dzięki temu ciasto będzie sprężyste i pięknie da się pokroić na równe blaty). Następnie odłożyć na metalową kratkę, wystudzić, przekroić pół. Żelatynę namoczyć (osobno ) w 4 łyżkach zimnej wody. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Śmietanę ubić,pod koniec dodając 3 łyżki cukru pudru i sok z cytryny. Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone. Odłożyć 1/3 kremu, dodać(...)niej zmielony twaróg i łyżkę cukru pudru. Jedną porcję żelatyny podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać z masą serową. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę serową, wyrównać, schłodzić. Do galaretki dodać maliny, odczekać aż zacznie tężeć, wyłożyć na krem serowy, schłodzić do stężenia. Podgrzać drugą część żelatyny, wymieszać z masą śmietanową. Następnie wyłożyć krem na maliny, Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, schłodzić
6niebopraktycznie możliwości, żeby się nie udał. Składniki: 2 duże opakowania herbatników petitków 1 masa krówkowa z puszki 2 kremy do karpatki 0,5 l śmietany 30% 2 fixy do ubicia śmietany cukier puder czekolada do dekoracji ciasta Sposób przyrządzenia: Na spód blachy do ciasta (nie musimy jej wykładać papierem) układamy petitki, na nie lekko rozgrzaną masę krówkową (zamkniętą puszkę umieszczamy(...)opakowaniu i wykładamy go na masę z krówki, na krem znowu układamy herbatniki. Na tym etapie bierzemy się za ubijanie śmietany 30%, gdy śmietana lekko się ubije, dodajemy do niej śmietan-fixy, by utrzymały właściwą konsystencję oraz łyżkę lub dwie cukru pudru. Na śmietanę wykładamy kolejną warstwę petitków. Na koniec ciasto dekorujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki przynajmniej
upichcicMurzynek – klasyczny przepis Wielu osobom ciasto to kojarzy się z dzieciństwem. Klasyczne, czekoladowe, bez dodatku kremów czy owoców – jest idealne o każdej porze roku. Na dodatek nie może się nie udać, bo nawet murzynek z zakalcem jest pyszny Doskonale sprawdza się jako ciasto na imprezy, bo uwielbiają go nawet dzieci. Jednocześnie łatwo je zapakować i zabrać ze sobą
Taste and Cookpiwnicy zalegało mi jeszcze troszkę dyni, którą kupiłam na zupkę. Postanowiłam potraktować ją podobnie jak przy kremie- zapiec i zmiksować. Z tym, że mus dodałam do ciasta. Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm Ciasto: 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 400g mąki pszennej (ok 2.5 szklanki) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia w czekoladzieskładników ugotować budyń. Do gorącego budyniu wrzucamy kostkę margaryny i miksujemy do rozpuszczenia. Ciepłym kremem smarujemy placek miodowy, przykrywamy biszkoptem, który smarujemy kolejną warstwą kremu i na koniec kładziemy drugi placek miodowy. Możemy posmarować boki ciasta i wierzch. Na koniec wylewamy polewę czekoladową posypując wiórkami kokosowymi. POLEWA: 1 jajo 3 łyżki cukru 1/2 kostki margaryny 3 łyżki kakao Jajko wyparzyć(...)blaszce; a jeśli dodaje miód kwiatowy to ciasto bardzo się klei i wygniatam schłodzona łyżeczką. Im gęstszy miód tym łatwiej się pracuje z ciastem. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, jak placki miodowe nasiąkną kremem. SMACZNEGO
Blondynka GotujeDzień dobry :-) Przepis na to pyszna ciasto znalazłam tutaj ( klik ). Zrobiłam po swojemu. Biszkopt wypróbowany i taki, który mi zawsze wychodzi, zamiast masy serowej masa z mascarpone. Ciasto wyszło pyszne. Nie jest za słodkie, smaki idealnie do siebie pasują. Dodatkowo ciasto malinowa księżniczka robi się szybko i jest bardzo proste. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka(...)wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy delikatnie ciasto. Wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut do tzw. "suchego patyczka" Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, na blat kładziemy sobie ściereczkę i zrzucamy ciasto z blaszką z wysokości około 30 cm. Ciasto wtedy nie opadnie. Potem studzimy i dzielimy na dwa blaty. Krem: 1. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy
kruche babeczkiSkładniki: 250 g sera półtłustego 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej kilka łyżeczek kremu orzechowo-nugatowego cukier puder do oprószenia rogalików (u mnie cukier puder z wanilią) Przygotowanie: Do miski wkładamy ser, dodajemy posiekane masło i wsypujemy mąkę. Składniki zagniatamy. Powinniśmy uzyskać elastyczne, jednolite ciasto ( w razie potrzeby podczas zagniatania podsypujemy delikatnie rękę mąką, nie sypcie mąki bezpośrednio(...)kształt a la koła na podsypanym mąką blacie lub macie. Kroimy na trójkąty (nie muszą być idealne). Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę kremu lekko go rozsmarowując po środku. Zwijamy rogaliki zaczynając od szerszego końca (ciasto łatwo uformować na kształt rogalików nawet jak nam coś nie wyjdzie ). Rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (układamy je w odstępach). Pieczemy
