Naleśniki z białkiem i kremem czekoladowym polecają się na pyszny i syty posiłek na słodko. Placki wzbogaciłam dobrej jakości białkiem, dzięki czemu nabrały dodatkowej wartości odżywczej. Do tego krem czekoladowy i ulubione owoce! Uwierzcie, że takie połączenie jest rewelacyjne oraz wcale nie zawiera białego cukru. Właśnie, cukier... Znalazłam rewelacyjny krem czekoladowy słodzony maltitolem, który ma świetny skład. (Patrzcie na końcu(...)rozprowadzić go za pomocą łyżki (dzięki temu placki nie będą przywierały do patelni). (Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.) Na rozgrzanej patelni szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Każdy placek smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się. Całość. Gotowe naleśniki posmarować cienką warstwą kremu czekoladowego i dowolnie zwinąć. Każdego naleśnika opcjonalnie obsmażyć na odrobinie masła. Podawać
Di gotujepersymoną Wskazówki. Puree z dyni wykonałam sama w domu. Najpierw upiekłam dynię w piekarniku a później zblendowałam ją na delikatny krem. Forma do pieczenia, której użyłam była okrągła i miała wielkość 25 centymetrów. Pianę białkową wycisnęłam na ciasto szprycą do ciast. The post Świąteczny sernik dyniowy z persymoną appeared first on MeCooks
mecooksciasto według swojego sprawdzonego przepisu. Zatem na pewno każdy znajdzie coś dla siebie :) Przyznam, że osobiście długo się zastanawiałam, jakie ciasto mam upiec. Przez dłuższy czas nosiłam się z zamiarem upieczenia bardzo lubianej przez moją rodzinkę szarlotki z kremem. Jednak w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i zdecydowałam się na szarlotkę z bezą. Po pierwsze - miałam trochę mniej czasu niż przewidywałam
My simple kitchencukrem i sokiem. Białka ubić, dodać do żółtek. Wymieszać z mąkami i wyrobić ciasto. Następnie wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z formy, ostudzić i poziomo przekroić na pół. Wykonanie kremu: Truskawki oczyścić, kilka odłożyć, a resztę pokroić i skropić sokiem z cytryny, wymieszać ze śmietaną ubitą
Tradycyjna Kuchniawspaniałym ciastem. Zwykłą mąkę zamieniamy na razową, cukier na erytrol, ilość masła zmniejszamy, a dzięki tym zabiegom uzyskujemy zdrowe, sycące ciasto o znacznie zmniejszonej kaloryczności w porównaniu do zwykłego ciasta ucieranego. Można? Można! Jeden kawałek to około 145kcal, B: 4,1g, T: 7,5g, W: 14,8g. Składniki na keksówkę 23 x 9cm (14 porcji): – 250g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Dodatkowo: 300g borówek, masło i bułka tarta do formy Masło, erytrol i sól miksujemy na krem. Nadal miksując, dodajemy jajka i mleko. Następnie wsypujemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto nakładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki. Na wierzchu ciasta rozsypujemy borówki. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach, aż wierzch
Be Fit Be Strongzjazd. To ostatni przepis tegorocznych Świąt Wielkanocnych, którym chcę podzielić się z moimi gośćmi - ucierana babka z dodatkiem kremu z orzechów ziemnych (kupionego w sieciówce na L) i orzechów nerkowca. Zamiast nerkowca można dać oczywiście włoskie, czy laskowe, z każdymi ciasto będzie pyszne. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyżelatyny - po prostu rozpuście ją razem z galaretką. Biszkopt: 5 dużych jajek 180 g cukru 135 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowo - morelowy: 300 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 2 puszki moreli w syropie, każda o wadze netto po odsączeniu 240 g 1 galaretka morelowa, brzoskwiniowa(...)położyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. Delikatnie ściągnąć go z ciasta. Pracując szybko zwinąć jeszcze gorące ciasto w roladę razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do całkowitego wystudzenia. Krem śmietankowo - morelowy: Odsączyć na sitku morele z jednej puszki, następnie zmiksować blenderem na gładki mus. Owoce z drugiej puszki również odsączyć i pokroić
Opowieści z piekarnikaCzytelników publikuję kolejny przepis z unicornowych urodzin - tort Unicorn 🎂 SKŁADNIKI NA CIASTO: 7 x 2 łyżki mleka odrobina barwników spożywczych: różowego, fioletowego, niebieskiego, zielonego, żółtego, pomarańczowego, czerwonego, 750 g miękkiego masła 650 g cukru 10 jajek 850 g mąki pszennej 7 łyżeczek proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM: 1,5 kg twarogu sernikowego z wiaderka (bardzo gęstego) 1,5 kostki(...)suchego patyczka. Powtórz czynność z kolejnymi kolorami masy. Jeśli nie masz dwóch tortownic spokojnie możesz piec spody po kolei, ciasto może poczekać. Gotowe spody pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie ostrym nożem zetnij z każdego cieniutko górna przypieczoną warstwę. . KREM: W misie miksera utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodaj twaróg i skórkę
