Dzisiaj przepis na słodko. Pyszne ptysie z kremem śmietanowo-czekoladowym. Delikatne ciasto z fantastycznym, nieco gorzkawym posmakiem nadzienia. Palce lizać! Składniki:* Szklanka słodkiej śmietanki kremowej 80 gram twardej gorzkiej czekolady (niecała tabliczka) Łyżeczka cukru pudru + cukier do posypania gotowych ptysi Łyżeczka naturalnego cukru waniliowego Łyżeczka zagęstnika do śmietany *przygotowany krem starczy na połowę ptysi przygotowanych według tego przepisu . Jeśli(...)chcemy zrobić krem na wszystkie ptysie należy podwoić proporcje. Natomiast kiedy nie potrzebujemy aż tyle zmniejszamy o połową ilość składników na ciasto. Przygotowujemy ptysie według tego przepisu. Następnie rozdrabniamy tabliczkę czekolady przy pomocy blendera lub ścieramy na tarce na średnich oczkach. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, zagęstnikiem oraz rozdrobnioną czekoladą. Nakładamy na przekrojone ptysie krem i zamykamy wierzchnią
Kolizje SmakówMocno czekoladowe muffinki z ciekawym dodatkiem jakim są czerwone buraczki ćwikłowe. Ciasto z ich udziałem jest przepyszne, delikatne i wilgotne. Uwieńczone kremem czekoladowym z nutą kardamonu, to coś dla miłośników czekoladowych słodkości. CZEKOLADOWY MUFFINKI: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 100 g czekolady gorzkiej 70% 150 g masła 1 łyżka octu winnego 300 g ugotowanych czerwonych buraczków 1 1/2 szklanki mąki(...)Pozostałe 1/2 szklanki kremówki ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w czekoladowy krem. Kiedy będzie bardzo gęsty przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć rozetki na wystudzonych muffinkach. Posypać czekoladowymi płatkami. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Babki i ciasta ucierane , Ciasta czekoladowe , Ciasta z owocami , Na specjalne okazje Tagged: buraki , czekolada , kremówka , żelatyna
https:KKuchniaMniamjajek – osobno żółtka i białka 210g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 180g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g 1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem: 250g śmietanki kremówki 36% 250g naturalnego jogurtu 250-300g umytych borówek (można użyć innych owoców jagodowych) 5 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki wody 3-4 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru(...)wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Dwie tortownice o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej przełożyć 1/3 ciasta, a do drugiej przełożyć resztę ciasta, wyrównać. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięte biszkopty wyjąć
Mała CukierenkaCiasto jest niezwykle delikatne i puszyste. Dzięki galaretce i arbuzowi jest również orzeźwiające. Jednym słowem doskonały deser do letniej kawy. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl cukru 2/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30 % 2 śmietan-fixy 4 łyżki cukru pudru 1/2 dużego arbuza 2 galaretki truskawkowe Biszkopt: Białka(...)sicie. Krem: W misie miksera utrzeć mascarpone ze śmietanką i cukrem. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać śmietan fix. Nie miksować za długo! Biszkopt posmarować kremem, ułożyć kuleczki z arbuza, zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do stężenia na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą
Smakołyki Asiszypułek i duże przekroić na pół. Krem straciatella: Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i zmiksować. Wsypać rozdrobnioną w blenderze lub starta na tarce czekoladę i wymieszać. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na cieście(...)Warstwy ciasta: biszkopt, napączować sokiem malinowym, cienko posmarować dżemem truskawkowym, ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką. Odłożyć na dwie godziny do lodówki. Rozsmarować krem straciatella, położyć biszkopt, lekko napączować sokiem malinowym, cieniutko posmarować dżemem i rozprowadzić letnią polewę. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki by stężało
