czasu, by móc się nim delektować. Bananowe Nikt się nie oprze, bowiem już sam widok zachęca do spróbowania. Serowy krem i kawałki bananów, idealne komponuję się z ciemnym spodem i czekoladą . Pychotka. CZEGO POTRZEBUJEMY Ciasto: 300 g cukru 5 jajek 125 ml oleju 125 ml wody 200 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 ½ łyżeczki proszku(...)wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodawać po łyżce kremu serowego i wymieszać. Śmietanę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na banany przekrojone na pół i ułożone na cieście. Ciasto wstawić do lodówki na ok 3 godz. Przygotować polewę. Czekoladę i margarynę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i wymieszać. Polewę
W kuchennym oknie Ewykońca przypasował. Nie lubię jeść samych suszonych daktyli, ale w kremie mogą być, ale wciąż je czuję. Skład kremu na bazie daktyli można dowolnie modyfikować, w zależności od upodobań i od przeznaczenia. Na kanapki i do przełożenia ciasta przyda się bardziej zwarty, a więc dodaj mniej mleka. Do deserów w pucharkach może być rzadszy. Ja zrobiłam krem dwa razy. Stąd
Anioszek w kuchniCiasto pokruszone rękami dalej ma większe kawałki, które przeszkadzają w uformowaniu równych kulek. Gotowe popsy będą w dużej mierze smakować tym, co dodaliśmy do ciasta. Można eksperymentować ze smakami dodając np. mascarpone, masło orzechowe lub krem czekoladowy (np. Nutellę). Do oblania popsów można użyć ulubionej czekolady. Warto jednak dodać do niej przy rozpuszczaniu olej kokosowy. Dzięki temu uzyskamy rzadszą konsystencję(...)się takich znaleźć można zastąpić je patyczkami do szaszłyków lub papierowymi słomkami. Składniki na 32 popsy: 6 babeczek waniliowych ( z tego przepisu ) lub ok. 350 g innego ciasta podobnego do babki lub muffinów 3 łyżki serka mascarpone (ok. 120 g) 3 łyżki soku z cytryny skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka domowej skórki pomarańczowej (można pominąć) Składniki na polewę: 200g
CiastkozercyCiasto pokruszone rękami dalej ma większe kawałki, które przeszkadzają w uformowaniu równych kulek. Gotowe popsy będą w dużej mierze smakować tym, co dodaliśmy do ciasta. Można eksperymentować ze smakami dodając np. mascarpone, masło orzechowe lub krem czekoladowy (np. Nutellę). Do oblania popsów można użyć ulubionej czekolady. Warto jednak dodać do niej przy rozpuszczaniu olej kokosowy. Dzięki temu uzyskamy rzadszą konsystencję(...)się takich znaleźć można zastąpić je patyczkami do szaszłyków lub papierowymi słomkami. Składniki na 32 popsy: 6 babeczek waniliowych ( z tego przepisu ) lub ok. 350 g innego ciasta podobnego do babki lub muffinów 3 łyżki serka mascarpone (ok. 120 g) 3 łyżki soku z cytryny skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka domowej skórki pomarańczowej (można pominąć) Składniki na polewę: 200g
CiastkozercyPodstawowy przepis na ciasto eklerkowe. Upieczone eklerki można później według własnego uznania podawać z bitą śmietaną, kremem owocowym lub budyniem. Smacznego! Składniki 150 g wody 10 g cukru szczypta soli 80 g masła 120 g mąki 3 jajka Sposób przygotowania Masło, cukier, sól i wodę umieszczamy w naczyniu miksującym Thermomix i gotujemy mieszając czas 5 min/temp.100/obr.1. Dodajemy mąkę i znowu(...)czas 20s/obr.4 Pozostawiamy do ostygnięcia na ok. 15 minut. Następnie ustawiamy na obroty 5 i mieszając dodajemy po jednym jajku. Jeżeli damy już wszystkie jajka wtedy mieszamy jeszcze 30s/obr.5 Ciasto dajemy do rękawa i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kulki. Pieczemy na nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok 20 minut. Studzimy w otwartym piekarniku. Sos czekoladowy
