już po samym czytaniu lub słuchaniu opowieści jaka to beza jest kapryśna, wymagająca, że i tak w gruncie rzeczy może nie wyjść… Bezowe ciasta doskonale komponują się z kwaskowymi owocami lata, lodami. Można je przekładać najrozmaitszymi kremami, bitą śmietaną. Czysta rozkosz dla podniebienia! Ubite białka nadają pulchności również tradycyjnym ciastom, warto więc poznać tajemnice ich właściwego przygotowywania. Jedyne co potrzeba(...)uchylonym piekarniku do wystudzenia. Papier do pieczenia można oderwać dopiero po całkowitym ostygnięciu bezy – inaczej ryzykujemy jej pokruszenie. Beza daje mnóstwo możliwości. Szczególnie teraz latem skuście się na bezową ciasto z mnóstwem kwaskowych owoców. Pyszności! Wygląda elegancko i niebiańsko smakuje. Polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
maniapieczeniaZapraszam na przepyszne ciacho: delikatny biszkopt i beza makowo - kokosowa przełożone kremem budyniowym, całość obłożona biszkoptami nasączonymi w likierze amaretto, o polewie i dżemie nie wspominając. Raj dla podniebienia. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, ale jednak trochę czasochłonne, mimo to polecam - zarówno efekt smakowy, jak i wizualny wynagradza wszystkie trudy. Przekładaniec poleca się na święta i inne rodzinne uroczystości(...)bokach. IV warstwa: Biszkopty moczyć w alkoholu i układać na kremie. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić polewę by przestygła, następnie polać ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki. Źródło/ Inspiracja: Najlepsze wypieki
Domowa Cookierenka Aginiemal połączenie idealne, a śmietanowa masa nadaje całości finezji i lekkości. Tarta Czekoladowa z Malinami - Składniki: ciasto: 120 g mąki tortowej 125 g masła (zimnego) 30 g kakao 1/3 szklanki cukru żółtko 1-2 łyżki śmietany szczypta soli krem: 400 g śmietany kremówki 30% fix do ubijania śmietany 3 łyżki cukru pudru 150 g malin polewa(...)miksujemy do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie części i do jednej z nich dodajemy 150 g malin i jeszcze przez moment miksujemy. Krem z malinami wykładamy na ostudzoną tartę, a na nią śmietanę. Brzegi ciasta dekorujemy malinami. Polewa: Kremówkę z dodatkiem alkoholu podgrzewamy (nie wolno doprowadzić do wrzenia). Wrzucamy połamaną czekoladę i gdy tylko zacznie się topić ściągamy
Słodka Stronakońca rozmrożone maliny (wyjęłam je dosłownie 10 minut wcześniej z zamrażalnika), które szybko ostudziły galaretkę i szybciej się zastygła. Tężejącą galaretkę z malinami wykładamy na ciasto kruche. Wkładamy do lodówki, żeby galaretka stężała. Krem śmietanowy: 650 ml śmietany kremówki 36 % 350 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1. Wszystkie składniki ubijamy, do momentu, aż powstanie gęsty krem. Trzeba uważać(...)wypieków) 2 łyżki maki ziemniaczanej (płaskie) 40 g płatków migdałów 1.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i na końcu mąkę ziemniaczaną. 2. Blaszkę na której piekliśmy ciasto kruche odwracamy do góry dnem (ja miałam taką, która ma osobno dno i boki można odpiąć. Jeśli macie taką, to potrzebujemy tylko spód tej blaszki, jeśli zwykłą to musimy odwrócić
kruche babeczkichoć przepis doprecyzowałam i poprawiłam na własne upodobania, zawsze korzystam z tych samych składników - 3:2:1 Mąki, Masła i Cukru. Wtedy ciasto wychodzi najlepsze, a i zagniatanie idzie 'gładko'. Dziś zaproponuję Wam wersję z najprostszym kremem bananowym z truskawkami, mam nadzieję, że tak jak ja się nim zachwycicie. Składniki: 300 g mąki (można użyć 150 pszennej(...)łyżeczkę krem bananowego, a wierzch dekorujemy umytymi i pokrojonymi na ćwiartki truskawkami i listkami świeżej mięty. Podajemy od razu.* Smacznego! *Krem możemy przechowywać w lodówce, ale po nałożeniu go na kruche babeczki należy podać je od razu, aby ciasto nie namiękło i pozostało kruche
