixy dekoracja:  30 g gorzkiej czekolady 3 łyżki wody PRZYGOTOWANIE: biszkopt: białka oddzielamy od żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę(...)Następnie dodajemy przesiane kakao, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy łyżką. Dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Takie ciasto wylewamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez ok 18 minut. krem: kremówkę ubijamy na sztywną pianę warz z cukrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i śmietan fixy i miksujemy. Taką bitą śmietanę

Aga w kuchni
Łaciata rolada Lime 121

nasączona nakropkiem. Dzięki temu roladka jest cudnie miękka, przełamana owocowym smakiem, a przez to waniliowy krem wcale a wcale nie wydaje się za słodki. Słodycz: poziom 3/5 = tak  w sam raz. Idealne ciacho na nadchodzące , mam nadzieję upały. Zdrówka Wam życzę! Składniki na ciasto: 5 jaj ¾ szklanki cukru 6 łyżek mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka(...)jasne ciasto ciemne itd. Pieczemy w temp. 175-180 stopni przez około 30 minut. Jeszcze ciepłe ciasto zwijamy w roladę ( aby nabrała kształtu) Odstawiamy na około 1 godz.  Nasączenie: 200 ml przegotowanej wody 4 łyżeczki soku z limonki Limmi 2 łyżki cukru Krem waniliowy: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 6 łyżek cukru 200 g masła Na mleku

Domowe ciasta
KARNAWAŁOWE RAVIOLI Z NUTELLĄ (RAVIOLI DI CARNEVALE ALLA NUTELLA) - HIT NA TŁUSTY CZWARTEK 169

pyszne, że aż brak mi słów, a wszystko za sprawą dodatku dużej ilości skórki cytrynowej do niewielkiej ilości ciasta. W oryginale nie ma jej tyle, ale chciałam spróbować połączenia orzechowego kremu z cytrynową nutą, poza tym byłam w dzikim szale pracy od samego rana i dlatego, niewiele się zastanawiając, hojnie starłam całą, dorodną(...)jest użyty z orzeszków ziemnych, a ja - aby przepis był tani i składniki ogólnie dostępne - użyłam rzepakowego. Kolejna modyfikacja, którą wprowadziłam to podzielenie wyrobionego ciasta na 2, a nie na 4 części - mówiłam już, nie miałam na to czasu, więc wyszły mi duże ravioli, w sumie 14 sztuk

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort makowy z kremem pomarańczowym 185

łyżki płynnego, prawdziwego miodu ½ szklanki posiekanych drobno włoskich orzechów 3 łyżki kaszy manny 150g mielonego maku 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem pomarańczowy: 300ml soku ze świeżych pomarańczy Skórka otarta z 1 pomarańczy ½ szklanki cukru 5 łyżeczek żelatyny 250ml słodkiej min. 30% śmietanki Dodatkowo: 1 tabliczka deserowej czekolady Wiórki kokosowe Sposób przygotowania(...)nagrzanego do 180⁰C na ok 45 minut (grzałka góra-dół). Biszkopt sprawdzamy patyczkiem, jeśli po nakłuciu jest suchy, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach. Zimny, dzielimy na trzy krążki. Krem pomarańczowy: Żelatynę zalewamy 50ml soku, pozostawiamy na kilka minut do napęcznienia. 250ml soku gotujemy z cukrem i skórką pomarańczową. Gorącym zalewamy żelatynę, dokładnie mieszając

Kuchnia w czekoladzie
Bounty cupcakes 154

cukierkiem Bounty (lub pokrojonym batonikiem, wedle uznania). Łatwe i pyszne, szybko się je przygotowuje, najgorsze jest oczekiwanie na ostudzenie babeczek - są na tyle smaczne, że mogą nie doczekać ozdabiania kremem ;)) Składniki (12 babeczek) Babeczki 70 g miękkiego masła 30 g oleju kokosowego 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1/2 szklanki gorzkiego kakao 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 1/2 szklanki mąki pszennej(...)kefirem. Dokładnie zmiksować. Batoniki pokroić - każdy na 4 części. Do papilotek nakładać ciasto do połowy papilotek, układać po kawałku batonika i przykrywać ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Krem 125 g śmietanki 36%, schłodzonej 3 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 1/2 szklanki wiórków kokosowych cukierki / pokrojone batonik bounty do dekoracji Śmietankę ubić

