kremu tylko od gorzkiej czekolady.W dodatku jest bardzo prosta do wykonania, składniki na spód wystarczy zagnieść i zapiec, a krem to jedynie dwa składniki. W taki sposób uzyskujemy maksimum smaku przy minimum pracy. Tartę możecie przygotować bez okazji jako weekendowe ciasto, lub jako wersję wielkanocnego czekoladowego mazurka. Jeżeli nie masz formy do tarty, możesz ją przygotować w tortownicy. Składniki(...)daktylowy i masło/olej kokosowy. Zagnieść ciasto. Wyłożyć w wysmarowanej i obsypanej mąką owsianą formie do tarty lub tortownicy. Nakłuć widelcem, schłodzić przez ok. 20 minut w lodówce. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleczko (gęstą część) i dokładnie wymieszać. Krem przełożyć na wyłożyć na ostudzony spód
Fabryka pomysłówzłoty kolor. Wyjmujemy i wystudzamy. W tym czasie schłodzoną śmietanę z cukrem i serkiem mascarpone ubijamy do osiągnięcia dość gęstej, puszystej konsystencji kremu. Ubitą kremówkę delikatnie mieszamy z kakao i wykładamy na upieczone kruche ciasto. Na wierzch wykładamy ciasteczka i chłodzimy minimum 3 godziny w lodówce
Podróż w kulinariaPyszna, zdrowa i pożywna zupa dyniowa. Rozgrzeje każdego w jesienną pluchę. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 6 Składniki: 1 kg dyni 1 cebula
KuchniaWeDwoje.plozdobienia babeczek możecie użyć także innych owoców. Polecam również: maliny, agrest, czerwone i czarne porzeczki :) Składniki: Ciasto kruche (na ok. 25-30 szt. babeczek): 200 g margaryny lub masła 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Krem budyniowy: 2 torebki budyniu waniliowego (każda po 40 g) 500 ml mleka 100 g masła Dodatkowo(...)minut. Po schłodzeniu, z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i wylepiamy nimi każdą foremkę do babeczek (uprzednio natłuszczoną i wysypaną mąką) oraz nakłuwamy widelcem. Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni przez ok. 15 minut (do lekkiego zezłocenia). Gdy beczki się upieką, pozostawiamy je do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjmujemy z foremek. Krem budyniowy*: Budyń waniliowy przygotowujemy
MyCookBook.plszkl wody Krem czekoladowy: 300 ml śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 1/4 szkl syropu truskawkowego do nasączenia garść truskawek Przygotowanie: Masa dekoracyjna: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Do dać białko i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z kakao, dobrze zmiksować do połączenia składników (ciasto będzie bardzo gęste!). Masę przełożyć(...)przesiany cukier puder. Powoli wlewać ostudzoną czekoladę i miksować, aż składniki się połączą. Roladę odwinąć, ściągnąć ściereczkę. Nasączyć biszkopt syropem truskawkowym, wysmarować kremem czekoladowym i posypać pokrojonymi wcześniej truskawkami. Z powrotem zwinąć ciasno w roladę. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego! Inspiracja: klik
Nastoletnie Wypiekanieupał nie nastraja na włączanie piekarnika, ale chęć na ciasto pozostaje, najlepszym rozwiązaniem jest szybkie ciasto bez pieczenia :-) Kruchy mocno czekoladowy spód można zrobić z czekoladowych ciasteczek, do tego wyśmienity, klasyczny krem waniliowy P â tissi è re i całe mnóstwo letnich owoców. Potem tylko wstawić tartę do lodówki i gotowe. Pysznie i naprawdę ekspresowo. Polecam! Składniki: Ciasto(...)tarty o średnicy 25 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę powstałą ciasteczkową masą (łącznie z boczkami). Schłodzić w lodówce przez 30 min, aż spód stwardnieje. Krem waniliowy (Cr è me P â tissi è re): Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal
maniapieczeniasztuk: 200 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 160 g cukru 150 ml napoju gazowanego typu Pepsi 100 ml oleju 2 jajka Krem z ciasteczkami Oreo: 600 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 2 opakowania cukru waniliowego 5 płaskich łyżek cukru pudru 150 g ciasteczek Oreo (pokruszonych na drobne okruszki) Do dekoracji(...)połączenia się składników. Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki (fot.1) . Piec w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu) przez około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem - czy na pewno babeczki dobrze się dopiekły. Wyjąć i odstawić do wystudzenia. Teraz czas na krem. Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietanę, mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder
Świat Ciastaszklanki cukru 2 kostki masła dodatkowo 2 łyżki kremu typu nutella Dodatki: mocny napar z herbaty (wystudzony) dżem z czarnej porzeczki wiórki kokosowe posypka czekoladowa Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier i żółtka, delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st. C przez(...)następnie przekroić na dwa blaty. 2. Upiec blat kokosowy: Białka ubić na sztywno z cukrem, na koniec dodać kokos i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy, piec 15-20 minut w 180 st.C. 3. Zrobić krem: 1/2 litra mleka zagotować, żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i resztę mleka, wlać na gotujące się mleko i energicznie mieszać, aż budyń zgęstnieje
