mąką, proszkiem oraz miodem. Żółtka zostawiamy do kremu! Delikatnie mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt ok 160* 20 min. KREM: 1 szklanka cukru 3 szklanki mleka 5 żółtek, które zostały z ciasta orzechowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 400 g masła 2 szklanki mleka zagotowujemy, resztę mieszamy mikserem i wlewamy(...)wyłożyć odcedzone śliwki i posmarować resztą kremu. POLEWA u mnie moja sprawdzona: 1 margaryna palma 2 łyżki żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wody 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki kakao Margarynę roztapiamy dodajemy cukier puder, rozpuszczoną żelatynę i kakao. Mieszamy. Polewa nie może się zagotować! Wylewamy lekko ostudzona na ciasto
Moje Słodkie Piekiełkosztywno z łyżką cukru pudru. Serek utrzeć z resztą cukru pudru, dodać nasiona wanilii oraz ubitą śmietankę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się masy. Nasączony blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu. Przykryć drugim nasączonym blatem. Posmarować dżemem oraz pozostałym kremem. Przykryć trzecim nasączonym biszkoptem. Krem na bezie szwajcarskiej: 6 białek, 450g masła, 400g cukru(...)końcówką Wilton M1 robić na torcie róże zaczynając od dołu dekorując najciemniejszym kolorem. Następną warstwę dekorować jaśniejszym kremem, ostatnią zaś najjaśniejszym. Tort przechowywać w lodówce. Do zabarwienia masy użyłam fioletowego barwnika Wilton , który otrzymałam do testowania ze strony emako.pl oraz paterę do ciast z kloszem . Niestety tort okazał się bardzo wysoki i niestety nie mogłam go przykryć, ale klosz świetnie
Z miłości do słodkościdosłownie 15 minut- do momentu aż ciasto będzie złote. Smacznego:) P.S Oczywiście owoce Papai można zastąpić innymi:) Np. jabłkami, lub też na przykład kremem. Unikajcie jednak malin, czy truskawek, ponieważ mają zbyt dużo soku i ciasto się rozpłynie
Luźna Kuchniaciasto jest na pewno fakt, że nie musimy piec, co w okresie letnim jest na pewno dużym plusem. Dodatkowym jego walorem jest krem budyniowy, który nie wymaga studzenia, gdy łączymy go z masłem. Uważam również, że takie ciasto ze względu na to, że jest mniej słodkie i zawiera dużo mleka, jest zdrowsze i polecam je dzieciom. Do wykonania można użyć(...)kajmak) 150 g prażonych solonych orzeszków ziemnych Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady (60% kakao) 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki mleka 3 łyżki masła Jak przygotować ciasto Snikers bez pieczenia? Foremkę wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia i na dnie położyć warstwę herbatników. Budynie rozmieszać w 200 ml zimnego mleka, a pozostałe mleko zagotować z cukrem
Kuchcik gotujeprzesiać, dodać szczyptę soli i cukier puder. Wbić jajko i wlać stopione, przestudzone masło. Na koniec dodać zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30min do wyrośnięcia. Krem: 150ml śmietany 12%, 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej, laska wanilii, 2 łyżki cukru pudru, jajko, 2 łyżki czerwonych porzeczek. Śmietanę wymieszać(...)minuty na małym ogniu, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać rozkłócone jajko i , mieszając, gotować kolejną minutę. Ciasto ponownie zagnieść. Odrywać małe kawałki ciasta, formować bułeczki, lekko spłaszczać, nakładać po łyżce kremu oraz po 5-7 sztuk porzeczek. Zlepiać tak jak pączki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30min, by bułeczki nieco podrosły. Piec
Z miłości do słodkościrano do pracy nie przypuszczałam, że do domu wrócę po 13 godzinach. I tak piszę go dla Was dopiero przy porannej sobotniej kawce. Ciasto jest genialne, pyszne i na szczęście za słodkie mi nie wyszło. Krem delikatny, biszkopt z najlepszego przepisu od mamy oczywiście. Częstujcie się! BISZKOPT : Składniki : * 6 jajek * 1,5 szklanki cukru * 2 szklanki mąki pszennej tortowej(...)jeszcze chwilkę na wolnym ogniu cały czas mieszając aż do powstania budyniu. Do przestygniętego kremu dodać sok z cytryny. Biszkopt przekroić na 4 części. Każdą przełożyć masą. Odstawić do lodówki na kilka godzin, bądź podawać od razu. Biszkopt jest miękki i nie trzeba czekać by ciasto się nasączyło. Polać polewą czekoladową
Magiczne Życie Martymakaroniki i świeże maliny - prosta, a jednocześnie efektowna. Na C. zrobiła wrażenie; mam nadzieję, że i Wam się spodoba. Tarta malinowo-hibiskusowa z kremem z białej czekolady Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 65 g cukru 150 g zimnego masła 2-3 łyżki zimnej wody kisiel malinowo-hibiskusowy: 185 g malin 1 łyżka(...)cukru 75 ml wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej krem z białej czekolady: 250 ml śmietany kremówki (38%) 120 g białej czekolady 2 listki żelatyny dodatkowo: kilka malin makaroniki malinowo-hibiskusowe 2-3 beziki suszone kwiaty hibiskusa Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Partiami dodawać wodę - ciasto powinno się ładnie połączyć, ale nie może się
