przejdzie smakiem nadzienia, wtedy wręcz rozpływają się w ustach. Polecam!!! Składniki na orzeszki z nadzieniem migdałowym. CIASTO: 40 dag mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru 2 jajka 10 dag miękkiego masła lub margaryny 100 ml mleka KREM: 300 ml mleka zagęszczonego, słodzonego (w puszce) 10-15 dag mielonych migdałów Ucieramy masło z cukrem(...)obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki (ciasto się lepi, więc podsypujemy trochę mąki), którymi wylepiamy foremki i pieczemy na złoty, orzechowy kolor. Ciasteczka w tej formie można przechowywać nawet do 30 dni (należy je jednak trzymać w szczelnym pojemniku). Przygotowujemy krem. Mleko wlewamy do rondelka, podgrzewamy stopniowo dosypując zmielone migdały. Mieszamy
Rozpustne gotowaniesmaczna. Pewnie większość z Was zna tego typu ciasteczka, ale uwierzcie na słowo, te są wyjątkowe :) Składniki na około 80 sztuk: ciasto: 500 g mąki pszennej 500 g margaryny (lub masła) 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany krem: 3 białka jajek 250 g cukru pudru masa: 1 szklanka mielonych orzechów (80- 90 g ) 1⁄2 szklanki mleka 2 jajka
Trzeci talerzjednym żółtku- ubić na sztywno. Przesiewać mąkę z proszkiem partiami i delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wylać ciasto na tortownicę o średnicy 26 cm, wcześniej wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180*C Krem: Puszkę krówki wkładamy do garnka z wodą, tak by woda sięgała do połowy puszki. gotować około 10-15 minut(...)posmarować masą toffi, następnie kolejny krążek ciasta, nałożyć na niego warstwę gruszkową, przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Najlepiej równomiernie rozłożyć masy by tort nie był krzywy. Brzegi wyrównać. Pozostałą część ubitej śmietanki obłożyć cały wierzch torta wraz z brzegami. Udekorować gruszkami, i pozostawionym kremem toffi. Brzegi posypać startą czekoladą
Garnkowe fanaberieMałe serduszka z kruchego ciasta w stylu number cake idealnie sprawdzą się na Walentynki. Składniki: Ciasto kruche: 370 g mąki pszennej 75 g cukru pudru łyżka śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia 190 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli Krem budyniowy 500ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru(...)szablonu serca, w środku wyciąć mniejsze serce np. foremką. Z pozostałego ciasta można wyciąć małe ciasteczka które posłużą za dekoracje serduszek Blaszkę z serduszkami wstawić do piekarnika i piec w 180ºC. około 13 – 15 minut do zarumienionych brzegów. Krem: Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać
RAROSSAroku królowa dynia opanowała moją kuchnię i to nie tylko w formie naszej ulubionej, aromatycznej zupy-krem czy kremowego sosu do makaronu , ale stała się także ważnym składnikiem słodkich wypieków. Żeby jednak było to możliwe najpierw przygotowuję purée z dyni, co wcale nie jest czynnością skomplikowaną i wymagającą większej filozofii, ale dzisiaj, w ramach formalności, postanowiłam przepis opublikować na blogu(...)przypadnie do gustu, to żaden problemem, ponieważ purée możemy przygotować z każdej dostępnej odmiany, oczywiście jadalnej. Zapytacie pewnie, po co sobie utrudniać życie i dodawać purée z dyni do ciast? Bo o tym, że może być bazą pysznej zupy czy sosu na pewno wiecie Otóż przede wszystkim poprawia walory smakowe, ciasta są bardziej wilgotne, miękkie i aromatyczne, wzbogaca również
Fitsweet.meroku królowa dynia opanowała moją kuchnię i to nie tylko w formie naszej ulubionej, aromatycznej zupy-krem czy kremowego sosu do makaronu , ale stała się także ważnym składnikiem słodkich wypieków. Żeby jednak było to możliwe najpierw przygotowuję purée z dyni, co wcale nie jest czynnością skomplikowaną i wymagającą większej filozofii, ale dzisiaj, w ramach formalności, postanowiłam przepis opublikować na blogu(...)przypadnie do gustu, to żaden problemem, ponieważ purée możemy przygotować z każdej dostępnej odmiany, oczywiście jadalnej. Zapytacie pewnie, po co sobie utrudniać życie i dodawać purée z dyni do ciast? Bo o tym, że może być bazą pysznej zupy czy sosu na pewno wiecie Otóż przede wszystkim poprawia walory smakowe, ciasta są bardziej wilgotne, miękkie i aromatyczne, wzbogaca również
Fitsweet.mebawimy się nim niczym farba. Ta lepka papka owocowa nie tylko przyjemnie barwi ciasto, ale nadaje mu też kwaskowatego posmaku. Śnieżnobiałe bezy nadają babeczkom tekstualności dzięki swojej chrupiące skorupkę, a ciągnący środek przyjemnie skleja zęby. Babeczki podajemy w temperaturze pokojowej, bo krem zastyga mocno w lodówce, dodatkowo oprószając je kawałeczkami bezy i dekorując lepkim musem. Ten ekstremalnie słodki bałagan(...)najlepiej zrobić tylko kilka ruchów łyżką 6. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, foremki do babeczek wypełniamy papilotkami, za pomocą dwóch łyżek nakładamy ciasto do 2/3 wysokości papilotek i pieczemy ok 20 min, studzimy na kratce 7. Krem - miękkie masło miksujemy ok 7 minut mikserem aż stanie się puszyste, dodajemy ziarenka wanilii i stopniowo dosypujemy cukier puder, na koniec dodajemy pokruszone
