ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:656/1282)

Biały Lion 141

krem: 2 żółtka, 2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru, 200g masła. Składniki na warstwę z ryżem: 160g ryżu preparowanego, 400g masy kajmakowej. Ponadto: 150g orzeszków ziemnych. Biszkopt:  Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Ciasto wlewamy na blaszkę(...)pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 170oC piekarnika i pieczemy ok 340 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty. Poncz:  cukier zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy cytrynę i kilka kropel zapachu cytrynowego. Krem :  1 szklankę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Gdy mleko się zagotuje dodajemy dokładnie

Słodki Zakątek
TRUSKAWKOWE CIASTO DLA MAMY, ZE ŚMIETANKĄ Z MASCARPONE NA KRUCHYM SPODZIE Z WARSTWĄ SŁODKIEJ BEZY 210

kostkę masło, i szybko zagniatam. ja wrzucam wszystko do misy robota i kręcę końcówką z hakiem. ciasto umieszczam na godzinę w lodówce (albo na 20 minut w zamrażarce) ciastem wylepiam blachę, nakłuwam widelcem i zostawiam w lodówce jeszcze na  pół godziny (10 minut w zamrażarce) piekę ok. 15 -18 minut w tamp. 200 stopni C. (do zarumienenia) SKŁADNIKI(...)śmietanki kremówki (zimnej) 250 ml. mascarpone (zimnego) 3 łyżki cukru pudru WYKONANIE: umieszczam wszystkie składniki w misce i miksuję do uzyskania gęstego kremu krem wykładam na galaretkę na śmietankę nakładam beze wkładam do lodówki, ciasto najlepiej zostawić tam na noc, wtedy warstwy dobrze się zacisną a beza będzie się ładnie kroiła SMACZNEGO

Upiecz sobie babeczkę
Ciasto migdałowe z kajmakiem 140

wilekanocnymi. Dzisiaj podzielę się przepisem na ciasto migdałowe. Na spodzie jest biszkopt nasączony sokiem z pomarańczy, dżem morelowy, masa budyniowa migdałowa, herbatniki, kajmak i płatki migdałów na samej górze. Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie. Przepis zaczerpnęłam z... wyobraźni. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka octu szczypta soli Masa: 2 budynie(...)biszkopta rozsmarować dżem. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając partiami zimny budyń. Utrzeć na gładki krem, wyłożyć na biszkopt i wyrównać powierzchnię. Na krem wyłożyć herbatniki. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać płatkami migdałów. Ciasto schłodzić

Czerwień i błękit
Babeczki z kremem jaglanym, wegańskie, bezglutenowe 138

szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka ( zwykłego lub roślinnego) - 2 łyżeczki kaszy jaglanej ( do zaczynu drożdżowego) - 70 ml oleju - 20 g świeżych drożdży - 1-2 łyżki kakao  Na krem jaglany: - pół szklanki mąki jaglanej - 1 szklanka wody - 2- 3 łyżki miodu - 2 łyżeczki kakao Przygotowanie : Babeczki : do letniego mleka wsypać łyżkę cukru, wymieszać dodać mąkę jaglaną i pokruszone drożdże, wymieszać(...)drożdże), następnie w misce wymieszać mąki,kakao, resztę cukru, dodać zaczyn drożdżowy oraz olej wyrobić ciasto, odstawić na dwie godziny, żeby wyrosło, następnie ciasto wyłożyć do foremek i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.  Krem jaglany : Zagotować mleko dodać mąkę jaglaną, zmniejszyć gaz i gotować cały czas mieszając dopóki nie zgęstnieje, następnie dodać miód i wymieszać.  ŻYCZĘ

