białej czekolady z kremem różanym , delikatny biszkopt z białą czekoladą i kremem z serka mascarpone z konfiturą z płatków róży . Biszkopt czekoladowy : 180 g miękkiego masła, 9 jajek (jajka przed rozbiciem sparzyć), 300 g cukru, 180 g czekolady (deserowej lub gorzkiej), 180 g mąki pszennej (u mnie tortowa), masło i bułka tarta do wysypania formy, krem : 500 g serka mascarpone(...)napar herbaty wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić do smaku cukrem. Płyn ma być lekko kwaśny. Ciasto przekroić w poprzek na trzy blaty. Blat ciasta włożyć do tortownicy lub obręczy do tortów. Nasączyć naparem herbaty z przyprawami. Na blacie ułożyć 1/3 kremu. Na kremie położyć drugi blat, nasączyć go. Ułożyć na nim drugą 1/3 kremu. Przykryć trzecim blatem lekko
królestwo garówdopiero się zaczął, ja już myślami jestem w listopadzie. I wiecie co...? W weekend chyba zagniotę ciasto na piernik staropolski . Uwierzycie, że to już ten czas...? Dzisiaj mam dla Was przepis na muffiny z przypadku. Po ostatnim torcie została mi mała miseczka kremu maślanego; nie przepadam za nim, ale ten z dodatkiem kawy wyszedł naprawdę niezły. Szkoda było wyrzucić(...)końcówkę i wyciskać do formy. Figi pokroić w ósemki, a następnie w poprzek na pół. Ułożyć kawałki owoców na cieście, delikatnie je w nie wciskając. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, aż do suchego patyczka. Ostudzić. Przygotować krem maślany: Białko i cukier podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przelać do większej
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru trzcinowego 2x 1/2 dużej saszetki cukru wanilinowego 2x 4 duże jajka x2 1/2 szklanki zaparzonej kawy (125 ml) 2x 1/2 szklanki mleka (125 ml) 2x Tort czekoladowy – krem: 300 g czekolady Horeca Select 50% lub 60% 1 saszetka cukru wanilinowego 2/3 szklanki cukru trzcinowego 2 szklanki mleka (500 ml) 2 szklanki śmietany kremówki 30% (500 g) 2 całe(...)pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem) przez ok. 45-55 minut (ciasto najlepiej piec do tzw. suchego patyczka). Studzimy przez chwilę w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przygotowujemy w ten sam sposób drugi placek. Oba zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Krem czekoladowy: Czekoladę Horeca Select siekamy na mniejsze części i odkładamy. Do rondelka wlewamy dwie szklanki śmietanki
Poezja smakuMiała być po prostu puszysta babka. Babka z ciasta na kisielu żeby było kolorowo i pachnąco. Ale w domu mam raczej zapotrzebowanie na coś z kremem więc zrobiłam mały przekręt. Moja babka przeszła metamorfozę i stała się tortem. Ona nie protestowała bo jak każda(...)baba lubi się upieszać. Jedzący chwalili i ja też jestem bardzo zadowolona z efektu. A czy rzeczywiście fajnie wyszło oceńcie sami. Zobacz przepis na inne ciasto z wykorzystaniem kisielu czyli Tort truskawkowy z kremem śmietanowym . Pomysł na wspólne pieczenie przez blogerów babki kisielowej podała Magda. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzanapisane, że ma wyjść szesnaście, Wy zostajecie z jedenastoma...? Bo ja tak mam. Stosunkowo często, choć czasem rozciągam ciasto siłą woli lub wpycham na siłę zupełnie fizyczną. Ponieważ bardzo mi się spodobała idea babeczek z kremem (a C. wyjątkowo w małych słodkościach zasmakował) postanowiłam przygotować kolejne. Sięgnęłam do The hummingbird bakery: Kagedage Tarka Maloufa, gdyż poprzednie wyszły idealne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSernik z lemon curd to błyskawiczny pomysł na smaczny, rozpływający się w ustach deser. Ciasto pieczone w kąpieli wodnej jest bardzo puszyste i wilgotne. Cały smak podkreśla cytrynowy krem, który nadaje mu delikatnego orzeźwienia. Przygotowując ten sernik nie musicie używać nawet miksera. Wszystko wymieszacie łyżką. Składniki na sernik 3 jajka 750 g sera w wiaderku na sernik 1 puszka mleka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Gęsty, pyszny krem z orzeźwiającą miętową nutką- bez dodatku żelatyny, na bazie śmietanki i serka mascarpone. Świetnie nadaje się do ciast, tortów, a umieszczony w pucharku, przyozdobiony czekoladowymi wiórkami lub oblany polewą czekoladową- zamieni się w pyszny deser. Smacznego! 🙂 SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: [na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu] 500 […] Artykuł Krem miętowy pochodzi
