gruszkowo-czekoladowy krem jest gęsty, pyszny i zdrowy. W tym roku przygotowałam też pyszny mus jabłkowy , oraz powidła śliwkowe bez cukru , one też będą świetnym dodatkiem do ciast, naleśników czy gofrów. Krem gruszkowo-czekoladowy z nutą chili na zimę: Składniki: 2 kg dojrzałych gruszek 100 g gorzkiej czekolady 50 g gorzkiej czekolady z chili Przygotowanie: Gruszki myjemy, obieramy, kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDostałam zamówienie od mojego brata na czekoladowe babeczki, bo 'dawno nie było' ;) Wczoraj późnym wieczorem kręciłam więc ciasto, bo ze względu na panującą na zewnątrz temperaturę nie dałam rady odpalić piekarnika w trakcie dnia. Dziś dorobiłam nutellowy krem i udekorowałam babeczki jeżynami, które zrywałam chwilę po 8 rano z dziadkowego ogrodu. PS jeszcze wczoraj o 23 kilka ciepłych babeczek(...)zmianę z kefirem. Zmiksować dokładnie. Nakładać ciasto do papilotek do 2/3 ich wysokości, na to nakładać po 1 łyżeczce dżemu i dopełniać ciastem. Piec przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Krem 125 g mascarpone duża łyżka nutelli świeże jeżyny Wymieszać serek z nutellą i dekorować kremem wystudzone babeczki. Dekorować świeżymi jeżynami. moje babeczki nadziewałam domowym dżemem
Słodkie inspiracjepiekę z tej ilości a spody co zostaną szczelnie zamknięte czekają żeby je udekorować. Składniki: ciasto: 1 kg mąki 1 opakowanie masła ½ opakowania margaryny 1 łyżka smalcu 1 standardowe opakowanie proszku do pieczenia 5 żółtek 30 dkg cukru pudru mała śmietana krem: zasmażka: 2 łyżki margaryny 2 łyżki mąki ½ szklanki gorącego mleka 200 g masła 1 szklanki cukru(...)spody babeczek i szybko zagnieść gładkie ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać nim cienko foremki na babeczki. Foremki ustawić na blasze do pieczenia i piec przez około 13 - 15 minut w temperaturze 180 o C. Żeby wyciągnąć babeczki z foremek wystarczy delikatnie uderzyć nimi o stolnicę. Babeczki ostudzić. Krem: Przygotować zasmażkę: Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać
Mama GotujeZawsze sceptycznie podchodziłam do robienia rolady biszkoptowej – martwiłam się, że nie ogarnę zwinięcia, ciasto finalnie się rozpadnie i będzie wyglądać nieapetycznie. Przy tym niezawodnym przepisie wszelkie wątpliwości odeszły w niepamięć – wykonanie jest bardzo proste i szybkie – pieczenie zajmuje niecały kwadrans a krem to łatwizna. Delikatna, puszysta, śmietankowa rolada idealnie łączy się z prostym, niesłodkim kremem i świeżymi(...)ściereczki, zawijamy ciasto w roladę po dłuższym boku. Zabezpieczamy roladę aby się nie rozwinęła i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie, delikatnie odwijamy je ze ścierki. Od środka smarujemy roladę równomiernie dżemem malinowym. Robimy krem – dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Nie przestając ubijać, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia na jednolity, gęsty krem. Krem
Smaczna Stronaczeka na nią taki prezent. Tort jest przepyszny, bardzo delikatny, mocno orzechowy. Składa się z biszkoptu makowo-orzechowego oraz kremu orzechowego na bazie masła, tort obsypany jest mielonymi orzechami, przystrojony kremem czekoladowym. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Potrawy z ciasta ucieranego” z serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej(...)mikserem, dodać ostatnią partię, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 45-50 min (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, postawić na kratkę. Po 15 min. odwrócić do góry nogami i w tej pozycji całkowicie go już ostudzić (dzięki temu biszkopt będzie równy). Po ostygnięciu przekroić na 3 blaty. Krem orzechowy: 200 gr masła z temperaturze
moj przepis najest przepyszny, bardzo delikatny, mocno orzechowy. Składa się z biszkoptu makowo-orzechowego oraz kremu orzechowego na bazie masła, tort obsypany jest mielonymi orzechami, przystrojony kremem czekoladowym. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Potrawy z ciasta ucieranego” z serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka(...)mikserem, dodać ostatnią partię, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 45-50 min (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, postawić na kratkę. Po 15 min. odwrócić do góry nogami i w tej pozycji całkowicie go już ostudzić (dzięki temu biszkopt będzie równy). Po ostygnięciu przekroić na 3 blaty. Krem orzechowy: 200 gr masła z temperaturze
moj przepis naotrzymamy 24 sztuki wyśmienitych rogalików, doskonałych nie tylko na Święta Bożego Narodzenia :) Składniki na ciasto: 550 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 70 g cukru 200 ml mleka 100 g masła 2 jajka Nadzienie: 120 g masła orzechowego 150g masy kajmakowej 150g kremu czekoladowego Polewa: 200 g czekolady mlecznej 50 g masła 50 g śmietany kremówki Masło(...)wyjąć z miski i wyrabiać jeszcze około 2 minut. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z części rozwałkować na okrągły placek o grubości 5 mm. Tak uzyskane koło podzielić na 12 części, dzięki czemu uzyskamy 12 trójkątów (fot.3) . Na każdym trójkącie ułożyć po pół łyżeczki kajmaku, masła orzechowego i kremu czekoladowego (fot.4) . Zwinąć ciasno rogalika, dokładnie zlepiając brzegi