zdrowa vege kuchnia
Rurki z bitą śmietaną 171

zdjęciach. Można nadziać je ulubionym kremem. Mi najlepiej smakują ze śnieżką z proszku - są wtedy bardzo lekkie a z prawdziwą bitą śmietaną lub kremem budyniowym są ciężkie, zbyt przytłaczające. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki . Ciasto jest tak idealne, że nigdy nie miałam chęci eksperymentować z innym. :-) 500g mąki pszennej 250g masła 250g kwaśnej śmietany szczypta soli 1. Wszystkie składniki(...)zagniatamy razem. Ciasto chłodzimy w lodówce minimum godzinę.  2. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy bardzo cienko (w oryginalnym przepisie na grubość 1mm, mi smakują grubsze rurki). Tniemy na długie paski o szerokości około 1,5cm.  3. Na posmarowane masłem foremki zawijamy wycięte paski, zaczynając od węższego końca. 4. Na talerzyk wysypujemy cukier, obtaczamy

Szefowa kuchni
Rabarbar curd 204

razem przybywam z czymś równie słodkim i w pięknym kolorze ale o innej konsystencji i z innym zastosowaniem. Rabarbarowy curd! Słodki, różowy, gęsty krem, do wyjadania prosto ze słoiczka, jako nadzienie lub zwieńczanie ulubionych ciast, które z radością można zaserwować najbliższym (i tym dalszym także ;)). Spróbujcie przygotować go w zaciszach swoich kuchni. Nie potrzeba do tego wielkich umiejętności, wystarczy odrobinę(...)cytryny - podgrzewaj, wciąż mieszając, prze ok 10min. Masa powinna odrobinę zgęstnieć. 7. Zdejmij miskę znad wrzątku, dodaj kawałki masła, wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do wystygnięcia. 8. Wystudzony krem przełóż do słoiczków i przechowuj w lodówce. Smacznego! Rhubarb curd  2 medium jars Ingredients: 400g rhubarb 50g of sugar pinch of salt 5 yolks 90g of sugar 1 tablespoon

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto marchewkowe + film 172

Mięciutkie, wilgotne i delikatne ciasto marchewkowe to wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości. Ciasto marchewkowe jest łatwe do przygotowania, stanowi doskonałą alternatywę dla ciężkich wypieków z kremem. To oryginalny pomysł na podwieczorek do popołudniowej kawy lub herbaty.     składniki na tortownicę 26 cm 3 jajka 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Smakowite Dania
Miodownik 367

Wielkanocnym stole to ciasto zrobiło furorę! Szczególnie dla mnie. Co chwilę sięgałam po kolejny kawałek. Ciasto jest bardzo aromatyczne, słodkie a dzięki budyniowi również przyjemnie nasączone. Nie jest trudne w przygotowaniu, jednak dosyć pracochłonne. Dlatego jeżeli macie ochotę, poniżej opisałam krok po kroku jak zrobić domowy miodownik. W moim wykonaniu z budyniem, kajmakiem i orzechami. Jest tak dobry, że prawdopodobnie(...)niewielkim ogniu, aż krem zgęstnieje. Zdejmujemy rondelek z ognia i przekładamy go do miski wypełnionej zimną wodą dalej mieszając  do momentu aż krem całkowicie ostygnie. Masło ucieramy, dodając stopniowo budyń.  pożądaną gęstość.  Przygotowane ciasto dzielimy na 10 równych części*, które następnie cienko rozwałkowujemy i wycinamy na równe kawałki (ja pomogłam sobie formą keksową), następnie wstawiamy do nagrzanego

Słodkie Przyjemności
Tarta z rabarbarem i migdałami 103

zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Nadzienie : płatki migdałowe zmielić w blenderze, wymieszać z mascarpone i miodem na gładki krem. Rabarbar pokroić na kawałki, posłodzić dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na kilka minut. Na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na kształt kwadrata, posmarować nadzieniem migdałowym, zostawiając około 1,5 cm obwódkę. Na nadzieniu ułożyć rabarbar w jodełkę i złożyć

