blogu. Zatem nadrabiam to niedopatrzenie i dzielę się z Wami tą prostą recepturą na pyszne słodko-słone ciasto Rafaello bez pieczenia. Smacznego! Wielbicielom kokosu polecam czekoladowo-kokosowe ciasto , kokosowo-owsiane ciasteczka . Amatorom ciast bez pieczenia polecam tartę Snickers , tartę z czekoladowym kremem z awokado , jagielnik z brzoskwiniami . Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): Spód: 1 opakowanie słonych krakersów Masa(...)będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać. Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram Dziękuję i pozdrawiam! Artykuł Ciasto Rafaello na krakersach (bez pieczenia) pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plPyszne, pachnące pomarańczami i ukoronowane delikatnym, pomarańczowym kremem, zrobionym na bazie kremówki i mascarpone . Dodana do babeczkowego ciasta, starta skórka z pomarańcza sprawi, że pomarańczowy aromat uderzy Was już w momencie otwierania piekarnika. Mam nadzieję, że sami się przekonacie, iż zjadanie ich to prawdziwa pomarańczowa przyjemność . SKŁADNIKI (na 12 sztuk babeczek): 250 g. mąki pszennej 2 jajka 250 g. jogurtu(...)naturalnego 100 g. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml. oleju skórka starta z jednego pomarańcza SKŁADNIKI NA KREM POMARAŃCZOWY: 500 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone szklanka cukru pudru sok z 3 dużych pomarańczy skórka starta z dwóch pomarańczy Przepis: BABECZKI: Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z jednego pomarańcza. Nagrzewamy piekarnik
Domowe Tortymężem objadamy się trochę pączkami. Synek też nam pomaga, choć on lubi z dżemem, ja z jakimkolwiek nadzieniem, a mąż bez niczego:-) Przepis na ciasto pączkowe pochodzi ze strony Moje wypieki , przepis na krem to mój pomysł. Pączki najlepiej smakują tego samego dnia. Następnego dnia warto na 15 sek. włożyć do mikrofalówki przed podaniem (jeżeli planujemy, że część pączków(...)mąki, cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczną bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, rozbełtane jajka, alkohol, wyrobić na gładkie ciasto, błyszczące, ciasto, nie podsypywać mąką, mimo że ciasto będzie się kleić, u mnie na 2 prędkości robota (z 7 możliwych) wyrabiało się około 15 min, po 10 min dodałam rozpuszczone
moj przepis nawiśnie i słodka czekolada to połączenie idealne wśród deserów). P.S. Porcja jest nieduża bo ciasto było robione na próbę (kto bardzo głodny, radzę podwoić ilość składników). Składniki na spód: ½ szklanki migdałów ½ szklanki miękkich daktyli 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka gorzkiego kakao Składniki na krem i wierzch: 1 dojrzałe awokado 1-2 łyżki ciemnego kakao 2-3 łyżki słodkiego syropu(...)szklanka wiśni Namocz migdały, po 2 godzinach odcedź. Zblenduj z daktylami, siemieniem i kakao. Powstanie plastyczna masa, którą wyłożysz formę do ciasta lub (jak ja) zwykły talerzyk deserowy o średnicy ok. 15 cm. Odstaw do lodówki. Zblenduj/zmiksuj składniki kremu. Posmaruj nim równo spód tarty. Na wierzchu ułóż wiśnie (można je wcześniej wydrylować i odsączyć z soku). Odstaw do lodówki
Qlinarnie i Qlinarniezasadzie taka powiedzmy zwyczajna zupa albo najbardziej podstawowe ciasto, jakim jest biszkopt, cieszy zawsze ogromnie ilekroć serwujemy je rodzinie i zbieramy za nie pochwały. Dlatego mam dziś do zaproponowania biszkopt, zwykły jasny biszkopt bez proszku do pieczenia, ale i bez specjalnych trudności. Oprócz składników ciasta potrzebny będzie tylko zwykły mikser, bądź robot, z nim to już(...)samo dno papierem lub smarując je i posypując drobną bułką tartą. Do takich celów można zrobić sobie domową słodką bułkę mieląc całkowicie wysuszone końcówki ciast typu babka, drożdżówka i podobne, byle były suchego typu, bez kremów, dżemów, owoców czy czekolady. Kończąc ubijanie jajek warto też już rozgrzewać piekarnik. Do 160 maksymalnie 170 stopni. Gotową masę biszkoptową wyłożyć i wyrównać powierzchnię
I tu będę miała takie tewodą i moczyć przez noc. Z namoczonych daktyli odlać wodę. Wrzucić daktyle do blendera. Dodać rozpuszczony olej kokosowy oraz orzechy włoskie. Zblendować. Formę do ciasta jakiej będziemy używać wyłożyć folią aluminiową. Do formy wyłożyć krem daktylowy, rozłożyć równomiernie lekko ugniatając palcami. Orzechy nerkowca osuszyć z wody, włożyć do blendera. Dodać syrop z agawy, sok cytrynowy, pokruszoną chałwę oraz rozpuszczony olej(...)patelnię wsypać cukier kokosowy, wlać łyżkę soku z cytryny po czym ułożyć pokrojone w cienkie plasterki kawałki persymona. Karmelizować na małym ogniu przez minutę. Skarmelizowane plastry wyłożyć na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego! Vegańskie ciasto z nerkowca i daktyli bez pieczenia Wskazówki. Ciasto przed podaniem powinno być schłodzone w lodówce. Blacha której użyłam była w kształcie kwadratu