Kuchnia domowa Aniłyżeczka proszku do pieczenia Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g) 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%) 1 jajko 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych orzechów włoskich Powidła śliwkowe Wkładka serowa: 300g białego sera 3 jajka 1 szklanka cukru kryształu 1 mały budyń śmietankowy 50g rodzynek Krem: 750 ml mleka 1 szklanka(...)minut. Pozostałe 2 części smarujemy powidłami i posypujemy startymi orzechami. Zwijamy w rolady. Na 4 część ciasta ostrożnie przekładamy upieczony, ciepły sernik i zwijamy delikatnie jak pozostałe rolady. Wszystkie 3 pieczemy na złoty kolor ok 25-30 minut w temp. 200st C. 3. Krem: W 1/4 szklanki mleka roztrzepać jajka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem
Kuchnia w czekoladziewymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać na średnich obrotach miksera. Na koniec dodać olej – wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki (23x35), wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 35 minut. Wystudzić. Przygotować krem. Żółtka, dwa rodzaje mąki, cukier i 1 szklankę mleka dokładnie zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka(...)koniec ubijania dodać rozpuszczoną w soku żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Krem wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Na kremie ułożyć jasne herbatniki i posmarować je dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć ciemne herbatniki, a na nie bitą śmietanę i wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem wierzch ciasta posypać kawą rozpuszczalną i udekorować wiórkami białej czekolady oraz świeżymi
Nie tylko w kuchniporozumienia, która sprawiła, iż wszyscy od razu poczuli się, jak jedna wielka rodzina. A co jedliśmy? Oto menu Kulinarnej Majówki: MENU – SOBOTA Krem ze szparagów z oliwą czosnkową Wiosenna pizza ze szparagami i pokrzywą na buraczanym cieście Tarta z botwinką i serem feta/kozim Sałaty wg pomysłu i wykonania Uczestników Suflet rabarbarowy z imbirem MENU NIEDZIELA Zielone smoothie ze szpinakiem Zupa
KUCHARNIACzym byłby weekend bez dobrego, domowego ciasta? Lepiej sobie nawet tego nie wyobrażać! Nie ważne czy drożdżowe, piaskowe czy z kremem, ważne że przygotowane z miłością :) I zawsze wychodzę z założenia, że domowe wypieki są najlepsze. Właśnie dziś przygotowałam dla Was przepis na domowe ciasto straciatella, które ostatnio u mnie w domu zrobiło wielką furorę. Ktoś z Was ma ochotę
Słodkie Przyjemnościcukru. Zapraszam do wypróbowania przepisu! Mazurek czekoladowy z orzechami Może będzie się to wydawało nieprawdopodobne, ale pomimo, że o mazurku wiele słyszałam to tak naprawdę niewiele o nim wiedziałam. Ciasto to, choć bardzo zakorzenione w tradycji, nigdy nie gościło na stole świątecznym w moim domu. Były babki, serniki i różne inne wypieki, których nazw już nie pamiętam, ale nigdy(...)słodycz, a to wszystko dzięki masie “kajmakowej” z daktyli i masła orzechowego. Wierzchnia warstwa gorzkiego czekoladowego kremu nadaje mu wysublimowanej szlachetności a podprażone orzechy dodają wyjątkowego smaku i aromatu. Mazurek wielkanocny na ciepło i na zimno Niewątpliwą zaletą tego ciasta, jest to, że można je jeść praktycznie od razu po przygotowaniu. Masa czekoladowa będzie wtedy bardziej delikatna
Book of spellsowocami z puszki i kremem budyniowym, na biszkoptach nasączonych likierem migdałowym. Wierzch zdobi pianka z mleka skondensowanego i galaretki. Deser bardzo mi smakuje, jest delikatnie owocowy i ciekawy w smaku, w ogóle nie czuć masła. Ja do masy budyniowej dodałam galaretki o smaku żurawinowym i przypadła mi ona do gustu, ciekawy smak. Przed samym podaniem ciasto ozdobiłam świeżymi bratkami. Polecam(...)Połowę kremu wyłożyć na biszkopty w tortownicy. Na wierzchu poukładać owoce, na owoce wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny. Wierzch: 7 Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić 1 szklance gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. 8. Blaszkę z ciastem wyjąć z lodówki i na wierzchu poukładać biszkopty maczane w ponczu. 9. Skondensowane mleko ucierać mikserem
Mała Cukierenkatakże wykrojone serduszka; będą dekoracją do ciastek). Formę do pieczenia wyłożyć papierem i ułożyć na niej złożone ciasteczka i osobno wykrojone serduszka. Piec około 20 minut w 180 °C (ciasto musi się zarumienić). W międzyczasie przygotować budyń. Do rondelka wlać 1 szklankę mleka. W pozostałej ilości mleka rozpuścić zwykły cukier i proszek z budyniu. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlać(...)pomocą miksera połączyć składniki ze sobą. Dodawać po 1 łyżce budyniu. Masę cały czas miksować, aż uzyskamy dosyć gładki krem. Na każde ciasteczko nałożyć krem budyniowy. Całość posypać cukrem pudrem i przyozdobić serduszkami z ciasta francuskiego oraz malinami. Pomysł na przepis ze strony słodkastrona
Ugotować