Pieguskowa Kuchnia
Tarta z rabarbarem i migdałami 154

zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Nadzienie : płatki migdałowe zmielić w blenderze, wymieszać z mascarpone i miodem na gładki krem. Rabarbar pokroić na kawałki, posłodzić dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na kilka minut. Na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na kształt kwadrata, posmarować nadzieniem migdałowym, zostawiając około 1,5 cm obwódkę. Na nadzieniu ułożyć rabarbar w jodełkę i złożyć

Pieguskowa Kuchnia
Eklerki z kremem toffi 201

zapraszam :)  Składniki : 1 szkl wody 1/2 kostki margaryny Kasia 1 cukier wanilinowy Dr Oetkera 1 szkl mąki 5 jajek Krem Toffi Dr Oetkera 300 ml mleka Wykonanie ; Margarynę , wodę i cukier wanilinowy rozpuścić , dodać mąkę szybko mieszając aż ciasto zgęstnieje. Ciasto ostudzić , dodawać po jednym jajku ubijając mikserem. Rękaw cukierniczy napełnić ciastem i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto śmietankowo porzeczkowe 364

wody 0,5 szkl cukru pudru Dodatkowo 2 dżemy z czarnej porzeczki 280g  Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę(...)rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na cieście.   Dżemy przełożyć do naczynia i rozmieszać.  Na biszkopcie rozsmarować dżem zostawiając 2-3 łyżki do posmarowania pod polewę. Na dżemie rozsmarować krem śmietankowy, przykryć biszkoptem, posmarować odłożonym dżemem i na wierzch wylać polewę. Odłożyć do schłodzenia na całą noc. * Biszkopty

Ala piecze i gotuje
Ciasto marchewkowe 390

trzymania się przepisu. Przy każdym innym daniu można polegać na chłopskim rozumie (lub kobiecej intuicji – zależy co kto posiada) i eksperymentować ze składnikami. Przy robieniu ciasta musimy ograniczyć naszą fantazję do wyboru rodzaju kremu, polewy, dodania bakalii lub rodzynek itp. Jeśli zaczniemy zmieniać proporcje podstawowych składników, nasz wypiek jest raczej skazany na porażkę. Ciasto marchewkowe początkowo uznałem za egzotyczny wynalazek

Gotuj z Misiem
Wielkanocne muffinki baranki 243

gorąco. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali: CIASTO NA MUFFINKI -2 jajka -3/4 szkl mleka -3/4 szkl wody -3/4 szkl oleju rzepakowego -cukier waniliowy -2 szklanki mąki pszennej tortowej -3/4 szkl cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 łyżeczki sody -szczypta soli -troszkę żółtego barwnika spożywczego-opcjonalnie KREM: -500ml mleka -1 budyń śmietankowy(...)umieszczamy sypkie składniki, wlewamy do nich mokre i dokładnie mieszamy trzepaczką-nie używamy miksera. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i wlewamy ciasto do 2/3 wysokości. Pieczemy w temp 180 stopni około 12 minut-do suchego patyczka. Studzimy. Krem przygotowujemy poprzez ugotowanie budyniu, ostudzenia go, następnie zmiksowaniu z masłem. Możemy przygotować dowolny śmietankowy  krem, a nawet kupić gotowy w torebce

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Torcik malinowo-waniliowy 161

smaku waniliowym i malinowym. Nadzienia opakowane są w wygodny worek z końcówką umożliwiającą wymianę różnych tylek i dekorowanie nimi ciast, deserów i nadziewanie np. pączków. Jest to świetna sprawa, zwłaszcza gdy nie ma zbytnio czasu na przygotowanie gotowego kremu. Worek wygodnie się trzyma w ręce, nie jest za ciężki. Nadzienia są pyszne, pachnące wanilią i malinami. Zauroczyło mnie zwłaszcza nadzienie(...)obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wylać biszkopt. Ciasto piec ok 30 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekroić na 3 blaty. Każdy blat naponczować. Kolejno posmarować nadzieniem malinowym a następnie kremem waniliowym wyciskać małe rozetki. Dowolnie udekorować. Przechowywać w lodówce

Smakołyki Asi