Ala piecze i gotujeChyba nie przesadzę stwierdzając, że są to moje ulubione babeczki, to właśnie od nich zaczęła się moja miłość do wciskania ciasta w malutkie papierowe papilotki. Szybkie w wykonaniu, puszyste, wilgotne, leciutkie babeczki ozdobione kremem z białej czekolady i serka białego. Polecam spróbować!! SKŁADNIKI NA BABECZKI: 2 szklanki tartej marchewki ( na drobnych oczkach) 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody(...)PRZYGOTOWANIE: nagrzewam piekarnik na 180 stopni C. mieszam trzepaczką olej, cukier, jajka, dodaję marchewkę mieszam mąkę z sodą dosypuję mąkę do ciasta dosypuję pokrojoną czekoladę i rodzynki piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni C. SKŁADNIKI NA KREM: dwie tabliczki białej czekolady serek twarogowy np. Mój ulubiony PRZYGOTOWANIE: czekolade rozpuszczam w kąpieli wodnej serek miksuję i cienkim strumieniem dolewam
Upiecz sobie babeczkęfolia przylegała do kremu, zapobiegnie to powstanie „kożucha”. Odstawiamy do wystudzenia. Gotowym kremem wypełniać tarty, kruche babeczki, eklerki. ptysie. A miksując krem z miękkim masłem powstanie masa do przekładnia różnych ciast, tortów
Domowy Smak Jedzeniasamo ciepło jak ja będą wspominały Święta Bożego Narodzenia i okres przygotowań do nich. Składniki: Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej 1/2 kostki masła 82% tłuszczu 2 jajka 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem waniliowy z białą czekoladą: 300 ml śmietany 36% (lub 30%) 1 tabliczka białej czekolady 5 łyżeczek cukru(...)koła. Każde koło wkładamy do foremki na babeczki i wyklejamy nią dokładnie środek, spód lekko nakłuwamy widelcem lub nożem (ciasto można również nakładać na zewnętrzną stronę metalowych foremek). Pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach (około 15-20 minut). Studzimy. Krem waniliowy z białą czekoladą: Do rondelka odlewamy 3 łyżki śmietanki, wrzucamy białą czekoladę połamaną na kostki i podgrzewamy na minimalnym
Kolorowy PrzepisownikKlasyka. Kiedyś jedliśmy je co chwilę - ze śmietaną, czy tak jak dzisiaj - z kremem budyniowym. Przepyszne, delikatne, bardzo kremowe. Smak Was nie zaskoczy - są po prostu wspaniałe. Polecam! Ps. Osobom szukającym pomysłu na romantyczny weekend we dwoje czy święta w górskiej scenerii, polecam http://perlapoludnia.pl/ . Hotel ze spa, w Beskidzie Sądeckim. Składniki na około 30 sztuk: 250 g mąki pszennej(...)kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Masło posiekać, dodać mąkę, śmietanę i sól. Całość szybko zagnieść, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko podsypać mąką, ciasto cienko rozwałkować, na grubość około 1 mm. Pokroić w paski o szerokości 1,5 cm. Foremki do rurek posmarować masłem, nawijać na nią
Domowa cukiernia Ewyprzy odrobinie dodatków może być doskonałą alternatywą na świąteczny stół. Zapraszam! Ciasto makowo-kokosowe Składniki: Ciasto makowe: pół kostki margaryny 10 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka sypkiego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 3 szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej 14 łyżek wiórków kokosowych 1 żółtko 1,5 szklanki cukru pudru(...)cukrem. Dodajemy letnią margarynę i miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną dokładnie z proszkiem do pieczenia i makiem. Dokładnie mieszamy całe ciasto. Wylewamy na foremkę około 25x 30 wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 160'C przez około 40 min. Przygotowujemy krem kokosowy: Mąkę, żółtko i wiórki kokosowe mieszamy z 1 szklanką mleka. 2 pozostałe szklanki mleka podgrzewamy a następnie na gotujące
Tagebuch po polskustopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinamy na dwa krążki. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru(...)śmietankę z galaretko i chwilkę miksujemy, dosłownie tylko do połączenia się składników. W tortownicy umieszczamy jeden z krążków ciasta. Truskawki przecinamy wzdłuż i układamy na cieście w koło obręczy przecięciem na zewnątrz. Wykładamy cały krem. Na masie umieszczamy drugi blat, lekko dociskamy, polewamy polewą czekoladową dekorujemy truskawkami i listkami mięty. Całość schładzamy w lodówce przez min. 3 godz