ClauditteMissCookingnaleśniki i nie przypalasz wody na herbatę), z łatwo dostępnych składników, świetnie wyglądający i pyszny! Swój trawiastozielony kolor, podobnie jak w przypadku ciasta Leśny Mech , zawdzięcza liściom młodego szpinaku. Wystarczy przełożyć 15-20 naleśników pysznym cytrynowym kremem maślanym na bazie kremowego serka, który robi się w 5 minut i voilà , tort gotowy! Jeśli potrzebujecie jeszcze jakiegoś dodatkowego powodu, żeby(...)ciastem już na małych obrotach. Gotowe ciasto naleśnikowe najlepiej jest odstawić na kwadrans przed smażeniem, ale nie jest to konieczne. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Gdy spód będzie już ścięty, należy je obrócić na drugą stronę. Z podanych proporcji powinno wyjść około 18 naleśników o średnicy 20 cm. Cytrynowy krem maślany* (Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę
Food Squaretuż:) Chciałabym Wam zaproponować muffinki czekoladowe, które co prawda są już na blogu ale dzisiejsze będą prawdziwie świąteczne:) Zrobimy krem budyniowy, który wykorzystamy do choinek. W przepisie pomoże nam tym razem firma HELIO, od której otrzymaliśmy przesyłkę pełną słodkości do ciast. W tym przepisie użyłam wiórek kokosowych, idealnie nadających się do imitacji śniegu:) Skoro nie leży za oknem zrobimy
Ania i Marcin gotująwody 100 g masła ½ łyżeczki soli 1 łyżka cukru pudru 150 g mąki 4 jajka 1 żółtko roztrzepane z łyżka mleka Czekolada: tabliczka czekolady 2 łyżki masła Krem 2 opakowania budyniu (ja użyłam waniliowego) 0,75ml mleka 100g masła (w temperaturze pokojowej) Wykonanie: Ptysie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W rondelku wymieszać masło, mleko(...)powinno by gładkie i błyszczące. Gotowe ciasto umieścić w rękawie do dekorowania i na papier wyciskać około 3 centymetrowe beziki. Gdy już wyciśniemy całe ciasto należy ptysie posmarować mlekiem z żółtkiem. Piec około 25 minut. Krem: ugotować budyń gdy będzie zimny wmiksować masło, krem nałożyć do rękawa cukierniczego i napełniać środek ptysi przebijając je od dołu końcówką rękawa. Całość polać
Pychotkaaaśniadaniu jest czas na porządny trening siłowy, można wtedy pozwolić sobie na prawdziwą ucztę o poranku. Dziś postawiłam na tradycyjnego omleta bez mąki, ale w bogatej wersji. Waniliowy krem powstał z kremowego serka, jogurtu naturalnego i aromatu waniliowego. Jako słodzika użyłam erytrolu, który ma tylko 20 kcal w 100 g. Omlet złożyłam na pół i wypełniłam plasterkami banana. Roztopiona belgijska(...)pieczenia 1 łyżka dowolnych mielonych orzechów Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu, aż ciasto się zetnie, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Krem: 3 łyżki serka kremowego np. Mój Ulubiony kropelka aromatu waniliowego 3 łyżeczki jogurtu naturalnego Składniki wymieszać na gładki krem. Nałożyć krem za pomocą
Chocolate Muffin Blogjest za słodkie, ale mimo to, cały wieniec zniknął do rana :) Jeśli jednak wolicie trochę mniej się „zasłodzić” dajcie kremu mniej, bardziej cieniutką warstwą i smarujcie mniej szczelnie. http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/01/drozdzowe-ciasto-z-nutella-wieniec-z-nutella-yeast-nutella-cake-1170x874.jpg The post Ciasto drożdżowe z nutellą – wieniec drożdżowy z nutellą appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjawoli :) Naleśniki są z niezawodnego przepisu mojej Mamy, zawsze miękkie i puszyste. Warto usmażyć ich więcej i codziennie podawać z innymi dodatkami. Krem czekoladowo-orzechowy, którego użyłam zastępuje kaloryczną Nutellę. Przepis znajdziecie tutaj ( TUTAJ ). Smacznego! Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki orkiszowej Wszystkie składniki
