pożałujecie wykonania tego deseru, smak wynagrodzi Wam czas włożony w przygotowanie. Składniki na tartę 24 cm: ciasto: -250 g daktyli -60 g wiórków kokosowych -40 g nasion słonecznika (można pominąć) -80 g płatków jaglanych lub owsianych -1 łyżka oleju krem: -250 g twarogu chudego -50 g wiórków kokosowych -200 g śmietanki 30% -2 łyżki żelatyny -1 mango +kostka czekolady gorzkiej(...)push({}); Przygotowanie: 1. Daktyle jeśli suszone, zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godz. a następnie odcedzić. Jak świeże to wrzucamy od razu do melaksera i dodajemy wszystkie składniki na ciasto. Miksujemy do połączenia składników. Powstałą masą wylepiamy spód i wstawiamy do lodówki na 1 godz. w celu utwardzenia. 2. Mango obieramy, kroimy na np. kawałki w celu pozbycia się pestki
Zdrowie i pysznie na talerzujest bardzo czasochłonny, blaty może upiec nawet 2 dni wcześniej. Ciasto zdecydowanie najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień kiedy blaty zmiękną i przejdą aromatem kremu. Wtedy rozpływa się w ustach. Zdecydowanie ulubione ciasto w moim domu:) Polecam na święta:) Miodownik tradycyjny Składniki: Ciasto: · 500 g mąki(...)zależności jak słodki krem lubicie, najlepiej wypróbować) · sok z ½ cytryny · skórka otarta z cytryny Dodatkowo : · powidła śliwkowe · rum Przygotowanie: Masło roztopić i lekko przestudzić. Składniki na ciasto zagnieść (śmietany możemy dodać najpierw łyżkę
Mania Gotowaniaorzechów włoskich - 0,5 szkl. cukru Krem: - 3/4 kostki masła lub margaryny - 3 żółtka - 1,5 szkl. cukru pudru - 1 cukier wanilinowy - 6 łyżek błyskawicznej kaszki mannej -0,75 l mleka Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na stolnicy i podzielić na dwie równe części. Pierwszą(...)masy dodajemy po łyżce zimnej kaszki i całość ręcznie ucieramy. Krem wykładamy na część upieczonego zimnego placka z orzechami . Przykrywamy to drugim plackiem i całość polewamy polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą. DOBRA rada: Ciasto najlepiej przygotować na ok . 1-2 dni przed planowanym spożyciem, wtedy jest najsmaczniejsze i zdąży zmięknąć , gdyż
Moje Słodkie Piekiełkowidziałam że będzie pyszne ciacho jagodowe, a mianowicie – Jagódka. Co prawda jedząc ciasto się nie wysmarowałam jak to jest w słowach piosenki, ale na widok ciach ślinka cieknie J SKŁADNIKI (forma 22 x 22cm) Biszkopt 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Krem 0,75 litra śmietany 36 % 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ¾ szklanki gorącej(...)papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić na dwa blaty. Krem Śmietanę oraz cukier waniliowy ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwile miksować. Bitą śmietanę podzielić na dwie części
RAROSSAzabierze ciasto. Powinno mieć konsystencję taką jak na pierogi. Dzielimy ciasto na 3 części i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na złoty kolor. Masa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Z powyższych składników gotujemy krem. Mleko wlewamy do garnka i gotujemy. Z tego mleka(...)łyżka żelatyny Wszystkie powyższe składniki smażymy. 1 kostka masła Masło ucieramy z 1 łyżeczką cukru pudru, do utartego puszystego masła dodajemy po łyżce krem. Dodajemy 100-200 g rozdrobnionej chałwy. Miksujemy. Przekładamy ciasto. Zacznijmy od dołu: ciasto jabłka usmażone z galaretką ciasto masa chałwowa ciasto lukier (200 g cukru pudru + 5 łyżek gorącej wody) i posypka (możecie dodać