Słodkie inspiracje
Tort na Dzień Mamy – szybkie ciasto cytrynowe bez miksera z bitą śmietaną i borówkami 213

Ponieważ jest to szybki tort, do zjedzenia od razu po przygotowaniu – używam chudszej śmietanki, czyli 30%. Jeśli wolicie sztywniejszy krem – użyjcie 36%. Polecam w prezencie dla waszych Mam! The post Tort na Dzień Mamy – szybkie ciasto cytrynowe bez miksera z bitą śmietaną i borówkami appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Czekoladowa Kubanka 395

kilka kawałków i to tylko dlatego, że schowałam je do zdjęć :D Delikatny biszkopt, pyszny krem z dodatkiem nutelli, kwaskowe powidła śliwkowe domowej roboty i pianka, na bazie śmietanki, do której polecam zdecydowanie dodać troszkę serka mascarpone, który usztywni ją i sprawi, że ciasto będzie się dużo lepiej kroiło.  Kaloryczna bomba, ale pamiętajcie, że wszelkie postanowienia zazwyczaj zaczynają się(...)bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki na blaszkę 24x36cm Biszkopt: 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki kakao Szczypta soli Krem: 2 szklanki mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 200g masła 82% 3 pełne łyżki nutelli Pianka śmietankowa: 400ml śmietanki 36% 3 łyżki

Kuchnia w czekoladzie
Biszkoptowe trio owocowe 196

A kto powiedział, że w środku tygodnia nie można sobie troszkę podogadzać?! Jeśli więc macie zachciankę, to warto zrobić takie ciacho. Lekkie, owocowe, pachnące latem i

Kuchnia w czekoladzie
komunijne ciasto z kremem waniliowym 1259

Kawałek ciasta rozwałkowujemy lekko na stolnicy a następnie przenosimy na blachę i rozwałkowujemy już na blasze za pomocą małego wałeczka na cienki placek. Ciasta pieczemy w temp.180 st. C ok. 10-15 min. składniki na krem : 750 g mleka 250 g cukru 250 g masła 50 g mąki ziemniaczanej 3 jaja 1 szklanka śmietany 18% 1 łyżka ekstraktu waniliowego wykonanie(...)garnka. posypka: 50 g wiórek kokosowych Wiórka wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na rumiano. Upieczone placki przekładamy gorącą masą, ostatni placek smarujemy również masą i posypujemy prażonymi wiórkami. Ciasto odstawiamy na noc w chłodne miejsce

Domowy Smak Jedzenia
Polewy – jak je robić by były idealne w smaku i konsystencji? 85

Polewa to jeden z nieodłącznych elementów wielu ciast i deserów. Polewy, np. z gorzkiej lub mlecznej czekolady, nie tylko nadają niezwykłego wyglądu wypiekom, ale przede wszystkim - dopełniają ich smak. Dowiedz się jak robić polewy by były pyszne i idealne w konsystencji. O czym szczególnie warto pamiętać? Polewy mogą mieć różne smaki i konsystencje. Popularne są zwłaszcza polewy czekoladowe – z czekolady(...)Jaka polewa do ciasta? Polewy świetnie nadają się m.in. do ciast przekładanych, a także do tortów oraz serników. Warto pamiętać, by właściwie dobrać ich smak do wypieku. Polewa z gorzkiej czekolady i śmietanki idealnie sprawdzi się np. na cieście Pijana Śliwka, na które składa się puszysty biszkopt nasączony rumem i sokiem ze śliwek oraz delikatny krem budyniowy. Z kolei

