wyłożeniem na biszkopt przypomniałam sobie o żurawinie w słoiczku - doszłam do wniosku, że ożywi całość. Dodatkowo ciasto nasączyłam sporą ilością kawy zmieszanej z likierem kawowym - i muszę powiedzieć, że całość wyszła naprawdę smakowita. Wilgotna, ale nie ciężka. Smak kawy jest dość wyraźny, krem nadaje lekkości, kwaśna żurawina sprawia, że całość nie jest muląca . Nie wygląda może najpiękniej - nie miałam czasu(...)wyłożyć żurawinę. Na to nałożyć nieco mniej niż połowę kremu, przykryć drugim blatem. Kremem obłożyć wierzch i boki tortu, udekorować ziarenkami kawowymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Ostatnio nie mam czasu - posty piszę dosłownie w kilka minut, piekę bardzo mało (ach, jak mi tęskno do spokojnego wyrabiania ciasta drożdżowego!), na znajome blogi praktycznie nie zaglądam, i bardzo mi tego brakuje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżurawiną robiłam z okazji przyjęcia mikołajkowego, na które zaprosiliśmy całkiem sporo gości – więc ciasto też musiało być słusznych rozmiarów. Piekłam je w tortownicy o średnicy 20 cm. Jest połączeniem aromatycznych puszystych biszkoptów pieczonych z dodatkiem mielonych goździków, cierpkiego musu ze świeżej żurawiny i delikatnego kremu z mascarpone i bitej śmietany. Całość doprawiamy prażonymi orzechami laskowymi i galaretką w cukrze(...)paterze i smarujemy przestudzonym musem z żurawiny. Następnie nakładamy porcję kremu. Do środka tortu powinniśmy zużyć ok. połowy przygotowanego kremu. Na krem nakładmy pokrojone orzechy i galaretkę w cukrze. Przykrywamy kolejnym blatem. Biszkopt to bardzo delikatne ciasto, dlatego jeśli chcemy zbudować z niego wysoki tort, należy podzielić go na dwa piętra. W przeciwnym wypadku dolne spody zgniotą się pod ciężarem
Ciastkozercymąki owsianej (mielonych pł. owsianych) -90g masła orzechowego -1 łyżka mielonego lnu -7 łyżek syropu ryżowego -1,5 łyżki oleju kokosowego -20g wody (bardzo ciepłej) Krem laskowy -250g twarogu -5 łyżek oleju do deserów tłoczonego na zimno z orzechów laskowych -ksylitol -1 łyżka kakao Dodatkowo - batonik z orzechami laskowymi Nelka - orzechy laskowe prażone -borówki(...)się od góry brzegi zmienić grzanie na dolną gałkę pod koniec pieczenia. 7. Po upieczeniu (uniesiony spody kubeczków delikatnie przyklepać do dołu gdy ciasto jest jeszcze ciepłe)pozostawić je do wystudzenia i zdjąć delikatnie papierki. KREM 8. Twaróg zmiksować dokładnie z olejem i ksylitolem (jego ilość można określić samemu po spróbowaniu kremu). 9. Dodać kakao i całość wymieszać
Candy PandasPrzeszukując stare, zaplamione kartki pożółkniętego już ze starości zeszytu, napotykam kolejne to rarytasy. Staranne pismo, rożne kolory nazw przepisów, co dzieli je na równe kategorie. Moje
W kuchni Karmel-itkidekoracji. Placki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie łączymy ją z serkiem mascarpone. Gotowy krem dzielimy na 2 równe części. Pierwszą warstwą przekładamy ciasto, następną układamy w formie kopca na wierzchu. Dekorujemy połamanymi kostkami czekolady, okruszkami ciasta oraz miętą. Gotowe ciasto wkładamy
Kolejny blog o gotowaniusłodkości. Najlepsze są takie na raz. Nie są ani trudne i czasochłonne w przygotowaniu. Składniki: (na około 35-45 sztuk) ciasto: 125 g masła 1 1/4 szklanki wody 1 1/4 szklanki mąki 4 jajka szczypta soli łyżka cukru krem ok 600ml mleka 2 budynie waniliowe 200 g masła 5 łyżek cukru dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: Wodę podgrzewamy wraz(...)dodajemy jajka i mieszamy. Wykładamy za pomocą szprycy lub małą łyżeczka na papier do pieczenia na blachę - zachowując odstępy gdyż ciasto urośnie. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut. W tym czasie przygotowujemy krem. Budynie rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier. Zagotowujemy. Zestawiamy z ognia - mieszamy co chwilę, żeby nie zrobił nam się kożuch. Masło ubijamy mikserem
Lena GotujeNigdy nie przepadałam za mocno cytrynowym smakiem… Do czasu! Ten krem jest obłędny i rozkochał nas w sobie na dobre. Aksamitny, delikatny i mocno cytrynowy
zabawa smakiemZupa serowa krem jest smaczna, pożywna a także prosta w przygotowaniu. Zupa serowa krem najlepiej smakuje podana z grzankami, groszkiem ptysiowym lub diablotkami z ciasta francuskiego. Przepis pochodzi od pani Katarzyny. Dziękuję ślicznie za przesłanie przepisu. Składniki 1,5 litra bulionu 5 serków topionych ( 90 … The post Zupa serowa krem appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne Potrawyjest taki jak być powinien. Z dodatkami jak zwykle możecie kombinować, polecam Wam dolać do nich odrobinę alkoholu, np. wiśniówki. Składniki: 500 g ciast (najlepiej sprawdzą się: murzynek, biszkopt, drożdżowe, itp. - bez dodatków galaretek, kremów, owoców) 50 ml mleka (lub więcej) 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao naturalnego + do obtoczenia duża garść orzechów włoskich duża garść suszonej
Kardamonovydelikatnie z papieru np za pomocą tektury i tak samo pieczemy drugi spód. Trzecia część ciasta wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki i pokrywamy orzechami. Tą część pieczemy około 15-20 minut. Studzimy i dopiero wtedy delikatnie ściągamy z papieru. KREM Z 1 lita mleka odlewamy około 1 szklankę, resztę zagotowujemy z 0,5 szklanki cukru(...)studzimy. Kasza manna ma być lekko lejąca, po wystudzeniu zgęstnieje. Masło lub margarynę w temp pokojowej miksujemy chwilę, następnie dodajemy stopniowo ostudzoną kaszę mannę. Kremem przekładamy spody, spód z orzechami ma być na samej górze :) ciasto wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień idealnie się kroi :) Polecam i życzę smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżek śmietany 18% szczypta soli 1 jajko do posmarowania rurek cukier kryształ do posypania rurek krem maślany: zasmażka: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ½ szklanki gorącego mleka 200 g masła 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Wykonanie: Rurki: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy i wyciąć z niego(...)paski o szerokości 1,5 - 2 cm. Paski ciasta zawijamy na foremkach do rurek zaczynając od cienkiej strony. Wierzch rurek posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie każdą rurkę od strony posmarowanej jajkiem położyć na talerzu na którym jest wysypany cukier, żeby cukier przykleił się do rurek. Rurki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze
Mama Gotujechodzą za mną smaki i zapachy iście świąteczne. Pomarańcza i biała czekolada zdecydowanie do nich należą. Tym razem postawiłam na dość wilgotne, cięższe ale ciągle zachowujące lekkość, pachnące pomarańczą ciasto biszkoptowe. Pokryte biało-czekoladową chmurką, posypane wiórkami z białej czekolady pięknie się prezentuje i zdecydowanie może odgrywać rolę białej śnieżynki na świątecznym stole. Bardzo polecam. Składniki: 175 g masła(...)mocy palinka. Odstawiamy do ostygnięcia. Creme frâiche roztrzepujemy za pomocą rózgi kuchennej i wlewamy do białej czekolady. Mieszamy do połączenia się składników. Wystudzony biszkopt pokrywamy kremem i posypujemy stratą białą czekoladą. The post Ciasto Pomarańczowe z Białą Czekoladą appeared first on Made
Made By Mom And SonPrzecieram zaspane wciąż oczy, czuję w nich piasek, a budzik drze się wniebogłosy "wstaaawaj! wstaaaaaaawaaaaj!". Psiakostka, ile bym dała za godzinę dłużej snu. Doba jest za
W kuchni Karmel-itkiDynia jest bardzo uniwersalnym warzywem, które możemy wykorzystać do zup, farszów, dodawać do mięs , klusek , a nawet ciast. Żeby zatrzymać dynię na dłużej, warto w sezonie przyrządzić z niej puree, które możemy wykorzystać zimą do naszych ulubionych dań. SKŁADNIKI Dynia :) Trudno powiedzieć, ile puree wyjdzie z danej dyni - bo zależy to od zawartości wody :) U mnie wyszło mniej więcej(...)zapasteryzować. Ja zwykle jednak mrożę - 1 szklanka puree na woreczek strunowy. Puree możemy wykorzystać zimą (i nie tylko) np. w takich przepisach : - zupa krem z dyni z curry i imbirem - dyniowe ciasto z orzechami - gnocchi dyniowe z masłem szałwiowym, rukolą i parmezanem - placuszki dyniowe z brzoskwinią i karmelem SMACZNEGO
Moje Kuchenne Rewelacje