Słodkie Przyjemnościkruchego ciasta), lecz warte zachodu. Kruche ciasto, dżem, masa i owoce, cóż chcieć więcej? Chyba już nic Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 1 masło 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych orzechów 1 słoik powideł śliwkowych Krem: 3 jajka 1 masło(...)wcześniej budyń jajeczny. Gotowy budyń studzimy, masło ucieramy na puch i dodajemy do niego zimny budyń. Na upieczony cały placek wykładamy połowę kremu, układamy rolady, jedna przy drugiej, wzdłuż dłuższego boku ciasta, wsypujemy pomiędzy przestrzenie rolad umyte zielone winogrona, całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce, by stężała. Następnie wykładamy resztę masy, na wierzch
Ciasteczkowy PotwórDelikatny maślany krem, bita śmietana oraz kajmak, wszystko w kruchej tartaletce, to nasze 3 BIT – 20 minutowe babeczki! Bez wątpienia, to doskonały pomysł na oryginalny deser lub klasyczną, słodką przekąskę z mega pysznym nadzieniem. Poza tym przygotowanie ich jest wyjątkowo proste i zajmie ok 15 – 20 minut! A przepis na babeczki jest tak prosty, że każdy sobie(...)łyżeczki kajmaku, który posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Następna warstwa to maślany krem z kaszką, znów pokruszone herbatniki, a na koniec kleks z bitej śmietany i rozpuszczona lub starta czekolada. INNE NASZE SŁODKOŚCI – KLIKNIJ W PRZEPIS: DROŻDŻÓWKA JAK U BABCI PUSZYSTE PĄCZKI SMAŻONE NA SMALCU PANIEROWANE TOSTY Z NUTELLĄ LEKKIE CIASTO JOGURTOWE Smacznego! Artykuł 3 BIT – 20 minutowe babeczki
Kuchnia Na Wypasiemleka 3,2% tł. szklanka cukru + 1 łyżka 100 g drożdzy 100 g masła 2 litry olej na 5 litrowy garnek cukier puder trzcinowy Sól himalajska Wypełnienie: krem migdałowy z prażonych migdałów Primavika 16 łyżeczek (Może być też np tahini) śmietana kremówka 16 łyżek 6 łyżeczek trzcinowego cukru pudru Przygotowanie: 1/ Do dużej miski przesypujemy(...)niej rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki zabranej z miski. Czekamy aż zaczyn ruszy. 3/ W resztę ciepłego mleka rozpuszczamy cukier i wlewamy do miski z mąkami - zarabiamy ciasto dodając zaczyn i spirytus. Podsypujemy mąką jaglaną. 4/ Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką. 5/ W małym garnku umieszczamy kremówkę którą podgrzewamy na małym ogniu. rozpuszczamy
Kuchnia PROzdrowotnaBłyskawiczny, pyszny majowy deser. Mało słodki, za to pachnący truskawkami. Sezon na truskawki już trwa, warto zrobić sobie taką owocową przyjemność. Polecam! Podobnego kremu użyłam w też tych ciasteczkach z ciasta francuskiego i w tym deserze z rabarbarem. składniki - 2 - 3 porcje 250 g serka mascarpone 200 g zimnej śmietanki 30% 2 łyżki ksylitolu(...)odłożyć kilka do przełożenia i przybrania deseru, resztę zmiksować. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodawać po łyżce serek i ksylitol. Dobrze zmiksować, aby nie było serowych grudek. Połowę kremu odłożyć, a do drugiej dodać 3/4 musu z truskawek. Wymieszać. W szklaneczkach układać: warstwę białego kremu, warstwę kremu truskawkowego, kolejną warstwę kremu białego. Polać resztą musu i przybrać pokrojonymi
Stare Garyciasto jest przeciwieństwem tarty kruszonki. W takiej tarcie mamy kruche ciasto czy kruszonkę i owoce, a do podania waniliowy czy inny sos. W tym cieście cytrynowo serowy sos zapiekam na kruchym spodzie. Krem lekko się ścina, a krajanka idealnie pasuje do świeżych owoców. Lubicie cytrynowe wypieki ? Ja bardzo! Cytrynowa krajanka jest tak pyszna, że zjadłabym ją całą. Jak dla mnie
