kopić największego gofra pokrytego mnóstwem bitej śmietany i soczystych owoców. Dziś mam dla Was właśnie takie – chrupiące i puszyste , ale zamiast bitej śmietany i owoców pokrywa je przepyszny krem z kasztanów z dodatkiem wanilii – nowość , którą napewno warto skosztować! Świetnie pasuje nie tylko do gofrów , ale np. naleśników czy też tostów ! SKŁADNIKI : * margaryna – 25 g * mąka(...)wkładamy utarte żółtka, mleko, mąkę i rozpuszczoną margarynę. Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek. Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy cienko olejem. Wlewamy porcję ciasta i rozsmarowywujemy. Pieczemy aż gofry nabiorą złotego koloru. Gotowe smarujemy kremem i zajadamy ciepłe! Pycha
Ostra na Słodkocałkiem by się rozpuściła. Dlatego we wpisie znajdziecie dzisiaj przepis na wnętrze tortu, prosty maślany krem, którym trzeba zasmarować tort przed ułożeniem na nim masy cukrowej oraz wskazówki jak w prosty sposób zrobić Peppę na torcie. Składniki (tortownica o średnicy 24cm) Na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 6 jajek 1,5 szklanki cukru(...)zmiksowaną z bananem. Przykryć drugim blatem ciasta. Pozostałe warstwy przełożyć śmietaną ubitą z cukrem i cukrem waniliowym. Nie smarować śmietaną wierzchu i brzegów tortu. Ja to zrobiłam, dlatego masa na moim torcie trochę się pobąblowała. Masło utrzeć dodając po łyżce cukru pudru wymieszanego z cukrem waniliowym, aż powstanie puszysty słodki krem. Kremem tym zasmarować wierzch i boki
Kulinarne Inspiracjełyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: W/w składniki umieść w misie i wymieszaj dokładnie rózgą, ciasto może wydawać Ci się luźne, ale ciasto zgęstnieje. Ciasto odstaw na minimum kwadrans najlepiej 30 minut. W tym czasie wykonaj krem kokosowy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Uzyskałam 15 naleśników. KREM KOKOSOWY - 420 g mleka - 75 g mąki kokosowej - 2 płaskie łyżki mąki pszennej
SMYKWKUCHNIjakiegoś czasu chodziło za mną jakieś kawowe ciasto. Gdy dostałam do przetestowania przyprawy a wśród nich cappuccino, wiedziałam, że nadszedł czas by upiec to ciasto:) Zrobiłam więc czekoladowy biszkopt oraz krem maślany o smaku kawowym, przełożone warstwą kokosową. Całość wieńczy odrobina śmietanki i startej czekolady. Inspiracja Biszkopt: 6 jajek, 120g mąki pszennej, 180g cukru, czubata łyżka kakao(...)Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą, wyłożyć połowę kremu, przykryć plackiem kokosowym. Rozsmarować resztę kremu, przykryć drugim biszkoptem. Nasączyć resztą kawy. Wierzch: szklanka śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 50g mlecznej czekolady. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać startą czekoladą. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościziemniaczanej 2 lekko kopiaste łyżki ciemnego kakao 2 płaskie małe łyżeczki proszku do pieczenia 2 ciasteczka typu ,,Oreo'' Krem: 250 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 2-3 ciasteczka typu ,,Oreo'' Dodatkowo: 12 ciasteczek typu ,,Oreo'' Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku(...)pomocą wałka drobno kruszymy, wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy. 2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek używając papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i dokładnie studzimy. 3. Krem: Z ciasteczek za pomocą noża usuwamy nadzienie ( możemy je zjeść ), następnie ciasteczka przekładamy
Izabelawkuchnipięknie się prezentuje. Użyłam galaretki krystalicznej, dzięki której owoce są pięknie wyeksponowane i jeszcze bardziej kuszą by po nie sięgnąć. Krem to leciutka pianka na bazie białek i jogurtu, a to wszystko na wilgotnym biszkopcie - spróbujcie koniecznie. Ciasto (blaszka 23x33 cm): 4 jaja 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju szczypta soli
Cynamonowe szczęściebardzo efektowny smakołyk idealny na świąteczny stół. Snickers to wyśmienity deser z masą kajmakową i orzechami, przełożony czekoladowymi herbatnikami i kremem budyniowym z mascarpone. Amatorzy słodkości będą zachwyceni jego smakiem. składniki na formę 30 x 22 cm ciasto 150 g cukru kryształu 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml oleju 4 łyżki kakao
Smakowite DaniaWszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 23 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną(...)kremówkę i na najniższych obrotach miksera krótko miksujemy masę do momentu otrzymania gładkiej konsystencji (masy nie możemy zbyt energicznie i długo miksować ponieważ krem może stać się zbyt rzadki) . Masę budyniową wykładamy na kruche ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy tartę i wykładamy świeże owoce. Całość możemy posmarować tężejącą galaretką (rozpuszczoną
Słodka Stronalyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady lub garść czekoladowych dropsów 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka świeży granat Składniki na krem z twarożku: ( zobacz link tutaj ) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko oraz pokrojoną w drobne kawałki czekoladę lub dropsy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę(...)babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. ( zobacz link tutaj ) Obieramy granata, tak by pestki zostały w całości i nie wyciekał z nich sok. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić
Ciastkozercybędą one wysuszone. Upieczone ptysie łatwo wysychają więc należy je przechowywać w zamkniętym pudełku. Nadzienie do ptysi Masa budyniowa. Nie za słodka, o waniliowym posmaku, idealnie komponuje się z ciastem parzonym. Składniki: 100g cukru pudru + cukier wanilinowy lub esencja waniliowa miksujemy na puszystą, jasną masę z 6 żółtkami następnie dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej oraz(...)zmiksowane wcześniej składniki. Wszystko mieszamy do otrzymania gęstej i gładkiej masy. Studzimy. Następnie wszystko łączymy z 200g masła w temperaturze pokojowej. Budyń dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce. Tak wykonanym kremem napełniamy ptysie. Bita śmietana. Najprostszy a zarazem jeden z najsmaczniejszych rodzajów kremów. Wystarczy ubić schłodzoną śmietankę (jak to zrobić pisałam tutaj ), dodając pod koniec ubijania cukier puder. Jeśli chcecie trochę
Słodki Blogwydawały się najmniej skomplikowane. Choć muszę przyznać, że miałam pewne wątpliwości, co do tego ciasta, po zjedzeniu mogę zapewnić: jest warte każdej pochłoniętej kalorii :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka 150 g cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao orzechy włoskie + krem czekoladowy (u mnie Lindt), maliny do dekoracji Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę(...)blaszkę. Pieczemy około 20-25 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Maliny myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Gotowe ciasto wyciągamy z formy i zostawiamy do przestudzenia. Kroimy na kawałki nożem z ząbkami. Każdy kawałek smarujemy kremem czekoladowym (można użyć też rozpuszczonej czekolady) i dekorujemy świeżymi malinami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercysiostry-jest na prawdę pyszne,mięciutkie delikatne,pachnące ciach-idealne do popołudniowej kawki.....polecam Składniki: Na ciasto: 60 dkg mąki 3 jajka 1 szkl..cukru 0,5 kostki margaryny 3 łyżki miodu(może być sztuczny) 1 łyżka sody Na krem: 1 litr mleka 2 płaskie łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 kostki margaryny 1 szkl. cukru(...)przygotowujemy krem -gotujemy mleko z mąką ,cukrem jak budyń,studzimy dodajemy margarynę i miksujemy na gładką masę,(nie przejmujcie się jak będzie za rzadka,bo tak ma być) przekładamy placki masą i na wierzchu również smarujemy lekką warstwą robimy polewę :czekoladę rozdrabniamy i rozpuszczamy na parze dodajemy śmietankę i mieszamy aż będzie lekko lejąca,polewamy nią ciasto
Swojskie jedzonkopół i rozrobić w osobnych miskach) dwie garści orzechów włoskich szklanka mrożonych wiśni lub czereśni Krem: 1 opakowanie budyniu malinowego bez cukru 1 szklanka mleka 200 g śmietanki 30 % 2-3 łyżki słodziwa opcjonalnie: czerwony barwnik spożywczy lub sok z buraka Ciasto: Składniki suche łączymy ze sobą. Masło ucieramy ze słodziwem. Nadal ucierając dodajemy po jednym jajku. Dodajemy suche składniki(...)posiekanymi orzechami. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 40-50 minut, do suchego patyczka. Krem: Śmietankę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy słodziwo. Budyń gotujemy w połowie zalecanej (podanej na opakowaniu) ilości mleka. Lekko ostudzony dodajemy do śmietany stale ubijając. Masę wykładamy na ostudzone ciasto. Pozostawiamy w chłodnym miejscu, aby masa stężała
Kucharzycatygodni przed Świętami, ale 4 tygodnie też spokojnie wystarczą by piernik był wspaniały i aromatyczny. Ciasto będzie leżakowało w lodówce lub w piwnicy 4 tygodnie, a w 5-tym tygodniu należy je upiec i przełożyć powidłami śliwkowymi lub orzechowym kremem. Upieczony piernik z każdym dniem staje się lepszy, bardziej miękki i rozpływa się w ustach. Ponieważ piernika wychodzi bardzo(...)stole). Ciasto wałkuj formując prostokąt. Przełóż na przygotowana wcześniej blachę. Piecz około 15-20 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczony blaty piernikowe ułóż jeden na drugim, przekładając je papierem do pieczenia, zawiń szczelnie w folię aluminiową, obciąż równomiernie czymś ciężkim, np. deską do pieczywa. PRZEKŁADANIE POWIDŁAMI : Po 3-ch dniach przełóż blaty piernikowe powidłami śliwkowymi lub kremem orzechowym
Słodko-Słony Świat Ilonywysokie, cylindryczne ciasto, podaje się pokrojone w wąskie plastry ze słodkim likierem, herbatą, kremem zabaglione lub kremem z serka mascarpone. To tradycyjny włoski deser jedzony w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Piekarze i cukiernicy szykują prawdziwe włoskie Panettone na młodym ‘słodkim zakwasie’, ja nie miałam aż tyle czasu to raz, a dwa – w kamienicy jest już zbyt zimno(...)przypomina naszego polskiego keksu pełnego bakalii czy baby wielkanocnej – Panettone jest bardzo miękka i bardzo puszysta. Powolny i podwójny proces wyrastania, taki jak przy wyrobie chleba, określony sposób szykowania ciasta i dobór składników sprawiają, że ciasto wytwarza silne wiązania glutenowe a te decydują o jego lekkości i pulchności. Smak? Mój mężczyzna po pierwszym kawałku zażądał drugiego, mówiąc „yum! drożdżówka
Karo in the Kitchen