Konfitura z żurawiny to przepyszny dodatek do tortów i ciast. Jej kwaskowaty smak idealnie przełamuje słodycz kremów, np. w torcie Rocher. W ubiegłym roku zrobiłam sobie kilka małych słoiczków, które niestety szybko zniknęły. Dlatego w tym roku na pewno zrobię ją ponownie. Może tym razem spróbuję jak smakuje z dodatkiem
Słodki Pomysłwstawić ciasto na 10 min.Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i piec jeszcze ok.10 minut lub do zrumienienia.(Nie przepiec ciasta bo będzie twarde).Wyjąć i ostudzić. Krem patissiere 600 ml mleka 6 dużych żółtek 100 g cukru laska wanilii 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej W garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii.Cukier utrzeć z żółtkami
Anielskie wypiekicukrem pudrem na jasną masę. Do puszystej masy dodawać porcjami serek. Ubijać do połączenia składników. Frosting wyłożyć na ciasto. Ewentualnie wierzch ciasta udekorować owocami żurawiny. Ciasto z frostingiem schodzić w lodówce, by krem stężał Smacznego
kolorowotorcikowosłoiczka dżemu. Przygotować BEZĘ: białka ubić, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Ubijać do powstania zwartej bezy. Wyłożyć po połowie na ciasto. Piec każdy z ciast w 175st. C po 40 minut. KREM: Szklankę mleka zagotować z cukrem, drugą szklankę zmiksować z żółtkami i mąkami, dodać do gotującego się mleka. Zagotować budyń, odstawić do zimna. Miękkie masło utrzeć mikserem
Gotuję TestujęJeśli zrobiliście już ciasto bez pieczenia z dyni, zajadaliście się kremem z dyni i nadal nie wiecie co zrobić z jej nadmiarem to polecam przyrządzić taki właśnie mus z dyni. Dzięki temu przepisowi będziecie mogli cieszyć się dynią przez cały rok. Dynię kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy (skórką do góry) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
Pobite gary BarbaryTaki deser zachwyci wszystkich. Delikatne rurki i rozpływający się w ustach krem truskawkowy. Składniki: (12 sztuk ) 1 płat ciasta francuskiego 0,5 l śmietany tortowej 30% 0,5 kg zmiksowanych truskawek cukier puder 1 jajko gruby cukier do posypania Ciasto francuskie rozmrażamy. Kroimy na paski o szerokości 3 cm. Metalowe rurki do pieczenia okręcamy ciastem
Pyszności Słodkościżyć wyłącznie nimi. Truskawek po prostu muszę się najeść na zapas, więc robię z nimi ciasta, desery, zjadam na surowo... Wszystko, absolutnie wszystko jest truskawkowe. To ciasto smakuje praktycznie jak truskawkowe tiramisu. Delikatny krem, biszkopty i kwaskowe owoce. Mniam! Przepis znalazłam na blogu Mała Cukierenka ( KLIK ). Składniki: (na blaszkę 25x35cm) 300g biszkoptów podłużnych 300g truskawek 1 galaretka truskawkowa
Cakes By Kejtukładamy warstwę biszkoptów, wlewamy połowę masy serowej, delikatnie rozsmarowujemy na niej połowę przygotowanego kremu cytrynowego. Układamy drugą warstwę biszkoptów, wlewamy masę serową i ponownie na nią krem cytrynowy. Dekorujemy posypką o smaku mango. Ciasto wstawiamy na 6 godzin do lodówki, najlepiej na całą
Gotowanie i blogowaniełyżek) 100-150 g kapusty włoskiej lub innej (to jest to, co wydłubałam robiąc kapustę faszerowaną, przepis tu ) Przygotowanie: Wymieszaj jogurt z mąką, przyprawami i krem marchewkowym (jeżeli masz coś takiego). Posmaruj ciasto połową sosu, ułóż warzywa. Przykryj całość resztą sosu wyrównując powierzchnię łyżką. Przykryj całość resztą sosu wyrównując powierzchnię łyżką. Piecz całość 30 minut na środkowej półce piekarnika