mecooksobwarzanki, groszek ptysiowy, a nawet fantazyjne ozdoby do deserów. Deser obłożyłam mrożonymi malinami i borówkami. Składniki CIASTO 150 g mąki tortowej 30 g mąki ziemniaczanej 3 – 4 jajka 80 g masła 125 ml wody 125 ml mleka szczypta soli KREM 250 g serka ricotta 250 ml śmietanki 30% 100 g cukru pudru sok z 1 limonki 1 płaska(...)garnka. Ciasto studzimy i przekładamy do miksera. Następnie wbijamy kolejno jajka cały czas ucierając. Miękkim i plastycznym ciastem wypełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia podłużne eklery. Pieczemy 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. KREM Opakowanie ze śmietanką wkładamy na 15 minut do zamrażarki. W tym czasie matchę, cukier puder
Tajemnice SmakuWielkanoc już za pasem! To ostatnia szansa na wypieki w tym klimacie 😊 Nasza propozycja tortowa to ciasto kakaowe z daktylami i migdałami oraz.... budyniem! Wiemy, że ostatnio budyniowych kremów jest tu dość sporo ale mamy na niego fazę 😄 Jeśli macie dość klasycznych wypieków lub chcecie mieć na stole jakieś urozmaicenie to śmiało łapcie przepis. Składniki
Candy PandasPyszne ciasto, które obowiązkowo robię w sezonie wiśniowym. Poza sezonem możemy użyć owoce ze słoika. Ciasto: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny Dodatkowo: 50 dkg wiśni drylowanych(...)Ciasto: białka oddzie lamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, pieczemy około 20 – 30 minut w temp. 180 stopni. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia. Krem: odlewamy
Kuchnia u Bietkipiekę wg. tego przepisu ok. 15 lat. Przepis dostałam od koleżanki. Zachwalała, to uwierzyłam i zrobiłam. Strzał w dziesiątkę. Pyszne ciacho! Składniki: Na ciasto: * 2 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka śmietany 18% * 25 dkg masła Na krem: * 6 jajek * 1 l mleka * 1 szklanka cukru * 1 cukier wanilinowy 16 g * 1,5 szklani mąki * 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Dodatkowo
Pieprzyć z Fantazjąpiekę wg. tego przepisu ok. 15 lat. Przepis dostałam od koleżanki. Zachwalała, to uwierzyłam i zrobiłam. Strzał w dziesiątkę. Pyszne ciacho! Składniki: Na ciasto: * 2 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka śmietany 18% * 25 dkg masła Na krem: * 6 jajek * 1 l mleka * 1 szklanka cukru * 1 cukier wanilinowy 16 g * 1,5 szklani mąki * 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Dodatkowo
Pieprzyć z FantazjąSKŁADNIKI: Ciasto 300 g herbatników np. Maślanych 10 dag orzechów włoskich Masa budyniowa 1 opakowanie budyniu np. waniliowego 750 ml mleka 3 banany Masa kremowa 1 opakowanie kremu do tortów np. truskawkowy 150 ml Śmietany 18% 100 ml mleka PRZYGOTOWANIE: Blachę o wymiarach 28 na 30, 5 cm wykładam papierem do pieczenia. Następnie dokładnie układam herbatniki. Na herbatniki(...)układam trzecią warstwę z herbatników. Przygotowuję krem truskawkowy. Do miski wykładam śmietanę i ok 100 ml mleka całość miksuję. Krem wykładam na herbatniki. Orzechy przekładam do malaksera i drobno siekam. Posypuję wierzch ciasta. Przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na całą noc min. 12 godzin. Smacznego
Gotowanie Patkiudają, bo ciasto parzone, nie jest zbyt wymagajace w obróbce. Polecam, a już wkrótce zaproszę Was na pyszną tartę śliwkową. Składniki na ciasto: 100 g masła 1 szklanka maki 1 szklanka wody 4 jajka szczypta soli Krem: 0,7 l mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 150 g masła 2 żółtka 4 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Wodę z masłem zagotować(...)rondelku, dodać mąkę i sól. Mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i zacznie odchodzić od ścianek. Zdjać z ognia i ostudzić dodać jajka i połączyć w całość za pomocą miksera. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę do piczenia wyłożyć papierem i wycisnąć na nią szprycą okrągłe kułka. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 25 minut
Gosia gotujeSkładniki na formę 21x26cm: Na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 1 szklanka maślanki lub kefiru 1,5 szklanki drobnego cukru pół szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka gorącej kawy Na krem czekoladowy: 230g czekolady (gorzkiej, mlecznej(...)składników. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto kroimy na dwa blaty. Jeden blat układamy z powrotem w foremce i smarujemy dżemem. Krem czekoladowy: w szklanej lub metalowej misce umieszczamy połamaną czekoladę, kakao, wodę, alkohol. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą
Smak mojej kuchniWyjątkowe ciasto. Orzeźwiające, delikatne, lekkie i rozpływające się w ustach. Idealne na ciepłe dni czy po obfitym obiedzie na deser. Polecam! Przepis Pani Ewy. Składniki: Na wysoką* blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm 7 herbatników typu petitki masa cytrynowa: budyń waniliowy bez cukru 40 ml soku z cytryny 205 ml soku z pomarańczy(...)gorącej wody i ją studzimy. (*Ja nie wykorzystałam całej galaretki, gdyż moja foremka jest za niska, dlatego warto wybierać wyższe) Na schłodzonym kremie układamy delicje i zalewamy je tężejącą galaretką. Wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki. Mmm Pycha! Jestem
Na moim talerzu