Słodki Kompromisminut ale swoje musi odstać w lodówce. Warto poczekać, zrobić kawę i delektować się smakiem wspominając wakacje. Składniki: ciasto 2 jajka 70 g cukru 1 łyżka miodu 60 g masła 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 160 g mąki krem 3 jajka 200 g cukru trzcinowego 500 ml mleka 60 g mąki kukurydzianej 150 g masła cukier wanilinowy(...)proszek do pieczenia. Masło roztapiamy, lekko ostudzamy i dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wymiarach 30 x 40 cm, wyrównujemy i pieczemy przez 4-7 minut. Ostudzamy i kroimy na 3 równe części. krem W garnuszku ubijamy jajka, dodajemy esencję waniliową, cukier i jeden kubek mleka - gotujemy. Mąkę
Niezły MłynekPyszna i łatwa tarta z serkiem mascarpone i białą czekoladą.Polecam!!! Składniki: Ciasto: 330 gram mąki 100 gram cukru pudru 3 żółtka 150 gram masła Krem: 500 gram serka mascarpone 1 tabliczka białej czekolady 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Maliny Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy,dodajemy posiekane masło,cukier i żółtka, zagniatamy ciasto. Przekładamy do torebki foliowej
Bajeczna Kuchniamaliny, więc działam z tymi owocami. Dzisiaj tarta z malinami, a wkrótce inne przepisy z tym jakże przepysznym owocem. SKŁADNIKI Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 kostki masła 2 łyżki cukru 2 jajka Krem: 500 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru. opcjonalnie serek Danio waniliowy Maliny lub inne owoce ok, 1/2 kg. WYKONANIE
W kuchennym oknie Ewyblogu często pojawiają się przepisy dla dzieci, przyszła więc teraz pora na coś tylko dla dorosłych. To ciasto zawiera wyczuwalną dawkę alkoholu, dlatego polecam je na przyjęcia. Żeby nie było zbyt przesłodzone przełamałam je kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu i wtedy też lepiej się kroi. Może postać dłużej w lodówce, więc można je spokojnie przygotować(...)biszkopta nasączyć połową ponczu i posmarować połową powideł. Wyłożyć krem. Drugi biszkopt od wewnętrznej strony posmarować powidłami i przykryć nim warstwę kremu. Nasączyć od góry. Masło zagotować z cukrem pudrem, kakao i wrzątkiem. Przestudzić i polać ciasto, posypać słonecznikiem. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadodajcie “z jagodami”. Prawda, że lepiej?Mój hit to sernik z jagodami , ale pyszne są też najzwyklejsze jagodzianki , babeczki , muffinki z kremem jagdodowym czy pierogi na obiad. Brakowało tylko jednej pozycji: ciasto z jagodami! Tegoroczny sezon zaczynam zatem od najprostszego i najsmaczniejszego wypieku: drożdżowego ciacha z jagodami i kruszonką. No uwielbiam po prostu, tak bardzo, że jestem
Ciastkozercybije wszystkie rolady na głowę. Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Biszkopt upiekłam z dodatkiem wiórków kokosowych. Roladę wypełnia pyszny krem kokosowy na bazie serka mascarpone, z dodatkiem zmielonych wiórków kokosowych i Malibu. Dodatek pachnących latem truskawek przełamuje lodowatą biel ciasta. Łatwe, proste do przygotowania ciasto doskonale się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej. Wielbiciele kokosowych smaków będą mruczeć z zadowolenia(...)rulon razem ze ściereczką. Ściereczkę można posypać cukrem pudrem, by ciasto się nie przykleiło ubić śmietanę kremówkę. W drugiej miseczce ubić serek mascarpone z cukrem i malibu, następnie dokładać po łyżce kremówki i miksować do połączenia umyć, odszypułkować i osuszyć kilkanaście truskawek roldę rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem i ułożyć w rządku truskawki. Zwinąć roladę. Kilkoma odłożonymi łyżkami kremu posmarować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przygotowaniu -wychodzi rewelacyjnie.Nie lubię kupować ciast takich w proszku więc szukałam przepisu na taki zwykły domowy kopiec kreta :). Polecam serdecznie wypróbować -warto. SKŁADNIKI (tortownica ok.20-21cm) 4 jajka 3/4 szklanki cukru 10 łyżek oleju 10 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 1/2 szklanki mąki tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta krem ok.400-450 ml śmietanki(...)zimne.Następnie ścinamy kopułę ciasta i wydrążamy środek zostawiając ok.1cm brzegów. Ciasto,które wycięliśmy kruszymy na drobne okruszki.Na dnie wydrążonego ciasta kładziemy banany-ile się zmieści i smarujemy je sokiem z cytryny by nie zmieniły koloru. Czas na przygotowanie kremu.Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody.Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.Śmietanę razem z cukrem pudrem ubijamy
Mała w garnku miesza