Domowe TortyKrem mietowy – wykonany przez DomoweTorty.com Gęsty, pyszny krem z orzeźwiającą miętową nutką- bez dodatku żelatyny, na bazie śmietanki i serka mascarpone. Świetnie nadaje się do ciast, tortów, a umieszczony w pucharku, przyozdobiony czekoladowymi wiórkami lub oblany polewą czekoladową- zamieni się w pyszny deser. Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: [na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu
Domowe TortySłodko - słony. Uwielbiam ten smak. Wpadło mi do głowy, bo miałam trochę ciasta kruchego, aby w formie na makaroniki upiec kruche ciasteczka i czymś je wypełnić. Nie wiedziałam czym. Jaki krem by nie był będzie smacznie. Pomyślałam. Ciastka były. Tak, tak były. Ładne. Patrzyłam na nie długo. Sprawdza się w karnawale. Ciasto kruche szklanka mąki pól szklanki cukru
AZgotuj!banany 240 g puree z dyni 200 g brązowego cukru Krem: https://www.youtube.com/watch?v=q77e0cO7htg około 600 g wegańskiego serka 50 g ksylitolu 50 g płatków ryżowych 200 g masy marcepanowej 50 g masła kokosowego Polewa: 150 g gorzkiej czekolady 50 g brązowego cukru 50 g masła kokosowego Przygotowanie ciasta: Utrzeć na gładką masę olej z cukrem i bananami. Mąkę wymieszać(...)całe ciasto na raz lub podzielić na części i piec pojedynczo. Jako całość piec około 45-60 minut (sprawdzać suchość ciasta patyczkiem) w przypadku pieczenia w 3 częściach każda piec 30 minut w temp. 170-180 C. Przygotowanie kremu: Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Można stopniować płatki ryżowe, lub całkowicie z nich zrezygnować, w zależności od tego jak gęsty
greenscarfDziś skusiłam się na piernikowe babeczki w formie choinek, z dużą ilością kremu. Świetnie wyglądają i na pewno byłby piękną ozdobą świątecznego stołu. Pieczenie takich babeczek to też fajny pomysł na spędzenie czasu z dzieckiem- moja córcia miała wielką frajdę ozdabiając choinki. Składniki na 12 sztuk: na ciasto: 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 i 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki(...)gładkie ciasto. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut, sprawdzając patyczkiem czy są już upieczone. Wystudzić. Kremówkę ubić z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać szczyptę barwnika. Krem przełożyć do szprycy i wyciskać na babeczki formując kształt choinki. Ozdobić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWiecie, że herbatę można wykorzystywac także w przepisach, a nie tylko popijać nią pyszne wypieki? Postanowiłam użyć jej cudny aromat i wyczrowałam ciasteczka herbaciane z kremem
FlymetothespoonSkładniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej pół kostki margaryny pół szklanki cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem 500 ml mleka 3 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier jajko kostka masła garść świeżych jeżyn Wykonanie: Margarynę posiekać na drobne kawałki nożem. Dodać przesianą mąkę proszek do pieczenia cukier oraz jajka - zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować a następnie(...)ciasto upiec w foremkach. Z mąki ziemniaczanej i pszennej oraz jajka ugotować tradycyjny budyń na mleku. Następnie bardzo dokładnie ostudzić. Jeżyny przetrzeć przez sitko i taki przecier wraz z sokiem dodać do masła. Masło miksować mikserem do puchu. Do zmiksowanego masła z jeżynami dodawać po łyżce uprzednio ugotowanego budyniu ciągle miksując. Krem nakładać szprycką do korpusów dekorować wg uznania. jest
PychotkaaaRainbow cake, czyli torcie tęczowym. Składa on się z 6 spodów w kolorach tęczy, są one przełożone bitą śmietaną, lub dowolnym białym kremem. Ja nie korzystałam z oryginalnego przepisu, tylko zrobiłam według własnego, i jestem zachwycona, ciasto rozpływa się w ustach. Wygląda niesamowicie, zdjęcia nie oddają w pełni jego piękna :-) Jest z nim trochę roboty,ale warto. Mama była baaaardzo(...)tortowej -szczypta soli -3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej -barwniki spożywcze : zielony, czerwony, pomarańczowy, fiolet,niebieski,żółty *ja używałam barwników w proszku i bardzo je polecam, kolory są bardzo intensywne KREM -1 litr śmietany 30% -3 łyżki cukru pudru -3 śmietan-fixy PONCZ -sok z połowy cytryny -3 łyżki wódki -0,5 szklanki wody -2 łyżki cukru Przygotowanie naszego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCzas czytania: 2 min Dziś druga część bajki o cieście parzonym tym razem w roli głównej występuje, groszek ptysiowy. Świetny dodatek do zup, kremów, czy po prostu przekąska do schrupania. Moje dzieci uwielbiają groszek ptysiowy i jak tylko odkryją, że jest zapasik w domu, to od razu przystępują do opróżnienia magazynku. Groszek przygotowujemy oczywiście z ciasta parzonego z tego samego
SprawdzonaKuchnia.pl