Zebry nie jadłam nigdy ,ale jej wygląd skusił mnie do wypróbowania .Ciasto smaczne ,ale bez fajerwerków ,myślę ,że potrzebuje jakiegoś kremu ,polewy ,jak u mnie i jest zdecydowanie smaczniejsze. Składniki: tortownica 26 cm 5 jajek 1 szklanka cukru 2,5 szklanka mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka gazowanej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao 2 łyżki
Ladylaura.dziurkę szprycą. Oblewamy polewą z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i gotowe:) SMACZNEGO P.S. Trzeba pamiętać, aby nie otwierać piekarnika w pierwszej fazie pieczenia, bo ciasto opadnie. Do wypełnienia eklerków nadaje się także gotowy krem Dr.Oetkera, do którego wystarczy dodać tylko mleko, kiedy nie mamy wiele czasu na przygotowanie deseru
Luźna Kuchniaczasu można je upiec np. na jakąś wyjątkową okazję. Z tego ciasta możemy również piec małe tarty w karbowanych foremkach. Foremki smarujemy tłuszczem, wypełniamy ciastem w 2/3 i odpiekamy, a po wystudzeniu dekorujemy kremem i owocami. Są bardzo dobre i kolorowe
Przepisy i porady kulinarnepotrafi oprzeć się połączeniu orzechów, cynamonu, jabłek i puszystemu kremowi śmietankowemu? Myślę, że nie ma takich;) Pyszne jesienne ciasto, z dużą ilością jabłek, to coś co na pewno nie jednemu posmakuje;) Nam smakowało bardzo, ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu? Przepis zaczerpnięty z jednego z czasopism. Składniki ciasto: 2 jajka 40 gram masła roztopionego, ostudzonego 100 gram cukru
Krakowskie smaki Anipolską szarlotką. Pomysłodawczynią deseru była francuska kucharka Marie Antoine Careme. Ponoć nazwała go na cześć królowej Charlotty, żony Jerzego III. Klasyczna wersja Charlotte to krem, zastudzony w formie wyłożonej biszkoptami lub innym ciastem. Chciałam, żeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny. Zamiast klasycznych biszkoptów, upiekłam ich kakaową wersję i nasączyłam
KUCHARNIApozostaje mi nic innego jak po kilku latach przeprosić moją host family z Anglii. Tak, to ja wyjadałam łyżeczką lemon curd ze słoiczka... ;) Ten cudowny krem można wykorzystać na kilka sposobów. Można nim przełożyć ciasto, można podać z pokruszonymi ciastkami i bitą śmietana, można posmarować naleśniki, można zjeść na śniadanie z chrupiącym tostem. Można w końcu legalnie wyjadać łyżeczką
bistro mamamaku wiec taki właśnie mają smak. Pomysł zaczerpnięty z blogu "Moje Wypieki": Ciasto na muffiny 150ml. oleju rzepakowego 230g mąki 1/2 łyżeczki sody 190g cukru pudru 1 duże jajko 150 ml mleka sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny 3 łyżki maku Krem 1/3 szklanki Lemon curd * 1/3 lub 1/2 opakowania serka quark (całe opakowanie to 250g(...)zamieszać krótko (mogą być grudki- musza być grudki ;) ) Foremki wyłożyć papilotkami i do 2/3 wysokości nałożyć ciasto. Piec ok 20 do 25 minut w temperaturze 190 stopni.... do tzw suchego patyczka Wystudzone mufiny nadziałam (jak paczki) kremem, a pozostały krem zużyłam do dekoracji * Lemon curd ukochany angielski krem cytrynowy wielorakiego użytku można zrobić samemu. Prosty
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktaki diabeł straszny jak go malują:). Wygląda bardzo efektownie i smakuje świetnie. Nadziałam ją niezawodnym kremem z bitej śmietany i mascarpone. Pokrojona drobniutko galaretka pasuje idealnie do tego duetu. Polecam na romantyczną kolację, na walentynki albo po prostu do kawki CZEKOLADOWA ROLADA W SERDUSZKA Ciasto na serduszka 1 białko 30 g cukru 40 g mąki tortowej 20 g miękkiego masła(...)Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na przygotowany wcześniej papier do pieczenia z serduszkami. Piec około 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Upieczony biszkopt przełożyć z papierem na ściereczką kuchenną, ostrożnie zdjąć papier i przewrócić na drugą stronę. Zwinąć w roladę, zawinąć w ściereczkę i pozostawić do ostygnięcia. W między czasie przygotować krem: śmietanę ubić z mascarpone
Pieguskowa Kuchniaoprócz ;-) tradycyjnych, dużych pączków z konfiturą różaną bardzo często goszczą pączki miniaturki :-) Liliputki to rozpływające się w ustach, malutkie, puszyste pączki obficie nadziane kremem z wyśmienitym likierem jajecznym Advocaat. Polecam! Składniki na ok. 45 szt.: Ciasto: 500 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 200 g śmietany 12% 150 g cukru pudru 50 g świeżych drożdży 80 g masła 4 żółtka(...)wystarczająco rozgrzany najlepiej wrzucić jedną "testową" kulkę ciasta. Jeśli kulka odbije się od dna garnka i wypłynie na powierzchnię oleju rumieniąc się - olej ma już odpowiednia temperaturę. Jeśli kulka ciasta pozostaje długo na dnie garnka - olej jest za zimny, natomiast jeśli zaraz po wrzuceniu kulki zarumieni się ona natychmiast - olej jest stanowczo za gorący. Smażyć pączki z obydwu stron