Świat Ciastadrobnych oczkach 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia krem czekoladowy typu Nutella 3 banany sok z cytryny do skropienia bananów cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce, krótko zmiksować mikserem do połączenia. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić(...)temperaturze pokojowej na 15 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej. Nakładać porcję ciasta, przechylając patelnię na boki, by rozprowadzić ciasto po całej powierzchni. Naleśniki smażyć po kilka minut z obu stron. Podawać na ciepło z kremem czekoladowym, pokrojonymi w plasterki i skropionymi sokiem z cytryny bananami. Dodatkowo można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniepieczenia 1 łyżka mleka Dodatkowo: 400 g śmietany 30% 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej masa cukrowa krem maślany Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieść w misie miksera i wymieszaj na gładką, puszystą masę. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Ciasto pozostaw(...)delikatną pianę. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy będzie zimna połącz ją delikatnie z ubitą pianą. Całość wylej na blat ciasta i przykryj drugim. Odstaw na min. godzinę do lodówki. Następnie całość wysmaruj dookoła i z wierzchu kremem maślanym i obłóż masą cukrową. Dekoruj wedle uznania- wierzę, że twój tort będzie cudny. Uwierz w to i ty i do dzieła
Wielki apetytKilka dni temu za zadanie bojowe miałam zrobić tort dla koleżanki na urodziny Jej synka. Tak naprawdę to dostałam wolną rękę , ale wiedziałam , że Gosia ma
Ostra na SłodkoMoja druga propozycja z wykorzystaniem kaszy jaglanej od EcoBlik i zarazem kolejna z serii "Zdrowe słodycze" - tarta z kremem jaglanym z przepisu Marty Dymek z Jadłonomii . Najbardziej zaskoczyło mnie "ciasto" na tartę, które jest bardzo pomysłowe - proste, smaczne i bardzo plastyczne - świetnie nadałoby się również do uformowania np. babeczek. Sam "krem jaglany" okazał się bardziej jaglanym budyniem, dzięki czemu(...)piasek", dodać namoczone daktyle, miód i szczyptę soli, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby, gdyby masa była za gęsta można dodać 1-2 łyżki wody. Tak przygotowanym "ciastem" wylepić wyłożoną papierem do pieczenia formę na tartę i odstawić do lodówki. 4. Kiedy masa jaglana zgęstnieje a kasza będzie mięciutka, zmiksować całość dokładnie ręcznym blenderem. Od razu wylać
Kto ugości moich gości?Bananowa krówka bez pieczenia – szybkie i bardzo proste ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach! Kruche herbatniki, krem budyniowy, banany i kajmakowa pianka – brzmi pysznie? I tak jest! :) Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 22cm x 22cm. Krówka bananówka bez pieczenia świetnie się sprawdzi, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, prostego, a piekarnik szwankuje ;) Więcej pomysłów(...)podobne przepisy znajdziecie pod kategorią: Ciasta bez pieczenia . Przepis na tradycyjną krówkę znajdziecie tutaj: Krówka bez pieczenia @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:100%;} } @media(max-width:600px) { .ads-right {margin
Kulinarne PrzebojeZwykle piekę ciasta szybkie i proste, ale czasem gdy nachodzi mnie ochota na coś z kremem, kilku warstwowego szukam przepisu, który nie będzie wymagał kilku godzinnego stania w kuchni. Przepis na snickers jest idealny, pracy przy tym cieście prawie nie ma, trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość i pozwolić masie przez noc zastygnąć dokładnie. Wylizywanie misek i łyżek przy jego(...)papierem do pieczenia. Ciastka kruszymy i mieszamy z masłem. Przesypujemy do tortownicy i dociskamy do dna. Pieczemy przez około 7 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Studzimy. Krem I: 250 g sera mascarpone 1 puszka gotowej masy krówkowej (400 g) tabliczka białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej 3 batony snickers Krem II: 300 g śmietany kremówki
Z butelką mleczka w tledelikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (24 – 26 cm)wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 - 50 minut. Po upieczeniu, ciasto wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia, najlepiej do następnego dnia. Przygotować płyn do nasączenia: herbatę wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny i ewentualnie brandy. Krem : 200 ml śmietany(...)podgrzewać (nie gotować). Mieszać aż żelatyna się rozpuści. Żelatynę dodać do konfitury i dokładnie wymieszać. Ciasto przekroić w poprzek na trzy blaty. Spodni placek nasączyć 1/3 płynu do nasączenia (mocna herbata z cytryną i cukrem, którą można doprawić brandy), rozsmarować na nim połowę kremu. Przykryć drugim plackiem, który również nasączyć. Rozłożyć na nim tężejącą galaretkę. Przykryć trzecim blatem. Nasączyć
królestwo garówSprawdzony przepis na ciasto bajaderka na herbatnikach z rumem i bakaliami. Jeśli szukasz pomysłu na to: Jak wykorzystać świąteczne resztki ciast i ciastek? lub: Co zrobić z resztek ciasta? Bajaderka jest wręcz idealną propozycją! Jak zrobić pyszną bajaderkę? Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu. Co najważniejsze, do tego „ciasta z resztek ciast” możesz tak naprawdę dodać wszystkie pozostałości(...)imprezowych słodkościach! Do bajaderki sprawdzi się: babka, piernik, keks, sernik, czy makowiec. Wszystkie resztki zamienią się w pyszne, bardzo aromatyczne ciasto! Ciasto bajaderka w naszym wydaniu prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie. Bajaderka jest pyszna, z doskonałym śmietanowym kremem oraz posypką ze startej czekolady! Przepis nie przysporzy żadnych trudności w przygotowaniu. Ciasto bajaderka to wyjątkowy deser, który zawsze smakuje inaczej. Za każdym
Kuchnia Na Wypasie