tradycyjnego biszkoptu zastepujac go ciastem migdalowym. Na szczescie Viki nie chciala by tort zdobil wizerunek Barbie czy innej basniowej panny. Inaczej skonczyloby sie na kupnym ciescie. Ucieszyla sie za to z rozanych dekoracji w kolorze rozowym. I jak na mala dame przystalo cale nasze przyjecie bylo w tym wlasnie kolorze :-) Tort migdalowy z kremem o smaku nutelli biszkopt 4 jajka(...)mieszamy. Na koncu dodajemy mielone mgdaly. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 35 minut. Po upieczeniu ciasto nalezy wystudzic i przeciac na 3 blaty. krem skladniki: 500g serka mascarpone maly sloiczek Nutelli maly sloik wisni 1 usztywniacz do smietany 1 smietana kremowka 200ml wykonanie: Kremowke ubijamy mikserem. Dodajemy do niej utrwalacz
Przysmaki Karolkimąki orkiszowej 4 łyżki oleju kokosowego 4 łyżki zimnej wody 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu Wierzch: 4 łyżki kremu orzechowego 3-4 łyżki suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie zagniatamy. Jeśli ciasto będzie się lepić to oprószamy mąką. Formujemy kulę i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut. Po upływie czasu wyjmujemy(...)ciasto i rozwałkujemy. Przekładamy do natłuszczonej formie. Widelcem nakłuwamy spód. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 35-40 minut. Po ostudzeniu nakładamy krem orzechowy i żurawinę, odstawiamy na kilka godzin na zastygnięcia. Smacznego
Truskawkowa Fiestacóż nie ma róży bez kolców? Niestety zdjęcia ciasta nie są rewelacyjnej jakości. Pomijając fakt, że fotograf ze mnie cienki co mnie czasami złości bo nie potrafię oddać wyglądu ciasta ale nie posiadam również odpowiedniego sprzętu. Robienie zdjęć telefonem komórkowym nie jest najlepszym rozwiązaniem ale niestety nie mam nic lepszego na dzień dzisiejszy. W poprzednim aparacie matryca jest już(...)przesiewamy mąkę, dodajemy zmielone migdały oraz resztę składników. Wszystkie dokładnie zagniatam tak aby stworzyły jednolite ciasto. Gotowe wykładamy na okrągłą blaszkę nie zapominając o wyłożeniu ciasta również na ściankach tak aby nasz krem nie wypłynął podczas pieczenia. masa cytrynowa: Cytryny dokładnie parzymy w wrzątku a następnie na tarce na małych oczkach ścieramy skórkę. Następnie wyciskamy sok z cytryn przez
ciastkarnia na kruchym spodzieciasta.\r","Przygotowa\u0107 drug\u0105 porcj\u0119 ponczu: 8 \u0142y\u017cek zimnej, przegotowanej wody zmiesza\u0107 z 3 \u0142y\u017ckami soku z cytryny.\r","Zwil\u017cy\u0107 ponczem wierzch ciasta. W\u0142o\u017cy\u0107 do lod\u00f3wki.\r","Zmiksowa\u0107 razem 150ml \u015bmietanki i serek mascarpone. Dosypa\u0107 2 \u0142y\u017cki cukru pudru i razem wymiesza\u0107.\r","Krem(...)wyjęty z lodówki tort. Na masie delikatnie ułożyć wierzchni blat ciasta. Przygotować drugą porcję ponczu: 8 łyżek zimnej, przegotowanej wody zmieszać z 3 łyżkami soku z cytryny. Zwilżyć ponczem wierzch ciasta. Włożyć do lodówki. Zmiksować razem 150ml śmietanki i serek mascarpone. Dosypać 2 łyżki cukru pudru i razem wymieszać. Krem rozprowadzić po wierzchu tortu. Resztę czekolady roztopić w kąpieli wodnej
Bardzo Gruby Smoksłodkiej pasji, która z niezależnych ode mnie przyczyn musiała zostać odłożona na kilka lat do szafy. Gdy zabierałam się za pieczenie tego ciasta nie potrafiłam zrobić nawet kruszonki! O biszkopcie nawet nie marzyłam. Dziś krem maślany na bezie szwajcarskiej potrafię zrobić z zamkniętymi oczami ;). Jeśli zastanawiacie się, czy zdążycie się jeszcze kiedykolwiek nauczyć piec, to powiem(...)jest on bliżej niż dalej. Dziś, w drugą rocznicę założenia bloga ‘Słodki Pomysł’ życzę sobie i Wam, drodzy czytelnicy wielu słodkich sukcesów kulinarnych i […] Artykuł Czekoladowe ciasto z bananami pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki Pomysłteż znalazłam kompot i dżem agrestowy - tak też powstał agrestowiec. Składniki: Na ciasto kruche: 150 g mąki 1/3 szkl. cukru pudru 3 żółtka 100 g masła aromat waniliowy (kilka kropli) Na bezę: 5 białek 10 łyżek cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Na krem agrestowo(...)budyniowy: 1 litr soku z kompotu agrestowego 3 budynie waniliowe 3 łyżki cukru 2 żółtka 200 g masła Na krem agrestowo - śmietanowy: 300 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 5 łyżek dżemu agrestowego 3 łyżeczki żelatyny cukier puder Przygotowanie: Ciasto kruche : Składniki szybko zagnieść, uformować kulę i schłodzić w lodówce przez ok. godz. Formę o wymiarach
My sweet a lifeWiosenne Babeczki - Kwiatuszki z Marshmallows - S kładniki (ok. 1 4 babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli łyżka kakao ok. 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) Krem: 500 ml mleka łyżka mąki pszennej budyń waniliowy (lub śmietankowy) 1/3 szklanki(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) - do zrumienienia. Studzimy. Wierzch każdej babeczki smarujemy niedużą ilością kremu. Pianki marshmallow kroimy wzdłuż na ok. 4 części (można do tego celu użyć nożyczek
Słodka Stronanasączyć sokiem pomarańczowym. Odłożyć aż przygotujemy krem. Jedną kremówkę ubić z fixem, łyżką cukru pudru i łyżką cukru waniliowego, dodawać po trochę mascarpone i ubić na gęsty krem. Cały krem wyłożyć na połowę biszkoptu, przykryć drugim i dobrze docisnąć. Przygotować ganasz czekoladowy czyli posiekać obie tabliczki czekolady na drobno, zagotować kremówkę i zalać nią czekoladę, ubijać aż postanie gładka(...)łyżce wrzątku, wymieszać. Lekko ciepłą masę wylać na tort. Rozsmarować po bokach, odstawić do zastygnięcia. Udekorować połówkami truskawek. Ganasz można używać jako polewę do ciast, ale idealnie nadaję się jako krem do przekładania tortów. Wystarczy dobrze wystudzić i ubić ponownie na krem
Magiczne Życie Martyinnymi mielonymi orzechami/ 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego masa jabłkowa: 1 i 1/2 kg jabłek 3 galaretki cytrynowe 750 ml wody krem budyniowy: 2 opakowania budyniu 80 g 1/2 szklanki cukru 2 i 1/2 szklanki mleka 330 ml śmietany kremówki 30 % wierzch: 60 g płatków migdałowych 30 g orzechów laskowych Biszkopt(...)Budyń zimny rozcieram mikserem żeby był bardziej gładki. Dodaję łyżkę śmietany i dalej miksuje. Potem kolejną łyżkę i tak dalej. Krem wykładam na stężałą galaretkę jabłkową. Orzechy i migdały prażę na patelni. Posypuję na wierzchu. Wstawiam do lodówki ciasto
wesoła kuchniaświątecznego piernika ukryte pod śniegową czapą z aksamitnego kremu, spodobają się nie tylko małym łasuchom , choć najmłodszych można zachęcić do zrobienia i dekoracji , są dziecinnie proste do wykonania, nie potrzeba nawet miksera, wszystko wymieszamy ręcznie, a efekt smakowy jest tego wart. Składniki na 12 sztuk muffinek: Ciasto: 1 duże jajko 150 ml mleka 6 łyżek oleju(...)mokrych składników, wsypujemy suche, dokładnie mieszamy do jednolitego gęstego ciasta. Porcje ciasta nabieramy łyżką i wkładamy do papierowych papilotek na muffinki do ¾ objętości na wierzch kładziemy po płaskiej łyżeczce powideł śliwkowych. Muffiny pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*c na pieczeniu góra dół. Krem waniliowy: Serek mascarpone i śmietankę prosto z lodówki przełożyć do miski, dodać pastę waniliową