maniapieczeniadomowego zeszytu, orzechowe, z bezami i karmelem. Pamiętałam jedynie, że choć było bardzo słodkie to i też bardzo pyszne. Smak ciasta nie dawał mi spokoju, więc zabrałam się za jego przygotowanie. Orzechowe, mięciutkie dwa blaty przełożone kremem maślanym. Dodatek kwaśnej śmietany i cytryny nadał mu wyrazistości, karmel i chrupiące bezy… brzmi pysznie i słodko i tak też było(...)wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto odkładamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Krem: 300 g masła 200 g cukru pudru 4 łyżki śmietany sok z 1 cytryny ewentualnie 1 łyżeczka spirytusu Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Ciągle
Made By Mom And Sonszpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na średniej wielkości blaszkę, wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C , około 25 – 30 minut. Z śliwek odsączamy alkohol, którym będziemy nasączać biszkopt. Każdą śliwkę kroimy na drobniejsze części np. w ćwiartki. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego nutellę i jeszcze chwilę miksujemy. Z gotowego kremu odkładamy około(...)dwie równe części, a następnie dolną warstwę lekko nasączamy alkoholem pozostałym ze śliwek, smarujemy kremem ze śliwkami, przykrywamy kolejnym biszkoptem, który smarujemy kremem bez śliwek. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan fixem, a następnie ozdabiamy nią ciasto. W wersji szybszej wystarczy rozsmarować ubitą śmietanę po cieście, a w wersji bardziej czasochłonnej, ale może lepiej wyglądającej, wyciskamy śmietanę przy pomocy
Smakowy RajMangomisu czyli mango tiramisu – przepyszny deser z lekkim, puszystym kremem, biszkoptami nasączonymi w soku pomarańczowym i alkoholu. Do tego pyszne, aromatyczne mango, pychota! Deser orzeźwiający, delikatnie waniliowy, dla mnie wspaniały. Ładnie się prezentuje i wygląda jak ciasto. Do jego przygotowania proszę użyć dojrzałych owoców. Bardzo polecam… Inspiracja ze strony delicious.com. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)pomarańczy i likier. 3. Biszkopty maczamy w ponczu i układamy w tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia ( patrz FILM ). 4. Na pierwszą warstwę biszkoptów wykładamy 1/3 kremu i wyrównujemy. Na kremie układamy połowę plasterków mango. Na owoce znów kładziemy nasączone biszkopty, połowę kremu i resztę plasterków mango. Owoce przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptów i pozostałym kremem ( patrz FILM ). Mango
Mała CukierenkaKońcówka lata zaskoczyła piękną pogodą. Owoce są soczyste i dojrzałe. Dziś proponuje ciasto z karmelizowanymi gruszkami. Nie jest one ciężkie, bo pozbawione kremów i maślanych mas. Delikatne gruszki swietnie komponują się z czekoladowym biszkoptem. Składniki: Biszkopt: (blaszka wielkości 26cm x 40cm) -125g cukru kryształ -80g mąki tortowej -40g kakao -5 jajek(...)cukrem, aż zamienią się w kremową masę. Mąkę i kakao łączymy ze sobą. Następnie dodajemy do jajek w trzech częściach i delikatnie łączymy, tak by napowietrzyć masę. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą pergaminem i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Biszkopt dzielimy na pół. Na patelni rozpuszczamy masło i cukier. Gdy się połączą dodajemy pokrojone
Smakuj życie!Beza Pavlova dziś z dodatkiem aksamitnego, niezbyt słodkiego kremu kakaowego z dodatkiem świeżych malin. Będę posypałam także cukrem pudrem. Sezonowo wybierzcie także truskawki, jagody, jeżyny, borówki
Zasmakuj Kuchnizdecydowanie to przepis na ciasto idealne. Odpowiednio słodkie, orzeźwiające, po prostu boskie. Koniecznie do wypróbowania! Biszkoptu absolutnie nie trzeba nasączać. Odpowiedniej wilgoci nadają mu orzechy oraz dżem z bananami. Składniki: Biszkopt: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka lekko kopiasta łyżka mielonych orzechów włoskich 2/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki śmietany kremówki(...)cukier puder. Wymieszać z wystudzonym budyniem. Tak powstałą masę rozsmarować na owocach i schłodzić w lodówce przez 20 min. Gdy krem zastygnie, przykryć go resztą bananów i zalać zastygającą galaretką pomarańczową rozpuszczoną w 2 szklankach wody. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
MyCookBook.pl