pavlova może mieć różne wersje i kształty. Ja tym razem zamiast tradycyjnego kopca zrobiłam wieniec, okrąg wyciskany za pomocą szprycy. Wierzch to krem z mascarpone z piernikami i korzennymi przyprawami. Całości dopełniają świeże owoce. Pyszne, eleganckie ciasto nie tylko na święta ale i karnawał. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikChyba większość z Was je lubi bo my bardzo. Muffinki z kremem tym razem z jeżynowym. Krem jest aromatyczny i lekko kwaśny co się fajnie skomponowało smakowo z słodkim ciastem. Przygotowanie muffinek to chwila bo mieszamy suche składniki, dodajemy mokre i siup do pieca. Jedynie czas na studzenie się dłuży ale w tym czasie możemy przygotować dowolny krem. Składniki(...)Zmiksować mikserem, wlać do suchych składników. Całość wymieszać łyżką na jednolitą konsystencję. Formę do muffinek na 12 sztuk wyłożyć papilotkami i rozlać ciasto. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Krem jeżynowy: jeżyny zasypać cukrem i na wolnym ogniu gotować do momentu uzyskania gęstego syropu około 150 ml. Przelać przez sitko i powstały
Ala piecze i gotujebudyniem waniliowym i owocowym żelem z lekko kwaskowatych czerwonych porzeczek. Dla tych, którzy mają wątpliwości, co do buraka w cieście - bez obaw, praktycznie jest nie wyczuwalny, za to nadaje ciastu odpowiednią konsystencję, wpływa nieco na kolor oraz smak (tutaj głównie chodzi o słodkość). Składniki: 140 g gotowanych buraków 140 g dojrzałych bananów 130 g jajek (2 duże sztuki(...)Przygotuj budyń wykorzystując mniejszą ilość wody niż zalecana na opakowaniu, aby jego konsystencja była gęściejsza (ja użyłam około 300 ml). Na spód ciasta rozsmaruj budyń, kolejno dodaj owoce w żelu. Przykryj drugim blatem i ozdób kremami. * Olej kakaowy możesz zamienić na olej kokosowy. * Użyłam gotowych buraków gotowanych, które miały też trochę soku, więc postanowiłam także i go wykorzystać. Jeśli
Zdrowie na języku :Pjedne z bardziej popularnych i lubianych owoców. Właśnie rozpoczął si ę na nie sezon , dlatego korzystajmy z tego czasu, póki mamy okazj ę . Przygotowałam mały zbiór przepisów na ciasta i desery z truskawkami w roli głównej, które pojawiły si ę na moim blogu . Mam nadziej ę , ż e każdy znajdzie coś ciekawego(...)mascarpone (Zuccotto alle fragole e mascarpone) Truskawkowy sernik na zimno z ricotty i śmietany (Cheesecake fredda con fragole, ricotta e panna) Tartaletki z kremem czekoladowym i truskawkami (Crostatine con crema al cioccolato e fragole) Ciasto z truskawkami, ricottą i migdałami (Plumcake alle fragole, ricotta e mandorle) Muffiny z truskawkami (Muffin alle fragole) Placuszki z truskawkami i jogurtem (Pancake con fragole
La grande e la piccola cuocaBabeczki z niespodzianką 7 3 10 2 Blok ryżowo-czekoladowy 2 5 7 3 Brownie z kremem porzeczkowym 0 0 4 Budyń z kremem kakaoawokado 0 4 4 5 Ciasteczka zbożowe 16 16 6 Ciasto cynamonowe z masą cappuccino 0 0 7 Czekoladowy suflet 0 0 8 Deser malinowy z nutką cytryny 0 0 9 Sernik na zimno z owocami(...)Tarta owocowa 5 5 24 Tęczowy sernik na zimno 23 4 27 25 Tiramisu z truskawkami 0 2 2 26 Toffi 2 3 5 27 Torcik truskawkowy z kremem z kaszy manny 53 13 66 28 Muffinki czekoladowe 0 2 2 29 Torcik waniliowy 48 2 50 30 Tort naleśnikowy
Tradycyjna Kuchniaopakowania galaretki o smaku truskawkowym 1200 ml gorącej wody na każdy smak galaretki (czyli po 300 ml na każdy smak) Krem waniliowy: 2 opakowania budyniu o smaku waniliowego 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Ciasto kakaowe - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać olej(...)mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej. Ciasto przełożyć do tortownicy wymiarach 24 x 24 cm. Na spód tortownicy wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Krem waniliowy - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej
Ciastka - domowe słodkościWitam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na przepyszną roladę biszkoptową z kremem i truskawkami. Rolada bardzo ładnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto jeżeli lubi słodkie wypieki. Do przygotowania rolady biszkoptowej będziemy potrzebowali: Użyłam blachy o wymiarach 34x24 na ciasto: 80 g mąki pszennej typ 400, 450 lub 500) 40 g mąki ziemniaczanej(...)wanilinowego 5 jajek rozmiar L, rozdzielone żółtka od białek na krem: 400 ml śmietanki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone 80 g cukru pudru 2 śmietan fix (9 gramowe) truskawki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Rolada biszkoptowa z truskawkami Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę. Do miski przekładam żółtka, cukier, cukier waniliowy