codojedzeniaKremowy i wilgotny serniczek z owocową nutą w formie delikatnego śmietankowo- cytrynowego kremu. Taki mój mały, słodki grzeszek na weekend;) Polecam, bo jest pyszny:) Składniki na tortownicę o śr. 30 cm: CIASTO: 35 dkg mąki pszennej 25 dkg masła lub margaryny 3 żółtka 10 dkg drobnego cukru łyżka cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA(...)skórka otarta z jednej sparzonej cytryny 4 łyżki kopiate mąki ziemniaczanej KREM CYTRYNOWY: 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej 125 ml wody + 5 łyżek sok z 3 cytryn (powinno być ok.75 ml) 10 dkg cukru 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć we folię i odłożyć do lodówki na pół godziny
Maślane ciasteczkodelikatnym truskawkowym kremem i z ukrytą w środku niespodzianką w postaci truskawkowego musu :). Samo ciasto babeczkowe jest banalnie proste w wykonaniu - przygotowujemy je jak ciasto na muffiny, czyli mieszamy składniki suche ze składnikami mokrymi. Jest też dość intensywnie czekoladowe, więc delikatny truskawkowy krem pasuje tu idealnie. W środku każdej babeczki znajduje się łyżeczka musu truskawkowego, który umieszczamy w upieczonych już(...)oraz wodę. Mokre składniki dodać do składników suchych i wymieszać wszystko rózgą kuchenną tylko do połączenia. Powstałe ciasto będzie dość lejące. Ciasto rozdzielić równo pomiędzy 12 papilotek umieszczonych w formie na muffiny - najłatwiej zrobić to łyżką z dzióbkiem lub przygotować ciasto w naczyniu z dzióbkiem i wlewać do papilotek prosto z niego. Piec przez około 20 minut w temperaturze
Opowieści z piekarnikasposób unikniemy utworzenia się kożucha. Do wystudzonego kremu dodajemy miękkie masło oraz 3 nakrętki koniaku, wszystko porządnie miksujemy i wstawiamy do lodówki tak, aby krem lepiej stężał. Babeczki – czyli poskładanie wszystkiego w całość Odcinamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm. Za pomocą szklanki lub foremek do babeczek (mam szczęście, bo jestem posiadaczką takich metalowych foremek(...)rumiane i kruche. Po wyjęciu studzimy. Do wystudzonych babeczkowych kubeczków nakładamy krem, posypujemy kawałeczkami owoców i … gotowe. Babeczki są absolutnie przepyszne – zrobiłam 10 z nadzieją, że coś zostanie na następny dzień do kawy, ale… no cóż, nie udało się J Bon apetit! PS. Tak, można użyć kupnego ciasta Artykuł Babeczki z ciasta francuskiego z crème pâtissière z koniakiem
Kate's Kitchensposób unikniemy utworzenia się kożucha. Do wystudzonego kremu dodajemy miękkie masło oraz 3 nakrętki koniaku, wszystko porządnie miksujemy i wstawiamy do lodówki tak, aby krem lepiej stężał. Babeczki – czyli poskładanie wszystkiego w całość Odcinamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm. Za pomocą szklanki lub foremek do babeczek (mam szczęście, bo jestem posiadaczką takich metalowych foremek(...)rumiane i kruche. Po wyjęciu studzimy. Do wystudzonych babeczkowych kubeczków nakładamy krem, posypujemy kawałeczkami owoców i … gotowe. Babeczki są absolutnie przepyszne – zrobiłam 10 z nadzieją, że coś zostanie na następny dzień do kawy, ale… no cóż, nie udało się J Bon apetit! PS. Tak, można użyć kupnego ciasta
Kate's Kitchenpołączenie smaków, czyli kakaowy biszkopt nasączony herbatą i likierem toffi, truskawkowe nuty oraz chrupiące beziki w kremie - sprawiły, że zniknął w oka mgnieniu. Pyyyycha! Po mimo niewielkich wymiarów biszkoptu wyszło mi pokaźne ciacho - a to za sprawą dużej ilość masy i obłożenia ciasta biszkopcikami. Wykonanie całości zajęło mniej niż 1,5 godziny. Teraz mój tort dedykuję Akademii Kulinarnej Whirpool(...)tortownicy.) Po ostudzeniu przekroić na 3 części. (Biszkopt studzić w formie odwróconej do góry dnem. Blaszkę należy postawić na kratce. Dzięki temu trikowi ciasto będzie idealnie równe.) Przygotować nasączenie. Herbatę wymieszać z likierem. Przygotować krem. Śmietankę z cukrem i śmietan-fixami - ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z syropem truskawkowym. 1/3 kremu odłożyć - do wysmarowania wierzchu i boków
Di gotuje