Chocolate Muffin Blogtych, którzy uwielbiają krem czekoladowy, strzał w dziesiątkę. Smak masy serowej jest nieporównywalnie ciekawszy i bogatszy od tej w serniku pasiastym, zebrą zwanym - z dodatkiem gorzkiego kakao. Tu wyraźnie wyczuwalnym jest, że w masę serową zatopiony został krem czekoladowy, z czekoladą, z dodatkiem orzechów. Dlatego namawiam, by postawić na jakość wykorzystanego kremu. Masa serowa - kremowa(...)rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę. Miksujemy do połączenia. Do pozostałej jasnej masy dodajemy cukier waniliowy. Na ciasteczkowy spód w tortownicy wykładamy naprzemiennie jasne i ciemne ciasto, tworząc łaciatą masę serową. Powierzchnię wyrównujemy. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, obok tortownicy kładziemy naczynie wypełnione gorącą wodą ( użyłam żaroodpornej formy do keksa ). Pieczemy około 70 - 80 minut
Kronika Piekarnikatysiące razy udawało nam się znakomicie- bita śmietana SKŁADNIKI opakowanie ciastek Łakotki kakaowe śmietana 30%, cukier waniliowy (to się niestety nie udało) krem z owoców leśnych łyżka żelatyny czekolada truskawki mrożone 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie ciasta z ciastek należy rozpocząć od pokruszenia całego opakowania Łakotwek z miękkim masłem, ja zmieliłam ciasta blenderem. Powstałą masę wyłożyć do formy, formując coś(...)rodzaju spodu ciasta z wyższymi brzegami. Spód należy teraz schłodzić (ok.15min w zamrażalniku lub 30min w lodówce). Niestety bita śmietana nam tym razem nie wyszła.. nie wiem dlaczego...po prostu się zważyła. Całe szczęście, że uratował nas "krem z owoców leśnych" otrzymany jako gratis :P Krem wykonujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodajemy roztwór zrobiony z 1 łyżki
MarciochaKucharzyMega apetyczny sernik, na kruchym spodzie z kremem z białej czekolady i wiśniami, smakuje wyśmienicie, jest kremowy, delikatny niczym puch, z każdym kęsem smakuje lepiej! Najlepszy wypiek na poprawę nastroju, najsmaczniejszy jest schłodzony, jednym słowem deser z klasą. Zamiast wiśni może spróbujecie teraz z truskawkami? Pycha. Składniki: Ciasto kruche: 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 8 dag cukru(...)szklanka cukru 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% 200 ml mleka 2% 6 jajek 1 torebka budyniu śmietankowego Krem z białej czekolady: 330 ml śmietany kremówki 25 dag mascarpone 2 tabliczki białej czekolady 1 szklanka wiśni ze słoika Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj żółtka, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć tak, aby powstała jednolita
Wanilia i Kardamonzamieńcie miód na syrop z agawy. Smacznego Tarta a’la Snickers Składniki na formę o średnicy 16 cm Ciasto: 90 g mąki z ciecierzycy 90 g mąki orkiszowej 60 g roztopionego oleju kokosowego łyżka miodu szczypta soli łyżka erytrolu Krem: 200 g daktyli suszonych 100 g orzechów włoskich 60 g oleju kokosowego łyżka masła orzechowego Polewa: 80 g gorzkiej(...)wrzącą wodą, a następnie zostaw na ok. 2 godziny. Do miski przesiej mąką orkiszową i mąkę z ciecierzycy. Dodaj sól, erytrol, miód oraz olej kokosowy. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Potem gotowe ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie formę na tartę wysmaruj olejem kokosowym i rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkuj
365 dni dookoła kuchni