greenscarfzalety, wprowadzając custard na salony. Szczególnie dobrze komponuje się z owocami sezonowymi. Na jego bazie można też przygotować pyszne lody waniliowe, a polane nim ciasto czy owocowe crumble zyskają dodatkowy smak. Czym właściwie jest krem angielski? Jego podstawowe składniki to mleko, śmietana, żółtka, cukier i wanilia. Przygotowanie kremu jest dość proste, wymaga jednak sporej uwagi. Najważniejsze jest zapanowanie nad temperaturą(...)którym chcemy go przechowywać. Gdyby zdarzyło się, że krem jednak się zwarzy można szybko przelać go do zimnego naczynia aby przerwać proces gotowania i następnie przecedzić go przez gazę do czystego dzbanuszka. Sos można podawać zarówno na ciepło jak i na chłodno. Będzie doskonałym dodatkiem do sezonowych owoców, ciast lub innych deserów
Smakowity Blog KulinarnyRozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy spody przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy przez kolejne 10 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Krem: połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i masło.Mieszamy, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Następnie dodajemy dżem jeżynowy albo malinowy. Gotową
Bon Appetit Małgorzatydoskonałe również same, bez masy czekoladowej. Jeśli chcecie, żeby pozostały chrupiące należy je przechowywać w pudełku lub słoiku i posmarować masą przed podaniem. Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Czas przygotowania: 80 minut Składniki Ciasto: 130 g margaryny Palma w złotym opakowaniu 110 g cukru 3-4 łyżki gęstej śmietany 2 żółtka 350 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli
Kulinarne przygody GatityCiasto, które ma w sobie wszystko co najlepsze. Cienka warstwa biszkoptu, masa owocowa, na niej krem z mascarpone i śmietanki, a całość wieńczy galaretka z kawałkami brzoskwiń. Prawdziwa rozkosz smaku. To ciasto z tych, które na długo zapadają w pamięć. Męża dalej nie ma, a ja się relaksuję w kuchni ;) Tym razem wybył za granicę, przynajmniej o samochód nie muszę(...)pieczenia Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Blachę o wymiarach 28 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 12-15 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Masa brzoskwiniowa: 1 kg brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa cukier do smaku Brzoskwinie umyć, wydrążyć pestki
Domowa cukiernia Ewygalaretką z brzoskwiniami. Przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy. Biszkopt smarujemy kremem czekoladowym, następnie większą połową masy budyniowej. Biszkopty nasączamy w kawie i w odstępach układamy na masie. Wylewamy tężącą masą śmietanową i wyrównujemy. Chowamy do lodówki do stężenia. Z pomocą drugiej osoby wyciągamy ciasto z blachy i przekładamy na deseczkę. DEKORACJA CIASTA : Częścią masy budyniową smarujemy(...)forma (w przekroju trapez) wykorzystajmy biszkopty do uzupełnienia luk. Wystarczy odciąć je na prosto, nasączyć i poukładać. Potem zasmarujemy kremami i nie będą widoczne. Biszkopt jak i budyń możemy przygotować sobie dzień wcześniej. Masę śmietanową najlepiej przygotować, gdy na cieście są już nałożone okrągłe biszkopty, gdyż szybko tężeje
Pani na deserTroszkę tego, troszkę tamtego i ciacho dla koleżanek gotowe. Wyszły fajnie, nie za słodkie, smakowały nawet ciężarnej. Składniki: Na ciasto: 225 g mąki 75 g cukru szczypta soli 150 g niesolonego masła, schłodzone, pokrojone w kosteczkę jajko Na krem waniliowy: 1 litr mleka waniliowego ( Alpro ) 1 laska wanilii ( u mnie Kamis) 150 g cukru 6 żółtek 100 g przesianej(...)pomiędzy 2 kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować na 3 mm. Schować do lodówki na 200 minut. Następnie wyklej ciastem wysmarowane masłem formy, przełóż je papierem do pieczenia i obciąż fasolą. Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 10 minut.Wystudź. Krem waniliowy: Mleko podgrzać z laską wanilii przekrojoną wzdłuż. W misce ubić cukier z żółtkami, aż powstanie blada, kremowa masa
Wielki apetyt