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaletą tego smakołyku jest to, że jest on bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Ciasto kinder bueno każdy z Was pokocha od pierwszego kęsa. Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na pyszne ciasto kinder bueno bez pieczenia , które z pewnością zachęci Wasze podniebienia. PRZEPIS NA CIASTO KINDER BUENO Składniki: 250 g serka mascarpone 2 szklanki mleka w proszku 400 ml śmietanki(...)herbatnikach rozsmarowujemy 200 g masy krówkowej, a na niej kolejną warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy krem mleczny, dokładnie rozprowadzając go po całej powierzchni. Na krem wykładamy 3 warstwę herbatników. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wolniej, dodajemy 1/4 szklanki mleka i mieszamy. Powstałą polewą dekorujemy wierzch ciasta. Na polewie układamy kostki batonika kinder bueno. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. (adsbygoogle
Przepiski.plkońcu serduszka, co nie?). Do przełożenia możecie użyć w sumie wielu rzeczy. Masła orzechowego, dżemu, czekośliwki, nutelli (ciii...) czy tak jak ja kremu owocowego, który jest kwaśny i świetnie przełamał słodycz ciasteczek. Standardowo, jeżeli ciasto nie chce się lepić - dodajemy jogurt. Jeżeli jest za mokre - podsypujemy większą ilością mąki. Powinno być gładkie. Wyrabiamy je najkrócej jak się(...)ciasto kruche nie przepada za ciepłem rąk. DO ROBOTY :) P.S u KOKOS'a macie 10% zniżki na hasło: czarnagodzina10 w tym na krem owocowy z którego korzystałam w tym przepisie jak i na masła orzechowe czy dżemy. Składniki na 30 sztuk: 370 g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) 100 g masła 100 g erytrolu (najlepiej
Czarnawisienkamące orkiszowej. Powstała na bazie rolady jabłkowej , która jest równie smaczna i delikatna jak mgiełka. Polecam obydwie, idealne na letnie, ciepłe dni do kawki ale nie tylko... Ciasto bardzo dietetyczne, bez żadnych kremów, tylko owoce i biszkopt. Dodatkowo bardzo szybkie przygotowanie i rewelacyjny smak- ciasto baaardzo godne polecenia. :-) Składniki na biszkopt: - 5 jajek (wielkość "M"), osobno białka i żółtka - 150g
Smaczne Zdrowegotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Jabłka układamy na cieście a na nie równomiernie wylewamy masę budyniową. Wyrównujemy całość i oprószamy wiórkami kokosowymi. Drugą część ciasta delikatnie przekładamy na krem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 C. Jabłecznik pieczemy przez 30 minut, po czym wyjmujemy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno z 1/2 szklanki cukru pudru. Pianę wykładamy
Zainspirowana w kuchniCiasto jest przepyszne i jestem pewna, że przypadnie do gustu zarówno miłośnikom szarlotek, jak i zwolennikom kremu mascarpone połączonego z bezą. Całość idealnie komponuje się z kruchym, lekko migdałowym spodem. Może jest troszkę zabawy z bezą, ponieważ najlepiej upiec ją troszkę wcześniej, ale to naprawdę nic skomplikowanego. Polecam, efekt jest warty tych kilku minut roboty! (Forma o wymiarach(...)cytryny, przemieszać i poddusić kilka minut - aż zmiękną. Jeszcze ciepłe jabłka równomiernie umieścić na ostudzonym spodzie. Przygotować krem. Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone. Całość przełożyć na zimną warstwę jabłkową i przykryć bezą. Ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce
Di gotujeŚwietna przekąska na kolację lub wieczór z przyjaciółmi... pikantne, paprykowe paluszki z kurczaka w cieście francuskim, pieczone w piekarniku. Tylko 2 składniki! Szybkie i proste w wykonaniu, a wzbudzają zachwyt gości oraz domowników. Wyglądem trochę przypominają rurki z kremem, tylko zamiast kremu jest mięsko 😉 Dla dzieci można wykonać wersję łagodniejszą i zamienić paprykę ostrą na łagodną lub w ogóle(...)obtaczamy dokładnie w przyprawach. Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy na paski o grubości około 1-1,5 cm. Każdy kawałek mięsa owijamy ciastem francuskim, na zakładkę - tak jak to się robi przygotowując rurki z kremem 😉. Owinięte kawałki kurczaka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Kuchnia MagdaLenyoczywiście, że mi nie wyjdzie, no bo jak taka rzadka masa może ściąć się w piekarniku? To było moje myślenie. Jednak nie żałuje, że je zrobiłam. Jest to ciasto, które powinno mieć co najmniej dwie warstwy po upieczeniu, a prawidłowo trzy. To czy nam wyjdą w dużej mierze zależy od piekarnika i formy jakiej użyjemy do pieczenia. Najlepiej użyć(...)małej tortownicy. Mój piekarnik niestety pomimo niskiej temperatury pieczenia przypieka i spód i wierzch. Warstwa wyszła, ale mało widoczna. Jedna warstwa powinna być konsystencji kremu karpatkowego, a druga czyli wierzch ( ewentualnie spód )ciasta powinien być upieczony. Jeśli miałabym określić smak to dla mnie to ciasto smakuje jak sernik. Oszukany sernik, bo bez sera ! Ogólnie jest to szybkie, proste ciasto
Kuchnia Paulettes