Kuchcik gotuje
Pomidorowy krem z bazyliowymi ślimaczkami 148

skórki pomidory, pomidory z puszki, wlać bulion i gotować do miękkości warzyw. Dodać papryki, suszoną bazylię, koncentrat pomidorowy i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2.  Naleśniki pomidorowe: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować mikserem do jednolitej konsystencji i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na suchej rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki. 3.  Pesto: Wszystkie składniki(...)pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 4.  Naleśniki posmarować pesto, zwinąć w rulon i pokroić na kawałki  o grubości około 1,5 cm, podawać z pomidorowym kremem

Szalona Kuchnia Eweliny
Cudo malinowo - makowe 342

pieczemy w temperaturze 180 C przez 15 minut dół, następnie 15-20 minut góra dół. Jak placek się ostudzi przecinamy go poziomo tak aby powstały dwa placki. krem karpatkowy  Połowę mleka gotujemy w rondelku z cukrem, drugą połowę mleka rozrabiamy z budyniem i mąką ziemniaczaną, do gotującego się mleka wlewamy mieszankę cały czas mieszając. ( gotujemy jak zwykły budyń). Masę(...)malin, cały czas gotując. Budyń malinowy rozpuszczamy w 1/4 szklance wody i łączymy z mieszanką malinową. Wszystko zagotowujemy i ostudzamy. Ciasto najlepiej układamy w blaszce w której wcześniej piekliśmy, w kolejności: biszkopt makowy -> krem karpatkowy -> krem malinowy -> biszkopt -> krem malinowy -> krem karpatkowy -> biszkopt makowy -> krem karpatkowy  Smacznego

Niezły Młynek
Tort bezowy z porzeczkami 243

mnie idealne połączenie smaków. Tort bezowo - porzeczkowy, tort biało - czerwony, tort jak polska flaga ;-) Strzelające, kwaskowe kuleczki czerwonych porzeczek zatopione w śmietankowym kremie i słodycz chrupkiej bezy... Pyszności! Tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast bezowych polecam również wpis Perfekcyjna beza - to się musi udać! Składniki: Blaty bezowe: 8 białek 400 g cukru 2 łyżeczki soku z cytryny(...)godziny najlepiej zamienić blachy miejscami. Wyjąć z piekarnika. Zostawić bezy na blachach do całkowitego ostygnięcia. Bezy najlepiej upiec dzień wcześniej i zostawić do ostygnięcia na całą noc. Krem śmietankowy: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii oraz: około 600 g czerwonych porzeczek  Śmietana i serek mascarpone powinny być

maniapieczenia
Porzeczkowiec 1182

niski aby go przekroić. Porzeczkowca miałam okazję kilka razy jeść i bardzo mi zasmakował więc w końcu i ja spóbowałam go upiec. Ciasto się udało, biszkopt ładnie wyrósł. Ciasto w sumie nie jest trudne, wystarczy biszkopt przełożyć serową masą i konfiturą z czarnej porzeczki. Smakuje super, warstwy fajnie się komponują smakowo. Mojej rodzince porzeczkowiec zasmakował i już musiałam piec(...)połączą. Masa śmietankowa Serek maskarpone przełożyć do miski, krótko zmiksować aby serek nie był taki zbity. Następnie dodać śmietankę. Całość ubijać aż uzyskamy gęsty krem. Masy nie dosładzałam już cukrem bo jest wystarczająco słodka. Złożenie ciasta Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Jeden blat ułożyć na cieście. Posmarować solidnie konfiturą porzeczkową (u mnie jeden słoik na jeden blat). Następnie wyłożyc

Monia miesza i gotuje
Kruche ciasteczka cytrynowe przekładane kremem toffi 182

łyżka śmietany 18%, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z połowy cytryny, Krem Toffi ZENTIS , kakaowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i siekam nożem. Następnie dodaję żółtka, cukry, śmietanę, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na środku połowy krążków robię kieliszkiem(...)minut w temperaturze 180 stopni.  4. Ciasteczka bez dziurki smaruję kremem toffi i sklejam z ciasteczkiem z dziurką. Środki ciasteczek dekoruję kakaową posypką. Zachęcam do zakupu produktów  ZENTIS.  W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów

Tradycyjna kuchnia Kasi