Słodkie okruszkiIzydor to przekładane ciasto wielowarstwowe na biszkopcie. Składa się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych masą jabłkową, bezą kokosowo-makową oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Wierzch ciasta to czekoladowe ganache oraz posiekane orzechy włoskie. Ganache to krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Świetne połączenie różnych(...)czekolady oraz orzechy włoskie. Prawdziwy rarytas! Nie ma co ukrywać, ciasto jest pracochłonne, gdyż musimy upiec biszkopt oraz bezę kokosowo-makową, a także przygotować dwie masy - jabłkową z dodatkiem galaretki oraz budyniową na domowym budyniu. Jednak jest ono tak pyszne, że warto poświęcić ten czas, szczególnie gdy szukacie ciasta na specjalne okazje. Możne je również przygotować w okrągłej tortownicy
Kuchnia MagdaLenypozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy i dodajemy do niej zimną już galaretkę delikatnie mieszając. Do powstałej masy dodajemy kawałki truskawek (zostawiamy część do dekoracji). Krem wylewamy na wcześniej upieczony biszkopt. Całość dekorujemy truskawkami. Ciasto chłodzimy w lodówce
Pani domowawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Krem jest i dealny do przekładania wafli tortowych i ciast. Sprawdzi się również przy przyrządzaniu innych deserów. 250g masła 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki kakao 1 kieliszek alkoholu (wódka, spirytus) Masło utrzeć na puch i wymieszać z alkoholem. (Alkohol sprawi, że krem w późniejszych
Di gotujepoczątek miały na Bliskim Wschodzie, gdzie przyrządzano okrągłe bułeczki z ciasta chlebowego, w środek których wsadzano słoninę. Smażone były na smalcu i podawane do dań mięsnych suto popijanych alkoholem. Pączki są znane na całym świecie. Oprócz nadzienia z róży możemy znaleźć w nich różnego rodzaju konfitury, owoce, czekoladę, karmel, kremy, budyń a nawet słodkie likiery czy bakalie. Posypuje się(...)cukrem pudrem, orzechami, migdałami, kandyzowaną skórką pomarańczową, oblewa czekoladą, lukrem lub kolorowymi polewami. Włosi mają swoje bomboloni i małe kuleczki zeppole nadziewane konfiturą z kremem budyniowym. Holendrzy zajadają się pączkami przygotowanymi z rzadkiego ciasta smażonego lub pieczonego, nazywają je oliebollen i wypełniają rodzynkami. W Norwegii popularne są smultring doprawione kardamonem. Izraelskie pączki to sufganiyah i są bardzo podobne do naszych
Moja smaczna kuchniatrzymać się przecież jakoś trzeba. Dziś mam dla Was fantastyczne ciasto, które na blogu Cioccolato Gatto urzekło mnie już cztery lata temu. Absolutnie bajeczna tarta wręcz uginająca się pod świeżymi figami - sami powiedzcie, czy można się temu oprzeć...? Ciągle jednak brakowało mi jednego, kluczowego składnika: dżemu figowego. Krem z mascarpone jest obłędnie pyszny i kremowy, ale jednocześnie dość konkretny; ciężki(...)Jeśli chcecie uzyskać wyraźniejszy kontrast, postawcie na rozmaryn - być może wyjdzie nawet lepiej...? Tak czy inaczej - polecam Wam to ciasto ogromnie. Korzystajcie z sezonu na figi - jest taki krótki! Za chwilę znowu będzie trzeba czekać rok... Tarta z kremem tymiankowym i figami Składniki: (na formę do tarty o wymiarach 34x9 cm) spód: 175 g mąki pszennej 50 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki. Łączymy wszystko dokładnie. Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej na dnie masłem. Uwaga - nie smarujemy boków tortownicy. Biszkopt pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Zimny biszkopt wyjmujemy z tortownicy. Za pomocą noża ściągamy błonkę z biszkoptu, dzięki temu krem będzie się lepiej trzymał. Krem czekoladowy(...)pokroiłam w plastry i obficie skropiłam sokiem z cytryny aby nieściemniały. Odsączone z soku banany układamy na torcie. Dekoracje uzupełniamy granatem. Uwagi: Ciasto przechowujemy w lodówce, jednak na godzinę przed podaniem warto wyciągnąć je z lodówki aby krem nabrał temperatury pokojowej. Jest wtedy bardziej kremowy
Przysmaki Karolkiużyłam 6 suszonych daktyli i 6 suszonych moreli, oczywiście wybieramy owoce niesiarkowane, 1,5 łyżki przyprawy do piernika bez cukru, np. z firmy Kotanyi, 1 jajko (żółtko do ciasta, a białko do posmarowania pierniczków), 2 czubate łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego, 2 czubate łyżki jogurtu greckiego, łyżka naturalnego kakao, łyżeczka sody oczyszczonej. Sposób przygotowania Najpierw zalewamy suszone owoce, czyli(...)czyli: mąkę, przyprawę do piernika, kakao oraz sodę oczyszczoną. Następnie dodajemy żółtko oraz olej kokosowy i jogurt grecki. Namoczone, suszone owoce dokładnie blendujemy na gładki krem. Dodajemy go do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. Raczej pójdzie to dość sprawnie Zagniecione ciasto możemy podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 5mm. Wykrawamy kształtne pierniczki i wykładamy je na blaszkę z papierem
Natka Pietruszkidobry jak ten, który pamiętam z domu. Może tak to już jest - niektóre ciasta udają się tylko mamom (albo ewentualnie babciom). Całe szczęście bywają przepisy, które udają się zawsze. Z pewnością należy do nich ten, na babeczki cytrynowe. Muffinki z galaretką i delikatnym kremem będą świetną przekąską na ciepłe wiosenne popołudnie. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Przestudzone babeczki dekorujemy kremem i kawałkiem cytryny. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercy