Ciasto łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Idealne do popołudniowej kawki – z całą pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28) BISZKOPT : * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl WARSTWA JABŁKOWA: * jabłka – 1,5 kg * cukier – 0,5 szkl * galaretka cytrynowa – 1 op KREM BUDYNIOWY(...)przesmażamy kilka minut. Do gorącej masy dodajemy galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Biszkopt nasączamy słodką herbatą, układamy warstwę jabłek, chłodzimy ok. 20 minut, zalewamy kremem budyniowym, przykrywamy biszkoptem, nasączamy herbatą. Wszystkie składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej, zalewamy ciasto, wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego
Ostra na Słodkowielbicieli nie należę, ale za to ciasta z ich dodatkiem przyrządzam ogromną przyjemnością. Dziś mam dla Was przepis na pyszny biszkopt pokryty kremem mascarpone, słodkimi wiśniowymi delicjami, wiśniami z syropu i owocową galaretką. Takie ciasto, które na myśl przywodzi lato, za którym wszyscy tak bardzo tęsknimy! Ciasto jest genialne! Koniecznie sróbujcie, bo gwarantuję, że z wielką przyjemnością sięgniecie po dokładkę
Ostra na SłodkoZimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując na wolnych obrotach dodawać po łyżce twarogu i na koniec wlać letnią żelatynę, zmiksować. Krem będzie rzadki ale poczekać chwilę aż zacznie tężeć i rozsmarować na cieście. Śmietana i ser powinny być zimne i w tej samej temperaturze. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu i rozłożyć około 200 g truskawek. Przykryć blatem
Ala piecze i gotujezwiązku z moimi wczorajszymi urodzinami postanowiłam przygotować szybki torcik. Nie przepadam za ciastami z cukierni, w szczególności za tortami, bo czuję w nich tylko masło, tonę cukru i mąkę. W dodatku wszystkie wydają mi się smakować tak samo. Upiekłam więc kakaowy biszkopt, przełożyłam kremem z masła orzechowego, dodałam banany oraz figi i wyszedł pyszny torcik, który bardzo zasmakował(...)boki natłuszczamy masłem. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i pozostawiamy biszkopt na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągamy go, oddzielamy nożem od formy i odwracamy do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia, całkowicie studzimy. KREM: W misie miksera umieszczamy masło
Be Fit Be Strongprzestudzenia. CIASTO: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i przelewamy przestudzoną masę. Mieszamy w misce, a potem przekładamy na stolnicę i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli macie robota składniki umieszczamy w misie robota i miksujemy końcówką z hakiem. Ciasto dzielimy na 6 równych części, każdą wałkujemy i obręczą od tortownicy o średnicy 24 cm wycinamy koła. Skrawki odkładamy. Wykrojone ciasto wkładamy(...)ponczem. KREM: Masło razem z kajmakiem (ugotowane mleko skondensowane) przekładamy do miski i ucieramy na puszysty krem. W miarę ucierania krem gęstnieje. Na koniec dodajemy zmielone orzechy włoskie i miksujemy już tylko do połączenia składników. Nasączone placki układamy na spodzie tortownicy i każdy z nich smarujemy kremem,. Wierzch i boki również dokładnie smarujemy, następnie obsypujemy dość obficie pokruszonym ciastem. Wstawiamy
To co lubię - gotuję i polecamPyszne, puszyste i mocno cytrynowe babeczki z kremem na bazie serka mascarpone i lemon curdu. W środku nadziewane są lemon curdem. Idealny przysmak dla miłośników cytryn
AleTorcikinnym to, co ma we własnym sercu". Składniki: 15 dag masła 1 jajko 3 łyżeczki cappucino 30 dag mąki 7,5 dag cukru pudru krem czekoladowo - orzechowy (np.taki - klik ), lub nutella Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka w dowolnych kształtach. Piec około 10 minut na złoty
My simple kitchenużyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji. Puszysty krem różany na bazie serka mascarpone świetnie łączy się z wilgotnym i sprężysty ciastem batatowym z korzennym akcentem. Jeśli nie macie jakiegoś składnika nie przejmujcie się, w przepisie znajdziecie też ogólnodostępne zamienniki, które równie dobrze łączą(...)miękkości sprawdzając patyczkiem. Wystudzić, usunąć skórę, miąższ zmiksować w melakserze. Przygotować krem różany: m asło utrzeć z różanym cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 4 minuty przy pomocy miksera). Stopniowo dodawać po łyżce serka, ucierając kolejne 1-2 minuty. Odstawić do lodówki. Dwie okrągłe formy na ciasto (średnica 20-22 cm) posmarować masłem, oprószyć lekko mąką lub wyłożyć papierem
SzczyptaSmaQtortowej 50g mąki kukurydzianej 60g cukru Warstwa truskawkowa: 400g truskawek (użyłam mrożonych) 2 galaretki truskawkowe 600ml wrzątku Krem: 400ml śmietanki 36% 250g serka mascarpone ½ szklanki cukru pudru 100g jagód Krem maślany: 200g masła 1 jajko ¾ szklanki cukru pudru Sok z ⅓ cytryny Dodatkowo dekoracje wykonane z masy cukrowej Sposób przygotowania Biszkopt szpinakowy: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód, więc(...)suchego patyczka, ok 40 minut. W trakcie możemy przykryć wierzch folią aluminiową. Gotowe wykładamy z formy i studzimy. Ścinamy wierzch (posłuży do dekoracji), a pozostałe ciasto dzielimy np nitką na 2 części. Biszkopt zwykły: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając na najwyższych obrotach dodajemy stopniowo żółtka, a następnie cukier, łyżka po łyżce
Kuchnia w czekoladzieponcz do nasączenia biszkoptów, na który składa się: 100 ml letniej lub zimnej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka alkoholu Te składniki po prostu ze sobą mieszamy Do przygotowania kremu mascarpone będziecie potrzebować: 400 g śmietanki kremówki (najlepiej 36 %) 500 g serka mascarpone 45 g cukru pudru Dodatki: ok. 40 dag owoców – ja wybrałam borówki, ale równie dobrze mogą(...)całość stężała. Smacznego! Polecam również inne moje przepisy na ciasta: Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie Proste ciasto ze śliwkami Bezglutenowe kruche ciasto z karmelizowanym rabarbarem i bezą Artykuł Tort orzechowo-kakaowy z kremem mascarpone – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondipięknie się komponuje z pomarańczowymi nagietkami i c ukrem pudrem różanym . Dziś proponuję przygotować ją z prostym kremem budyniowym na mleku z nerkowców i podać z sosem owocowym np. z wiśniowym cassisem. Porcje: forma 23 cm Czas przygotowania: 100 minut Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 jajko(...)masłem i odstawić do lodówki na 30 minut. Morele umyć, osuszyć, wypestkować, podzielić na ćwiartki. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia, piec 15 minut w 200 stopniach, po upieczeniu usunąć obciążenie. Krem W między czasie przygotować krem. Budynie wymieszać dokładnie z mlekiem nerkowcowym i cukrem, zagotować ciągle mieszając
SzczyptaSmaQfamily:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na blaszkę 24x36cm Ciasto: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka drobnego cukru kryształu 4 pełne łyżki kakao 1½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500ml śmietany 30 lub 36% ¾ szklanki cukru pudru 4 pełne łyżeczki żelatyny ⅓ szklanki zimnej wody Poncz: ⅓ szklaki wódki ½ szklanki(...)wlewamy przestudzoną, ale płynną żelatynę i ponownie krótko ubijamy- tylko do połączenia składników. Gotowym kremem przekładamy naponczowane blaty biszkoptowe. Polewa: Śmietankę mocno podgrzewamy, do gorącej wsypujemy połamane kosteczki czekolady i pozostawiamy na ok 2 minuty. Po tym czasie mieszamy i smarujemy wierzch ciasta. Gdy polewa zastygnie- dekorujemy bitą śmietaną ubitą z pozostałej śmietanki (200ml) i 4 łyżek cukru
Kuchnia w czekoladzieszklanki ulubionego kremu czekoladowego 1 jajko rozbełtane z 1 1/2 łyżki wody do posmarowania 1/4 szklanki cukru perłowego do posypania (opcjonalnie) cukier puder do podania (opcjonalnie) Przygotowanie: W misce miksera wyposażonego w mieszadło typu hak wymieszaj mąkę z solą, po czym wlej olej i ponownie wymieszaj. Następnie dodaj masło i miksując dolewaj po odrobinie wody, aż z ciasta uformuje się(...)Możesz też klasycznie rozwałkować ciasto za pomocą wałka. Za pomocą pędzelka wysmaruj 2 pasy mieszanką jajeczną, na środek każdego wyłóż po łyżeczce kremu czekoladowego w odległości około 5 cm od siebie i przykryj pozostałymi 2 arkuszami ciasta. Delikatnie przyciśnij ciasto wokół nadzienia i za pomocą foremki do wycinania Tescoma wytnij piękne ciasteczka w ulubionym kształcie. Przełóż je na wyłożoną papierem
karmelowytylko choinki. W weekend trzeba będzie się za nią zabrać ;). Dzisiaj makowe babeczki z maślanym kremem delikatnie cytrynowym. Kupiłam ostatnio przepiękne czerwone papilotki w gwiazdki (patrz zdjęcia) i musiałam je wykorzystać! Dodają one babeczkom nadzwyczajnego uroku. Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto: 120 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 1 łyżeczka aromatu waniliowego(...)duże jajka 1 szkl mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl mleka 5 łyżek suchego maku Krem maślany cytrynowy: 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 2 łyżki mleka 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać, wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem
Nastoletnie Wypiekanie