Uwaga Babcia Gotujeciasto dojrzewa z czasem. Wymaga trochę czasu, ale zapewniam, że warto. Śmietanowiec przygotowuje się w trzech etapach – najpierw pieczemy ciasta, następnie przygotowujemy masę i na koniec czekoladę. Składniki na 3 blaty ciasta: 750 dag mąki 2 jajka, 1 mały proszek do pieczenia 200 g masła ¾ szklanki cukru 200 g śmietany kwaśnej (12% lub 18%) Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy(...)uzyskania jednolitej masy, którą wylewamy na wystudzone ciasto. Zostawiamy do wystygnięcia. Ciasto można też dodatkowo ozdobić. Wykorzystałam białą czekoladę, którą rozpuściłam i patyczkiem rozprowadziłam w formie kurzych łapek, gałązek na polewie. Ciasto nadaje się do jedzenia na następny dzień, a najlepsze jest po 2-3 dniach, kiedy warstwy przejdą kremem. Smacznego Artykuł Śmietanowiec z orzechami i czekoladą pochodzi z serwisu
Słodki sentymentpieczenia. Biszkopt piec 35 minut w 170 stopniach (do tzn. suchego patyczka). Po upieczeniu zdjąć papier, ciasto wystudzić i przekroić na 3 cienkie biszkopty. Masa budyniowa: Utrzeć masło na krem, dodać po jednej łyżce ostudzonego budyniu, który powinien mieć taką samą temperaturą jak masło. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić
KuchniaWeDwoje.plbiszkopty. Każdy przekładać dżemem i kremem z kremówki i mascarpone z cukrem pudrem. Na zmianę jasny i ciemny blat. Cały tort pokryć kremem i odłożyć na godzinę do lodówki. Przygotować polewę, przestud zić i oblać boki. Ciasto schło dzić i udekorować
Magiczne Życie Martyposypka kolorowa Sposób wykonania: 1. Masło siekamy z solą, mąką, kakao i cukrem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. 2. Ciastem wylepiamy foremki, pieczemy w 180 st. C przez 20 minut. Studzimy. 3. Robimy krem: połowę mleka zagotowujemy, a resztę mleka mieszamy z mąkami i cukrem. Mieszaninę wlewamy na gotujące się mleko, cały czas mieszamy, aż zrobi
Kuchnia domowa Anipyszne, wegańskie ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i lekkie. P.S. Ocet jabłkowy można zrobić samemu. Składniki na biszkopt (wg Jadłonomii): 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego) 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu jabłkowego 1 szczypta soli Rozgrzej piekarnik do 175°C. Ubij widelcem(...)dojrzałe awokado 4-5 łyżek ciemnego kakao 5-6 łyżek słodkiego syropu, np. z daktyli, agawy/miodu sok z cytryny truskawki Zmiksuj/zblenduj składniki kremu. Posmaruj nim równo wystudzony biszkopt. Na wierzchu ułóż truskawki. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. 10 pomysłów na truskawkę/10 ideas for the strawberry Jeśli macie ochotę na inne truskawkowe specjały, klikajcie
Qlinarnie i Qlinarnienowych zdjęć. Coś czuję, ze wykonam go jeszcze kolejny raz, gdyż jest przepyszny! Składniki: Ciasto kruche: 200 gram masła 350 gram mąki pszennej tortowej + odrobina do podsypania (ja nie potrzebowałam) szczypta soli 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% 1/3 szklanki cukru pudru Czekoladowy krem: 400 ml śmietany kremówki 200 gram czekolady gorzkiej (lub jeśli ktoś jest łasuchem(...)tyle czasu na warkocz to wystarczy zrolować ciasto w dłoniach i przykleić rant. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Studzimy. Krem czekoladowy Śmietankę kremówkę podgrzewamy w garnuszku razem z masłem nie doprowadzając do wrzenia. Ściągamy z ognia, dodajemy posiekaną
Mango Papajacukinii . Wykonanie jest identyczne, smak podobny, a składem można zaskoczyć swoich gości. Jest pulchne, lekkie, można dodatkowo przełożyć je kremem lub posmarować dżemem, za każdym razem będzie bardzo dobrze smakować. Szybko je zjedliśmy, w przyszłym tygodniu zrobimy ponownie cukiniowe ciasto , tym razem z dodatkami. Składniki na cukiniowe ciasto 200 g zielonej cukinii 200 g cukru 100 ml oleju 3 jajka
niecodziennikparyciasta francuskiego z jabłkami, ostatnio bardzo popularne na różnych lubianych przez mnie blogach. Postanowiłam więc zrobić swoją wersję, z ciastem filo zamiast francuskiego i figami zamiast jabłek. Spektakularnego efektu już nie ma, ale kwaiatki chyba mimo to przypominają :) Najlepsze z kremem waniliowym :) Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 35 -40 minut Ilość sztuk
Bazując na smaku