Słodko-Słony Świat Ilonycały sernik, jednak jak dla mnie byłoby zbyt słodko, dlatego zrobiłam na wierzchu sernika jedynie paski. Można jeszcze podobne paski zrobić z polewy czekoladowej, żeby nadać bardziej świąteczny charakter ciastu. Modyfikacja objęła również spód i samą masę serową, z której wyrzuciłam serek mascarpone z powodu jego braku ;). Jak zwykle, polecam mój ukochany ser z Wielunia, który jest tak pyszny(...)otwartym piekarniku.\r","Polewa\r","Puszk\u0119 z mas\u0105 wstawiamy na 10 min do gor\u0105cej wody i podgotowujemy.\r","Do krem\u00f3wki dodajemy cynamon i p\u00f3\u0142 puszki masy.\r","Mieszamy.\r","Ciasto smarujemy mas\u0105 lub robimy z niej paski."]} Drukuj Sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie Składniki Spód 175 g herbatników czekoladowych 25 g mielonych orzechów
Mieszam w Garnkuciasta użyłam mąki Młynów Stoisław. Niedługo święta więc jeśli znudziły Wam się pieczone co roku na te same ciasta upieczcie takie. Zapewniam Was że wszystkim posmakuje taka wersja z serem i delikatnym kremem budyniowym. Zapraszam :) 5 jajek 1 szklanka cukru 250 g roztopionego masła 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne szklanki mąki tortowej(...)waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g masła 4 łyżki cukru 1 żelatyna do deserów Dr. Oetkera 1/2 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki wiórek kokosowych do posypania ciasta blaszka o wymiarach 36/25 Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy, następnie dodajemy roztopione zimne masło i mieszamy. Ciasto
Sama słodycz i szczypta chiliwiórek kokosowych (u mnie Radix-Bis ) 5 łyżek oleju kokosowego (roztopionego lub półpłynnego) 2 łyżki dowolnego syropu/melasy (u mnie melasa z trzciny cukrowej Radix-Bis ) 1 szczypta soli (solidna) Krem: 1/3 szklanki mleka kokosowego (u mnie Radix-Bis ) 150g czekolady mlecznej (*) 1 łyżka kakao (płaska) Opcjonalnie do dekoracji: płatki i wiórki kokosowe płatki migdałów listki mięty Przygotować spód(...)olej kokosowy i całość dokładnie wyrobić. (Masa powinna byś zbita i konsystencją odrobinę przypominać mokry piasek.) Powstałym ciastem wylepić natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 15 minut, aż się przyrumieni. Przygotować krem. Czekoladę rozpuścić w mleku kokosowym i przelać na ostudzony spód. Kiedy lekko przestygnie ozdobić według uznania. Tartą najlepiej przechowywać
Di gotujeDzisiaj w cyklu Słodkie środy zapraszamy Was na pyszny czereśniowy torcik pod chmurką. Lubicie beziki ? Bo właśnie ta lekka chmurka to śmietankowy krem z mascarpone i małe, słodkie bezy... Kiedy przygotowałam go pierwszy raz zrobił wrażenie na naszych gościach .. po raz drugi również. Więc myślę, że jest on niebanalny a jednak prościutki w przygotowaniu. Tort pod czereśniową chmurką(...)zacznie tężeć przekładamy na kruchy spód. Krem: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. W wodzie namaczamy żelatynę, podgrzewamy do rozpuszczenia. Gorącą żelatynę dodajemy do śmietany z mascarpone i szybo mieszamy. Masę przekładamy na stężoną warstwę owoców. Na wierzchu masy układamy beziki. Ciasto odstawiamy na minimum 2-3 godziny do lodówki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidokładnie) drewnianą lub plastikową łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut (ciasto musi wyrosnąć i zrobić się złote, czas pieczenia zależy od piekarnika, więc trzeba kontrolować). Ciasto wystudzić. Moja rada: tort warto zrobić dzień przed imprezą, wieczorem, aby w nocy mógł spokojnie wystygnąć i dobrze się kroić. Przekroić tort na trzy blaty. Każdy z nich polać równomiernie syropem(...)Ubić, aż trochę zgęstnieje i dodawać po łyżce mieszankę cukru pudru, cukru waniliowego i śmietan fixu. Miksować, aż powstanie z niej gęsty krem. W obręcz tortownicy włożyć spodni blat - układając w niej warstwy tortu mamy pewność, że ciasto będzie równe. Ułożyć na nim pokrojone truskawki i przykryć warstwą (ok. 1 cm) śmietany. Przykryć kolejnym blatem i docisnąć. I powtarzamy
Kulinarne InspiracjePuszysty biszkopt, nasączony likierem kokosowym, delikatnym kremem z dodatkiem białej czekolady, która idealnie komponuje się z wiórkami kokosowymiSKŁADNIKI (forma 24 x 24 cm)Biszkopt6 jajek6 łyżek mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem800 ml śmietany 30%2 tabliczki białej czekoladycukier waniliowyłyżeczka żelatyny200 g wiórków kokosowych Sposób przygotowania:Biszkopt:Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić(...)masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min.Krem:Czekoladę roztopić, żelatynę zalać 5 łyżkami goręcej wody dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Śmietanę
RAROSSAtańsze od ziemniaków, to takie moje spostrzeżenie po ostatniej wizycie na ryneczku. Oczywiście niska cena skłoniła mnie do nabycia słusznej ilości i zrobienia z nich czegoś pysznego. Bo ciasta z jabłkami w naszej rodzinie są lubiane bardzo. Tym razem postanowiłam klasyczny jabłecznik na biszkopcie połączyć z masą o smaku kawy cappuccino. Przygotowałam prostą kawowo śmietanową masę, która podbiła podniebienia wszystkich(...)żelatynę oraz wsypujemy cappuccino (nie trzeba go rozpuszczać) i całość dokładnie mieszamy mikserem, ale nie za długo, by śmietana się nie rozwarstwiła. Gotowy krem wykładamy na warstwę jabłkową. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nim wierzch ciasta. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Smacznego var widgetParams = "{ 'Id':'d8e9c810-c361-445b-a680-8242c254a747','AffId':'14121'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams)); var link
Cynamonowe szczęście