MojaQchnia.plBardzo prosty, bardzo zdrowy, bogaty w potas, magnez czy selen. I do tego baaardzo słodki i bez cukru! Krem daktylowy poleca się na kanapkę, do placków, naleśników, ciast lub po prostu jako samodzielny deser. :) Składniki: - 1 szklanka daktyli - garść orzechów nerkowca i brazylijskich - 1 banan Daktyle i orzechy zalewany gorącą wodą i odstawiamy na min. 10 minut. Odlewamy wodę (można
Smakuje zdrowoCiasto drożdżowe w nowej formie, do przygotowania z kremem czekoladowym, makiem lub marmoladą :) SKŁADNIKI 400 g mąki tortowej 200 ml letniego mleka 100 g cukru 25 g świeżych drożdży 2 żółtka 30 g masła lub margaryny ( roztopione ) aromat waniliowy szczypta soli 200 g nutelki 1 jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do 100 ml ciepłego mleka dodać drożdże, łyżkę cukru(...)zaczyn i zostawić przykryte na 15 min. Mąkę przesiać dodać resztę cukru,aromat waniliowy, szczyptę soli, żółtka, roztopione masło resztę mleka oraz zaczyn ze świeżych drożdży. Wyrobić ciasto tak, aby było gładkie i elastyczne, nastepnie przekłożyć do dużej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia -podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować
zielonacukinkaMinimum wysiłku, maksimum sukcesu. Tak w skrócie można zdefiniować ten leśny deser. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w gotowe ciasto francuskie w płatach, które po upieczeniu przełożymy dowolnym kremem i udekorujemy owocami, czekoladą lub kolorową posypką. Nie miałam zbyt wiele czasu, więc do przłożenia użyłam chyba najprostszego z kremów: ubitą śmietanę połączyłam z serkiem mascarpone i voilà. Deser ten można śmiało(...)krążki sypiemy jeszcze raz cukier i pieczemy do zbrązowienia w piekarniku w 190° przez ok 15-18 min. Uważamy aby nie spalić) studzimy. Ja ciasto przygotowalnia wieczorem, a wieżyczki tuż przed podaniem. Krem natomiast zrobiłam troszkę wcześniej i trzymałam w lodówce. Na krem: ubijamy śmietanę z 3 łyżkami cukru pudru, do ubitej śmietany po trochu dodajemy serek mascarpone, delikatnie mieszamy
Mia Cucina Sofietaspecjalne okazje! Ten wpis, razem z przepisem na krem francuski, otwiera całą serię, w której chciałabym podzielić się z Wami wiedzą i moimi wersjami przepisów z Le Cordon Bleu. W Paryżu nauczyłam się całego mnóstwa przydatnych cukierniczych trików. Przywiozłam też wiele ciastkowych inspiracji, które na pewno będę stopniowo realizować na blogu :) Ciasto parzone, z którego zrobione są ptysie jest podstawą(...)ciast. Z podanych składników zrobiłam 2 duże blaszki ptysiów po 25 sztuk każda. Składniki na Crème pâtissière wystarczą, żeby nadziać wszystkie. Składniki na ptysie: 3/4 szklanki mąki pszennej 40 g masła 125 ml wody (pół szklanki) 3 duże jajka szczypta soli + 1 jedno jajko do posmarowania góry ptysiów Składniki na Crème pâtissière Jeśli nie macie czasu lub ochoty robić kremu
Ciastkozercypraktycznie możliwości, żeby się nie udał. Składniki: 2 duże opakowania herbatników petitków 1 masa krówkowa z puszki 2 kremy do karpatki 0,5 l śmietany 30% 2 fixy do ubicia śmietany cukier puder czekolada do dekoracji ciasta Sposób przyrządzenia: Na spód blachy do ciasta (nie musimy jej wykładać papierem) układamy petitki, na nie lekko rozgrzaną masę krówkową (zamkniętą puszkę umieszczamy(...)opakowaniu i wykładamy go na masę z krówki, na krem znowu układamy herbatniki. Na tym etapie bierzemy się za ubijanie śmietany 30%, gdy śmietana lekko się ubije, dodajemy do niej śmietan-fixy, by utrzymały właściwą konsystencję oraz łyżkę lub dwie cukru pudru. Na śmietanę wykładamy kolejną warstwę petitków. Na koniec ciasto dekorujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki przynajmniej