Domowy Smak JedzeniaKostka Szwarcwaldzka Przepyszne połączenie ciasta czekoladowego z lekko kwaśnymi wiśniami i kremem z bitej śmietany. Po protu niebo w ustach! Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Frużelina wiśniowa: 1 litrowy słoik wiśni w kompocie (lub 0,5 kg wiśni świeżych(...)mrożonych +1/2 szklanki wody +1/2 szklanki cukru) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem śmietankowy: 600ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki gorącej wody 3 łyżeczki żelatyny szczypta soli Poncz do nasączenia biszkoptu: 1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny) opcjonalnie: ok 50ml alkoholu np. wódka, wiśniówka Polewa: 100g gorzkiej czekolady + 1/3 szklanki mleka
Blog z Apetytemostudzeniu, posiekać je na jak najdrobniejsze kawałki i zmieszać z ricottą, parmezanem i żółtkiem. Do smaku przyprawić solą i pieprzem. Rozwałkować cieniutko dowolne pierożkowe ciasto, nałożyć farsz i zawijać. Równocześnie przyrządzamy krem. Masło rozpuszczamy w rondelku. Wrzucamy pokrojoną w plasterki truflę (ewentualnie ekstrakt truflowy ze słoiczka) i podsmażamy je przez kilka minut, uważając aby całość nie przypaliła się. Po krótkim
Bon Ton Italiaroku na urodziny córki przygotowałam tort w kształcie liczby "20" - Number cakes. Składniki: Ciasto: 600g mąki pszennej 400g masła 200g cukru pudru 2 żółtka Krem: 1,5 l śmietany tortowej 36% 3 op. śmietan-fix cukier puder do smaku Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito. Dodajemy zimne masło i wyrabiamy mikserem do momentu uzyskania(...)odrysowujemy cyfry od wcześniej przygotowanych szablonów (każdą cyfrę 3 razy, wysokość cyfry - 30 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut na złoty kolor. Studzimy. Śmietanę ubijamy z dodatkiem śmietan-fix i cukru pudru. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką o okrągłym otworze i szprycujemy na każdą literę. Przykrywamy kolejnym blatem
Pyszności SłodkościNieziemsko dobre ciacho ;) Lekkie, orzeźwiające, bardzo cytrynowe. Intensywnie cytrynowa masa budyniowa na biszkopcie, z lekką pianką cytrynową. Całość udekorowana herbatnikami i cytrynowym lukrem ;) Ciasto jest kwaskowate
Domowa cukiernia Ewykrupczatki Młynomag , 150 g masła, 1/3 szkl. cukru, szczypta soli, 2 łyżeczki ciemnego kakao, 2 łyżki zimnej wody, 1 żółtko Krem: 300 ml śmietanki 36%, 150 g czekolady bajecznej (nadziewana wafelkami i orzeszkami) Dodatkowo: maliny, czekoladowe perełki WYKONANIE Ciasto : mieszamy suche składniki, dodajemy pokrojone zimne masło a na końcu wodę i żółtko(...)szybko zagniatamy. Wkładamy do zamrażalnika na 20 min. Formy o średnicy 10 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ochłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy 6 równych kółek, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy dno. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Krem : śmietankę podgrzewamy (uwaga, nie możemy jej zagotować !!!), dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do połączenia składników. Ostudzoną masę wkładamy do lodówki na kilka
słodki bratekmargaryny Rozgrzać margarynę z miodem, dodać cukier, wymieszać, przestudzić. Do przestudzonej masy dodać mąkę, sodę i jajko. Wymieszać. Ciasto rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec do zrumienienia (ok. 20 minut w temp. 180 stopni). Krem 1/2 litra mleka 10 dag cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 20 dag masła(...)margaryny Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia i od razu dodawać porcjami masło. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciepły krem wylać na przestudzone ciasto miodowe, przykryć ciastem biszkoptowym. Oblać polewą czekoladową. Pozostawić na kilka godzin (najlepiej do następnego dnia) w lodówce
Praktyczna pl