Wanilia i KardamonCiasto marchewkowe chyba każdy lubi… A tort z marchewkowych biszkoptów przełożonych zdrowym i pysznym kremem z batatów to uczta dla podniebienia Polecam gorąco! Polecam również tort makowy z brzoskwiniami , tort czekoladowo-truskawkowy , jogurtowy , tort owocowy na zimno , tort z japońską herbatą matcha , tort Oreo , bezglutenowy tort czekoladowy . Składniki: Biszkopt (proporcje na 1 biszkopt, a potrzebujemy 2 sztuki): 1 szklanka(...)erytrytolu (lub ksylitolu, ewentualnie brązowego cukru) 1/4 szklanki (60 ml) oleju roślinnego 1/2 szklanki (120 ml) mleka roślinnego 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego 100 g surowej marchewki Krem: 600 g surowych obranych batatów (amerykańskich słodkich ziemniaków) 1/3 szklanki (80 ml) stałej części mleka kokosowego z puszki schłodzonego w lodówce przez 1-2 doby (najlepiej użyć mleka z wysoką zawartością
Lamarida.plpyszne, mocno czekoladowe ciasto, przełożone masą czekoladową z dodatkiem jagód, a wszystko to wykończone białą czekoladą i czekoladowymi kuleczkami SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka, 2 budynie czekoladowe, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 ml śmietany 30%, 1 gorzka czekolada, ½ tabliczki mlecznej czekolady, 1 śmietan-fix Dodatkowo: jagody, czekoladowe kuleczki , biała czekolada WYKONANIE Biszkopt: Budyń, proszek(...)ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka a na końcu sypką mieszankę – całość dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do formy o wym.20x28 cm wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce, a następnie przekrawamy na 2 biszkopty. Krem: śmietankę przelewamy do rondelka, podgrzewamy (ale nie dopuszczamy do wrzenia), dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Tak przygotowaną
słodki bratekmasy, mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 21×32 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Nasączamy każdy z nich likierem kawowym lub osłodzoną kawą. Orzechy siekamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Do gęstej i błyszczącej piany dodajemy orzechy(...)kawałki. Zalewamy ją gorącą śmietanką. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Na jeden biszkoptowy blat wykładamy połowę kremu budyniowego. Przykrywamy wkładką orzechową. Rozprowadzamy resztę kremu, wyrównujemy. Dajemy drugi blat biszkoptowy. Wierzch dekorujemy polewą. Dodatkowo można obsypać ciasto posiekanymi orzechami
Smaki Na Talerzusię różnić, ale zawsze te pierogi wspaniale smakują. Mój przepis na ruskie pierogi to wersja galicyjska, z cienkim ciastem i nadzieniem bogatym w ser. Dodatkowo proponuję dodatek bryndzy, która super zaostrza smak farszu. Polecam przepis na pierogi ruskie z bryndzą. Ciasto na pierogi 500 g mąki pszennej 230 ml gorącej wody 3 łyżki oleju szczypta soli Składniki na farsz(...)Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ziemniaki można przecisnąć przez praskę do ziemniaków, a ser zetrzeć na tarce, ale wówczas farsz ma konsystencję kremu i wg mnie traci wiele smaku. Gotowy farsz wstawiamy do lodówki. Ciasto na pierogi Mąkę wysypujemy na stolnicę i robimy stożek z wgłębieniem w środku. Do mąki stopniowo dolewamy gorącą wodę i mieszamy z mąką nożem
Gotujemy i jemybiszkopt (śr: 18 cm) -4 średnie jajka -90g jarmużu (liście bez łodyg) -100ml oleju rzepakowego -200g mąki ryżowej -200g ksylitolu -sok z połówki cytryny Truskawkowy krem -5 łyżek ryżu jaśminowego -100ml mleka kokosowego + 100ml wody -300ml zmiażdżonych truskawek -100g ksylitolu -3 łyżki mąki kokosowej Dodatkowo -sok z cytryny + woda (do nasączania blatów) -truskawki(...)minut (zawsze należy sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest dopieczone!). Po tym czasie wyciągnąć ciasta i uderzyć nimi o blat aby opadły równo, pozostawić do ostudzenia. Ostudzone biszkopty oskrobać z przyrumienionych boków i przeciąć na równe blaty. TRUSKAWKOWY KREM Ryż zalać płynami i podgrzać w garnuszku. Gdy całość się zagotuje, wyłączyć i zostawić pod przykryciem ok 30 minut (w ten sposób
Candy Pandas