upichcicpiwnicy zalegało mi jeszcze troszkę dyni, którą kupiłam na zupkę. Postanowiłam potraktować ją podobnie jak przy kremie- zapiec i zmiksować. Z tym, że mus dodałam do ciasta. Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm Ciasto: 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 400g mąki pszennej (ok 2.5 szklanki) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia w czekoladzieskładników ugotować budyń. Do gorącego budyniu wrzucamy kostkę margaryny i miksujemy do rozpuszczenia. Ciepłym kremem smarujemy placek miodowy, przykrywamy biszkoptem, który smarujemy kolejną warstwą kremu i na koniec kładziemy drugi placek miodowy. Możemy posmarować boki ciasta i wierzch. Na koniec wylewamy polewę czekoladową posypując wiórkami kokosowymi. POLEWA: 1 jajo 3 łyżki cukru 1/2 kostki margaryny 3 łyżki kakao Jajko wyparzyć(...)blaszce; a jeśli dodaje miód kwiatowy to ciasto bardzo się klei i wygniatam schłodzona łyżeczką. Im gęstszy miód tym łatwiej się pracuje z ciastem. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, jak placki miodowe nasiąkną kremem. SMACZNEGO
Blondynka GotujeDzień dobry :-) Przepis na to pyszna ciasto znalazłam tutaj ( klik ). Zrobiłam po swojemu. Biszkopt wypróbowany i taki, który mi zawsze wychodzi, zamiast masy serowej masa z mascarpone. Ciasto wyszło pyszne. Nie jest za słodkie, smaki idealnie do siebie pasują. Dodatkowo ciasto malinowa księżniczka robi się szybko i jest bardzo proste. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka(...)wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy delikatnie ciasto. Wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut do tzw. "suchego patyczka" Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, na blat kładziemy sobie ściereczkę i zrzucamy ciasto z blaszką z wysokości około 30 cm. Ciasto wtedy nie opadnie. Potem studzimy i dzielimy na dwa blaty. Krem: 1. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy
kruche babeczkiSkładniki: 250 g sera półtłustego 250 g masła 2 szklanki mąki pszennej kilka łyżeczek kremu orzechowo-nugatowego cukier puder do oprószenia rogalików (u mnie cukier puder z wanilią) Przygotowanie: Do miski wkładamy ser, dodajemy posiekane masło i wsypujemy mąkę. Składniki zagniatamy. Powinniśmy uzyskać elastyczne, jednolite ciasto ( w razie potrzeby podczas zagniatania podsypujemy delikatnie rękę mąką, nie sypcie mąki bezpośrednio(...)kształt a la koła na podsypanym mąką blacie lub macie. Kroimy na trójkąty (nie muszą być idealne). Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę kremu lekko go rozsmarowując po środku. Zwijamy rogaliki zaczynając od szerszego końca (ciasto łatwo uformować na kształt rogalików nawet jak nam coś nie wyjdzie ). Rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (układamy je w odstępach). Pieczemy
Słodkie okruszkiIzydor to przekładane ciasto wielowarstwowe na biszkopcie. Składa się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych masą jabłkową, bezą kokosowo-makową oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Wierzch ciasta to czekoladowe ganache oraz posiekane orzechy włoskie. Ganache to krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Świetne połączenie różnych(...)czekolady oraz orzechy włoskie. Prawdziwy rarytas! Nie ma co ukrywać, ciasto jest pracochłonne, gdyż musimy upiec biszkopt oraz bezę kokosowo-makową, a także przygotować dwie masy - jabłkową z dodatkiem galaretki oraz budyniową na domowym budyniu. Jednak jest ono tak pyszne, że warto poświęcić ten czas, szczególnie gdy szukacie ciasta na specjalne okazje. Możne je również przygotować w okrągłej tortownicy
Kuchnia MagdaLeny